Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Παντεσπάνι με Αλεύρι Βρώμης και Γέμιση Κρέμα Τυριού /Oat Flour Sponge Cake with Cheese Cream

 



Το αλεύρι βρώμης φτιάχνεται τόσο εύκολα! Είναι απλά αλεσμένη βρώμη. 
Για να φτιάξουμε αλεύρι βρώμης στο σπίτι απλά ρίχνουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου ή μέχρι να αποκτήσει μία υφή σαν αλεύρι. Στην συνέχεια μπορούμε να αποθηκεύσουμε το σπιτικό μας αλεύρι βρώμης στο ντουλάπι, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το πόσο γρήγορα υπολογίζουμε να το χρησιμοποιήσουμε 
Το αλεύρι βρώμης μετατρέπει ένα απλό παντεσπάνι σε κάτι κομψό και ξεχωριστό με τις λεπτές καραμελένιες γεύσεις που αναδύει. Είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και δίνει στα κέικ και στα αρτοσκευάσματα μια ιδιαίτερα μοναδική κοκκώδη υφή. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όχι μόνο στα κέικ αλλά και σε άλλες ζύμες. 

Παντεσπάνι με Αλεύρι Βρώμης και Γέμιση Κρέμα Τυριού /Oat Flour Sponge Cake with Cheese Cream

Ήθελα πολύ καιρό και επιτέλους έφτιαξα αυτό το απίθανα νόστιμο παντεσπάνι με Αλεύρι Βρώμης. Έχω την εντύπωση ότι θα γίνει το αγαπημένο μου. Εν πάση περιπτώσει είναι πιο υγιεινό αφού δεν περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το κέικ είναι καλύτερο αφού παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες. Μόλις βγει από το φούρνο, ακόμη και μετά την ψύξη είναι λίγο εύθραυστο. Το αλεύρι βρώμης δεν έχει την δομή της γλουτένης, όπως έχει το αλεύρι σίτου κι έτσι δεν παρέχει την σταθερότητα και την λαστιχωτή υφή. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνταγές με Αλεύρι Βρώμης απαιτούν περισσότερο χρόνο να παραμείνουν για να απορροφήσουν επιπλέον υγρά και μερικές φορές ένα επιπλέον συνδετικό στοιχείο όπως ένα αυγό. Επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να το φτιάξουμε μια ή δυο μέρες νωρίτερα. Όπως όλες οι συνταγές με αλεύρι βρώμης είναι καλό μετά την ανάμειξη των υλικών να μένουν για 5-10 λεπτά για να δώσουμε χρόνο στην βρώμη να απορροφήσει τα επιπλέον υγρά. 
Διάλεξα να γεμίσω το παντεσπάνι με μια απλή κρέμα Τυριού. Είναι αλήθεια ότι του ταιριάζει πάρα πολύ, αλλά επίσης του ταιριάζουν πολύ τα φρέσκα κόκκινα φρούτα. Έχω υποσχεθεί (στον εαυτό μου) την επόμενη φορά τα κόκκινα φρούτα να καθίσουν πάνω στην ολόλευκη κρέμα και να δώσουν μια άλλη διάσταση στο γλυκό, γευστική αλλά και εμφανισιακά. 
Καλή μας όρεξη! 

Υλικά για το παντεσπάνι 

45 γρ βούτυρο λιωμένο (3 κουταλιές της σούπας) 

100 γρ αλεύρι βρώμης (1 κούπα) 

140 γρ ζάχαρη 

4 μεγάλα αυγά

1 πρέζα αλάτι


Κρέμα Τυριού 

200 γρ κρέμα γάλακτος 35 %λιπαρά 

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 

200 γρ τυρί κρέμα 

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Επιπλέον 

Μαρμελάδα σμέουρο (raspberry) για επάλειψη ή όποια άλλη προτιμάτε 

Φρέσκα κόκκινα φρούτα (σμέουρα, φράουλες κτλ) προαιρετικά. 



Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο Κελσίου και στρώνουμε τον πυθμένα ενός ταψιού 20 εκατοστών με ελαφρά βουτυρωμένη λαδόκολλα. 

Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε ζεστό. 

Ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης μαζί με δύο κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη. 

Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη με τα αυγά και το αλάτι σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. 

Στην συνέχεια βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και κοσκινίζουμε το 1/3 από το αλεύρι βρώμης πάνω από τα αυγά. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι βρώμης. Συνεχίζουμε άλλες δύο φορές με το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας απαλά. 

Ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και προσθέτουμε το 1/4 από το μείγμα της βρώμης ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν με το βούτυρο. Αδειάζουμε την βουτυράτη ζύμη στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύουμε ελάχιστα με την σπάτουλα ώστε να έχουμε μια όσο πιο δυνατό ομοιογενή ζύμη. 


Αδειάζουμε την ζύμη στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο κέικ, αν βγαίνει καθαρό τότε το παντεσπάνι μας έχει ψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα προσέχοντας να χαλαρώσουμε από πριν τα τοιχώματα του κέικ. Όταν κρυώσει εντελώς το κόβουμε στην μέση κι έτσι έχουμε δύο δίσκους.


Φτιάχνουμε την κρέμα. Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα) μαζί με την ζάχαρη άχνη με ένα μίξερ χειρός μέχρι να γίνει σταθερή σαντιγί. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα με το εκχύλισμα βανίλιας και το κτυπάμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε σε δόσεις την σαντιγί συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη σφιχτή κρέμα.

Σε μια επίπεδη πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι και απλώνουμε ένα παχύ στρώμα από την μαρμελάδα.


Καλύπτουμε με την κρέμα Τυριού κρατώντας στην άκρη το 1/4 από αυτή. Σκεπάζουμε την κρέμα με τον άλλο δίσκο από το παντεσπάνι και απλώνουμε στην κορυφή του το υπόλοιπο της κρέμας. Σχεδιάζουμε ακανόνιστα σχήματα με την ράχη ενός κουταλιού και διακοσμούμε με μικρές πινελιές μαρμελάδας της προτίμησης μας. 

Διατηρούμε το γλυκό μας στο ψυγείο λόγω της κρέμας. 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου