Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Κέικ Κόκκινο Βελούδο / Red Velvet Cake



Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί να είναι ο μήνας της αγάπης και πολλοί σκέφτονται τι θα μπορούσαν να κάνουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Σήμερα θα ήθελα να εξετάσουμε εάν το κόκκινο χρώμα και τα τριαντάφυλλα είναι κατάλληλα για την ημέρα. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια μέρα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, όλα παντού θα είναι κόκκινα και άσπρα, όσοι ισχυρίζονται ότι δεν γιορτάζουν δύσκολα θα καταφέρουν να το αγνοήσουν λόγω αυτού. Αλλά γιατί το χρώμα είναι κόκκινο;

Το κόκκινο φέρνει ένταση σχεδόν σε όλα, από κόκκινο κραγιόν, κόκκινο φόρεμα έως κόκκινα αυτοκίνητα, σε όλα υπάρχει κάτι τολμηρό.

Το κόκκινο σχετίζεται με την ενέργεια, τον πόλεμο, τον κίνδυνο, την δύναμη, την αποφασιστικότητα καθώς και το πάθος, την επιθυμία και την αγάπη. Προσελκύει την προσοχή περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρώμα, μερικές φορές υποδηλώνει κίνδυνο.

Το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την σεξουαλικότητα και την επιθυμία. Τα άτομα που φορούν κόκκινο χαρακτηρίζονται ως πιο ελκυστικά από άλλα.

Όταν πρόκειται για θέματα καρδιάς, το κόκκινο χρησιμοποιείται για να εκφράζει απαλά και εγκάρδια συναισθήματα, καθιστώντας το την τέλεια προσθήκη σε οποιαδήποτε γιορτή της αγάπης. Ο Άγιος Βαλεντίνος νομίζω θα συμφωνούσε 😀

Για αυτό ντύσαμε εδώ το κέικ με κόκκινο βελούδο και έγινε τόσο όμορφο και νόστιμο που δεν θα το πιστέψετε! Υπάρχει λοιπόν δικαιολογία για να το δοκιμάσετε, ακόμη κι αν δεν πιστεύετε στον Άγιο Βαλεντίνο!

Κέικ Κόκκινο Βελούδο / Red Velvet Cake


Υλικά

340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 1/4 κούπας)

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας κοφτή κακάο κοσκινισμένο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια

2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα ζελέ ή 2 κουταλιές της σούπας υγρό

115 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1/2 κούπα)

270 γρ. ζάχαρη (1 1/4 κούπας)

2 αυγά

250 ml κεφίρ ή ξινόγαλα (1 κούπα)

Γλάσο

170 γρ. βούτυρο (3/4 κούπας)

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

140 ml γάλα 

1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

140 γρ. ζάχαρη άχνη

350 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου


Δημιουργία

Βουτυρώνουμε καλά 2 ταψάκια 20 εκατοστών και καλύπτουμε τον πυθμένα τους με αντικολητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κακάο, το ξύδι, την βανίλια και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Στον κάδο ενός μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν, ρίχνουμε το μείγμα του κακάου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το ξινόγαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. 

Μοιράζουμε την ζύμη στα δυο βουτυρωμένα ταψάκια χρησιμοποιώντας για ακρίβεια μια ζυγαριά κουζίνας. Στην προκειμένη περίπτωση το μείγμα ήταν 550 γρ. σε κάθε ταψάκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα.

Αφού κρυώσουν, με ένα μακρύ μαχαίρι, κόβουμε και αφαιρούμε τα καπάκια από τα κέικ για να γίνει επίπεδη η επιφάνειά τους.

Θρυμματίζουμε τα καπάκια με τα δάχτυλά μας, απλώνουμε τα ψίχουλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180οC για 15 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στην συνέχεια βάζουμε τα ψίχουλα σε ένα μπλέντερ και τα θρυμματίζουμε να γίνουν σχεδόν σκόνη. Επειδή θέλουμε τα ψίχουλα να είναι πολύ λεπτά τα κοσκινίζουμε κιόλας και πετάμε τυχόν χοντρά υπολείμματα.

Γλάσο

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το γάλα και την βανίλια και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη να εφάπτεται. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Αφού κρυώσει προσθέτουμε την ζάχαρη, το τυρί κρέμα και το υπόλοιπο βούτυρο και κτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ για 5 λεπτά έως ότου η κρέμα να γίνει λεία και κρεμώδης. 

Συναρμολόγηση:

Κόβουμε κάθε κέικ οριζόντια στην μέση για να πάρουμε 4 φέτες.

Βάζουμε την πρώτη φέτα στο δίσκο σερβιρίσματος και απλώνουμε στην επιφάνεια μια στρώση από την κρέμα ώστε να καλυφθεί επαρκώς. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φέτες και στο τέλος καλύπτουμε όλο το κέικ με την κρέμα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να εξομαλύνουμε τις επιφάνειες. 

Τώρα παίρνουμε τα κόκκινα ψίχουλα και πασπαλίζουμε με τα χέρια μας ή με ένα σουρωτήρι όλο το κέικ μέχρι να καλυφθεί και να μοιάζει σαν βελούδο.





6 σχόλια:

  1. θέλω τόοοοοσο να το φτιάξω... και θα το κάνω άμεσα!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά πρέπει να το φτιάξεις, είναι τόσο ωραία η αίσθηση!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  2. Εγώ που την έκανα το κόκκινο χρώμα ούτε κάνα διάνοια εμφανίστηκε!!το κακάο μάλλον είναι λάθος στη σύνταγη! δυστυχώς μπήκα στο κόπο για το τίποτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που δεν πετύχατε το κόκκινο χρώμα, πρέπει να επιλέξετε ένα κόκκινο χρώμα που να είναι δυνατό κι αν χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη ποσότητα. Στην συνταγή δεν είναι τίποτα λάθος γιατί έχει φτιαχτεί και δοκιμαστεί φυσικά και οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από αυτή την δοκιμή!

      Διαγραφή
  3. Το χεις φτιαξει πότε η ααπλα το προτείνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το προτείνω γιατί το έχω δοκιμάσει εγώ η ίδια με τα χεράκια μου, αλλιώς δεν μπαίνει ανάρτηση!

      Διαγραφή