Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Σάλτσα Σύκου με γλυκό κρασί / Fig sauce with sweet Wine

Σάλτσα Σύκου με γλυκό κρασί / Fig sauce with sweet Wine 




Αυτή η υπέροχη συνταγή σάλτσας σύκου είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να γαρνίρουμε είτε γλυκά (τηγανίτες, κέικ, κρέπες βάφλες, παγωτό) , είτε αλμυρά εδέσματα (τυριά, ψητά κρέατα). 


Λατρεύω όλες τις παρασκευές με σύκα, όπως κέικ, μαρμελάδες, σάλτσες, ψητά σύκα, σύκα σοκολατάκια και η λίστα μπορεί να γίνει πιο μεγάλη αν αφήσουμε την φαντασία μας να δουλέψει. 

Επίσης έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο κέικ με σύκα, το οποίο λάτρεψα κυριολεκτικά, γιατί ήταν τόσο αφράτο, ζουμερό και το ιδιαίτερο glaze που επαλείφεται το καθιστά απολύτως εθιστικό. Η συνταγή θα αναρτηθεί σύντομα ελπίζω! 

Αλήθεια εσάς πως σας αρέσει να τρώτε τα σύκα σας; πολύ θα ήθελα να μάθω! 

Αν παρακολουθείτε το ιστολόγιο μου, θα έχετε καταλάβει ότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να αγοράζω μαρμελάδες και να βλέπω ότι υπάρχει μέσα υπερβολική ζάχαρη και διάφορα πρόσθετα. 

Τα σύκα είναι από την φύση τους γλυκά και πραγματικά δεν χρειάζονται παραπάνω ζάχαρη. 

Αυτή την εποχή που τα σύκα αφθονούν, πάντα φτιάχνω τις δικές μου συνταγές, αφού η συκιά μας στο χωριό πάντα είναι "πλούσια τα ελέη". 

Μπορεί η γειτονιά να επωφελείται από αυτό, αλλά πάντα θα περισσέψει κάτι και για μας, τους καθ ύλην αρμόδιους να καρπωθούν τα "πλούσια ελέη" :) 



Σάλτσα Σύκου με γλυκό κρασί / Fig sauce with sweet Wine 


 Υλικά

250 ml γλυκό κρασί μαυροδάφνη ή άλλο

20-22 σύκα μέτρια προς μεγάλα 

50 γρ. Ζάχαρη 

2 κουταλιές της σούπας μέλι 

1 βανίλια (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού


Δημιουργία 

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί. 

Κόβουμε τις δύο άκρες από τα σύκα με ένα κοφτερό μαχαίρι και στην συνέχεια τα κόβουμε στα τέσσερα. 


Σε ένα κατσαρολακι βάζουμε το κρασί, την ζάχαρη, το μέλι και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. 

Όταν αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει ένα ελαφρώς πηχτό σιρόπι. 

Ρίχνουμε τα κομμένα σύκα στο σιρόπι και συνεχίζουμε το βρασμό για 10-12 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας, μέχρι να χαθούν τα περισσότερα υγρά και τα σύκα να μείνουν σε ένα πηχτό σιρόπι. 

Στα τελευταία λεπτά προσθέτουμε τι χυμό λεμονιού και την βανίλια αν την χρησιμοποιήσουμε. 

Κατεβάζουμε από την φωτιά και με ένα ράβδο μπλέντερ πολτοποιούμε την σάλτσα εντελώς ή αν θέλουμε αφήνουμε κάποια εμφανή κομμάτια σύκου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου