Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Κέικ κολοκύθας με σοκολάτα


Άργησα, αμέλησα, όπως θέλετε πείτε το, γιατί είναι ανεπίτρεπτο να μην έχω γράψει τόσο καιρό μια γλυκιά συνταγή κολοκύθας.
Η κίτρινη κολοκύθα είναι ένα από τα λαχανικά με τις χαμηλότερες θερμίδες, 100 γρ. κολοκύθας παρέχουν μόνο 26 θερμίδες και δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Παρόλα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ανόργανα άλατα και βιταμίνες.
Επίσης είναι πλούσια πηγή σε μέταλλα όπως χαλκός, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο.
Οι επιλογές είναι ατελείωτες, ψωμί κολοκύθας, ραβιόλια κολοκύθας, κολοκυθόπιτες αλμυρές και γλυκές, ριζότο κολοκύθας, κέικ κολοκύθας, σούπες κολοκύθας, ο κατάλογος είναι μακρύς, γιατί ταιριάζει με όλα τα παραπάνω καθώς και με πολλά άλλα.
Με την σκέψη όλων αυτών των σπουδαίων παραμέτρων, προτίθεμαι στο άμεσο μέλλον να γράψω περισσότερες συνταγές γι'αυτό το ταπεινό, αλλά μακράν σπουδαίο λαχανικό.
Το φθινόπωρο πλέον βρίσκεται σε αφθονία κι έτσι δεν θα δυσκολευτώ καθόλου να πραγματοποιήσω τα σχέδια μου.
Ιδανική τροφή για δίαιτες απώλειας βάρους,  αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ για την κατανάλωσή της σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμη και στις γλυκές της παραλλαγές. 
Τρανή απόδειξη το κέικ που σας προτείνω, ας το απολαύσουμε μαζί, χωρίς ενοχές και πισωγυρίσματα!

Κέικ κολοκύθας με σοκολάτα

Υλικά
250 γρ. πουρέ κολοκύθας
100 γρ. μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
4 αυγά
150 γρ, καστανή ζάχαρη
35 γρ. μέλι
270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρ. κορνφλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα
180 γρ. φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
1 πρέζα κανέλα
1 βανίλια ζάχαρη

Δημιουργία
(Για να φτιάξουμε πουρέ κολοκύθας, κόβουμε την κολοκύθα σε χοντρές φέτες και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει.)
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι, την ζάχαρη, το μέλι, τα αυγά και τα κτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα αμύγδαλα, την κανέλα, την βανίλια και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά σε χαμηλή ταχύτητα.

Όταν το μείγμα μας είναι πλήρως ομογενοποιημένο, προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και την ντύνουμε με λαδόκολα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 50-60 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε μπήγοντας ένα μαχαίρι να δούμε αν έχει ψηθεί και το βγάζουμε από τον φούρνο.

3 σχόλια:

  1. Ο "αντίποδας" στα αλμυρά κεκάκια κολοκύθας που έφτιαξα εγώ, Mari.
    Και με την προσθήκης σοκολάτας γίνεται σαφώς θελκτική επιλογή :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σοκολάτα όπου μπαίνει Πηνελόπη μου δίνει μια παραπάνω νοστιμιά, έχεις δίκιο!!

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένη κολοκυθα. Η εποχής της τώρα.
    Σε κέικ δεν την έχω βάλει.. φαίνεται πολύ ωραίο το κέικ και η σοκολάτα του πάει πολύ.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή