Οι συκιές μας στην αυλή συνεχίζουν, για λίγο ακόμη βέβαια, να έχουν σύκα. Κάποια από αυτά κόπηκαν και έμειναν μέσα στο ψυγείο, έπρεπε κάπως να χρησιμοποιηθούν δεν νομίζετε;
Βρήκα λοιπόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσω, κι έτσι τα έψησα!!
Κατά την διάρκεια των διακοπών περάσαμε από την Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Εκεί κοντά σε ένα χωριό ζητήσαμε και βρήκαμε το συκοκάρυδο. Εγώ προσωπικά δεν το ήξερα μέχρι εκείνη την στιγμή, που μας ζήτησε μια φίλη να το βρούμε σε ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής.
Έτσι αφού το δοκίμασα, έμαθα ότι είναι σύκο γεμισμένο με καρύδι και επικαλυμμένο με σοκολάτα, κοινώς σοκολατάκι με σύκο.
Μου άρεσε πάρα πολύ και σκέφτηκα (καθότι ήταν και ακριβούτσικο) πως θα μπορούσα να το φτιάξω μόνη μου.
Από εκείνη την στιγμή έτρωγα το σοκολατάκι μπουκιά μπουκιά και προσπαθούσα να καταλάβω την συνταγή, είναι βλέπετε να μην βάλω κάτι στο μυαλό μου!!!
Συκιές δόξα τω θεό έχουμε γύρω γύρω πολλές, πήρα λοιπόν ώριμα σύκα και τα έψησα με καστανή ζάχαρη.
Τα συκαλάκια όταν ψήθηκαν έβγαλαν ένα υπέροχο σιρόπι με απίθανο χρώμα.
Σερβιρίστηκαν κάποια απ'αυτά με παγωτό βανίλια και τα υπόλοιπα βγήκαν από το σιρόπι τους και έγιναν σοκολατάκια.
Μπορώ να πω ότι το εγχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία, η διαφορά ήταν ότι τα δικά μου ήταν λιγότερο γλυκά και κόκκινα στο χρώμα, αυτά που αγόρασα ήταν μαύρα σύκα και περισσότερο γλυκά.
Σίγουρα το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την ποικιλία του σύκου που θα χρησιμοποιηθεί.
Ψητά σύκα
Υλικά
φρέσκα σύκα σφιχτά (όχι πολύ γινομένα) όσα θέλετε!!
Ελαιόλαδο
ζάχαρη καστανή ή μαύρη
Μεγάλα κομμάτια καρυδόψιχας
Κουβερτούρα για τα σοκολατάκια
Δημιουργία
Πλένουμε απαλά τα σύκα, κόβουμε το κοτσάνι τους και τα χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή(μέχρι την μέση περίπου) να ανοίξουν.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι, τοποθετούμε εκεί τα σύκα, τα οποία τα αλείφουμε κι αυτά με λάδι.
Βάζουμε στο άνοιγμα κάθε σύκου λίγη ζάχαρη.
Αν θέλουμε σ'αυτή την φάση, πριν να βάλουμε την ζάχαρη, μπήγουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχας στο άνοιγμα του σύκου.
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου.
Κατά την διάρκεια αυτή ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε 1-2 φορές με την λιωμένη ζάχαρη τα σύκα.
Στο τέλος δημιουργείται ένα κόκκινο (αν τα σύκα μας είναι κόκκινα) λαχταριστό σιρόπι.
Σερβίρουμε τα σύκα με παγωτό βανίλια και περιχύνουμε με το σιρόπι τους.
Σοκολατάκια συκοκάρυδο
Μπορούμε επίσης τα σύκα που ψήσαμε να τα βγάλουμε από το σιρόπι τους να στραγγίξουν λίγο και να τα κάνουμε σοκολατάκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα ανάλογα με την ποσότητα των σύκων.
Για 20 σύκα, παράδειγμα, θα χρειαστούμε περίπου 400 γρ κουβερτούρα.
Αφού λιώσει η κουβερτούρα, μπήγουμε ένα κομμάτι καρύδι στο ανοιγμένο σύκο (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) και το βουτάμε στην κουβερτούρα. Με ένα πηρούνι παίρνουμε το σοκολατωμένο σύκο και το ακουμπάμε σε ένα επίπεδο σκεύος με λαδόκολλα, το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Όταν τελειώσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και ιδού!!!.
......και μετά από όλη αυτή την καταπληκτική δημιουργία, γλείφουμε και την κουβερτούρα που έμεινε, πριν παγώσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρία!!!!
Να είσαι σίγουρος αυτό ακριβώς έκανα!!πως με καταλαβαίνεις!!!Ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΝα λοιπόν ένα γλυκό που δεν γνώριζα μέχρι σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και διαφορετική η πρότασή σου Μαρία μου, ειδικά η εκδοχή με τη σοκολάτα φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα!
Φιλιά πολλά!
Ερμιόνη μου κι εγώ δεν το γνώριζα μέχρι την ώρα που το έφαγα!!!άλλο πράγμα!!
ΔιαγραφήΦιλιά
Ωωωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει τρελά η ιδέα του συκοκάρυδου, τα δε σοκολατάκια είναι σκέτος πειρασμός!!
Τέλεια!!!!!!!!!
Είναι ο τέλειος συνδυασμός!! φιλιά
ΔιαγραφήΜε έστειλες Μαρί μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα σοκολατάκια τα είχα δοκιμάσει από ένα ζαχαροπλαστείο στο Κιάτο τότε που ήμουν μαθήτρια. Τα έτρωγα πέντε - πέντε και ειληκρινά ήταν το κάτι άλλο!!
Θα ήθελα όσο τίποτα να τα έτρωγα τα δικά σου. Πραγματικά ο συνδυασμός σύκο, καρύδι και κουβερτούρα είναι εκπληκτικός!! Το εγκυώμαι!
Τέλεια η πρότασή σου!
Φιλιάααααααααα!!!!
Χρυσαυγή μου τώρα τα έμαθα κι εγώ στις διακοπές και μου άρεσαν πολύ, ο συνδυασμός είναι άπαιχτος. Φιλιά πολλά
ΔιαγραφήΠολύ καλό.Θα το έχω υπόψη μου του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα σημείωση να τα φτιάξεις!!
ΔιαγραφήΑααα! τα σοκολατάκια μου έκαναν πολλαπλά κλικ! Καταγράφονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ καλά Βαγγελιώ μου!!
ΔιαγραφήΔεν το ήξερα το συκοκάρυδο, φαίνεται πολύ ωραίο! Καταγράφεται η συνταγή:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμο Μαρία μου!!
Διαγραφήθα τρελαθώ Μαρία μου, τι υπέροχα που είναι! Φαντάζομαι την γεύση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρη δαγκώνεις.... έχουν μαλακή υφή και το καρύδι....κριτσανιστό!!
ΔιαγραφήΜόνο με τη δοκιμή έφτιαξες αριστουργήματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι χρυσοχέρα είσαι μάνα μου!!!!!!!
Εδώ σύκα δεν έχει άλλα.. πάμε για του χρόνου αφού πρώτα σε αποθηκεύσω!
ΦΙΛΑΚΙΑ!
Αντιγόνη μου, όταν κάτι μου αρέσει έχω μια εμμονή να το κατασκευάσω τοιουτοτρόπως!!
Διαγραφήεξαιρετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήMarie,καλώς σε βρήκαμε, από xrysomelisses.blogspot.gr, μπες και στο δικό μας να δεις τι κάνουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν κατ αρχάς έπεσα επάνω στο συκοκάρυδο και μου έκανε κλικ.
Αυτό το πεντανόστιμο γλυκάκι φτιάχνεται πολύ στην Καλαμάτα απ όπου και η καταγωγή του συζύγου.
Όποτε λοιπόν πηγαίνουμε η κατανάλωση που γίνεται είναι άστα να πάνε.
Υπάρχει και ένα ζαχαροπλαστείο που το φτιάχνει καταπληκτικά ( αλλά λιγάκι αλμυρό στην τιμή) και έτσι δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ πως φτιάχνεται η αν θα μπορούσα να το φτιάξω μόνη μου.
Αλλά τώρα με έσωσες, ο δε σύζυγος μόλις είδε την συνταγή, μου λέει, τρέχω να αγοράσω σύκα, ετοιμάσου να τα φτιάξεις!
Σ ευχαριστούμε πάρα μα πάρα πολύ για την συνταγή
Θα σε παρακολουθώ συνεχώς!
Σε φιλούμε και ο σύζυγος βεβαίως- βεβαίως!
Εύα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!Στην Καλαμάτα τα έφαγα κι εγώ και αποφάσισα να τα φτιάξω πάση θυσία. Μάλλον τα πήρα από το ζαχαροπλαστείο που εννοείς κι επειδή ήταν όντως ακριβά ειπα δεν γίνεται πρέπει να τα φτιάξω μόνη μου. Ελπίζω να τα πετύχεις, φρόντισε να μην είναι πολύ ώριμα τα σύκα.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ κι εσένα και τον σύζυγο. Πολλά φιλιά
Ματι ωραία ιδέα και τι πρωτότυπα γλυκά μας έφτιαξες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή η αξιοποίηση των σύκων που μου αρέσουν πάρα πολύ!
Για το συκοκάρυδο κρατάω τη συνταγή, ευχαριστώ!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!
Σ'ευχαριστώ πολύ, το συκοκάρυδο είναι καταπληκτικό!!
ΔιαγραφήMarie, σοκολατάκια συκοκάρυδου και από την στιγμή που τα είδα, προσπαθώ να φανταστώ την υπέροχη γεύση, που σίγουρα θα έχουν, αν λάβουμε υπ' όψιν τα υλικά τους. Τα σύκα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα και αυτή την εποχή βρίσκουμε ένα σωρό εδώ. Πολύ ωραία συνταγή για τρατάρισμα. Να γίνεται άραγε και με ξερά σύκα, μουλιασμένα για να μαλακώσουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ειρήνη το σκέφτηκα κι εγώ για τα ξερά σύκα, αλλά κατ'αρχή το απέρριψα, γιατί δεν ήξερα αν θα γίνουν μαλακά και πόσο με το μούλιασμα. Θα το δοκιμάσω ίσως κάποια στιγμή.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ καλό βράδυ.
Υπέροχα και πρωτότυπα τα σοκολατάκια σου Μαρία μου και τί τυχερή που έχεις δικά σου σύκα!! Εγώ κάνω κάτι τέτοια σοκολατάκια με δαμάσκηνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως, φέτος φύτεψα συκιά... αλλά έχει μέλλον!!! χαχαχαχα
Αλλά και τα άλλα τα καραμελωμένα, ψητά σύκα τα καταλιμπιστικα!!!!
Γεια στα χέρια σου!
Φιλιά και καλό βράδυ!
Κική εύχομαι γρήγορα η συκιά να δώσει καρπούς!! τα σύκα είναι πολύ νόστιμα και ψητά και σοκολατάκια!!Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΤα σοκολατένια μου θυμίζουν τα δαμάσκηνα με σοκολάτα που τρώμε εδώ στην Αθήνα! Πολύ όμορφα τα έφτιαξες Μαρί μου! Σίγουρα η προσπάθεια να καταλάβεις τη συνταγή απέδωσε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κατερίνα, η προσπάθεια απέδωσε τελικά!!
ΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει το συγκεκριμενο γλυκό, αλλά τώρα θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έκανες τέλεια Μαρία. Υπέροχο γλυκό.
Γεια στα χέρια σου.
Φιλιά
Να το δοκιμάσεις Μάριον, θα σου αρέσει!! Ευχαριστώ, Φιλιά.
ΔιαγραφήΦουλ του σύκου για τους λάτρεις Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛάτρεις οι περισσότεροι πιστεύω!!
ΔιαγραφήΣύκο, καρύδι και σοκολάτα...πειρασμός μεγάλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Σωστα τα λες Δήμητρα, ευχαριστώ πολύ!!
Διαγραφήκαλησπερα...θελω να ρωτησω αν αθτα τα σοκολατακια μπορω να τα φτιαξω με αποξηραμενα συκα..
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω..!!
Καλησπέρα, ναι μπορείς να τα φτιάξεις με αποξηραμένα, οι περισσότεροι με αποξηραμένα τα φτιάχνουν!
Διαγραφή