Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Κοτόπουλο Παρμεζάνα (Parmi ή Parm ή Parmigiana)



Ιταλικά λέγεται "Pollo alla parmigiana", ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες "Chicken Parm" και στην Αυστραλία αναφέρεται ως Parmi ή parma.
Είναι ένα πιάτο Ιταλο-Αμερικάνικο που αποτελείται από παναρισμένο κοτόπουλο στήθος και στην κορυφή καλύπτεται από μια σάλτσα ντομάτας και τυρί μοτσαρέλα, παρμεζάνα ή προβολόνε.
Το κοτόπουλο parmigiana αποτελεί την βάση για πολλά διαφορετικά πιάτα, όπως σάντουιτς κοτόπουλο parm (αγαπημένο του γιου μου), επίσης συνδυασμένο με πίτες ή ξαπλωμένο πάνω από ζυμαρικά μαζί με την σάλτσα του.
Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα ντομάτας θα μαγειρευτεί σε φαρδιά κατσαρόλα και το κοτόπουλο με το τυρί θα μπει πάνω από την σάλτσα.
Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός αυτός με τα ζυμαρικά, την επόμενη φορά θα δοκιμαστεί σίγουρα.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι, ότι αυτό το πιάτο θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα, είναι πλούσιο, γευστικό και πολύ πολύ αγαπητό σε όλους, μικρούς μεγάλους.
Βάλτε το ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί και απολαύστε νοστιμότατο σάντουιτς χωρίς να προσθέσετε τίποτε άλλο, αφού τα έχει όλα.
Σερβίρετέ το σαν κύριο πιάτο με chips πατάτας και σαλάτα και είναι σίγουρο ότι θα έχετε φάει ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που δοκιμάσατε ποτέ.
Τι άλλο να πω; σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!!

Κοτόπουλο Παρμεζάνα (Parmi ή Parm ή Parmigiana)
Υλικά για το πανάρισμα:
50 γρ. σουσάμι
80 γρ. ψίχουλα ψωμιού(έβαλα από ψωμί του τόστ)
20 γρ. αμύγδαλα ή ηλιόσπορους
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα βοτάνων προβηγκίας
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα ντομάτας:
140 γρ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λιαστές ντομάτες
50 γρ. ψητές πιπεριές (από βαζάκι κόκκινες ή πράσινες)
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα βοτάνων προβηγκίας
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Υλικά για το κοτόπουλο parmi:
500-700 γρ κιμά από στήθος κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους αν έχετε το thermomix
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 γρ. από το μείγμα για το πανάρισμα
Επίσης: 
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 
80 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
60 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο

Δημιουργία:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το πανάρισμα στο μπολ ενός μπλέντερ και ψιλοκόβουμε, θέλουμε να έχουν υφή ψίχας και όχι να γίνουν σκόνη.
Αδειάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε το μείγμα.

Με το themomix κόβουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Χωρίς να πλύνουμε το μπολ, προσθέτουμε στο μπλέντερ τα υλικά για την σάλτσα ντομάτας και ψιλοκόβουμε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αντιστοίχως με το θερμομίξ κόβουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολ φροντίζοντας να καθαρίσουμε καλά τα τοιχώματα του μίξερ.

Όσοι έχουμε το themomix, προσθέτουμε το κοτόπουλο σε κύβους μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο και κόβουμε 40 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.

Όσοι χρησιμοποιήσουμε έτοιμο κιμά, ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χωρίζουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε 6 μέρη και με βρεγμένα χέρια πλάθουμε πλατιά μπιφτέκια 2 εκατοστών.
Για περισσότερη ευκολία απλώνουμε τα ψίχουλα παναρίσματος σε ένα ξύλο κοπής και πάνω εκεί απλώνουμε καθένα από τα 6 κομμάτια κοτόπουλου, πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα ψίχουλα και από τις 2 πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Επίσης προθερμαίνουμε το grill σε μεσαία θερμοκρασία.
Τηγανίζουμε το παναρισμένο κοτόπουλο 3 λεπτά περίπου από την μια πλευρά και 2 λεπτά περίπου από την άλλη μέχρι να ροδίσει.
Δεν θέλουμε να τα ψήσουμε, δεδομένου ότι θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο γκρίλ.

Όταν ροδίσουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, απλώνουμε στην κορυφή σάλτσα ντομάτας.

Πάνω από την σάλτσα πασπαλίζουμε τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα.

Βάζουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, αν προτιμούμε, και σαλάτα ή φτιάχνουμε σάντουιτς περικλείοντας το νόστιμο κοτόπουλο ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί.
Καλή μας όρεξη!

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Τούρτα μωσαϊκό cheesecake

Ελπίζω να συγχωρήσετε την μικρή μου απουσία, αλλά οι δουλειές είναι πολλές το καλοκαίρι λόγω του κτήματος με την αρώνια και φυσικά η θάλασσα, τα μπάνια, απορροφούν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τον χρόνο μας.
Για το γλυκό τώρα, ο συνδυασμός έγινε πρώτα μέσα στο κεφάλι μου και στην συνέχεια υλοποιήθηκε.
Θα μου πείτε πολύ πλούσιος συνδυασμός και πολύ θερμιδογόνος και φυσικά δεν θα διαφωνήσω.
Αλλά πείτε μου ποια τούρτα έχει λιγότερες θερμίδες;
Όλες οι τούρτες επειδή συνδυάζουν παντεσπάνι με κάποια κρέμα έχουν και τις ανάλογες θερμίδες.
Εξ'άλλου όπως θα μπορούσαμε να πούμε ή θα φας γλυκό ή αλλιώς μην φας καθόλου!
Αυτό το γλυκό επίσης έχει μια έντονη αντίθεση, το κάτω μέρος είναι σχετικά συμπαγές σαν μωσαικό και το πάνω μέρος είναι ένα αφράτο λευκό σύννεφο.
Αυτή η αντίθεση, δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα με σαγηνεύει, αυτές οι δυο αισθήσεις παιχνιδίζουν στον ουρανίσκο με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό, το σωστό θα ήταν να το διαπιστώσετε μόνοι σας.
Κατά τα άλλα ας χαρούμε όλοι το καλοκαιράκι γιατί κρατάει λίγο κι ας γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τα δύσκολα.
Καλό, δροσερό και χαρούμενο μήνα.

Υλικά
Για την βάση μωσαϊκό
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
5 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
100 γρ. καρύδια κατεψυγμένα από βραδείς
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή άλλα σπιτικά, σπασμένα σε  κομμάτια

Υλικά για την κρέμα τυριού

250 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
250 γρ. κουβερτούρα λευκή
50 γρ. βούτυρο
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη + 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
250 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
40 γρ. μέλι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια

Δημιουργία
Από την προηγούμενη βάζουμε τα καρύδια στην κατάψυξη.
Πολτοποιούμε τα καρύδια σε ένα δυνατό μπλέντερ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Με αυτό τον τρόπο πολτοποιούνται εντελώς και παίρνουμε ένα ελαφρώς υγρό μείγμα.
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα και το βούτυρο.
Όταν λιώσει καλά η σοκολάτα, προσθέτουμε το κακάο, το ζαχαρούχο γάλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Βγάζουμε το μπολ από το μπεν μαρι και το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε να μοιραστούν στο μείγμα ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με λαδόκολα ένα ταψάκι 25 εκ. με αποσπώμενο τοίχωμα και ρίχνουμε το μείγμα εκεί, φροντίζοντας να στρώσουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Βάζουμε στο ψυγείο καλύτερα όλη την νύχτα μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Φτιάχνουμε την κρέμα, σε ένα μπολ κτυπάμε την κρέμα γάλακτος, η οποία πρέπει να είναι κρύα, μέχρι να γίνει σαντιγύ και την διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε καθαρό μπεν μαρί λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα με το βούτυρο.
Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό μπολάκι μουλιάζουμε την ζελατίνη με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό για λίγα λεπτά.
Όταν η λευκή κουβερτούρα έχει λιώσει, προσθέτουμε στο μπενμαρί την ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η ζελατίνη έχει διαλυθεί.
Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα μίξερ ή με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα μας να είναι ομοιόμορφο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ το μείγμα της λευκής κουβερτούρας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενωθούν μεταξύ τους.
Αφού έχουμε ενώσει τα μείγματα τυριού και λευκής κουβερτούρας, προσθέτουμε στο μπολ τμηματικά την σαντιγύ που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι η σαντιγύ να ενσωματωθεί και να αποκτήσουμε μια αφράτη λευκή κρέμα.
Είμαστε έτοιμοι να συναρμολογήσουμε το γλυκό.
Βγάζουμε το μωσαικό από το ταψάκι και αφαιρούμε την λαδόκολα, το βάζουμε χωρίς την λαδόκολα ξανά στο κουμπωτό ταψάκι.
Αδειάζουμε πάνω από το μωσαϊκό την κρέμα τυριού, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες να σφίξει η κρέμα. 
Στην συνέχεια ξεφορμάρουμε το γλυκό βγάζοντας τα τοιχώματα κι αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Επειδή είναι πλούσιο γλυκό δεν χρειάζεται πιστεύω να γαρνίρουμε την επιφάνειά του με κάτι άλλο!
Καλή απόλαυση!