Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικο Κέικ Βασιλόπιτα με Κάρδαμο και Κράνμπερις




"Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά."
Σίγουρα όλοι θα γιορτάσουμε και εύχομαι μέσα από αυτή την γιορτή να ευοδωθούν οι προσδοκίες του καθενός από μας.
Ξέρετε όσο μεγαλώνει κανείς, ίσως όλο και λιγότερο να αφήνεται σε ξέφρενες γιορτές για τον χρόνο που φεύγει.
Η παραμονή της πρωτοχρονιάς είναι μια μέρα με ανάμεικτα συναισθήματα για πολλούς ανθρώπους.
Από την μια πλευρά είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε το τέλος του έτους που πέρασε και να καλοσωρίσουμε τον ερχομό του Νέου Έτους.
Από την άλλη πλευρά μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια αίσθηση νοσταλγίας, καθώς προβληματίζονται για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ζωή τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες και συγχρόνως για τα γεγονότα που θα φέρει στην ζωή τους το Νέο Έτος.

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να γιορτάσει κανείς; 
Μερικοί από μας θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά συγκεντρωμένοι σε δημόσιους χώρους και θα μετρήσουν αντίστροφα για τον ερχομό του νέου έτους, καθώς τα πυροτεχνήματα θα φωτίζουν τον ουρανό.
Άλλοι θα κάνουν μικρές συγκεντρώσεις στα σπίτια τους ανταλλάσοντας αγκαλιές, φιλιά και ευχές για ένα "ευτυχισμένο Νέο Έτος".
Κάποιο άλλοι θα συντονιστούν μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά την αντίστροφη μέτρηση για τον καινούριο χρόνο.
Και τέλος υπάρχουν κι αυτοί που θα διασκεδάσουν μέχρι πρωίας σε ένα νυχτερινό κέντρο με ζωντανή μουσική, χορεύοντας και τραγουδώντας.
Αγαπημένοι μου φίλοι, με όποιον τρόπο κι αν γιορτάσετε τον ερχομό του 2017, σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε υγεία και δύναμη για να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις της ζωής.
Το 2017 μόνο χαρές να φέρει σε όλους μας!!

Χριστουγεννιάτικο Κέικ Βασιλόπιτα με Κάρδαμο και Κράνμπερις


Υλικά
300 γρ. μαλακό βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
140 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο αλεσμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
105 γρ. σταφίδες
75 γρ. αποξηραμένα cranberries
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα και μερικά κράνμπερις για το στόλισμα

Δημιουργία
Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε το κάρδαμο μαζί με την ζάχαρη βανίλια, ώστε να το έχουμε έτοιμο.
Στον κάδο ενός μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα, ένα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε στον κάδο το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο, την κανέλα, την βανίλια, το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις, με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολα.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και τοποθετούμε το φλουρί. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το φλουρί αφού ψηθεί το κέικ, στο σημείο που θέλουμε, κάνοντας μια μικρή σχισμή με το μαχαίρι.

Ψήνουμε το κέικ στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά και στην συνέχεια αυξάνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
Όταν το κέικ ροδίσει μπορούμε να δοκιμάσουμε εάν έχει ψηθεί καρφώνοντας ένα μαχαίρι.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε την πίτα σε ένα δίσκο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Για να σχεδιάσουμε το έτος χαράζουμε τους αριθμούς με μια οδοντογλυφίδα πάνω στην άχνη.
Φτιάχνουμε μια πηχτή κρέμα με λίγη άχνη και ελάχιστο νερό.
Χρησιμοποιώντας την οδοντογλυφίδα γλασάρουμε εκεί που έχουμε χαράξει το έτος.

Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε μια φυσική κόλα για να κολήσουμε πάνω τα κράνμπερις κι έτσι να σχεδιάσουμε όμορφα το έτος.
Καλή χρονιά!!

4 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά με υγεία. Εξαιρετική η πρόταση σου για βασιλόπιτα. Αγαπημένο το κάρδαμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ευαγγελία, για μας έγινε αγαπημένο κέικ πλέον!! Καλή χρονιά!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/1/17 14:30

    Καλή Χρονιά εύχομαι και συγχαρητήρια για την βασιλόπιτα που φαίνεται θαυμάσια. Θα ήθελα να ρωτήσω για το βούτυρο, όταν λέτε μαλακό εννοείτε σε θερμοκρασία δωματίου ή βούτυρο νωπό? Ευχαριστώ πολύ. Αδαμαντία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδαμαντία μου σ'ευχαριστώ πολύ!! Καλή χρονιά!! Εννοώ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

      Διαγραφή