Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ριζότο με Σπαράγγια και τυρί Gorgonzola / Risotto with Asparagus and Gorgonzola Cheese


Αυτό το πιάτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν συνοδευτικό, όσο και σαν κυρίως γεύμα.
Το απήλαυσα και με τους δυο τρόπους, το συνόδεψα απλά με ένα πολύ υγιεινό ψάρι και ο συνδυασμός ήταν εξαιρετικός.
Αλλά και μόνο του με μία απλή και υγιεινή σαλάτα, ρόκα παρμεζάνα, ας πούμε!
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας.
Το ριζότο θέλει λίγη δουλίτσα.... Είναι λίγο χρονοβόρο...περίπου 30 λεπτά και πρέπει συνεχώς να ανακατεύεται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
ΑΛΛΑ το τελικό αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Είναι λείο, κρεμώδες, τυρένιο και μπορεί να γίνει με χίλια διαφορετικά λαχανικά.....μανιτάρια, ντομάτες, αρακά...ότι επιθυμεί η καρδιά σας.
Προσωπικά αυτό το πιάτο είναι ένα από τα αγαπημένα μου, επειδή τα απλά υλικά του δημιουργούν πολλαπλές υπέροχες γεύσεις.
Το σπαράγγι προσθέτει μια ωραία γεύση και φρεσκάδα στο κρεμώδες τυρένιο ριζότο.
Αυτό που πρέπει να ξέρετε και να προσέξετε, είναι ότι το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μόλις τελειώσει το μαγείρεμα....τότε θα είναι κορυφή!
Κι αυτό γιατί έχει την τάση να σκληραίνει και να γίνεται κολλώδες όσο παραμένει.
Εντάξει, φαίνεται λίγο περίπλοκο το ξέρω!
Πρέπει όμως μία φορά να το φτιάξετε για να δείτε γιατί αξίζει τον κόπο!


  Ριζότο με Σπαράγγια και τυρί Gorgonzola / Risotto with Asparagus and Gorgonzola Cheese 
Υλικά
350 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κούπα ξηρό λευκό κρασί
1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών
75 γρ. τυρί gorgonzola τριμμένο(εναλλακτικά παρμεζάνα) 
Χυμός μισού λεμονιού
Αλάτι-πιπέρι
300 γρ. σπαράγγια κομμένα στην μέση
και το κάτω μισό των κοτσανιών κομμένο σε λεπτές φέτες

Δημιουργία 
Σε αντικολλητικό φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις φέτες των σπαραγγιών για 2-3 λεπτά ώσπου να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να απορροφηθεί.
Βάζουμε τον ζωμό να πάρει βράση και τον προσθέτουμε σταδιακά, κουτάλα την κουτάλα, στο ρύζι, περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε ποσότητα προτού προσθέσουμε την επόμενη.

Μετά την τελευταία προσθήκη ζωμού (ύστερα από 20 λεπτά βράσιμο συνολικά ) προσθέτουμε τις επάνω άκρες των σπαραγγιών, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις όλος ο ζωμός έχει σχεδόν απορροφηθεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τυρί, χυμό λεμονιού) και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε το ριζότο με σαλάτα της προτίμησής μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου