Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Το Καλύτερο Κέικ Βανίλιας με Γλάσο χωρίς Ζάχαρη Άχνη / The Best Vanilla Cake with Ermine Frosting







Αυτό το απίστευτο γλάσο χωρίς Ζάχαρη Άχνη είναι τόσο αφράτο σαν σαντιγί, αλλά σε αντίθεση με την σαντιγί στέκεται σταθερό και αφράτο για πολλές μέρες. Η τεχνική είναι παλιά και το γλασο ονομάζεται "Ermine frosting". Αν δεν το έχετε ξανακούσει καιρός είναι να μάθουμε τα υλικά και την μέθοδο παρασκευής του. 

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή βουτυρόκρεμα, είναι μεταξένιο, απαλό, αφράτο και πολύ λιγότερο γλυκό, αφού φτιαγμένο χωρίς Ζάχαρη Άχνη, μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την κρυσταλλική ζάχαρη που χρησιμοποιούμε. Τι άλλο άραγε θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα γλασο βουτυρόκρεμας; 😊

Βούτυρο, γάλα, ζάχαρη και αλεύρι, αυτά είναι τα υλικά που θα δημιουργήσουν το καλύτερο frosting ever!! Είναι το Ermine Frosting κι εμένα προσωπικά με έχει μαγέψει!!

Ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται ίσως ακουστεί ασυνήθιστος: το ζεστό γάλα, το αλεύρι και η ζάχαρη, μαγειρεύονται στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πήξουν, στην ουσία κάνουμε ένα roux. Αφού κρυώσει γίνεται σαν ένα πολύ πηχτό ζελέ και στην συνέχεια χτυπιέται μέσα σε βούτυρο.

Κι έτσι το άσχημο ζελέ μεταμορφώνετε ξαφνικά σε κάτι που μοιάζει με σαντιγί. Το αγγίζεις και καταλαβαίνεις πόσο ωραία θα σταθεί και θα διακοσμήσει τα γλυκά σου. Το γεύεσαι και νοιώθεις πόσο μεταξένιο και αφράτο είναι, μια εξαιρετική διασταύρωση βουτυρόκρεμας και σαντιγί.

Για να αξιοποιήσουμε αυτό το υπέροχο γλάσο, θα φτιάξουμε φυσικά το καλύτερο κέικ βανίλιας. Βούτυρο και λάδι μαζί για περισσότερη υγρασία, ξινόγαλα για μεταξένιο και αφράτο αποτέλεσμα. 

Με το ίδιο μείγμα μπορούμε να φτιάξουμε 24 cupcakes βανίλιας και να τα διακοσμήσουμε με αυτό το απόλυτα σταθερό και αφράτο frosting. 

Το Καλύτερο Κέικ Βανίλιας με Γλάσο χωρίς Ζάχαρη Άχνη / The Best Vanilla Cake with Ermine Frosting



Υλικά 

1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (113 γρ) 

1/2 κούπα σπορέλαιο (120 ml) 

1 1/2 κούπα ζάχαρη (300 γρ) 

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας 

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375 γρ)

1 κουταλιά της σούπας μπέικιν παουντερ (10γρ)

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

1 1/4 της κούπας ξινόγαλα (300 γρ)

1 δόση σοκολατένιο Ermine frosting

Υλικά για το Ermine frosting 

5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (μπορεί να μειωθεί σε 1/2 κούπα) 

1 κούπα γάλα ζεστό πλήρες καλύτερα αλλά μπορούμε και με μειωμένα λιπαρά 

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

1 πρέζα αλάτι 

225 γρ(1 κούπα) βούτυρο σχετικά μαλακό (όχι πολύ μαλακό) 

Για frosting σοκολάτας προσθέτουμε 

1/4 της κούπας κακάο χωρίς Ζάχαρη 



Προετοιμασία 

Στο μπολ ενός μίξερ βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα. 

Προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε στο τέλος και το εκχύλισμα βανίλιας.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το ξινόγαλα στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθουν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα μείγμα ομοιόμορφο.





Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκατοστών και την καλύπτουμε με λαδόκολλα. Εναλλακτικά αν θέλουμε μοιράζουμε το μείγμα σε 2 φόρμες των 20 εκατοστών. Εγώ χρησιμοποίησα μια φόρμα και όταν κρύωσε το κέικ το έκοψα στα δύο. 

Ψήνουμε τα κέικ για 35 - 40 λεπτά. Ενώ αν το έχουμε βάλει σε μια φόρμα ψήνουμε περίπου για 50-55 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν καρφώνουμε ένα μαχαίρι και βγαίνει καθαρό.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα. Στην συνέχεια ισιωνουμε την επιφάνεια κόβοντας ότι εξέχει και το χωρίζουμε στα δύο με ένα μαχαίρι με μεγάλη λάμα.

Κατόπιν αφού φτιάξουμε το frosting στρώνουμε λίγο λιγότερο από το μισό ενδιάμεσα στα δύο κέικ και το υπόλοιπο στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του. Μπορούμε να το στρώσουμε απλά βάζοντας το κέικ σε ένα δίσκο ή με ένα κορνέ να δημιουργήσουμε διαφορά σχέδια.

Φτιάχνοντας το Ermine frosting

Βγάζουμε το αλεύρι και την ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς για 30 δευτερόλεπτα.

Ενώ ανακατεύουμε συνεχώς ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά γιατί καθώς το γάλα ζεσταίνεται θα αρχίσει να πήζει. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην πιάσει στην βάση, μέχρι να πήξει εντελώς. Αποσύρουμε από την φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη πιέζοντας την στην επιφάνεια.



Αφήνουμε στον πάγκο για 20 λεπτά και στην συνέχεια στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αν το αφήσουμε στο ψυγείο όλη νύχτα, θα πρέπει να το βγάλουμε εκτός ψυγείου μια ώρα πριν το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορεί να αναμιχθεί καλύτερα με το βούτυρο.

Κατόπιν βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε για 3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.


Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε κουταλιά, κουταλιά το πηχτό roux του αλευριού που έχει ήδη κρυώσει.  Θα μας πάρει περίπου 1 λεπτό να το προσθέσουμε όλο. Στο τέλος προσθέτουμε την βανίλια και το αλάτι και αν θέλουμε την σκόνη κακάο συνεχίζοντας το κτύπημα για 2 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να στέκεται κάνοντας αιχμηρές κορυφές.


Σημειώσεις :

Το χρησιμοποιούμε όπως κάθε άλλο frosting σε κέικ και cupcakes, είτε απλώνοντας το με ένα μαχαίρι, είτε βάζοντας το σε σακούλα ζαχαροπλαστικής. Επίσης αυτό το γλασο μπορεί να χρωματιστεί με διαφορά χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Όταν το φτιάξουμε είναι καλύτερα να το χρησιμοποιούμε αμέσως.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός η δημιουργίες μας με αυτό το frosting θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε καλό θα είναι να το βγάζουμε εκτός ψυγείου για λίγη ώρα ώστε να μαλακώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου