Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Κέικ crumble με μπανάνα και nutella

Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μία δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο, με χιόνια και τσουχτερό κρύο και όσον αφορά εμένα η δύσκολη αυτή περίοδος, έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη μετά από κάποια ατυχή γεγονότα, που έλαβαν δυστυχώς χώρα από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς.
Βρίσκομαι λόγω αυτού μέσα στην δίνη πολλών δεινών με πρώτο και σοβαρότερο το πρόβλημα υγείας της αγαπημένης μου μητέρας.
Σαν αισιόδοξο άτομο όμως που είμαι, ελπίζω ότι όλα αυτά θα περάσουν και θα έχουν την καλύτερη έκβαση κι εγώ θα τα θυμάμαι σαν ένα κακό όνειρο.
Δεν θέλω όμως να σας φορτώνω με τα δικά μου προβλήματα, αυτό που θέλω και επιθυμώ είναι να γλυκάνω την καθημερινότητά σας.
Αυτό είμαι σίγουρη ότι θα το πετύχω με αυτό το υπέρ-νόστιμο, αφράτο και τραγανό κέικ.
Η μπανάνα και η nutella ομολογουμένως είναι ένας κλασικός, γευστικός και ιδιαίτερα δημοφιλής συνδυασμός για μικρούς και μεγάλους.
Το τραγανό crumble με την αφράτη βάση του κέικ, χαρίζει στο γλυκό την πιο ενδιαφέρουσα αντίθεση.
Μετά από όλα αυτά, αυτό που θα περίμενα από σας, είναι να μπείτε επειγόντως στην κουζίνα σας.
Καλή επιτυχία!
 Κέικ crumble με μπανάνα και nutella

Υλικά
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ βούτυρο λιωμένο
50 γρ. τυρί κρέμα
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2-3 ώριμες μπανάνες
χυμός μισού λεμονιού
150-200 γρ. nutella

Για το crumble
100 γρ. κρύο βούτυρο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι κανέλα 

Δημιουργία
Βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και κτυπάμε για λίγα λεπτά ή στο μπολ του themomix και κτυπάμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 4.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το τυρί, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Στο thermomix ανακατεύουμε 1 λεπτό, ταχύτητα 4.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 24χ24 και την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
Ζεσταίνουμε ελαφρώς την nutella για να μαλακώσει.
Κόβουμε τις μπανάνες σε σχετικά χοντρές φέτες και τις ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Καλύπτουμε με τις μπανάνες την επιφάνεια του κέικ και ρίχνουμε την nutella πάνω από τις μπανάνες.


Για το crumble, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ και τα κτυπάμε ελάχιστα μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν χοντρή άμμο.
Μοιράζουμε το crumble ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κέικ πάνω από την nutella.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το μαχαίρι που μπήγουμε να βγαίνει καθαρό.

Αφήνουμε καλά να κρυώσει πριν αφαιρέσουμε την λαδόκολα και στην συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό σε μια πιατέλα. 
Προαιρετικά διακοσμούμε την επιφάνεια με λίγη nutella.


Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Κολοκυθόσουπα με πράσο και τζίντζερ

Οι μέρες των εορτών πέρασαν πια κι άφησαν πίσω τους διάφορα κατάλοιπα, όχι κατ'ανάγκης επιθυμητά, καθώς όλες αυτές τις μέρες φάγαμε λίγο παραπάνω και κυρίως φάγαμε ανθυγιεινά. 
Επομένως η σουπίτσα που σας προτείνω, η οποία στόλισε παρεμπιπτόντως  το φετινό Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα έρθει να μας οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό δρόμο, αφού όλοι λίγο έως πολύ, από την χαρά μας, παραστρατήσαμε λιγουλάκι!! :)
Από την άλλη μεριά, κάνει πολύ κρύο αυτή την εποχή, με την θερμοκρασία υπό το μηδέν σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζεστή σούπα είναι ένα ιδανικό φαγητό τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. 
Χαλαρώνουμε με μια ζεστή σουπίτσα, παρακολουθώντας το χιόνι που πέφτει και το κυριότερο χωρίς να μας προβληματίζει αυτό, αφού χειμώνας είναι και χιόνι θα πέσει και κρύο θα κάνει και μπόρες και καταιγίδες και όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα. 
Κρύοοοοοο αλλά για όλα υπάρχει το σωστό αντίδοτο!!

Κολοκυθόσουπα με πράσο και τζίντζερ

Υλικά
500 γρ. σάρκα κολοκύθας
2 μικρές πατάτες (120 γρ.)
2 καρότα
2 πράσα το άσπρο μέρος, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
500 γρ. νερό
1 κύβο ζωμό κότας
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Πάπρικα

Δημιουργία
Ετοιμάζουμε και καθαρίζουμε, τα καρότα, τις πατάτες, την κολοκύθα και τα κόβουμε σε κύβους.
Βάζουμε σε λειτουργία το thermomix στην ταχύτητα 7 και ρίχνουμε τα πράσα από το άνοιγμα, πάνω στα μαχαίρια.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο μέσα στον κάδο και ρυθμίζουμε 4 λεπτά/ θερμοκρασία varoma/ ταχύτητα 1, για να σοτάρουμε τα πράσα.
Όταν τελειώσει ο χρόνος προσθέτουμε στον κάδο το νερό, τον κύβο, την κολοκύθα, τα καρότα, τις πατάτες, το τζίντζερ, πιπέρι και αλάτι προσεκτικά γιατί έχει αλάτι κι ο κύβος.
Ρυθμίζουμε 30 λεπτά / 100 βαθμούς/ ταχύτητα 1.
Όταν τελειώσει ο χρόνος πολτοποιούμε το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10. 
Χωρίς το thermomix: Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές φέτες, σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό κι όταν βράσει προσθέτουμε τον κύβο να διαλυθεί.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κολοκύθα, τις πατάτες, τα καρότα, το τζίντζερ, πιπέρι, αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό κι όταν τα λαχανικά μαλακώσουν πολτοποιούμε με ένα ράβδο μπλέντερ.
Σερβίρουμε με λίγο τυρί φέτα ή τυρί ροκφόρ και πάπρικα.