Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Στρούκλι Σλοβενικά Ζυμαρικά / Struklji Slovenian Dumplings


Η συνταγή που σας έχω σήμερα λέγεται στρούκλι (struklji) και μας ταξιδεύει στην Σλοβενία, γιατί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Σλοβενίας. Τρώγεται σε όλες τις περιοχές και κυρίως στην πρωτεύουσα την Λιουμπλιάνα. Επίσης αυτό το πιάτο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές και στην γειτονική της Κροατία. Από ότι έχω καταλάβει, στην Κροατία σερβίρονται ίσως πιο πολύ οι αλμυρές εκδοχές  του νόστιμου αυτού πιάτου.

Η Σλοβενία είναι ομολογουμένως μια πανέμορφη χώρα. Παρόλο που είναι σχετικά μικρή, η ποικιλομορφία του εδάφους της, με θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και βουνά, τα οποία συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, καταφέρνει να ενθουσιάζει τον κάθε επισκέπτη. 

Την Σλοβενία δεν έχω καταφέρει ακόμη να την εξερευνήσω διεξοδικά. Η μόνη πόλη από την οποία κατάφερα να έχω μια εικόνα καθώς την επισκέφτηκα για ένα βράδυ, είναι το πανέμορφο Maribor, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας μετά την Λουμπλιάνα. 

Αυτές τις μοναδικές εικόνες, που κατάφερα να κρατήσω από την επίσκεψη μου, σας παραθέτω εδώ πιο κάτω. 





Τα Struklji είναι ένα είδος ζυμαρικού με γέμιση, που αποτελείται κυρίως από τυρί cottage, άσχετα αν το πιάτο είναι αλμυρό ή γλυκό. Μαγειρεύονται στον ατμό ή ψήνονται στο φούρνο ή βράζονται σε κατσαρόλα. Μπορούν να σερβιριστούν σαν αλμυρά ή γλυκά πιάτα, αλλά συχνά στην Σλοβενία χρησιμοποιούνται σαν γλυκό πιάτο. Υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές με ξεχωριστά γεμίσματα αυτού του πιάτου. Δηλαδή στρούκλι με εστραγκόν την άνοιξη, στρούκλι με τυρί cottage το καλοκαίρι, με μήλο το φθινόπωρο και καρύδι το χειμώνα.

Εδώ σας δίνω την αλμυρή εκδοχή η οποία περιέχει και το λιωμένο τυρί καθώς ψήνεται στο φούρνο. Αυτή η εκδοχή θυμίζει αρκετά τα λαζάνια. Όμως αυτή η εκδοχή εύκολα θα μπορούσε να γίνει γλυκιά εάν προσθέσουμε ζάχαρη και σταφίδες ή μήλο ή καρύδι στην γέμιση και φυσικά παραλείψουμε το τυρί που λιώνει. 


Δεν ξέρω πότε θα καταφέρω να ταξιδέψω ξανά στην Σλοβενία, για να πραγματοποιήσω επιτέλους αυτή την Εξερεύνηση, αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι πως όταν πάω, θα δοκιμάζω κάθε μέρα και μια διαφορετική εκδοχή του Struklji. Έτσι όταν επιστρέψω, θα έχω αποκτήσει μια πλήρη διατριβή πάνω στις παραλλαγές που μπορεί να έχει αυτό το εκπληκτικά νόστιμο πιάτο. 


Υλικά

1/2 κούπα νερό χλιαρό 

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για την γέμιση 

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο 

1 κούπα ψίχουλα ψωμιού 

3 αυγά 

600 γρ τυρί cottage 

120 γρ γιαούρτι στραγγιστό 

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)

Λίγο αλάτι και πιπέρι

Βούτυρο λιωμένο για το αλειμμα του φύλλου 

100 γρ τυρί τριμμένο (τσένταρ, κασέρι, γραβιέρα) για την επιφάνεια 


Δημιουργία 

Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι. 

Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το αυγό και το αλάτι. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ξεχωριστό μπολ κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το υγρό μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη μαλακή και ελαστική. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ με γάντζο. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. 

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση. 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα ψίχουλα μέχρι να χάσουν την υγρασία τους. Κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί cottage με το γιαούρτι, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τα ψίχουλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. 

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω το ζυμάρι. Ρίχνοντας λίγο αλεύρι ζυμώνουμε με το χέρι μας για λίγο. Στρώνουμε στον πάγκο ένα πανί (πχ τραπεζομάντηλο), πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε πάνω το ζυμάρι. 

Με ένα πλάστη ανοίγουμε σιγά ορθογώνιο φύλλο, αλευρώνοντας αν χρειαστεί. Ανοίγουμε το φύλλο όσο λεπτότερο γίνεται τεντώνοντας πολλές φορές με το χέρι μας, από το κέντρο προς τα έξω. 


Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε το φύλλο. Κρατάμε το 1/3 της γέμισης και το υπόλοιπο το ρίχνουμε διάσπαρτα πάνω στο βουτυρωμένο φύλλο. 


Με ένα κουτάλι απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο, αφήνοντας ακάλυπτες λίγο τις άκρες. Ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο.

Στην συνέχεια σηκώνοντας το πανί αφήνουμε το ρολό να κυλήσει από μόνο του καθώς σηκώνουμε τεντώνοντας το πανί. 

Το ρολό μας είναι έτοιμο, κλείνουμε καλά τις άκρες και στην συνέχεια με ένα πιάτο το κόβουμε κάθετα σε 4 κομμάτια ή και περισσότερα ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και τον τρόπο που θέλουμε να τα ψήσουμε. 

Σημείωση: είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα πιάτο για να κόψουμε τα κομμάτια, γιατί με αυτό τον τρόπο σφραγίζονται καλύτερα οι κομμένες πλευρές και κλείνουν την γέμιση μέσα.


Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα μακρόστενο βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, το οποίο θα πρέπει να χωράει ακριβώς τα κομμάτια χωρίς να αφήνει πολύ κενό. Αλείφουμε τα κομμάτια με λιωμένο βούτυρο, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση στην επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. 





Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Στην συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.


Εναλλακτικά μπορούμε να χειριστούμε το ρολό με διαφορετικό τρόπο. Μπορούμε να το αφήσουμε ενιαίο, να το κάνουμε ένα κύκλο και να το σιγοβράσουμε σε αλατισμένο νερό για  40 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια προσεκτικά το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το διατηρούμε ζεστό. Σε αυτή την περίπτωση απλώνουμε όλη την γέμιση από την αρχή πάνω στο φύλλο. Ακόμη με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να το ψήσουμε στον ατμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου