Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ψωμί γλυκό με φυστικοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα

Σας έχω εδώ φίλοι μου, ένα γλυκό ψωμάκι, που ίσως κάποιος θα το χαρακτήριζε κεκάκι και έχει στην καρδιά του υγρή σοκολάτα.
Σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, καταπληκτικός συνδυασμός; 
Εσείς θα μου πείτε, δοκιμάζοντας αυτό το γλυκό ψωμί ή κέικ, όπως θέλετε πείτε το.
Προσωπικά σχετικά πρόσφατα έβαλα το φυστικοβούτυρο στην καρδιά μου.
Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο φιστικιού. 
Όπως ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, ενσωματωμένο σε λιωμένη σοκολάτα, σε πικάντικες σάλτσες για σουβλάκια, σε τάρτες μήλου, σαν καρύκευμα σε ένα χάμπουργκερ, αρκεί να υπάρχει φαντασία για όλα αυτά.
Πριν ξεκινήσουμε όμως να φτιάχνουμε την επόμενη συνταγή μας με φυστικοβούτυρο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Ας δούμε τι γίνεται σχετικά με το διατροφικό προφίλ αυτού του δημοφιλέστατου βουτύρου.
Είναι άραγε το φυστικοβούτυρο υγιεινό;
Η σωστή απάντηση είναι, ότι πραγματικά είναι υγιεινό, αλλά πολλοί αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν γιατί φοβούνται ότι θα παχύνουν.
Ο κυριότερος λόγος, που το φυστικοβούτυρο τοποθετείται στην λίστα της κακής διατροφής, είναι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες.
Μία πολύ γεμάτη κουταλιά της σούπας (30 γρ περίπου) αποδίδει περίπου 188 θερμίδες.
Αλλά όπως και όλοι σχεδόν οι ξηροί καρποί, έχει υψηλή διατροφική αξία.
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών οξέων, κυρίως μονοακόρεστων, αλλά και πολυακόρεστων , είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης σε ενέργεια και φυτικές ίνες.
Σίγουρα το φυστικοβούτυρο είναι υψηλό σε θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να το απορρίψουμε εντελώς από την διατροφή μας.
Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στην ζωή, "πάν μέτρον άριστον" !! 

Ψωμί γλυκό με φυστικοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα

Υλικά για την σοκολάτα
140 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Υλικά για το ψωμί φυστικοβούτυρο
240 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 μεγάλα αυγά
170 γρ. ζάχαρη
210 γρ. φυστικοβούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(ιδέα από εδώ)


Δημιουργία
Ετοιμάζουμε πρώτα την λιωμένη σοκολάτα.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε λίγη λίγη την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Βάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το ψωμί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την ντύνουμε με λαδόκολα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη και το φυστικοβούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, κοσκινισμένα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο και ομοιόμορφο.

Αδειάζουμε το μισό μείγμα μέσα στην φόρμα και βγάζουμε την σοκολάτα από το ψυγείο.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι κάνουμε μια θήκη κατά μήκος και ρίχνουμε εκεί την σοκολάτα.
Μην ανησυχείτε η σοκολάτα λόγω βάρους θα καθίσει  μόνη της κάτω.

Σκεπάζουμε την σοκολάτα με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και έπειτα το βγάζουμε μαζί με την λαδόκολα από την φόρμα.
Αφαιρούμε με προσοχή την λαδόκολα και τοποθετούμε το γλυκό ψωμί σε μια πιατέλα.


5 σχόλια:

  1. Η σοκολάτα στο κέντρο είναι τέλεια.
    Μου αρέσουν πολύ τέτοια ψωμάκια. Πολύ ωραίο.
    Το φυστικοβούτυρο είναι ωραίο, κι όπως λες με μέτρο όλα καλά είναι ;)

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η σοκολάτα είναι έκπληξη!! Το φυστικοβούτυρο δε Μάριον έγινε το αγαπημένο μου!!

      Διαγραφή
  2. μου αρέσει πολυ η πρόταση σου. η υφή του πως είναι? ψωμί? αφράτο, σαν κρουασάν? σαν σταφιδόψωμο...αχ για να μου λυθεί η απορία θα αναγκαστώ να το φτιάξω !!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευαγγελία η υφή του είναι ανάμεσα σε ψωμί και κέικ και είναι πολύ νόστιμο με την σοκολάτα, να το φτιάξεις!! :)

      Διαγραφή