Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Καμμένο Βασκικό Τσίζκεικ(Σαν Σεμπάστιαν)/Burnt Basque cheesecake(San Sebastian)

Καμμένο Βασκικό Τσίζκεικ(Σαν Σεμπάστιαν)/Burnt Basque cheesecake(San Sebastian)


Πριν πάω στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο του Πάσχα, ήξερα ήδη πολλά για το San Sebastián Cheesecake.

Κι αυτό γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά, κυρίως λόγω ενός εστιατορίου στην Κωνσταντινούπολη  Viyana Kahvesi, όπου έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές σερβιρισμένο με λιωμένη σοκολάτα από πάνω. Ανακάλυψα ότι πλήθος κόσμου πηγαίνει εκεί ειδικά για να δοκιμάσει το συγκεκριμένο γλυκό. 

Εγώ προσωπικά το δοκίμασα σε ένα εστιατόριο στην Πρίγκηπο μετά το Πασχαλινό γεύμα. Ομολογουμένως κάνει θραύση στην Κωνσταντινούπολη αν και το γλυκό προέρχεται από την Ισπανία, από το Σαν Σεμπάστιαν όπως μαρτυρά και το όνομα του. Το εμβληματικό cheesecake που είναι σύμβολο της βασκικής κουζίνας το εφηύρε ο σεφ Σαντιάγο Ριβέρα, στο μπαρ του La Viña στο Σαν Σεμπαστιάν. 

Είναι ένα cheesecake πολύ πιο ελαφρύ και πολύ πιο κρεμώδες από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Η χαρακτηριστική κρεμώδης υφή του βασκικού cheesecake και το καμένο εξωτερικό του (με την καλή έννοια) είναι ένας συνδυασμός που σε ανεβάζει στα ουράνια!!😋😋



Ο τρόπος που ψήνεται αυτό το cheesecake είναι σημαντικός για την υφή και την εμφάνιση του. Ψήνεται περίπου για 40-50 λεπτά και καθώς οι άκρες του έχουν σταθεροποιηθεί το κέντρο του θα πρέπει να εξακολουθεί να παραμένει τρεμουλιαστό.

Πρόσθεσα και λίγο απλό γιαούρτι, μειώνοντας συγχρόνως κατά την ίδια ποσότητα την κρέμα γάλακτος. Αυτό βοήθησε λίγο την κρεμώδη υφή του και συμπλήρωσε το γευστικό του αποτύπωμα.

Ας δούμε τώρα τα υλικά μας!

 Καμμένο Βασκικό Τσίζκεικ(Σαν Σεμπάστιαν)/Burnt Basque cheesecake(San Sebastian)


Υλικά

600 γρ τυρί κρέμα πλήρες

250 γρ ζάχαρη 

40 γρ κορν φλάουρ 

1/2 κουταλάκι αλάτι

200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ γιαούρτι 

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας 

4 αυγά 

Για την σάλτσα σοκολάτας:

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

180 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά




Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 οC

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20 εκ. με ψηλά τοιχώματα. Θα πρέπει η λαδόκολλα να εξέχει πάνω από το ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Τα χτυπάμε μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε σε δυο δόσεις την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το γιαούρτι, το λεμόνι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο.


Αδειάζουμε την ζύμη στο ταψί και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Χτυπάμε μερικές φορές το ταψί στον πάγκο μας για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες.


Ψήνουμε το γλυκό 40-45 λεπτά περίπου.

Είναι έτοιμο όταν οι άκρες του έχουν σταθεροποιηθεί αλλά το κέντρο του εξακολουθεί να είναι αρκετά τρεμουλιαστό. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο και η επιφάνεια του δεν έχει καεί, μην το ψήσετε παραπάνω, απλά βάλτε το για λίγο σε δυνατό γκριλ.


Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλο το βράδυ μέχρι να δέσει.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την σάλτσα σοκολάτας λιώνοντας σε μπεν μαρί την σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος.

Κόβουμε κομμάτια από το γλυκό και σερβίρουμε με την λιωμένη σοκολάτα από πάνω!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου