Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Ψωμί γλυκό με φυστικοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα

Σας έχω εδώ φίλοι μου, ένα γλυκό ψωμάκι, που ίσως κάποιος θα το χαρακτήριζε κεκάκι και έχει στην καρδιά του υγρή σοκολάτα.
Σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, καταπληκτικός συνδυασμός; 
Εσείς θα μου πείτε, δοκιμάζοντας αυτό το γλυκό ψωμί ή κέικ, όπως θέλετε πείτε το.
Προσωπικά σχετικά πρόσφατα έβαλα το φυστικοβούτυρο στην καρδιά μου.
Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βούτυρο φιστικιού. 
Όπως ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, ενσωματωμένο σε λιωμένη σοκολάτα, σε πικάντικες σάλτσες για σουβλάκια, σε τάρτες μήλου, σαν καρύκευμα σε ένα χάμπουργκερ, αρκεί να υπάρχει φαντασία για όλα αυτά.
Πριν ξεκινήσουμε όμως να φτιάχνουμε την επόμενη συνταγή μας με φυστικοβούτυρο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Ας δούμε τι γίνεται σχετικά με το διατροφικό προφίλ αυτού του δημοφιλέστατου βουτύρου.
Είναι άραγε το φυστικοβούτυρο υγιεινό;
Η σωστή απάντηση είναι, ότι πραγματικά είναι υγιεινό, αλλά πολλοί αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν γιατί φοβούνται ότι θα παχύνουν.
Ο κυριότερος λόγος, που το φυστικοβούτυρο τοποθετείται στην λίστα της κακής διατροφής, είναι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες.
Μία πολύ γεμάτη κουταλιά της σούπας (30 γρ περίπου) αποδίδει περίπου 188 θερμίδες.
Αλλά όπως και όλοι σχεδόν οι ξηροί καρποί, έχει υψηλή διατροφική αξία.
Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών οξέων, κυρίως μονοακόρεστων, αλλά και πολυακόρεστων , είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά επίσης σε ενέργεια και φυτικές ίνες.
Σίγουρα το φυστικοβούτυρο είναι υψηλό σε θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να το απορρίψουμε εντελώς από την διατροφή μας.
Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στην ζωή, "πάν μέτρον άριστον" !! 

Ψωμί γλυκό με φυστικοβούτυρο και λιωμένη σοκολάτα

Υλικά για την σοκολάτα
140 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Υλικά για το ψωμί φυστικοβούτυρο
240 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 μεγάλα αυγά
170 γρ. ζάχαρη
210 γρ. φυστικοβούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(ιδέα από εδώ)


Δημιουργία
Ετοιμάζουμε πρώτα την λιωμένη σοκολάτα.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε το αυγό με την ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσει.
Ρίχνουμε λίγη λίγη την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Βάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το ψωμί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και την ντύνουμε με λαδόκολα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, την ζάχαρη και το φυστικοβούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, κοσκινισμένα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα λείο και ομοιόμορφο.

Αδειάζουμε το μισό μείγμα μέσα στην φόρμα και βγάζουμε την σοκολάτα από το ψυγείο.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι κάνουμε μια θήκη κατά μήκος και ρίχνουμε εκεί την σοκολάτα.
Μην ανησυχείτε η σοκολάτα λόγω βάρους θα καθίσει  μόνη της κάτω.

Σκεπάζουμε την σοκολάτα με το υπόλοιπο μείγμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μόλις ψηθεί αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και έπειτα το βγάζουμε μαζί με την λαδόκολα από την φόρμα.
Αφαιρούμε με προσοχή την λαδόκολα και τοποθετούμε το γλυκό ψωμί σε μια πιατέλα.


Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Focaccia η απλή


Θα σας μιλήσω ειλικρινά, ειλικρινέστατα!! Δεν με νοιάζει να έχει η focaccia πάνω της πολλά και διάφορα.
Μου αρέσει πραγματικά η focaccia μου να είναι ένα απλό ψωμί με ελαιόλαδο, αλάτι και δεντρολίβανο.
Εσείς βέβαια μπορεί να έχετε διαφορετική γνώμη και είναι απολύτως σεβαστό, χρησιμοποιείστε αυτή την συνταγή σαν βάση για να προσθέσετε 1-2 υλικά στην κορυφή της.
Αλλά δοκιμάστε τη και με τα απαραίτητα (ελαιόλαδο,αλάτι και δεντρολίβανο) και συνοδέψτε τη με λίγο τυρί στο πλάι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Η focaccia είναι ένα θαυμάσιο ψωμάκι, ειδικά ζεστό μόλις βγει από τον φούρνο, αλλά και σαν κανονικό ψωμί για να συνοδεύσει το κυρίως γεύμα.
Είναι επίσης της μόδας, σε ορισμένες περιπτώσεις, να φτιάχνουμε σάντουιτς με αυτό ή να το χρησιμοποιούμε αντί για ψωμί του τοστ. 
Εάν επιμένετε να προσθέσετε κάτι πάνω στην Focaccia σας, μπορείτε πριν το ψήσιμο να βάλετε, λίγες ελιές, φέτες κρεμμυδιού, λιαστή ντομάτα, πανσέτα κομμένη σε κύβους, τριμμένη παρμεζάνα, ακόμη και λεπτές φέτες λεμονιού (όπως έβαλα εγώ).
Αντί για δεντρολίβανο δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο θυμάρι, σχοινόπρασο ή ρίγανη.
Καλή επιτυχία!!


Focaccia η απλή

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τύπου 405)
200 γρ. αλεύρι κίτρινο σταρένιο ή ολικής άλεσης
400 γρ. χλιαρό νερό
25 γρ. μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3/4 της κούπας ελαιόλαδο (1/2 για την ζύμη και 1/4 για το ταψί)
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Λίγο χοντρό αλάτι για την επιφάνεια
Λεπτές φέτες λεμονιού (προαιρετικά)

Δημιουργία
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε να διαλυθούν, το χλιαρό νερό, την μαγιά και την ζάχαρη.
Αφήνουμε να καθίσει για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Στο μπολ ενός μίξερ, με τον γάντζο ζυμώματος, ρίχνουμε το αλεύρι και μια κουταλιά της σούπας αλάτι, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και 1/2 κούπα ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
Ανεβάζουμε στην μεσαία ταχύτητα και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή.
Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Μεταφέρουμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη μπάλα ζύμης.
Λαδώνουμε ένα μπολ με μια κουταλιά ελαιόλαδο και τοποθετούμε την ζύμη, γυρίζοντας την γύρω γύρω ώστε να λαδωθεί. 

Αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί 1-2 ώρες περίπου.
Ρίχνουμε περίπου 1/4 της κούπας ελαιόλαδο στο ρηχό ταψί του φούρνου, 30Χ40 εκατοστά περίπου, και αδειάζουμε εκεί την ζύμη.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ξεκινάμε να απλώνουμε την ζύμη.
Γυρίζουμε την ζύμη από την μια και την άλλη πλευρά να λαδωθεί κι έτσι είναι ευκολότερο να την απλώσουμε.
Μόλις η ζύμη είναι καλά απλωμένη μέχρι τις γωνίες του ταψιού, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να κάνουμε λακκάκια σε όλη την ζύμη.

Σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.

Περιχύνουμε την ζύμη με λίγο ελαιόλαδο, έτσι ώστε να γεμίσουν τα λακκάκια, πασπαλίζουμε με το φρέσκο δεντρολίβανο και με λίγο χοντρό αλάτι.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου, όταν προθερμανθεί βάζουμε το ταψί στον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε περίπου για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει 15 λεπτά περίπου, στην συνέχεια την μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Απολαύστε το ζεστό από τον φούρνο!