Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Πολίτικος Μπακλαβάς με Φιστίκι Αιγίνης / Pistachio Baklava




Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα με πολλές ποικιλίες και πολλές, απίθανες διαφορετικές γεμίσεις, που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.
Παρ΄όλα αυτά, ο πραγματικά "κλασικός" μπακλαβάς είναι εκείνος με φιστίκι, που τον βρίσκεις σε μερικά εκλεκτά ζαχαροπλαστεία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο μπακλαβάς συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών.
Έχω διαβάσει ότι η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και μάλιστα θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλυκό.


Πάντως τι να σας πω δεν ξέρω, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι "ζωγραφίζουν" όταν φτιάχνουν τον μπακλαβά.
Βέβαια έχουν μία ποικιλία(να υποθέσω) φιστικιού, το οποίο έχει πολύ έντονο πράσινο χρώμα, πράγμα το οποίο δεν μπορώ εγώ να βρω εδώ.
Γι'αυτό θα αρκεστώ στα δικά μας φιστίκια με το απαλό πράσινο χρώμα, ελπίζοντας ότι δεν υστερούν καθόλου σε γεύση.
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην έχω φτιάξει τον δικό μας μπακλαβά της Κύμης (κλικ), δείτε τον κι αυτόν και απολαύστε τον!!
Όσον αφορά τον Πολίτικο μπακλαβά με το φιστίκι, να σας πω ότι έχω ενθουσιαστεί.
Πρώτη φορά τον έφτιαξα και είμαι σίγουρη ότι θα τον ξαναφτιάξω.
Είναι τόσο διαφορετικός, τόσο γευστικός, τόσο αρωματικός, τόσο απλός και συγχρόνως πολύπλευρος, που πραγματικά με έχει αφήσει άναυδη!!
Το μόνο που έχω να πω.......φτιάξτε τον.....τώρα!!!

 Πολίτικος Μπακλαβάς με Φιστίκι Αιγίνης / Pistachio Baklava 


Υλικά
500 γρ. φύλλο Βηρυτού (1 πακέτο)
300 γρ. φιστίκια Αιγίνης , αλεσμένα χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού

Δημιουργία
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το λιώνουμε.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε για 5 λεπτά (από τον βρασμό), σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε ως έχει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεσμένα φιστίκια και τα ανακατεύουμε με δυο κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 Χ 35 εκ.
Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, τα στρώνουμε ομοιόμορφα και τα κόβουμε στην μέση, ούτως ώστε να έχουμε διπλάσια φύλλα που να αντιστοιχούν στις διαστάσεις του ταψιού μας.
Στρώνουμε 4 φύλλα στο βουτυρωμένο ταψί, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα ένα ένα.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές της σούπας από το φιστίκι.
Στην συνέχεια στρώνουμε 2 φύλλα βουτυρώνοντας τα και πασπαλίζουμε πάλι με γέμιση.
Συνεχίζουμε το ίδιο, κάθε 2 φύλλα γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 4 φύλλα, τα οποία στρώνουμε στο τέλος βουτυρωμένα κι αυτά.
Όταν τοποθετούμε τα φύλλα προσέχουμε να είναι ίσια ίσια με το ταψί, εάν εξέχουν τα κόβουμε με ένα μαχαίρι ή τα διπλώνουμε.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε ίσα τετράγωνα κομμάτια.
Ραντίζουμε τον μπακλαβά με όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, ραντίζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο κρύο νερό και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Αν ο μπακλαβάς ροδίσει πιο νωρίς ελέγχουμε το ρόδισμα καλύπτοντας την επιφάνεια με ένα αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι στον καυτό μπακλαβά.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει σχεδόν όλο το σιρόπι και πασπαλίζουμε λίγη από την γέμιση στην κορυφή κάθε κομματιού.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρουμε.

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται πολύ ωραίος Μαρία
    Εκει το φιστικι τους εχει εντονο πρασινο χρωμα.
    Αλλα εμένα δεν με ενοχλει καθονου αυτο στο δικο σου.
    Ειμαι σιγουρη πως ειναι εξαιρετικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου πραγματικά ήταν απολαυστικός με εξέπληξε ευχάριστα!! Από δω και πέρα μόνο με φιστίκι θα φτιάχνω, έχω πάθει εξάρτηση 😊

      Διαγραφή