Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Μηλόπιτα Κέικ Με Γιαούρτι

Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που φαίνεται να ικανοποιεί τους πάντες και ο καθένας λίγο έως πολύ έχει βρει την δική του συνταγή, προσθέτοντας ζάχαρη, μέλι, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, κρέμα και ότι αγαπά η καρδούλα του.
Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη συνταγή για μηλόπιτα, αλλά εκατοντάδες συνταγές που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές χώρες.
Η Αλσατία έχει την δική της, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Νορβηγία επίσης.
Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι φυσικά η Tarte Tatin, η μηλόπιτα της Γαλλίας.
Σήμερα σας παρουσιάζω μια μηλόπιτα τύπου Tatin, αντί για την ζύμη τάρτας χρησιμοποιώ ένα μείγμα κέικ με γιαούρτι.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο κέικ με καραμελωμένα μήλα στην κορυφή.

Μηλόπιτα κέικ με γιαούρτι

Υλικά
1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδας (200 γρ)
2 κεσεδάκια (από το γιαούρτι) ζάχαρη
3 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1 κεσεδάκι λάδι ελαφρύ (σπορέλαιο)
2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια ή 1 κουταλιά κανέλα
2-3 μήλα golden 

Για την καραμέλα
160 γρ. βούτυρο σε μέτρια κυβάκια
200 γρ.ζάχαρη
Λίγη κανέλα 

Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά για το κέικ (εκτός από τα μήλα) στο μπολ του thermomix και ανακατεύουμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 5 ή βάζουμε τα υλικά στο μπολ ενός μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές γυαλιστερό μείγμα.
Βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα σε ένα ταψί 28 εκ. και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμη καραμέλα.
Προσέχουμε να βγάλουμε το ταψί όσο είναι ακόμη ανοιχτόχρωμη η καραμέλα, γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα 4 κομμάτια και στην συνέχεια στα 8 κομμάτια το καθένα ή σε περισσότερα, ανάλογα πόσο λεπτές θέλουμε να είναι οι φέτες του μήλου.
Τοποθετούμε τις φέτες των μήλων στο ταψί πάνω από την καραμέλα.

Στην συνέχεια αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα του κέικ καλύπτοντας τα μήλα ομοιόμορφα.

Ψήνουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κέικ.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου, παίρνουμε μια πιατέλα λίγο μεγαλύτερη από το κέικ και αναποδογυρίζουμε την μηλόπιτα με την καραμέλα της.