Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Μουστάρδα Σπιτική Thermomix/ Homemade Mustard Thermomix



Αναρωτηθήκατε ποτέ πως να φτιάξετε την δική σας μουστάρδα;
Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το κάνετε με λίγα απλά βήματα.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε να φτιάχνουμε την δική μας μουστάρδα.
Η μουστάρδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καρυκεύματα στον κόσμο.
Είναι φτιαγμένη από τους πικάντικους σπόρους ενός φυτού που ονομάζεται σινάπι.
Οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, ξύδι, ζάχαρη ή μέλι και αλάτι, για να σχηματιστεί η βασική πάστα από την οποία είναι κατασκευασμένες όλες οι μουστάρδες.
Κατά την ανάγνωση και τον πειραματισμό για αυτή την συνταγή, ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρεις τύποι σπόρων μουστάρδας:
1. κίτρινοι σπόροι μουστάρδας, που είναι οι πιο ευρέως διαθέσιμοι και πιο δημοφιλείς.
2. καφέ σπόροι μουστάρδας, που είναι πιο έντονοι από τους κίτρινους και κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
3. μαύροι σπόροι μουστάρδας, που είναι περισσότερο δημοφιλείς στην κουζίνα της Ινδίας, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε συνδυασμό σπόρων μουστάρδας για να φτιάξουμε την σπιτική μας μουστάρδα.
Ξεκινώντας με σπόρους μουστάρδας κι όχι με σκόνη μουστάρδας, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα μία πιο κοκκώδη μουστάρδα.
Η χρήση σκόνης μουστάρδας θα έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ λεία μουστάρδα, παρόμοια με αυτή που βρίσκουμε στα καταστήματα.
Μπορούμε να φτιάξουμε μουστάρδα με νερό, αν και άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν, κρασί, μπύρα, χυμό φρούτων, μηλόξιδο, ουίσκι, ξύδι και πολλά άλλα.
Φυσικά μπορούμε να συμπεριλάβουμε το δικό μας προτιμώμενο συνδυασμό υγρών.
Έτσι εγώ αυτή την φορά χρησιμοποίησα νερό και μηλόξιδο.
Η θερμοκρασία των υγρών που θα προσθέσουμε στους σπόρους, κάνει την διαφορά στην ισχύ της τελικής μουστάρδας.
Τα καυτά υγρά απενεργοποιούν τα ένζυμα που παράγουν την συνολική καυτερή πικάντικη γεύση.
Οπότε αν προτιμάτε μια πιο ήπια μουστάρδα, χρησιμοποιήστε ζεστά ή καυτά υγρά.
Εάν προτιμάτε μια δυνατή, πικάντικη μουστάρδα, χρησιμοποιήστε κρύο υγρό, όπως έκανα κι εγώ στην συγκεκριμένη συνταγή.
Φτιάχνοντας την μουστάρδα μπορούμε να γίνουμε πραγματικά δημιουργικοί, προσθέτοντας μια ποικιλία γεύσεων, όπως ψημένες πιπεριές τσίλι, ψητά λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο είναι υπέροχα), μέλι ή ζάχαρη, φρέσκα βότανα, ξηρούς καρπούς.
Η προσθήκη αλατιού και ξυδιού θα βοηθήσει στην διατήρηση της μουστάρδα σας περισσότερο, ειδικά αν χρησιμοποιείτε πολλά συστατικά.
Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα ξύδι και λίγο αλάτι, αν και για μένα, η προσθήκη αυτών των συστατικών αφορά κυρίως την γεύση.
Εδώ έχουμε μια σχετικά απλή φόρμουλα μουστάρδας-βήμα προς βήμα.

Μουστάρδα Σπιτική Thermomix/ Homemade Mustard Thermomix

Υλικά
100 γρ. σπόρους μουστάρδας(σιναπόσπορος)
100 γρ. μηλόξιδο
4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
40 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό

Δημιουργία
Σε ένα μπολ ή βάζο βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας και προσθέτουμε το μηλόξιδο και 45 ml νερό.
Αφήνουμε να καθίσει για 24 ώρες σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
Ένα μέρος του υγρού θα απορροφηθεί από τους σπόρους και θα δώσει λεπτότερη υφή στην μουστάρδα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ του thermomix ή σε ένα δυνατό μπλέντερ.
Προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το κορν φλάουρ και το αλάτι.
Ανακατεύουμε 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Ξύνουμε τα τοιχώματα, προσθέτουμε 45 ml νερό και ανακατευουμε ξανά για 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Ξύνουμε ξανά τα τοιχώματα, προσθέτουμε άλλα 45 ml νερό και ανακατεύουμε πάλι 20 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα για άλλη μια φορά.
Γενικά αν θέλουμε απαλή υφή ανακατεύουμε μέχρι να την πετύχουμε.
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, την πρώτη μέρα σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου.
Οι γεύσεις θα είναι πολύ έντονες στην αρχή, αν και θα μαλακώσουν καθώς η μουστάρδα παλαιώνει. 
Αυτού του είδους η μουστάρδα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως γιατί είναι πάρα πολύ έντονη και αδύνατον να φαγωθεί.
Μετά από 2-3 βδομάδες οι γεύσεις έχουν αναμιχθεί και η μουστάρδα γίνεται πιο απαλή.
Και πάλι όμως η γεύση της παραμένει δυνατή, όπως η Dijon πάνω κάτω.
Φυσικά εξαρτάται και από τους σπόρους που θα χρησιμοποιηθούν.
Εάν η μουστάρδα μας είναι σωστά παρασκευασμένη μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, αν και θα υπάρξει σταδιακά η απώλεια της πικάντικης γεύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου