Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

JACK DANIEL'S RIBS από τα T.G.I.FRIDAY'S



Δεν αντιστάθηκα τελικά στον πειρασμό, να μαγειρέψω ένα πιάτο από το μενού των T.G.I. FRIDAY'S.
Είναι ένα πιάτο που από την αρχή μου έκανε κλικ και εν μέρει έχω μαγειρέψει κάτι παρόμοιο ξανά, γι' αυτό αποφάσισα να το επιχειρήσω.
Η μόνη δυσκολία που ίσως συναντήσετε για να το μαγειρέψετε, είναι στο να επιτύχετε την σωστή πυκνότητα της σάλτσας.
Προσωπικά μου έδεσε λίγο παραπάνω απ' ότι έπρεπε, αλλά κανένα πρόβλημα, μπορείτε να την αραιώσετε πάλι με λίγο ζωμό σε χαμηλή φωτιά.
Γευστικά...ίσως να μην είχε την μυρωδιά του καπνιστού, αφού δεν βρήκα το υγρό που αναφέρετε στην συνταγή, για να το μαρινάρω, ήταν παρόλα αυτά ένα γευστικότατο κρέας με γλυκιά, πεντανόστιμη, καραμελωμένη επιφάνεια.
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!

Jack Daniel's Ribs







Υλικά
Χοιρινά παιδάκια πλάτης, μονοκόμματο κομμάτι 450-500 γρ.
2 κουταλάκια μείγμα αλατοπίπερου με μπαχαρικά και μυρωδικά


Μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών-BLACKENED CAJUN, SPICE MIX:
4 κουταλάκια πάπρικα σκόνη
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι αλεσμένο
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι αλεσμένο
1 κουταλάκι άσπρο πιπέρι αλεσμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1/2 κουταλάκι θυμάρι (έβαλα δεντρολίβανο)
Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Για την μαρινάδα:
χυμός ενός λεμονιού
220 ml liquid smoke( υγρό που δίνει την γεύση καπνιστού), επειδή δεν βρήκα το αντικατέστησα με μπύρα+1/2 κουταλάκι πάπρικα.


Σάλτσα Jack Daniel's glaze
10 ml λάδι
125 γρ κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια μισού εκατοστού
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
8 ml ουίσκι Jack Daniel's
60 ml μηλόξιδο
30 ml σόγια σως
60 ml ζωμό βοδινού (έβαλα τον ίδιο ζωμό από το κρέας που ψήθηκε στην μαντεμένια κατσαρόλα)
1/4 κουταλιά της σούπας ταμπάσκο(δεν έβαλα)
μία πρέζα καυτερή πιπεριά καγιέν (δεν έβαλα)
225 γρ μαύρη ζάχαρη (1 κούπα)




Δημιουργία
Βάζουμε σε ένα μπολ, που να χωράει ίσα ίσα το κρέας, την μαρινάδα και βυθίζουμε εκεί το κρέας.
Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα και την πετάμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς με αέρα.
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα και το αλείφουμε ολόγυρα με το μείγμα μπαχαρικών μυρωδικών.
Προσθέτουμε στο ταψί μια κούπα νερό και το σκεπάζουμε ερμητικά (να είναι σφραγισμένο παντού) με αλουμινόχαρτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 2, 5 ώρες περίπου, ελέγχουμε στις 2 ώρες με ένα πιρούνι αν έχει ψηθεί κι αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα με το ουίσκι.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ουίσκι, το ξύδι, την σόγια, το ταμπάσκο, το ζωμό και το καγιέν.
Αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά, ώστε να μειωθούν τα υγρά στο μισό του αρχικού τους όγκου.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι η σάλτσα να γίνει πυκνή σαν σιρόπι, για 10-15 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να την διατηρήσουμε για 4 μέρες στο ψυγείο.


Για την συναρμολόγηση της συνταγής θα χρειαστούμε:
1 κουταλάκι ηλιέλαιο (έβαλα ελαιόλαδο)
1 κουταλάκι blackened cajun, spice mix
60 ml σάλτσα Jack Daniel,s
Πατάτες τηγανητές
60 ml σάλτσα Jack Daniel,s
30 ml σάλτσα Jack Daniel,s


Αφού βγάλουμε το κρέας από τον φούρνο, το αφήνουμε να στραγγίσει από τα υγρά, το αλείφουμε με λίγο λάδι παντού και το πασπαλίζουμε με ένα κουταλάκι Spice mix.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι γκριλιέρα και ψήνουμε 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να δημιουργηθούν γραμμές στο κρέας.
Τοποθετούμε τα ribs σε ένα ταψάκι, τα περιχύνουμε με 60 ml σάλτσας Jack Daniel's και τα βάζουμε κάτω από το γκρίλ του φούρνου, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Βγάζουμε από το γκρίλ και τοποθετούμε το κρέας σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με πατάτες τηγανητές και περιχύνουμε ξανά με 60 ml σάλτσα.
Αν θέλουμε βάζουμε πλάι ένα μπολάκι με λίγη σάλτσα ακόμη.
Έτσι απολαμβάνουμε παϊδάκια ζεστά, επικαλυμμένα με σως και καραμελωμένα ελαφρώς.  







17 σχόλια:

  1. Κόλαση λέμε!!!! Δεν υπάρχει αυτό το πιάτο τους! Και το δικό σου απολύτως λιμπιστικό και έκρηξη TGIS!!!!

    Καλο ΣΚ Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη εγώ δεν το είχα δοκιμάσει στα TGI, αλλά το δικό μου που δοκίμασα ήταν καταπληκτικό!!!
      Καλό Σ/Κ

      Διαγραφή
  2. Ωραία παρουσίαση και φωτογραφίες.
    Σιγά να μη κάθονται στα TGI να κάνουν όλη αυτή την διαδικασία.
    Όλα τα έχουν έτοιμα και χημικά.
    Ακόμα και αυτός ο "υγρός καπνός" μπορεί να είναι το υγρό για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα!
    Πάντως αν θέλεις την γνήσια γεύση τέτοιου καπνιστού, σε εξωτερική ψησταριά με κάρβουνα, ζήτα σε καλό μπαχαρτζίδικο φλούδες αγριοκαρυδιάς. 'Οταν γίνουν τα κάρβουνα, τις έχεις ήδη μουσκεμένες και σκορπίζεις μια χούφτα από πάνω. Αμέσως βάζεις τις μπριζόλες.
    Για 15' θα έχεις ένα ντουμάνι, σαν τα καπνογόνα που έχουμε στα σωστικά. Αρκεί να μην έχεις τίποτα ρούχα απλωμένα από σταβέντο. Μαύρισαν!!!

    Καλό ΣαββατοΚύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δύσπιστε, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, αν βρω τέτοιες φλούδες εδώ θα το κάνω και τα ρούχα θα τα μαζέψω.
      Καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  3. Αυτό είναι για να τρέχουν τα σάλια που λέμε! Κανονικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αγαπημένο μου πιάτο όποτε πηγαίνω στα Friday's!
    Και το μαγείρεψες υπέροχα!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ γιατί δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ; Ευχαριστώ, φιλιά, καλό Σ/Κ.

      Διαγραφή
  5. Πολλά και ωραία υλικά, μαγείρεμα για αρκετή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, απίθανο αποτέλεσμα!
    Εύγε σου Μαρία μου για το εξαιρετικό πιάτο που μας παρουσίασες σήμερα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου σ'ευχαριστώ, ήταν πολύ νόστιμο αυτό το πιάτο. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Πολύ δελεαστικό δείχνει Μαρία! Φασαριόζικο μου φάνηκε στο φτιάξιμο, αλλά δείχνει τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική δεν είναι δύσκολο, ειδικά αν έχεις ετοιμάσει την σάλτσα από την προηγούμενη το βάζεις στο φούρνο και το ξεχνάς.

      Διαγραφή
  7. Τρελλαίνομαι για Jack Daniels sauce! Δείχνουν εξαιρετικά μαγειρεμένα Μαρί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχεις δοκιμάσει κι εσύ; είναι νόστιμο!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Το έχω δοκιμάσει στα Fridays Μαρία μου.
    Κι έχω και την έτοιμη σάλτσα που μας έδωσαν αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα.

    Πάντως εσύ το έκανες καταπληκτικό και πολύ μερακλίδικο. Μπράβο σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον να το επιχειρήσεις είναι καλή εμπειρία!! μ'αυτό τον τρόπο θα συγκρίνεις αυτό που δοκίμασες με το δικό σου πιάτο, ενώ εγώ δεν είχα μέτρο σύγκρισης.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΑΣΟΣ26/9/15 14:36

    Μπορείς να κάνεις το νερό της μαρινάδας να πάρει άρωμα καπνού εύκολα. Βάζετε το νερό σε ένα γαστρονόμ ½. Καίτε τα ξυλαράκια της οξιάς σε ένα μικρό γαστρονομάκι ¼ και μόλις πάρουν φωτιά, σβήνετε τις φλόγες με λίγο νερό και το τοποθετείτε μέσα στο γαστρονόμ με το νερό. Το σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε σκεπασμένο για 30 λεπτά μέχρι το νερό να πάρει το άρωμα του καπνού. Το έχω πάρει απο ένα επεισόδιο του Master Chef 1.
    Καλή επιτυχία.
    Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή