Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Το κέικ του καφέ με ganache καφέ

Καφεΐνη.... το πιο εκρηκτικό συστατικό που έδωσε η φύση στον άνθρωπο για να τον γεμίζει ενέργεια.
Επιβάλλεται βέβαια να την απολαμβάνεις υπεύθυνα, χωρίς να κάνεις κατάχρηση, μπορώ να σου πω πιο υπεύθυνα και από το αλκοόλ! 
Υπεύθυνα λοιπόν ας μου πει κάποιος, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτό το κέικ καφέ; 
Σας διαβεβαιώνω όχι εγώ!!
Μπορεί να μην πίνω φανατικά καφέ, αλλά αυτό το κέικ θα το καταβροχθίσω φανατικά εν ριπή οφθαλμού!!
Φυσικά η ganache κάνει την διαφορά κι ενώ η απαλή γεύση του καφέ είναι ιδανική για τους λάτρεις, σίγουρα από την άλλη δεν είναι αδιάφορη και για αυτούς που αποφεύγουν τον καφέ συστηματικά για πολλούς και διάφορους λόγους. 
Πίνετε ή δεν πίνετε καφέ το κέικ του καφέ θα σας μαγέψει, φτιάξτε το και απολαύστε το!!
Το κέικ καφέ με ganache καφέ

Υλικά
180 γρ. αλεύρι πού φουσκώνει μόνο του
4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλάκι κανέλα
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Ganache καφέ
100 γρ. λευκή σοκολάτα
60 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε το γλάσο:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα σε κομματάκια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Καλύπτουμε το γλάσο με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολα μια μακρόστενη φόρμα.
Σε ένα μπολ κτυπάμε την ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρίσουν και προσθέτουμε τον καφέ.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και σταδιακά το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας να κτυπάμε το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό!
Σερβίρουμε με την ganache!

Ιδέα από εδώ!

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Παστίτσιο κοτόπουλο με πένες ολικής άλεσης

Στα ελληνικά το λέμε παστίτσιο και προέρχεται από το Ιταλικό pasticcio, το οποίο προέρχεται από την λατινική λέξη pasticium που αφορά μια μεγάλη οικογένεια από πίτες με βάση τα ζυμαρικά.
Η συνταγή δεν άργησε να φτάσει και στην Ελλάδα, από την γειτονική Ιταλία, στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου.
Οι εκδοχές του είναι πολλές, έτσι στην Κέρκυρα έχουμε το παστίτσιο τσι νόνας, σ'αυτό τα μακαρόνια είναι τυλιγμένα σε φύλλα κρούστας και η γέμιση δεν περιέχει κιμά, αλλά διαφορετικά υλικά, όπως βραστά αυγά, σαλάμι, κοτόπουλο ή κρέας αρνίσιο.
Στα Κύθηρα έχουμε το βενετσιάνικο παστίτσιο, το οποίο δεν περιέχει μπεσαμέλ και η γέμιση περιλαμβάνει μοσχαρίσιο συκώτι και κιμά.
Κατά τα άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα αγαπήσαμε και θεωρούμε Ελληνικό πιάτο την κλασική συνταγή του Τσελεμεντέ, στην οποία βέβαια μπορούμε να κάνουμε όσες παραλλαγές θέλουμε.
Χωρίς κιμά, με λαχανικά, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, αλλά και με θαλασσινά αν προτιμάμε, φαντασία να έχει κανείς!!
Αυτή την φορά(γιατί έχω κάνει κι άλλη παραλλαγή) αντικατέστησα τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά κοτόπουλο.
Το αποτέλεσμα μου άρεσε ιδιαίτερα, το κοτόπουλο με την πιπεριά σε συνδυασμό με τις πένες και την μπεσαμέλ, δημιούργησαν την πιο νόστιμη και γευστική παρέα.
Νομίζω ότι θα το φτιάχνω πολύ συχνά πλέον!!

Παστίτσιο κοτόπουλο με πένες ολικής άλεσης

Υλικά
400 γρ. κιμά κοτόπουλο
500 γρ. πένες ολικής άλεσης
180 γρ. κασέρι τριμμένο
1 πιπεριά μεγάλη πράσινη σε κύβους
200 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εύκολη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
150 γρ. αλεύρι γοχ
50 γρ. βιτάμ
40 γρ. κασέρι
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 αυγά

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά να μείνει με ελάχιστα ζουμιά.

Εν τω μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πένες για 9 λεπτά.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα λαδώνουμε ελάχιστα στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν. 
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να αρχίζει να πήζει, τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βιτάμ συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Κτυπάμε ελαφρά τα αυγά και αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αυγά λίγο λίγο, ανακατεύοντας γρήγορα. 
Στην συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Συναρμολογούμε το παστίτσιο. Στην κατσαρόλα που έχουμε τα μακαρόνια ρίχνουμε 120 γρ. από το κασέρι και 3/4 της κούπας από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε να καλύψουν όλα τα μακαρόνια.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 28Χ30 στρώνουμε τα μισά μακαρόνια να καλύψουν καλά την επιφάνεια.

Με ένα κουτάλι σκορπάμε πάνω από τα μακαρόνια τον κιμά κοτόπουλου και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τακτοποιούμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.




Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Hachapuri, το Γεωργιανό τυρόψωμο


Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανοίξουν τις πόρτες τους και φέτος τα σχολεία.
Ευχή και ελπίδα η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει για όλους τους μαθητές με ηρεμία και δημιουργική μελέτη.
Αυτό που θέλω και επιθυμώ για το δικό μου παιδί, είναι να το στηρίξω με οποιονδήποτε τρόπο μου ζητηθεί και να σταθώ βράχος δίπλα του όταν με χρειαστεί.
Για την ενδυνάμωση της προσπάθειάς του, ένα μικρό λιθαράκι θα βάλουν και οι νοστιμιές μου σίγουρα.
Το δικό μου ποδαρικό λοιπόν για την φετινή σχολική χρονιά είναι αυτό το νόστιμο τυρόψωμο.
Khachapuri είναι ένα Γεωργιανό εθνικό πιάτο, στην ουσία ένα τυρόψωμο.
Το όνομα προέρχεται από την λέξη "τυρί" "hacho" και "ψωμί" "puris".
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο τυρόψωμο.
Μπορούμε να το φτιάξουμε οβάλ σε σχήμα βαρκούλας και στην γέμιση πάνω πάνω να ρίξουμε ένα ολόκληρο αυγό.
Αυτό αποτελεί υπόσχεση για την επόμενη φορά.
Επίσης αν θέλουμε το κάνουμε σε τετράγωνο σχήμα ή σαν αυτό που έφτιαξα εγώ σε στρογγυλό σχήμα σαν πίτα.
Όπως και να το φτιάξουμε ένα είναι σίγουρο, δεν θα προλάβουμε να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας και θα έχει εξαφανιστεί!
Τουλάχιστον το δικό μου παιδί χοροπηδάει από την χαρά του όταν το δεί! :)
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Hachapuri, το Γεωργιανό τυρόψωμο

Υλικά
280 γρ. αλεύρι λευκό δυνατό (σκληρό)
1 αυγό
120 γρ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-9 γρ.)
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
40 γρ.ελαιόλαδο
λίγο φυτικό λάδι για την επάλειψη

Για την γέμιση
120 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι
120 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (ένταμ, κασέρι, γραβιέρα)
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό

Δημιουργία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό χλιαρό (40 βαθμούς), προσθέτουμε το αυγό, την ζάχαρη, την μαγιά, το λάδι και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια κοσκινίζουμε στο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία, ελαστική, μαλακή μπάλα ζύμης.

Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο με φυτικό λάδι μπολ, το σκεπάζουμε με πετσέτες και το αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ρίχνουμε την ζύμη σε λαδωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με το χέρι μας σε ένα κύκλο 32 εκατοστών περίπου.

Απλώνουμε την φέτα στην επιφάνεια και 80 γρ. από τα κίτρινα τυριά.

Πιάνουμε τις άκρες του φύλλου και δημιουργούμε ένα πουγκί που κλείνει μέσα τα τυριά.
Κρατώντας τις άκρες από το πουγκί το σηκώνουμε ψηλά και το αφήνουμε να πέσει στον πάγκο και να απλώσει.

Κάνουμε μια μικρή τρύπα με το χέρι μας στην μέση, χωρίς να τρυπήσουμε το κάτω φύλλο.
Πατάμε στην συνέχεια με το χέρι μας και ανοίγουμε περισσότερο το τυρόψωμο, περίπου στα 32 εκατοστά.

Τοποθετούμε την πίτα σε λαδωμένο ταψί ίδιου μεγέθους, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 40 γρ. κίτρινα τυριά.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.