Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κοτόπουλο με Βαλσαμικό και Σπανάκι

Απολύτως υγιεινό φαγητό!! Και να σας πω κάτι; Είναι και πάρα πολύ νόστιμο, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ελάχιστα λιπαρά έως καθόλου!
Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σε σχαροτήγανο ή στην σχάρα.
Αυτό το πιάτο συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και κάποιος ίσως θα έλεγε ότι δεν ενδείκνυται  για απώλεια βάρους.
Επιστημονικές έρευνες όμως έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συνδυασμός τροφών που να θεωρείται περισσότερο υγιεινός ή ότι είναι κατάλληλος για την εύκολη απώλεια βάρους.
Εάν ένα άτομο πετυχαίνει να χάσει βάρος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσέχει πολύ περισσότερο την ποσότητα τροφών που καταναλώνει, παρά τον συνδυασμό των τροφών που εφαρμόζει.
Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι, όταν η ποσότητα του φαγητού είναι μικρή, ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό, ούτε μειώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών, ούτε προκαλεί αύξηση στο σωματικό λίπος.
Αντίθετα μάλιστα, αν συνδυάσουμε υδατάνθρακες μαζί με πρωτεΐνη και λαχανικά έχουμε πολλά οφέλη, γιατί η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ μικρή, χορταίνουμε πολύ περισσότερο  και στο τέλος ξοδεύουμε πολύ περισσότερες θερμίδες λόγω του περιεχομένου του γεύματος.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Πρέπει άφοβα να συνδυάζουμε αρκετά είδη τροφών, αλλά να τρώμε μικρές ποσότητες.
Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; τότε έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε σε σωστά επίπεδα το σωματικό μας βάρος!!
Καλή επιτυχία!!
Κοτόπουλο με Βαλσαμικό και Σπανάκι

Υλικά
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρισμένα στην μέση οριζόντια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1/3 της κούπας ζωμό κοτόπουλου ή νερό
1 κούπα ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας με τον χυμό τους
2 κούπες βρασμένο ρύζι ή κινόα

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το σπανάκι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθεί.

Το βγάζουμε κι αυτό από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Κατεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και τον ζωμό.
Ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να βγουν τυχόν υπολείμματα από το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο κινόα ή ρύζι, συνεχίζουμε με το κοτόπουλο, το σπανάκι και περιχύνουμε με την σάλτσα μπαλσάμικο.

2 σχόλια: