Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Κοτόπουλο γιουβέτσι με pesto κόκκινης πιπεριάς

Αυτό το γιουβέτσι δεν έχει ντομάτα, το ελαφρώς κόκκινο χρώμα του το αποκτά από την κόκκινη πιπεριά και την πάπρικα.
Όλοι ξέρουμε πόσο γευστικός είναι ο ζωμός που βράζει το κοτόπουλο, σε σημείο που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα εντελώς άσπρο γιουβέτσι πολύ γευστικό χωρίς ντομάτα.
Όμως η προσθήκη της πιπεριάς είναι τόσο ταιριαστή με το κοτόπουλο και το κριθαράκι, που σχεδόν δεν καταλαβαίνουμε την διαφορά, όχι μόνο οπτικά, αλλά και γευστικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί η πιπεριά και η πάπρικα αφήνουν μια παραπάνω γλυκύτητα σε σχέση με την όξινη ντομάτα κι έτσι το φαγητό μας νοστιμίζει πανηγυρικά.
Θα σας ομολογήσω ότι στο συγκεκριμένο πιάτο τσιγκουνεύτηκα λίγο το pesto, αλλά εσείς θέλω να είστε απλόχερα γενναιόδωροι στην προσθήκη του, ώστε να απολαύσετε ολοκληρωτικά την μοναδική του νοστιμιά.
Ποια άλλα καλά και πειστικά λόγια θα μπορούσα να σας πω για να σας πείσω να δοκιμάσετε αυτό το φαγητό; Ουδέν!!
Νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχια και αυτό το φαγητό δεν είναι καθόλου φτωχό, αντιθέτως θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πλούσιο σε υλικά και γεύση.
Κοτόπουλο γιουβέτσι με pesto κόκκινης πιπεριάς

Υλικά
3-4 μπούτια κοτόπουλο
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Για το πέστο πιπεριάς
250 γρ. κόκκινες πιπεριές ψητές (στο βαζάκι)
25 γρ, παρμεζάνα τριμμένη
15 γρ. κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
Αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Φτιάχνουμε το pesto, σε ένα μούλτι βάζουμε όλα τα υλικά για το pesto και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.

Χρησιμοποιούμε όση ποσότητα χρειαζόμαστε για την συνταγή και το υπόλοιπο το κρατάμε φυλαγμένο στο ψυγείο σε ένα βάζο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο να ροδίσουν.
Προσθέτουμε 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας από το πέστο πιπεριάς, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε τα μπούτια από το ζουμί που έβρασαν, τα στραγγίζουμε και τα ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά.
Εν τω μεταξύ προσθέτουμε στο ζουμί που συνεχίζει να βράζει το κριθαράκι, ανακατεύουμε για λίγο και το μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος για τον φούρνο.
Ρίχνουμε μέσα το τεμαχισμένο κοτόπουλο, βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Σερβίρουμε ζεστό κι αν προτιμούμε πασπαλίζουμε με λίγο τυρί!



Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μεταξύ tiramisu και mousse σοκολάτας

Σήμερα θα σας πάω μια βόλτα στην Ιταλία, στην Ρώμη συγκεκριμμένα, όπου δοκίμασα το πιο νόστιμο tiramisu.
Ακόμη έχω στο μυαλό μου την απίθανη γεύση του και όπως βλέπετε φρόντισα να αποθανατίσω το γλυκό εξωτερικά και εσωτερικά για να μην το ξεχάσω ποτέ.

Από την άλλη έχω κάνει αρκετές φορές φιλότιμες προσπάθειες ώστε να πετύχω ή να πλησιάσω τουλάχιστον αυτή την ονειρεμένη γεύση. 
Και εν μέσω αυτών των προσπαθειών, πήρα την απόφαση να προσθέσω στην κρέμα την καθ'όλα αγαπημένη σε όλους σοκολάτα.
Επιθυμούσα τελικά μια πιο παθιασμένη εκδοχή αυτού του ήδη απολαυστικού Ιταλικού γλυκού.
Το μυστικό μιας καλής tiramisu; Η αγάπη, το πάθος (γι'αυτό το γλυκό), αλλά.....και η αναμονή, η υπομονή!
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το επιδόρπιο πρέπει να γίνει μια ημέρα πριν από γεύμα μας, έως ότου η κρέμα μασκαρπόνε να δέσει, το γλυκό να αφομοιώσει τα γευστικές του χάρες και να γίνει όσο δροσερό χρειάζεται μέσα στο ψυγείο μας.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτικά σαβαγιάρ, πράγμα το οποίο προτείνω, τότε ρίξτε μια ματιά εδώ!! 
Η διαφορά είναι τόσο εμφανής που θα σας γίνει πλέον απαραίτητο το σαβαγιάρ από τα δικά σας τα χεράκια.
Ότι δημιουργούμε με την καρδιά μας, με την δική μας ενέργεια και δυναμική, παίρνει κάτι από την ψυχή μας και ζωντανεύει στα χέρια των αγαπημένων μας, δίνοντάς τους να καταλάβουν το μέγεθος της αγάπης μας.
Μεταξύ tiramisu και mousse σοκολάτας

Υλικά
1 πακέτο σαβαγιάρ (24 τεμάχια)
(Σπιτικά σαβαγιάρ εδώ!!
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κούπα πολύ ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι
Για την κρέμα
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 αυγά
60 ml γάλα
10 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
Δημιουργία
Ρίχνουμε το νερό, τον καφέ και το κονιάκ σε ένα βαθύ πιάτο και ανακατεύουμε να διαλυθούν, το κρατάμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την mousse σοκολάτας, την οποία μπορούμε να δούμε κι εδώ.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Σε ένα άλλο μπεν μαρί βάζουμε τα αυγά με το νερό και την ζάχαρη και κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσουμε ένα αφρώδες μείγμα.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω.


Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το μασκαρπόνε, που είχαμε αφήσει εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό και με ένα σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί με την mousse.
Παίρνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι 18χ24 εκατοστά περίπου.
Βουτάμε ένα ένα τα σαβουαγιάρ στο μείγμα του καφέ και κάνουμε μια στρώση με τα μισά σαβουαγιάρ στον πυθμένα του ταψιού.
Αδειάζουμε την μισή κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα σαβαγιάρ.
Κάνουμε άλλη μια στρώση με τα υπόλοιπα 12 σαβουαγιάρ, αφού βέβαια πρώτα τα βουτήξουμε στο μείγμα του καφέ.
Σκεπάζουμε τα σαβουαγιάρ με την υπόλοιπη κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Bάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή όλη την νύκτα. 
Πασπαλίζουμε με ένα μικρό σουρωτήρι με άγλυκο κακάο, κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.