Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Μπισκότα Πετιμεζιού με Τζίντζερ

Πείτε μου, ποιος δεν λατρεύει το πετιμέζι;
Βασικό γλυκαντικό από αρχαιοτάτων χρόνων και αναντικατάστατο φάρμακο σε κάθε Ελληνικό σπίτι, δεν θα μπορούσε να μην είναι αγαπητό σε όλους.
Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.
Αυτό το αρωματικό παχύρευστο σιρόπι, όπως όλοι ξέρουμε, προέρχεται από το βράσιμο και το "κόψιμο" του μούστου με στάχτη και υπάρχει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται αμπέλια.


Περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ συγχρόνως συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού.
Οι παλιοί έλεγαν ότι ένα κουταλάκι πετιμέζι είναι ότι πρέπει για το ερεθισμένο λαιμό.
Φυσικά, όπως και το μέλι, θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.
Η χρήση του στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική έχει πολλές και ποικίλες εφαρμογές.
Η δυνατή αρωματική του γεύση μπορεί να συνοδεύσει διαφόρων ειδών επιδόρπια, τηγανίτες, πανακότα, πάνω σε γιαούρτι ή κέικ.
Επίσης καταλυτικά δημιουργική είναι η χρήση του σε μαρινάδες, ντρέσινγκ και σάλτσες.
Αντικαθιστά υγιεινά την ζάχαρη στο τσάι και τον καφέ, αλλά και σε κάθε γλυκιά παρασκευή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επέλεξα να φτιάξω αυτά τα απίστευτα μπισκοτάκια με το θεραπευτικό πετιμέζι, πλούσια σε ενέργεια, ασβέστιο και σίδηρο.
Πέραν όλων τούτων, τα μπισκοτάκια αυτά, που έχουν πραγματικά μπει μέσα στην καρδιά μου, είναι υπέρμετρα νόστιμα και δύσκολα είναι η αλήθεια, μπορεί κάποιος να τους αντισταθεί.
Προτροπή, φτιάξτε τα επειγόντως!! :)


Μπισκότα Πετιμεζιού με Τζίντζερ



Υλικά
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ
1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
120 γρ. ζάχαρη
260 γρ. πετιμέζι (πυκνότητας μελιού)
140 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό


Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και το τζίντζερ.
Σε ένα άλλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ κτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αυγό και κτυπάμε το μείγμα άλλα 2 λεπτά.
Ρυθμίζουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού, κτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί.

Δημιουργούμε μπάλες ζύμης, περίπου 1 κουταλιά της σούπας και βοηθώντας με το δάκτυλο (η ζύμη είναι πολύ μαλακή),
τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν πριν τα αφαιρέσουμε από το ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου