Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Κρέμα μπισκότου, σοκολάτας με ελαφριά μους γιαουρτιού!! Γιορτάζουμε την πενταετία!!


Ο Απρίλιος είναι μήνας γενεθλίων για το αγαπημένο μου blog.
Κλείνοντας  πέντε χρόνια εδώ, λέω να το γιορτάσω κερνώντας σας ένα ελαφρύ και νόστιμο επιδόρπιο.
Όλα αυτά τα χρόνια τα οποία κύλησαν πραγματικά σαν νεράκι που δεν ξαναγυρίζει πίσω, άφησαν σίγουρα την δημιουργική και γευστική τους σφραγίδα ανεξίτηλη στο χρόνο.
Όλος αυτός ο δημιουργικός, γευστικός κόσμος, έχει γίνει πλέον κομμάτι από την ζωή μου, είναι νομίζω το αγχολυτικό μου και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να συμμετέχω σ'αυτόν,  ακόμη κι αν μερικές φορές δυσκολεύομαι να τον παρακολουθήσω λόγω υποχρεώσεων.
Συνοδοιπόροι στην πορεία αυτή αγαπημένοι φίλοι και φίλες, οι οποίοι μου χάρισαν την πολύτιμη υποστήριξή τους, την χαρούμενη παρέα τους, την ευγενική συμβουλή τους, τα καλοπροαίρετα λόγια τους, την διαρκή θύμησή τους και τελικά την αμέριστη βοήθειά τους.
Όλους εσάς τους φίλους και γευστικούς συνοδοιπόρους, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και να σας εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί μέσα σε αυτόν τον μικρό, αλλά απέραντα γευστικό κόσμο των food blogs.
Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!!
Κρέμα μπισκότου σοκολάτας με ελαφριά μους γιαουρτιού
Υλικά 
500 ml γάλα χαμηλών λιπαρών
130 γρ. μπισκότα(χρησιμοποίησα δημητριακών με σοκολάτα) 
75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ 

Για την μους γιαουρτιού
2 ασπράδια αυγών
50 γρ.ζάχαρη άχνη
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%

Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα στο μπολ του thermomix και ρυθμίζουμε 6 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Στην συνέχεια ρυθμίζουμε 10 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Για να το φτιάξουμε χωρίς την βοήθεια του thermomix, κρατάμε 1/4 της κούπας από το γάλα και ανακατεύουμε μέσα το κορνφλάουρ. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα από το μούλτι σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα κορνφλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
Μοιράζουμε το μείγμα της κρέμας σε 5-6 γυάλινα μπολ (αφήνοντας χώρο για την μους) και τα αφήνουμε να κρυώσουν, στην συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο.


Φτιάχνουμε την μους: Βάζουμε την πεταλούδα στο μπολ του thermomix, ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 3,5.
Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη σιγά σιγά από το καπάκι.

Όταν τελειώσει ο χρόνος κατεβάζουμε από τα τοιχώματα την μαρέγκα, ρυθμίζουμε την αντίστροφη κίνηση, ταχύτητα κουτάλι και ρίχνουμε σιγά σιγά το γιαούρτι.
Σταματάμε το thermomix όταν ενσωματωθεί το γιαούρτι.
Για να φτιάξουμε την μους χωρίς το thermomix, θα βάλουμε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό(μπεν μαρί). Εκεί κτυπάμε τα ασπράδια με ένα μίξερ χειρός και όταν αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το κτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα.
Κατεβάζουμε από το μπεν μαρι και ρίχνουμε λίγο λίγο το γιαούρτι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενσωματωθεί.

Μοιράζουμε την μους γιαουρτιού πάνω από την κρέμα στα μπολ και γαρνίρουμε με λίγη κανέλα αν θέλουμε.
Καλή απόλαυση!!

Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Κέικ γεμιστό ή muffins με μπανάνα και άλειμα σοκολάτας



Μπανάνα και σοκολάτα είναι κατά κοινή ομολογία ο τέλειος συνδυασμός!
Με αυτή την σκέψη λοιπόν επέλεξα αυτό το γλυκάκι ως επιδόρπιο για την ημέρα της Λαμπρής.
Το έχω φτιάξει αρκετές φορές τελευταία και όπως θα δείτε με δύο διαφορετικούς τρόπους.
Παρόλο που είναι το ίδιο γλυκό, με τα ίδια ακριβώς υλικά, γίνεται κάτι εντελώς διαφορετικό σε κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις.
Φυσικά για την ημέρα της Λαμπρής επιλέγουμε να φτιάξουμε το γεμιστό κέικ με το λαχταριστό άλειμμα σοκολάτας. 
Είναι ένα γλυκό σχετικά ελαφρύ και το άλειμμα σοκολάτας που προτείνω πιο κάτω θα το επιβαρύνει ελάχιστα. 
Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση. 

Muffin με μπανάνα και άλειμμα σοκολάτας


Υλικά
250 γρ. μπανάνες (περίπου 2 μπανάνες)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 αυγό
125 γρ. ζάχαρη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
1 φακελάκι βανίλια ζάχαρη
80 ml σπορέλαιο

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C(ή 160ο με αέρα).
Τοποθετούμε τα φορμάκια στο ταψί για μάφιν.
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις χωρίζουμε στα δυο κατά μήκος, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον μπέικιν πάουντερ και την σόδα.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το αυγό, προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, την βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ενώνουμε το μείγμα του αλευριού, προσθέτοντάς το στο μίξερ και συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ και ρίχνουμε τις μπανάνες, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 14 έως 16 φορμάκια μάφιν, ισιώνουμε την επιφάνειά τους και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Μπορούμε επίσης αντί να χωρίσουμε το μείγμα σε θήκες μάφιν, να το βάλουμε σε στρογγυλή φόρμα κέικ 20 εκατοστών.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου και δοκιμάζουμε εάν ψήθηκε καρφώνοντας στο κέικ ένα μαχαίρι.
Όταν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στην συνέχεια με ένα μακρύ και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κέικ στην μέση, σε δύο δίσκους.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και απλώνουμε αρκετό άλειμμα σοκολάτας (νουτέλα, μερέντα κ.τ.λ).
Εγώ χρησιμοποίησα αυτό (κλικ).

Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο, απλώνουμε στην επιφάνεια ικανή ποσότητα άλειμμα σοκολάτας και γαρνίρουμε με ροδέλες μπανάνας.
Γεμιστό κέικ με μπανάνα και άλειμμα σοκολάτας

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τα muffin.

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Κέικ κανέλλας, πορτοκαλιού με σιρόπι και φρούτα(νηστίσιμο)

Αγαπημένοι μου φίλοι, η Μεγάλη Βδομάδα ξεκίνησε, τα πάθη του Χριστού μας κορυφώνονται και μαζί με αυτά κορυφώνεται και η νηστεία των πιστών.
Η νηστεία όμως για μένα θέλει και λίγο καλοπέραση, για να αντέξουμε μέχρι το τέλος και να φάμε το αρνί με μέτρο, χωρίς να πέσουμε με τα μούτρα!
Δεν θα σας κουράσω πολύ σήμερα, δεν θα πω πολλά, γιατί οι δουλειές είναι περισσότερες αυτές τις μέρες και ο χρόνος πολύτιμος.
Καλή Μεγαλοβδομάδα, με πίστη, αγάπη και δύναμη!
Κέικ κανέλας, πορτοκαλιού, με σιρόπι και φρούτα(νηστίσιμο)

Υλικά
100 ml ελαιόλαδο ή λάδι ελαφρύ
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 ml γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή ρυζιού (έβαλα αμυγδάλου)
Φρούτα: cranberries αποξηραμένα ή σύκα ή φρέσκα μήλα
(Χρησιμοποίησα μια χούφτα αποξηραμένα Cranberries)
Επιπλέον για την επιφάνεια:
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Μια χούφτα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
(Αναμιγνύουμε σε ένα μπολάκι)
Για το σιρόπι
150 ml χυμό πορτοκάλι
2. 1/2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή μέλι ή ζάχαρη

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τα φρούτα, αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα  σύκα τα κόβουμε σε τέταρτα.
Αν χρησιμοποιήσουμε μήλα τα κόβουμε σε κομμάτια την τελευταία στιγμή.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν σε ένα ενιαίο μείγμα.
Nτύνουμε με λαδόκολα μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Απλώνουμε τα φρούτα στην επιφάνεια και τα σπρώχνουμε ελαφρά μέσα στην ζύμη.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης, κανέλας, αμυγδάλου.
Ψήνουμε το κέικ για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι που θα καρφώσουμε στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού με την μαρμελάδα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά και περιχύνουμε το ζεστό ψημένο κέικ.

Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει το σιρόπι και στην συνέχεια το βγάζουμε σε μια πιατέλα.






Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Μπακαλιάρος φιλέτο με ζυμαρικά


Πλησιάζει και φέτος με γρήγορους ρυθμούς η Κυριακή των Βαΐων.
Πως περνάει τόσο γρήγορα ο καιρός καλύτερα να μην το συζητήσω!
Πότε είχαμε Πρωτοχρονιά και πότε έφθασε το Πάσχα εγώ πραγματικά δεν πήρα είδηση!
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων' τα ψάρια.
Βέβαια υπάρχει μια διαφοροποίηση πάνω σ'αυτό το ζήτημα.
Αν καταλύεται δηλαδή ψάρι ή όχι αυτή την μέρα.
Όμως οι Αποστολικές Διαταγές λένε: "Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας την Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε την νηστεία, να αρχίζετε την Αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ'αυτήν όλοι με φόβο...."
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν τις Αποστολικές Διαταγές, μια νηστεία τελειώνει και μια άλλη αρχίζει.
Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Βδομάδας.
Άρα η η γιορτή της Κυριακής των Βαΐων βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες.
Η θέση της αυτή λοιπόν, δίνει το δικαίωμα ώστε να καταλύεται κατά την ημέρα αυτή το ψάρι ή ακόμα και το αυγό! 
Προμηθευόμαστε λοιπόν γρήγορα τα ψαράκια μας και μαγειρεύουμε με αγάπη!
(Συνταγή από τον Λευτέρη Λαζάρου)


Μπακαλιάρος φιλέτο με ζυμαρικά

Υλικά
4-6 φιλέτα μπακαλιάρου κατεψυγμένα ή φρέσκο ή ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
150 ml λευκό κρασί
500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι βρασμένα για 9-10 λεπτά
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Δημιουργία
Σε φαρδιά κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά.
Τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την κάππαρη και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ακόμη, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το ζουμάκι του.

Τώρα αν θέλουμε, βγάζουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μέσα στην σάλτσα, τα ζυμαρικά ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν.
Αλλιώς σερβίρουμε τα ζυμαρικά άσπρα και τοποθετούμε από πάνω το ψάρι με την σάλτσα του.