Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Τσιπούρες με Σελινόριζα Φρικασέ


Τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά.
Αν και η οικογένεια γενικώς δεν τα προτιμά, εγώ θα ήθελα να τα έχουμε στο τραπέζι μας πιο συχνά και μην σας πω ότι παλεύω κιόλας γι'αυτό!
Το φαγητό που σας παρουσιάζω σήμερα το είδα για πρώτη φορά στο βιβλίο του thermomix και όπως είναι φυσικό σαν λάτρης του ψαριού, θέλησα αμέσως  να το δοκιμάσω.
Έτσι κι έγινε, με την πρώτη ευκαιρία έκανε το ντεμπούτο του στο τραπέζι μας.
Από τότε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως προανέφερα και πιο πάνω, καθυστέρησε να κάνει ξανά την εμφάνισή του.
Πριν λίγο καιρό όμως και συγκεκριμένα την ημέρα των Θεοφανίων, όπου όλος ο κόσμος κατακλύζει τα ουζερί της περιοχής, εγώ κι ένα άλλο ψαροκόριτσο, προσεγγίσαμε με δυναμισμό ένα ψαράδικο ποικίλων θαλασσινών.
Οι τσιπούρες καλώς ή κακώς μου έκλεισαν το μάτι κι εγώ φυσικά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά τους.
Μέχρι να φτάσω στο σπίτι έστυβα το μυαλό μου πως θα μαγειρέψω τις τσιπούρες!! ψητές; τηγανητές; στον ατμό; με λαχανικά; με πατάτες;
Έτσι στριφογυρίζοντας στο μυαλό μου όλες τις εκδοχές, ανέσυρα την μνήμη εκείνου του εξαιρετικού φρικασέ, που καιρό είχα να μαγειρέψω.
Η διαδικασία του μαγειρέματος ξεκίνησε χωρίς πολύ σκέψη, αλλά μια σελινόριζα που στεκόταν παραμελημένη και αδικημένη εκεί στο βάθος του ψυγείου, αναδιάρθρωσε καταλυτικά και δημιουργικά τις μαγειρικές προετοιμασίες.
Να μην σας τα πολυλογώ, μπήκε και η σελινόριζα στην συνταγή κατ'αυτόν τον τρόπο, εντελώς αναπάντεχα κι απλά.
Μπορεί αυτό το πάντρεμα να έγινε ξαφνικά, αλλά η παρέα τους λειτούργησε μοναδικά, γιατί δημιούργησε ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο, τόσο γευστικά, όσο και εμφανισιακά.
Βέβαια αν ήμουν chef θα φιλετάριζα το ψάρι πριν το μαγείρεμα και το στήσιμο του πιάτου μου θα ήταν περισσότερο καλαίσθητο.
Εν κατακλείδι από δω και πέρα, σπανάκι-σελινόριζα σημειώσατε "άριστα" και σας προτείνω να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε!!

Τσιπούρες με Σελινόριζα Φρικασέ


Υλικά
2 τσιπούρες σπό 500 γραμ. η καθεμία 
ή  4 από 250 γραμ.
500 γραμ. φύλλα σπανάκι καθαρισμένα-πλυμένα ή κατεψυγμένα
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σελινόριζα μέτρια κομμένη σε κύβους
3 λεμόνια
2 αυγά
½ Ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις τσιπούρες με 1 λίτρο νερό, το κρασί, το χυμό ενός λεμονιού και την σελινόριζα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Κρατάμε στην άκρη τα ψάρια και την σελινόριζα και σουρώνουμε το ζωμό.
Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Στο τέλος ρίχνουμε ένα ποτήρι από το ζωμό και προσθέτουμε μέσα το σπανάκι το χυμό ενός λεμονιού και την σελινόριζα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10-15 λεπτά.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό, ανάλογα πόσο ζουμερό θέλουμε το φαγητό.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Παίρνουμε από τη ζεστή κατσαρόλα λίγο ζουμί και το ρίχνουμε μέσα στο αυγολέμονο ανακατεύοντας, επαναλαμβάνουμε δυο φορές ακόμη.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο σε τρείς δόσεις μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας ελαφρά ή ανακινώντας την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε το ψάρι, αφού το καθαρίσουμε από τα αγκάθια του, μαζί με τα λαχανικά αυγολέμονο.

1 σχόλιο: