Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Focaccia η απλή


Θα σας μιλήσω ειλικρινά, ειλικρινέστατα!! Δεν με νοιάζει να έχει η focaccia πάνω της πολλά και διάφορα.
Μου αρέσει πραγματικά η focaccia μου να είναι ένα απλό ψωμί με ελαιόλαδο, αλάτι και δεντρολίβανο.
Εσείς βέβαια μπορεί να έχετε διαφορετική γνώμη και είναι απολύτως σεβαστό, χρησιμοποιείστε αυτή την συνταγή σαν βάση για να προσθέσετε 1-2 υλικά στην κορυφή της.
Αλλά δοκιμάστε τη και με τα απαραίτητα (ελαιόλαδο,αλάτι και δεντρολίβανο) και συνοδέψτε τη με λίγο τυρί στο πλάι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Η focaccia είναι ένα θαυμάσιο ψωμάκι, ειδικά ζεστό μόλις βγει από τον φούρνο, αλλά και σαν κανονικό ψωμί για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα.
Είναι επίσης της μόδας, σε ορισμένες περιπτώσεις, να φτιάχνουμε σάντουιτς με αυτό ή να το χρησιμοποιούμε αντί για ψωμί του τοστ. 
Εάν επιμένετε να προσθέσετε κάτι πάνω στην Focaccia σας, μπορείτε πριν το ψήσιμο να βάλετε, λίγες ελιές, φέτες κρεμμυδιού, λιαστή ντομάτα, πανσέτα κομμένη σε κύβους, τριμμένη παρμεζάνα, ακόμη και λεπτές φέτες λεμονιού (όπως έβαλα εγώ).
Αντί για δεντρολίβανο δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο θυμάρι, σχοινόπρασο ή ρίγανη.
Καλή επιτυχία!!


Focaccia η απλή

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τύπου 405)
200 γρ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο ή ολικής άλεσης
400 γρ. χλιαρό νερό
25 γρ. μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3/4 της κούπας ελαιόλαδο (1/2 για την ζύμη και 1/4 για το ταψί)
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Λίγο χοντρό αλάτι για την επιφάνεια
Λεπτές φέτες λεμονιού (προαιρετικά)

Δημιουργία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε να διαλυθούν, το χλιαρό νερό, την μαγιά και την ζάχαρη.
Αφήνουμε να καθίσει για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Στο μπολ ενός μίξερ, με τον γάντζο ζυμώματος, ρίχνουμε το αλεύρι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/2 κούπα ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
Ανεβάζουμε στην μεσαία ταχύτητα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή.
Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη μπάλα ζύμης.
Λαδώνουμε ένα μπολ με μια κουταλιά ελαιόλαδο και τοποθετούμε την ζύμη, γυρίζοντας την γύρω γύρω ώστε να λαδωθεί. 

Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί 1-2 ώρες περίπου.
Ρίχνουμε περίπου 1/4 της κούπας ελαιόλαδο στο ρηχό ταψί του φούρνου, 30Χ40 εκατοστά περίπου, και αδειάζουμε εκεί την ζύμη.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ξεκινάμε να απλώνουμε την ζύμη.
Γυρίζουμε την ζύμη από την μια και την άλλη πλευρά να λαδωθεί κι έτσι είναι ευκολότερο να την απλώσουμε.
Μόλις η ζύμη είναι καλά απλωμένη μέχρι τις γωνίες του ταψιού, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να κάνουμε λακκάκια σε όλη την ζύμη.

Σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.

Περιχύνουμε την ζύμη με λίγο ελαιόλαδο, έτσι ώστε να γεμίσουν τα λακκάκια, πασπαλίζουμε με το φρέσκο δεντρολίβανο και με λίγο χοντρό αλάτι.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου, όταν προθερμανθεί βάζουμε το ταψί στον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε περίπου για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά περίπου, στην συνέχεια την μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Απολαύστε το ζεστό από τον φούρνο!


9 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Μαρία μου!
    Η φοκάτσα πρέπει να είναι ακριβώς έτσι όπως την περιγράφεις. Με λίγα υλικά, λιτή και υπερνόστιμη :)
    Το άρωμα του δεντρολίβανου είναι απαραίτητο για μένα.
    Την έφτιαξες υπέροχη! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ερμιόνη και εγώ πιστεύω ότι το δεντρολίβανο επιβάλλεται!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  2. Λαχταριστή και πολύ αφράτη,νομίζω ότι δε θα μου έφτανε μια μόνο δόση...Έχουμε όλοι αδυναμία στα ψωμοειδή που μόλις έχουν βγει από το φούρνο...χιχι...Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζεστό ψωμάκι πάντα είναι ευπρόσδεκτο Χαρά!!
      Καλή βδομάδα επίσης!!

      Διαγραφή
  3. Κι εμένα έτσι μ αρέσει Μαρία.Απλή!
    Τα υλικά που έβαλες τα καλύτερα. Αλλωστε μπορεις να την συνδυάσεις με ενα ωραίο τυρί ή αλλαντικό και να ολοκληρώσεις την απόλαυση.
    Οι φέτες λεμονιού πολυ ωραίες ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μάριον, οι επιλογές για συνδυασμούς είναι άπειρες, οι φέτες λεμονιού δίνουν μια ιδιαίτερη νότα!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  4. αχ...το ξέχασα..
    ωραία η αλλαγή ;)
    και οι φωτογραφίες πολύ ωραίες και φωτεινές ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Μάριον, είπα να βάλω τα καλά μου!! :)

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ!!Έτσι ακριβώς μου αρέσει και εμένα. Ευτυχώς που μου τη θύμισες. Θα τη φτιάξω αυτό το σκ κιόλας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή