Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Χταπόδι Πορτογαλικό / Polvo a Lagareiro



Στην Πορτογαλία δεν έχω πάει ακόμα και φυσικά μετά το πέρας της καραντίνας λόγω covid, θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω μέχρι εκεί. Όμως είμαι διατεθειμένη να ταξιδέψουμε παρέα προς το παρόν μέσω της παρουσίασης αυτού του νόστιμου πιάτου "polvo a lagareiro". Polvo σημαίνει χταπόδι, lagareiro τώρα, ήταν το όνομα ενός ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου και επειδή το πιάτο ραντίζεται με άφθονο ελαιόλαδο, πήρε το όνομα του. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις, που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε μακριά χωρίς να φύγουμε από το σπίτι. 
Η Πορτογαλική κουζίνα αναμφίβολα ξέρει πως να εκμεταλλευτεί την προνομιακή της τοποθεσία. Έχοντας πρόσβαση στον Ατλαντικό και στη μεσόγειο, τα Πορτογαλικά παραδοσιακά φαγητά κλείνουν μέσα τους την θάλασσα και τους θησαυρούς της.

Αυτό το παραδοσιακό Πορτογαλικό πιάτο θαλασσινών γίνεται με βραστό και συγχρόνως ψητό χταπόδι και πατάτες (baby συνήθως). Είναι ένα σύνηθες φαγητό σε ολόκληρη την χώρα, και πολλοί ισχυρίζονται ότι το πιάτο προέρχεται από την Beiras, μια από τις επαρχίες της χώρας, που βρίσκεται Νότια του ποταμού Douro και Βόρια του ποταμού Τάγου.

Το Polvo a lagareiro προήλθε από μια παραλλαγή του μπακαλιάρου a lagareiro και είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στην Πορτογαλία. Ο μπακαλιάρος που χρησιμοποιείται είναι συνήθως υγράλατος. Το πιάτο συνοδεύεται με ψητές baby πατατούλες που πιέζονται να ανοίξουν και καρυκεύονται με κόλιανδρο ή άλλα βότανα.

Το χταπόδι είναι ένα θαλασσινό που τρώγεται φυσικά σε όλο το κόσμο, αλλά οι Πορτογάλοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για αυτό.  Μερικές φορές το να μαγειρέψει κανείς χταπόδι μπορεί να είναι λίγο αποτρεπτικό, αλλά η ομορφιά που κρύβεται στην απλότητα αυτής της συνταγής, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την προετοιμασία του φαγητού. 

Είναι γεγονός ότι τα χταπόδια γίνονται πολύ καλύτερα όταν βράζονται και κοκκινίζουν ελαφρά ή ξηραίνονται στον ήλιο και στην συνέχεια ψήνονται στην σχάρα (όπως γίνεται συνήθως στην Πορτογαλία και σε ολοκληρη την μεσόγειο).

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην αλατίσουμε το χταπόδι καθώς βράζει, αφού το αλάτι μπορεί να σκληρύνει το δέρμα καθώς βράζει σε αλατισμένο νερό.

Το μαγείρεμα και το σερβίρισμα του χταποδιού σε ένα Πορτογαλικό σπίτι μπορεί να είναι συχνά ένα σημάδι γιορτής για την οικογένεια.

Το Polvo a lagareiro είναι τελικά ένα πολύ απλό πιάτο με ελάχιστα υλικά αλλά με πολύ γεύση.

Χταπόδι Πορτογαλικό / Polvo a Lagareiro 



Υλικά

1200 γρ χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο

1 κιλό πατατούλες baby

2-3 φύλλα δάφνης

6-8 κλαδάκια κόλιανδρο φρέσκο

1 κρεμμύδι

4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μαγιονέζα χταποδιού

200 ml ζωμό από το βρασμένο χταπόδι

300 - 350 ml extra παρθένο ελαιόλαδο



Δημιουργία

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι, αν δεν είναι καθαρισμένο.

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με 1 κούπα νερό, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την δάφνη και το κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για 40 - 50 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακό όταν καρφώνουμε το πιρούνι. Όταν είναι αρκετά μαλακό αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C Πλένουμε τις πατάτες, τις τακτοποιούμε σε ένα ταψί πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 - 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 

Όταν μαγειρευτεί το χταπόδι, αφαιρούμε από το ζωμό τον οποίο κρατάμε στην άκρη για την μαγιονέζα. Στραγγίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου (πήλινο σκεύος αν είναι δυνατόν) με το σκόρδο, την δάφνη, το κόλιανδρο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Όταν ψηθούν οι πατάτες αφαιρούμε το υπερβολικό αλάτι, τις σπάμε πατώντας τες με μια πρέσα πατάτας, στην συνέχεια τις τοποθετούμε γύρω από το χταπόδι και τις πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε ξανά για 15 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Ιδανικά φτιάχνουμε και την μαγιονέζα χταποδιού.

Σε ένα ψηλό και στενό σκεύος βάζουμε τον ζωμό του χταποδιού. Με ένα ράβδο μπλέντερ κτυπάμε το ζωμό, από κάτω προς τα πάνω, προσθέτοντας σιγά σιγά με σταθερή ροή το ελαιόλαδο. 

Όσο προσθέτουμε το ελαιόλαδο το μείγμα αρχίζει να πήζει και μπορούμε μετά να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατατούλες και γαρνίρουμε με την μαγιονέζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου