Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ψητά σύκα και σοκολατάκια συκοκάρυδο


Οι συκιές μας στην αυλή συνεχίζουν, για λίγο ακόμη βέβαια, να έχουν σύκα. Κάποια από αυτά κόπηκαν και έμειναν μέσα στο ψυγείο, έπρεπε κάπως να χρησιμοποιηθούν δεν νομίζετε;
Βρήκα λοιπόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσω, κι έτσι τα έψησα!!
Κατά την διάρκεια των διακοπών περάσαμε από την Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Εκεί κοντά σε ένα χωριό ζητήσαμε και βρήκαμε το συκοκάρυδο. Εγώ προσωπικά δεν το ήξερα μέχρι εκείνη την στιγμή, που μας ζήτησε μια φίλη να το βρούμε σε ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής.
Έτσι αφού το δοκίμασα, έμαθα ότι είναι σύκο γεμισμένο με καρύδι και επικαλυμμένο με σοκολάτα, κοινώς σοκολατάκι με σύκο.
Μου άρεσε πάρα πολύ και σκέφτηκα (καθότι ήταν και ακριβούτσικο) πως θα μπορούσα να το φτιάξω μόνη μου.
Από εκείνη την στιγμή έτρωγα το σοκολατάκι μπουκιά μπουκιά και προσπαθούσα να καταλάβω την συνταγή, είναι βλέπετε να μην βάλω κάτι στο μυαλό μου!!!
Συκιές δόξα τω θεό έχουμε γύρω γύρω πολλές, πήρα λοιπόν ώριμα σύκα και τα έψησα με καστανή ζάχαρη.
Τα συκαλάκια όταν ψήθηκαν έβγαλαν ένα υπέροχο σιρόπι με απίθανο χρώμα.
Σερβιρίστηκαν κάποια απ'αυτά με παγωτό βανίλια και τα  υπόλοιπα βγήκαν από το σιρόπι τους και έγιναν σοκολατάκια.
Μπορώ να πω ότι το εγχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία, η διαφορά ήταν ότι τα δικά μου ήταν λιγότερο γλυκά και κόκκινα στο χρώμα, αυτά που αγόρασα ήταν μαύρα σύκα και περισσότερο γλυκά.
Σίγουρα το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την ποικιλία του σύκου που θα χρησιμοποιηθεί.


Ψητά σύκα

Υλικά
φρέσκα σύκα σφιχτά (όχι πολύ γινομένα) όσα θέλετε!!
Ελαιόλαδο
ζάχαρη καστανή ή μαύρη
Μεγάλα κομμάτια καρυδόψιχας
Κουβερτούρα για τα σοκολατάκια

Δημιουργία
Πλένουμε απαλά τα σύκα, κόβουμε το κοτσάνι τους και τα χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή(μέχρι την μέση περίπου) να ανοίξουν.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι, τοποθετούμε εκεί τα σύκα, τα οποία τα αλείφουμε κι αυτά με λάδι.
Βάζουμε στο άνοιγμα κάθε σύκου λίγη ζάχαρη. 
Αν θέλουμε σ'αυτή την φάση, πριν να βάλουμε την ζάχαρη, μπήγουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχας στο άνοιγμα του σύκου.

ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου.
Κατά την διάρκεια αυτή ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε 1-2 φορές με την λιωμένη ζάχαρη τα σύκα.

Στο τέλος δημιουργείται ένα κόκκινο (αν τα σύκα μας είναι κόκκινα) λαχταριστό σιρόπι.
Σερβίρουμε τα σύκα με παγωτό βανίλια και περιχύνουμε με το σιρόπι τους.


Σοκολατάκια συκοκάρυδο

Μπορούμε επίσης τα σύκα που ψήσαμε να τα βγάλουμε από το σιρόπι τους να στραγγίξουν λίγο και να τα κάνουμε σοκολατάκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα ανάλογα με την ποσότητα των σύκων.
Για 20 σύκα, παράδειγμα,  θα χρειαστούμε περίπου 400 γρ κουβερτούρα.
Αφού λιώσει η κουβερτούρα, μπήγουμε ένα κομμάτι καρύδι στο ανοιγμένο σύκο (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) και το βουτάμε στην κουβερτούρα. Με ένα πηρούνι παίρνουμε το σοκολατωμένο σύκο και το ακουμπάμε σε ένα επίπεδο σκεύος με λαδόκολλα, το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Όταν τελειώσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και ιδού!!!.

38 σχόλια:

  1. ......και μετά από όλη αυτή την καταπληκτική δημιουργία, γλείφουμε και την κουβερτούρα που έμεινε, πριν παγώσει.
    Μπράβο Μαρία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι σίγουρος αυτό ακριβώς έκανα!!πως με καταλαβαίνεις!!!Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Να λοιπόν ένα γλυκό που δεν γνώριζα μέχρι σήμερα!
    Ωραία και διαφορετική η πρότασή σου Μαρία μου, ειδικά η εκδοχή με τη σοκολάτα φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου κι εγώ δεν το γνώριζα μέχρι την ώρα που το έφαγα!!!άλλο πράγμα!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Ωωωωωω!
    Μ' αρέσει τρελά η ιδέα του συκοκάρυδου, τα δε σοκολατάκια είναι σκέτος πειρασμός!!
    Τέλεια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο τέλειος συνδυασμός!! φιλιά

      Διαγραφή
  4. Με έστειλες Μαρί μου!
    Αυτά τα σοκολατάκια τα είχα δοκιμάσει από ένα ζαχαροπλαστείο στο Κιάτο τότε που ήμουν μαθήτρια. Τα έτρωγα πέντε - πέντε και ειληκρινά ήταν το κάτι άλλο!!

    Θα ήθελα όσο τίποτα να τα έτρωγα τα δικά σου. Πραγματικά ο συνδυασμός σύκο, καρύδι και κουβερτούρα είναι εκπληκτικός!! Το εγκυώμαι!

    Τέλεια η πρότασή σου!

    Φιλιάααααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου τώρα τα έμαθα κι εγώ στις διακοπές και μου άρεσαν πολύ, ο συνδυασμός είναι άπαιχτος. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλό.Θα το έχω υπόψη μου του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα σημείωση να τα φτιάξεις!!

      Διαγραφή
  6. Αααα! τα σοκολατάκια μου έκαναν πολλαπλά κλικ! Καταγράφονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ καλά Βαγγελιώ μου!!

      Διαγραφή
  7. Δεν το ήξερα το συκοκάρυδο, φαίνεται πολύ ωραίο! Καταγράφεται η συνταγή:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Μαρία μου!!

      Διαγραφή
  8. θα τρελαθώ Μαρία μου, τι υπέροχα που είναι! Φαντάζομαι την γεύση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερη δαγκώνεις.... έχουν μαλακή υφή και το καρύδι....κριτσανιστό!!

      Διαγραφή
  9. Μόνο με τη δοκιμή έφτιαξες αριστουργήματα!
    Μα τι χρυσοχέρα είσαι μάνα μου!!!!!!!
    Εδώ σύκα δεν έχει άλλα.. πάμε για του χρόνου αφού πρώτα σε αποθηκεύσω!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου, όταν κάτι μου αρέσει έχω μια εμμονή να το κατασκευάσω τοιουτοτρόπως!!

      Διαγραφή
  10. Marie,καλώς σε βρήκαμε, από xrysomelisses.blogspot.gr, μπες και στο δικό μας να δεις τι κάνουμε...
    Λοιπόν κατ αρχάς έπεσα επάνω στο συκοκάρυδο και μου έκανε κλικ.
    Αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι φτιάχνεται πολύ στην Καλαμάτα απ όπου και η καταγωγή του συζύγου.
    Όποτε λοιπόν πηγαίνουμε η κατανάλωση που γίνεται είναι άστα να πάνε.
    Υπάρχει και ένα ζαχαροπλαστείο που το φτιάχνει καταπληκτικά ( αλλά λιγάκι αλμυρό στην τιμή) και έτσι δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ πως φτιάχνεται η αν θα μπορούσα να το φτιάξω μόνη μου.
    Αλλά τώρα με έσωσες, ο δε σύζυγος μόλις είδε την συνταγή, μου λέει, τρέχω να αγοράσω σύκα, ετοιμάσου να τα φτιάξεις!
    Σ ευχαριστούμε πάρα μα πάρα πολύ για την συνταγή
    Θα σε παρακολουθώ συνεχώς!
    Σε φιλούμε και ο σύζυγος βεβαίως- βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!Στην Καλαμάτα τα έφαγα κι εγώ και αποφάσισα να τα φτιάξω πάση θυσία. Μάλλον τα πήρα από το ζαχαροπλαστείο που εννοείς κι επειδή ήταν όντως ακριβά ειπα δεν γίνεται πρέπει να τα φτιάξω μόνη μου. Ελπίζω να τα πετύχεις, φρόντισε να μην είναι πολύ ώριμα τα σύκα.
      Σ' ευχαριστώ πολύ κι εσένα και τον σύζυγο. Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Ματι ωραία ιδέα και τι πρωτότυπα γλυκά μας έφτιαξες!
    Φοβερή η αξιοποίηση των σύκων που μου αρέσουν πάρα πολύ!
    Για το συκοκάρυδο κρατάω τη συνταγή, ευχαριστώ!

    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ, το συκοκάρυδο είναι καταπληκτικό!!

      Διαγραφή
  12. Marie, σοκολατάκια συκοκάρυδου και από την στιγμή που τα είδα, προσπαθώ να φανταστώ την υπέροχη γεύση, που σίγουρα θα έχουν, αν λάβουμε υπ' όψιν τα υλικά τους. Τα σύκα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα και αυτή την εποχή βρίσκουμε ένα σωρό εδώ. Πολύ ωραία συνταγή για τρατάρισμα. Να γίνεται άραγε και με ξερά σύκα, μουλιασμένα για να μαλακώσουν;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη το σκέφτηκα κι εγώ για τα ξερά σύκα, αλλά κατ'αρχή το απέρριψα, γιατί δεν ήξερα αν θα γίνουν μαλακά και πόσο με το μούλιασμα. Θα το δοκιμάσω ίσως κάποια στιγμή.
      Ευχαριστώ καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  13. Υπέροχα και πρωτότυπα τα σοκολατάκια σου Μαρία μου και τί τυχερή που έχεις δικά σου σύκα!! Εγώ κάνω κάτι τέτοια σοκολατάκια με δαμάσκηνα.
    Πάντως, φέτος φύτεψα συκιά... αλλά έχει μέλλον!!! χαχαχαχα
    Αλλά και τα άλλα τα καραμελωμένα, ψητά σύκα τα καταλιμπιστικα!!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική εύχομαι γρήγορα η συκιά να δώσει καρπούς!! τα σύκα είναι πολύ νόστιμα και ψητά και σοκολατάκια!!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  14. Τα σοκολατένια μου θυμίζουν τα δαμάσκηνα με σοκολάτα που τρώμε εδώ στην Αθήνα! Πολύ όμορφα τα έφτιαξες Μαρί μου! Σίγουρα η προσπάθεια να καταλάβεις τη συνταγή απέδωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κατερίνα, η προσπάθεια απέδωσε τελικά!!

      Διαγραφή
  15. Δεν το έχω δοκιμάσει το συγκεκριμενο γλυκό, αλλά τώρα θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω.
    Τα έκανες τέλεια Μαρία. Υπέροχο γλυκό.

    Γεια στα χέρια σου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Μάριον, θα σου αρέσει!! Ευχαριστώ, Φιλιά.

      Διαγραφή
  16. Φουλ του σύκου για τους λάτρεις Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάτρεις οι περισσότεροι πιστεύω!!

      Διαγραφή
  17. Σύκο, καρύδι και σοκολάτα...πειρασμός μεγάλος!
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστα τα λες Δήμητρα, ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος23/10/14 17:56

    καλησπερα...θελω να ρωτησω αν αθτα τα σοκολατακια μπορω να τα φτιαξω με αποξηραμενα συκα..
    ευχαριστω..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ναι μπορείς να τα φτιάξεις με αποξηραμένα, οι περισσότεροι με αποξηραμένα τα φτιάχνουν!

      Διαγραφή