Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Crumble με μπανάνα και Nutella

Ας αρχίσουμε γλυκά την βδομάδα μας και η γλύκα αυτή να συνοδεύει γλυκά και γευστικά την καθημερινότητά μας!
Εμένα προσωπικά μου αρέσουν αυτού του είδους τα γλυκά, γιατί γίνονται γρήγορα και το γευστικό αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο της ευκολίας με την οποία παρασκευάζονται.
Θα έλεγα ότι είναι ένα γλυκό, που μπορεί χωρίς κόπο να σου προσφέρει την μέγιστη γευστική ικανοποίηση, σε σχέση με ένα άλλο γλυκό που θα χρειαστείς ώρες για να το εκτελέσεις και να το απολαύσεις. 
Από την άλλη, ο ακτύπητος συνδυασμός μπανάνας - σοκολάτας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο να δια νοηθείς, ότι αυτό το γλυκό  δεν θα είναι εθιστικό κι εξαίσιο! 
Crumble με μπανάνα και Nutella

Υλικά
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. βούτυρο σε κύβους
50 γρ. ζάχαρη
20 γρ. τριμμένη καρύδα
2 μεγάλες μπανάνες
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες Nutella

Δημιουργία
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο λίγο πριν ξεκινήσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το βούτυρο και την καρύδα.
Με το χέρι μας ανακατεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Βουτυρώνουμε 4-6 ramequins (πυρίμαχα μπολάκια), κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και μοιράζουμε περίπου μισή μπανάνα σε κάθε μπολάκι (εξαρτάται από το μέγεθος των ramequins).
Μετά καλύπτουμε τις μπανάνες σε κάθε μπολάκι με μια μεγάλη κουταλιά Nutella και τελειώνουμε με ένα στρώμα από το crumble.
Βάζουμε το γλυκό στον φούρνο και ψήνουμε για 15-25 λεπτά περίπου, ελέγχοντας πάντα μόλις ροδίσουν να τα βγάλουμε.
Σερβίρονται κατά προτίμηση ζεστά! Και τρώγονται μετά μανίας!

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Κοτόπουλο με Βαλσαμικό και Σπανάκι

Απολύτως υγιεινό φαγητό!! Και να σας πω κάτι; Είναι και πάρα πολύ νόστιμο, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει ελάχιστα λιπαρά έως καθόλου!
Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο σε σχαροτήγανο ή στην σχάρα.
Αυτό το πιάτο συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και κάποιος ίσως θα έλεγε ότι δεν ενδείκνυται  για απώλεια βάρους.
Επιστημονικές έρευνες όμως έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συνδυασμός τροφών που να θεωρείται περισσότερο υγιεινός ή ότι είναι κατάλληλος για την εύκολη απώλεια βάρους.
Εάν ένα άτομο πετυχαίνει να χάσει βάρος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσέχει πολύ περισσότερο την ποσότητα τροφών που καταναλώνει, παρά τον συνδυασμό των τροφών που εφαρμόζει.
Είναι επιστημονικά εξακριβωμένο ότι, όταν η ποσότητα του φαγητού είναι μικρή, ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεϊνών δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό, ούτε μειώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών, ούτε προκαλεί αύξηση στο σωματικό λίπος.
Αντίθετα μάλιστα, αν συνδυάσουμε υδατάνθρακες μαζί με πρωτεΐνη και λαχανικά έχουμε πολλά οφέλη, γιατί η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ μικρή, χορταίνουμε πολύ περισσότερο  και στο τέλος ξοδεύουμε πολύ περισσότερες θερμίδες λόγω του περιεχομένου του γεύματος.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Πρέπει άφοβα να συνδυάζουμε αρκετά είδη τροφών, αλλά να τρώμε μικρές ποσότητες.
Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; τότε έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε σε σωστά επίπεδα το σωματικό μας βάρος!!
Καλή επιτυχία!!
Κοτόπουλο με Βαλσαμικό και Σπανάκι

Υλικά
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου χωρισμένα στην μέση οριζόντια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1/3 της κούπας ζωμό κοτόπουλου ή νερό
1 κούπα ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας με τον χυμό τους
2 κούπες βρασμένο ρύζι ή κινόα

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα ψήνουμε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το σπανάκι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθεί.

Το βγάζουμε κι αυτό από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Κατεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε στο τηγάνι το ξύδι και τον ζωμό.
Ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να βγουν τυχόν υπολείμματα από το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο κινόα ή ρύζι, συνεχίζουμε με το κοτόπουλο, το σπανάκι και περιχύνουμε με την σάλτσα μπαλσάμικο.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τηγανίτες μόνο με νιφάδες βρώμης και σάλτσα φράουλα


Φίλοι μου, το καλοκαίρι ήρθε, παρόλο που ελάχιστα το έχουμε καταλάβει, γιατί ο καιρός είναι πολύ άστατος και μας χαλάει τα σχέδια, για μπάνιο, για βόλτες και ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες!
Όπως και να'χει όμως το καλοκαίρι είναι εδώ κι εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Κόβουμε λοιπόν τα πολλά λιπαρά, τα γλυκά, τα παγωτά, τα ποτά και μπαίνουμε σε δίαιτα με καθημερινή γυμναστική επιπλέον!
Εντάξει τώρα!! Μέχρι εκεί που αντέξουμε, γιατί δεν βλέπω να αντέχω προσωπικά για πολύ!! :) 
Την προσπάθεια όμως λέω να την κάνω κι έτσι μέσα σε αυτό το πνεύμα μαγείρεψα τις τηγανίτες βρώμης με σκοπό να παρασύρω κι εσάς να ακολουθήσετε.
Όσοι πιστοί και υπομονετικοί προσέλθετε και δεν θα χάσετε, παρά μόνον κιλά!!

Τηγανίτες μόνο με νιφάδες βρώμης και σάλτσα φράουλα
Ιδέα από Haylie Pomroy
Υλικά
1.1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας στέβια, ίσης δύναμης με την ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1 κούπα γάλα αμυγδάλου ή άπαχο γάλα
1 βανίλια
Σάλτσα φράουλα
1 κούπα κατεψυγμένες φράουλες ή φρέσκες αν είναι η εποχή τους
2 κουταλιές της σούπας στέβια(ισοδύναμη με την ζάχαρη)
χυμός 1/2 λεμονιού
1 βανίλια

Δημιουργία
Φτιάχνουμε πρώτα την σάλτσα φράουλας.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες με όλα τα υλικά και βράζουμε περίπου για 7-10 λεπτά μέχρι οι φράουλες να καλυφθούν με μια κόκκινη, λαμπερή και πηχτή σάλτσα.

Φτιάχνουμε τώρα τον χυλό για τις τηγανίτες.
Βάζουμε την βρώμη σε ένα μπλέντερ και την ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αλεύρι.
Αδειάζουμε το αλεύρι βρώμης σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και την στέβια.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το αυγό και την βανίλια.
Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Όταν ζεσταθεί καλά χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και πιο χαμηλά.
Ρίχνουμε κάθε φορά 1/4 της κούπας από τον χυλό και τον απλώνουμε με την πλάτη ενός κουταλιού να σχηματιστεί μια σχετικά λεπτή τηγανίτα.
Αφήνουμε την τηγανίτα σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί στην κάτω πλευρά και στην πάνω πλευρά να σχηματίσει φυσαλίδες και να στερεοποιηθεί.

Όταν γίνει αυτό κι επειδή το μείγμα μας είναι ευαίσθητο (λόγω της βρώμης), σηκώνουμε με προσοχή με μια ξύλινη σπάτουλα την τηγανίτα και την γυρίζουμε να ροδίσει ελαφρά κι από την άλλη πλευρά.
Κάθε φορά ρίχνουμε μια σταγόνα ελαιόλαδο σε κάθε πλευρά για να ψηθεί η τηγανίτα.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ψήσουμε όλες τις τηγανίτες.
Σερβίρουμε την τηγανίτα και γαρνίρουμε με τις φράουλες και την σάλτσα τους.