Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Κουλούρια Αμμωνίας


Ήρθε η ώρα και φέτος να φτιάξουμε τα πασχαλινά κουλουράκια και να μοσχομυρίσει το σπίτι, εξάλλου πως θα νιώσουμε ότι έρχεται το Πάσχα;
Η ερώτηση για μένα ήταν η εξής: "ποια συνταγή να χρησιμοποιήσω φέτος;" γιατί βλέπετε έχω ήδη αρκετές αναρτήσει στο blog.
Αλλά όπως γίνεται συνήθως όλο και κάτι καινούριο θέλω να δοκιμάζω!
Κι έτσι έγινε η υπέρβαση, καθότι την αμμωνία δεν την συμπαθώ ιδιαίτερα σαν μέσο διόγκωσης, οπότε μέχρι τώρα δεν είχα φτιάξει κουλουράκια αμμωνίας.
Όμως για όλα υπάρχει η πρώτη φορά κι επειδή πάντα θέλω να δοκιμάζω κάτι διαφορετικό, τόλμησα να φτιάξω κουλουράκια αμμωνίας, ναι, ναι, το τόλμησα.
Πιστέψτε με δεν ενόχλησε καθόλου η εμπειρία, αφού όπως θα δείτε στα υλικά η δόση της αμμωνίας είναι τόσο-όσο μικρότερη απ'αυτή του μπέικιν πάουντερ.
Οπότε σας συνιστώ να το τολμήσετε κι εσείς, αφού σαν χημικός διογκωτικός παράγοντας η αμμωνία εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό με την μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Πάσχα, Ελληνικό Πάσχα, χωρίς κουλουράκια και τσουρέκια είναι γεγονός ότι δεν νοείται, διαλέξτε την κατάλληλη συνταγή για σας και ανασκουμπωθείτε!!
Καλό Πάσχα

Κουλούρια Αμμωνίας

Υλικά (50 κομμάτια)
750 γρ. αλεύρι σκληρό(χρησιμοποίησα για τσουρέκια)
150 γρ. βούτυρο
240 γρ. ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά + 1 κρόκο
150 γρ. γάλα πλήρες
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
Για την επάλειψη
2 κρόκους αυγών
ελάχιστο νερό

Δημιουργία
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα 2 ολόκληρα αυγά και τον 1 κρόκο, το γάλα, την βανίλια, το ξύσμα και χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με την αμμωνία, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με τον γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη που να ξεκολά από τα τοιχώματα του κάδου.

Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήματα επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε 2 ταψιά φούρνου καλυμμένα με λαδόκολα.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους με λίγες σταγόνες νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου