Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Κοτοπιτάκια με Σπιτική Ζύμη και ντιπ Μπλέ Τυριού / Chicken Pies homemade Dough and Blue Cheese Dip

Αυτά τα μίνι πικάντικα σνακ με την λαχταριστή
γέμιση, που απολαμβάνουν την βουτιά σε αυτό το κρεμώδες χορταστικό blue cheese dip, δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν το τέλειο ορεκτικό, ειδικά για μεγάλες παρέες, για μεγάλα πάρτι, οποιασδήποτε φύσης.
Από την άλλη η σπιτική ζύμη, είναι το κλειδί της υπόθεσης σε αυτή την περίπτωση.
Πόση μεγάλη διαφορά θα υπήρχε στο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας έτοιμη ζύμη, νομίζω ότι όλοι το έχουμε διαπιστώσει.
Σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε την δυσκολία ανοίγματος ενός σπιτικού φύλλου, αλλά αυτή η ζύμη είναι τόσο απλή και η επιτυχία είναι εγγυημένη κάθε φορά!
Εάν έχουμε ένα μίξερ με γάντζο τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και εάν η κουζίνα μας είναι ζεστή, η αναμονή για το φούσκωμα θα είναι ελάχιστη.
Εξάλλου για να φουσκώσουν τα πιτάκια μας, μπορούμε να θερμάνουμε τον φούρνο μας στους 40 βαθμούς και να βάλουμε το ταψί για λίγο μέχρι να φουσκώσουν.
Στο τέλος, ως αποτέλεσμα θα πάρουμε μαλακά, ακαταμάχητα κοτοπιτάκια, που θα τα απολαύσουμε με τους καλεσμένους μας.


Υλικά για την γέμιση
Ολόκληρο το στήθος από ένα κοτόπουλο μαγειρεμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους 
ή νωπό στήθος το οποίο θα το μαγειρέψουμε
50 γρ. τυρί cheddar τριμμένο
120 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας σως μπάρμπεκιου
2 φέτες μπέικον σοταρισμένες και ψιλοκομμένες
60 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο πολτό σκόρδου (προαιρετικά)
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Για την ζύμη
250 ml χλιαρό γάλα στους 40 βαθμούς Κελσίου
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
7 γρ. ξηρή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι

blue cheese Dip
1/2 κούπα γιαούρτι (140 γρ.)
1/2 κούπα μαγιονέζα (120 γρ.)
1/2 κούπα blue cheese (70 γρ.)
1&1/2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι με προσοχή λόγω του αλμυρού τυριού.

Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
Αδειάζουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με πετσέτες σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Εάν δεν έχουμε μαγειρεμένο κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε το στήθος από το κοτόπουλο, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο στήθος μέχρι να μαγειρευτεί και να ροδίσει ελαφρά.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, το κοτόπουλο, τα τυριά, την σάλτσα μπάρμπεκιου, το μπέικον, το λιωμένο βούτυρο, το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να αναμειχθούν καλά.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το 
blue cheese dip
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, την μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μπλέ τυρί τριμμένο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Συναρμολόγηση
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, σε αλευρωμένη επιφάνεια την χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε, με ένα μικρό πλάστη, σε ένα μακρόστενο φύλλο.

Απλώνουμε το 1/4 της γέμισης κατά μήκος της μακριάς πλευράς και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.


Κόβουμε κάθε ρολό σε 12 κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μία πετσέτα, για 30-40 λεπτά.

Αλείφουμε τα μίνι πιτάκια με λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρονται ζεστά, συνοδευόμενα με το το blue cheese dip.



6 σχόλια:

  1. Φανταστικά!!
    Φαίνονται πεντανόστιμα Μαρία.
    Με την πρωτη ευκαιρία θα τα δοκιμάσω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμασέ τα Μαρία και δεν θα χάσεις, είναι πολύ λαχταριστά!!

      Διαγραφή
  2. 'Οπως τα βλέπω δίπλα στο μπολάκι με το μπλε τυρί...μου έρχεται λιποθυμία Μαρία μου!
    Δείχνουν εξαιρετικά και ναι σαφώς, η σπιτική ζύμη, κάνει πάντα την διαφορά.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη ναι και εμφανισιακά, αλλά το σημαντικότερο και γευστικά είναι καταπληκτικά!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστά! Η σπιτική ζύμη σίγουρα κάνει τη διαφορά. Αλλά και το blue cheese dip είναι ότι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαρία, αυτή η βουτιά στο μπλέ τυρί τα κάνει περισσότερο θελκτικά!!

      Διαγραφή