Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Brownies με Κρέμα Βουτύρου Ελβετικής Μαρέγκας

Η κρέμα βουτύρου σίγουρα είναι η καλύτερη για να διακοσμήσουμε κέικ και cupcakes.
Η κλασική κρέμα βουτύρου, που σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει, αφήνει στο στόμα την αίσθηση των κόκκων της ζάχαρης και για μένα είναι λίγο ενοχλητικό αυτό!
Ενώ η κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα είναι το κάτι άλλο!
Μπορεί άνετα να την φάει κανείς με το κουταλάκι!
Είναι αλήθεια ότι αυτό το γλάσο, είναι λίγο πιο δύσκολο να γίνει, από μια απλή κρέμα βουτύρου, αλλά αξίζει τον κόπο!
Την πήρε το μάτι μου κάπου διαβάζοντας ως συνήθως στο διαδίκτυο και από τότε έβαλα σκοπό να μάθω περισσότερα για αυτήν.
Τελικά ψάχνοντας κατέληξα εδώ, αν και δοκιμάζοντας δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα και διαφοροποίησα λίγο την διαδικασία.
Προσπαθώντας και δοκιμάζοντας έφθασα σε ένα αποτέλεσμα που με ικανοποίησε και τώρα νομίζω ότι αυτή η κρέμα θα γίνει η αγαπημένη μου.
Αυτή την κρέμα μπορούμε να την αρωματίσουμε με εκχυλίσματα, να την χρωματίσουμε με διάφορα χρώματα και να διακοσμήσουμε τα cupcakes μας, να γεμίσουμε και να διακοσμήσουμε τις τούρτες μας και γενικά να συνοδεύσουμε υπέροχες γευστικές δημιουργίες, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.
Εμπρός λοιπόν επί τω έργον!
Brownies με Κρεμα Βουτύρου Ελβετικής μαρέγκας

Για το Brownies
200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και στο τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψί, διαστάσεων 20Χ30 εκ. ή ντύνουμε με λαδόκολα και ψήνουμε για 20 λεπτά (εάν το θέλουμε υγρό) έως 25-30 λεπτά(εάν το θέλουμε σταθερό).
Να σημειώσω ότι εγώ το έφτιαξα σταθερό.

Υλικά για την κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα
120 γρ ασπράδια (3 ασπράδια)

120 γρ. ζάχαρη άχνη
240 βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Εκχύλισμα βανίλιας


Δημιουργία
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν και το κόβουμε σε κύβους.
Αν έχουμε το thermomix εργαζόμαστε ως εξής:
Βάζουμε τα ασπράδια στο μπολ του thermomix (πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό) με την πεταλούδα, μαζί με μια κουταλιά από την ζάχαρη. Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, ταχύτητα 3.
Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 70 βαθμούς, ταχύτητα 4,5.

Και τέλος ρυθμίζουμε 6 λεπτά, χωρίς θερμοκρασία, ταχύτητα 4.5, μέχρι να σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.
Εάν μετά από 6 λεπτά, η ένδειξη 37ο ανάβει ακόμη, συνεχίζουμε να κτυπάμε μέχρι να σταματήσει.

Σε αυτή την φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ελβετική μαρέγκα ως έχει, απλώνοντάς την στην επιφάνεια του brownies και ροδίζουμε την μαρέγκα με ένα φλόγιστρο.
Τώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, συνεχίζουμε να ενσωματώσουμε το βούτυρο στην μαρέγκα.
Σημαντικό: βούτυρο και μαρέγκα να είναι στην ίδια θερμοκρασία!
Προγραμματίζουμε 4 λεπτά, ταχύτητα 4 και ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους, σαν παγάκι σιγά σιγά κομμάτι κομμάτι μέσα στην μαρέγκα.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος προσθέτουμε την βανίλια.
Ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, για να μαζέψουμε τα υπολείμματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη στην ταχύτητα 4. 
Η κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα είναι ήδη έτοιμη και η υφή της πρέπει να είναι απαλή, βελούδινη και να στέκεται τέλεια!

Από κει και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα, με ένα κορνέ καλύπτουμε την επιφάνεια του brownies με την βελούδινη κρέμα βουτύρου.
Πως θα φτιάξουμε όμως την κρέμα βουτύρου χωρίς το thermomix;
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια και την ζάχαρη.
Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και προσέχουμε το μπολ να μην εφάπτεται με το νερό.
Με ένα μίξερ χειρός κτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη, πάνω από το μπεν μαρί, για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια ταχύτητα στην αρχή, μέχρι να φθάσουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου και να γίνουν μαρέγκα. 
Αδειάζουμε την μαρέγκα στο μπολ ενός αυτοκινούμενου μίξερ (για να μην κουραστούμε) και συνεχίζουμε να κτυπάμε την μαρέγκα σε λίγο πιο υψηλή ταχύτητα, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να κρυώσει και να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις γίνει αυτό χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέτουμε ένα ένα τα κομμάτια βουτύρου, που είναι κι αυτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν το βούτυρο ενσωματωθεί αυξάνουμε την ταχύτητα και κτυπάμε 2 λεπτά ακόμη.
Υπάρχει περίπτωση το μείγμα μας να έχει κομματάκια μερικές φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί το βούτυρο δεν είναι στην ίδια θερμοκρασία με την μαρέγκα.
Μην απογοητευθείτε όμως! Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουμε να κτυπάμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση, άρωμα ή χρώμα το κάνουμε στα τελευταία 2 λεπτά.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το σχέδιο που μας αρέσει και διακοσμούμε τα γλυκά μας.
Καλή επιτυχία!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Χούμους

Hummus είναι μια Αραβική λέξη που σημαίνει ρεβίθια κι απ'ότι λέγεται αυτός ο πουρές ρεβιθιών έχει ρίζες και προέλευση από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι πρώτες γνωστές συνταγές παρόμοιων πιάτων, καταγράφονται σε βιβλία μαγειρικής που δημοσιεύτηκαν στο Κάιρο τον 13ο αιώνα. 
Το χούμους είναι στην ουσία πουρές ρεβιθιού με ταχίνι και σήμα κατατεθέν της Λιβανέζικης κουζίνας, αλλά πολύ δημοφιλής σε όλη την Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο επίσης!
Το χούμους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη C.
Ακόμη έχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6.
Χρησιμοποιείται στο τραπέζι μας σαν ορεκτικό και σαν ντίπ και αναμφισβήτητα απογειώνεται σε συνδυασμό με την Λαγάνα!
Μπορεί επίσης να σερβιριστεί και να αποτελέσει μέρος διάφορων μεζέδων ή ως ένα συνοδευτικό σε φαλάφελ, ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή μελιτζάνα.
Οι γαρνιτούρες του μπορεί να είναι πάρα πολλές, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κόλιανδρος, μαϊντανός, καραμελωμένα κρεμμύδια, σοταρισμένα μανιτάρια, βραστά αυγά, ελιές, τουρσί, κουκουνάρι κι επίσης ελαιόλαδο, ολόκληρα ρεβίθια και πάπρικα, όπως χρησιμοποίησα εγώ σε αυτή την συνταγή.
Τα ρεβίθια που είχα στο σπίτι ήταν άφθονα, λόγω οικογενειακής παραγωγής, έτσι επί τη ευκαιρία έφτιαξα την ίδια μέρα σε ένα παροξυσμό του ρεβιθιού, σούπα, χούμους και φαλάφελ, τα οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.
 Χούμους

Υλικά
300 γρ. βρασμένα αποφλοιωμένα ρεβίθια
100 γρ. ταχίνι
50 γρ. ελαιόλαδο
Το χυμό ενάμιση λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1-2 κουταλιές της σούπας ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Δημιουργία
Ξεκινάμε με το μούλιασμα των ρεβιθιών, βάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο αλατισμένο και χλιαρό νερό κατά την διάρκεια της νύκτας ή για 10-12 ώρες περίπου.
Ξεπλένουμε με δροσερό νερό και τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες.
Βάζουμε στην φωτιά μια κατσαρόλα με καθαρό νερό, ρίχνουμε τα ρεβίθια και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κι όταν τα πιέζουμε με το χέρι να σπάνε.
Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε πρώτα το ταχίνι και ενεργοποιούμε το μπλέντερ να ενωθούν.
Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, 1-2 κουταλιές από το ζουμί των ρεβιθιών και το αλάτι.
Ενεργοποιούμε το μπλέντερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζουμε την γεύση, βλέπουμε την συνοχή και διορθώνουμε αναλόγως.
Σε μια μικρή σαλατιέρα αδειάζουμε το χούμους και κάνουμε στην μέση μια κοιλότητα. Ρίχνουμε εκεί λίγα ρεβίθια για την διακόσμηση, με ένα πιρούνι δημιουργούμε κυκλικά γραμμές, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.
Διατηρούμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Καλά κούλουμα!



Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Σαλάτα Waldorf


Μήπως είναι καιρός να κάνουμε λίγο δίαιτα;
Είδα αυτή την σαλάτα, την ονομασία της, σε ένα πρόγραμμα διαίτης και ομολογώ ότι πρώτη φορά έπεσε στην αντίληψή μου!
Έτσι περίεργη όπως είμαι, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο γι' αυτή την σαλάτα και ανακάλυψα ότι υπήρχαν συνταγές σε άπειρα ελληνικά και ξένα sites. 
Φαίνεται ότι είμαι η τελευταία που την ανακάλυψα, αλλά φυσικά ποτέ δεν είναι αργά, θα μπορούσε να πει κάποιος κι εγώ μαζί!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διάβασα, η πρώτη σαλάτα waldorf δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1893, από τον Oscar Tschirky, τον μετρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria.
Η αρχική συνταγή αποτελούνταν μόνο από κύβους κόκκινου μήλου, σέλερι και μαγιονέζα.
Ψιλοκομμένα καρύδια προστέθηκαν αργότερα σε αυτή την κλασική συνταγή.
Μερικοί προτιμούν η σαλάτα τους waldorf,  να γίνεται με γιαούρτι αντί για μαγιονέζα και μέσα σ'αυτούς βρίσκομαι κι εγώ.
Αλλά εσείς μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα, εάν δεν επείγεστε να κάνετε δίαιτα. 
Βεβαίως υπάρχει και η λύση της light μαγιονέζας ή και τα δύο μαζί (γιαούρτι και μαγιονέζα), τα οποία σκέφτομαι σοβαρά να εφαρμόσω την επόμενη φορά.
Σαλάτα Waldorf
Υλικά
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα, ελαφρώς ψημένα
1/2 κούπα σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 κούπας σταφίδες ή 1/2 κούπα κόκκινα σταφύλια κομμένα στην μέση, χωρίς κουκούτσι (αν είναι η εποχή τους)
1 κόκκινο γλυκό μήλο κομμένο σε κύβους με την φλούδα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό 2% ή μαγιονέζα light
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 μαρούλι
Αλάτι
Πιπέρι

Δημιουργία
Ψήνουμε τα καρύδια στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά περίπου.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι ή την μαγιονέζα μαζί με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ετοιμάζουμε το μήλο, το σέλερι και τις σταφίδες σε μια πιατέλα, όπως περιγράφονται στα υλικά.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το γιαούρτι, το μήλο, το σέλερι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Όταν είναι ώρα να σερβίρουμε, στρώνουμε σε μια σαλατιέρα τα φύλλα μαρουλιού, γεμίζουμε με το μείγμα των μήλων και προσθέτουμε στην συνέχεια τα καρύδια.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μίνι pavlovas με κρέμα μασκαρπόνε και γλυκό αρώνια


Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή της αγάπης, καλύπτεται πραγματικά από μια μυστηριώδη Ιστορία.
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την ημέρα αυτή κι έτσι εξακολουθεί να είναι ασαφής και αμφισβητήσιμη.
Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους μύθους, ο Άγιος Βαλεντίνος έχει την προέλευσή του, από κάποια γιορτή της Αρχαίας Ρώμης, προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Lupercus, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου.
Άλλη μια εικασία, λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας, που φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, γιατί τόλμησε να τελέσει κρυφά γάμους νεαρών ζευγαριών, ενώ ήταν απαγορευμένο από τον αυτοκράτορα Κάρολο Β'.
Αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατό του αγιοποιήθηκε προς τιμήν της θυσίας του για την αγάπη.
Το έθιμο της ανταλλαγής μικρών δώρων γεννήθηκε στην Αγγλική αριστοκρατία στα τέλη του Μεσαίωνα.
Σιγά σιγά το έθιμο αυτό εξαπλώθηκε και στις γειτονικές περιοχές και εμπλουτίστηκε και με αποστολή ποιημάτων.
Το 1840 ήταν πλέον καθιερωμένη η ανταλλαγή μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική.
Με το πέρασμα των χρόνων το επιχειρηματικό δαιμόνιο σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές επιρροές των Αγγλοσαξώνων, κατόρθωσαν να δώσουν στην γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.
Μίνι pavlovas με κρέμα μασκαρπόνε και γλυκό αρώνια
Η αλήθεια μου τώρα είναι, ότι δεν γιορτάζω ιδιαίτερα την ημέρα αυτή, αλλά λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και λόγω της μεγάλης μου αγάπης στα γλυκά, ένα γλυκάκι σίγουρα θα πραγματοποιηθεί!
Το συγκεκριμένο γλυκό, υπόσχεται να σας λύσει τα χέρια και τελικά να σας ανεβάσει γευστικά στα ουράνια, μαζί με τον φτερωτό θεό του Έρωτα! :) 
Γιατί αυτό; τους μπεζέδες μπορείτε να τους φτιάξετε από την προηγούμενη (υπάρχουν βέβαια και έτοιμοι στην αγορά), η κρέμα είναι υπόθεση 5 λεπτών και το γλυκό της διακόσμησης θα το έχετε στο ψυγείο σας. 
Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρείτε γλυκό αρώνια, αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε φρούτα του δάσους (κόκκινα φρούτα) και να φτιάξετε πολύ εύκολα μια σάλτσα κόκκινων φρούτων, όπως έχω κάνει εδώ (κλικ).
Όσον αφορά την γεύση τώρα, νομίζω ότι όλοι έχετε γευτεί την απίθανη τραγανή και μαστιχωτή αίσθηση ενός μπεζέ!
Φανταστείτε λοιπόν τα μπεζεδάκια αγκαλιασμένα με την κρέμα μασκαρπόνε λευκής σοκολάτας, φορώντας συγχρόνως το υπέροχο κατακόκκινο παθιασμένο καπελάκι τους!! :)
Χρόνια πολλά ερωτευμένοι!!

Για την μαρέγκα (16 μπεζέδες)
4 ασπράδια αυγών
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ 
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 120 βαθμούς με αέρα.
Τα ασπράδια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα χτυπήσουμε.
Στο μπολ του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα, βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι.
Ξεκινάμε το κτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και αυξάνουμε σταδιακά μόλις τα ασπράδια αρχίσουν να αφρίζουν.
Όταν τα ασπράδια διπλασιαστούν σε όγκο και κάνουν ελαφρά κορυφές, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη, κουταλιά, κουταλιά και σαν βροχή.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να είναι λεία, λαμπερή, σφιχτή και να σχηματίζει έντονες κορυφές. 
Στην διάρκεια αυτή προσθέτουμε το λεμόνι, την βανίλια και το κορνφλάουρ.
Καλύπτουμε με λαδόχαρτο ένα ταψί και σχεδιάζουμε πάνω μικρά μαρεγκάκια-μπεζεδάκια, αφήνοντας μικρές ποσότητες από την μαρέγκα με την βοήθεια δυο κουταλιών ή με την βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Βάζουμε τα  μαρεγκάκια στον φούρνο και προσοχή!! Χαμηλώνουμε αμέσως την θερμοκρασία του φούρνου στους 90 βαθμούς με αέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά και δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον 1 ώρα.
Καταλαβαίνουμε ότι οι μαρέγκες έχουν ψηθεί, αν ξεκολλούν εύκολα από την λαδόκολα χωρίς να κοπούν.
Όταν σβήσουμε τον φούρνο, αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει με μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου.
Μπορούμε να φυλάξουμε τα μπεζεδάκια, αφού κρυώσουν εντελώς, σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για μια βδομάδα.

Για την κρέμα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. άσπρη σοκολάτα
250 γρ. μασκαρπόνε
Γλυκό αρώνια για την διακόσμηση ή κάποιο άλλο παρόμοιο

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό σκεύος, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μασκαρπόνε, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και χτυπάμε με ένα μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη και λεία κρέμα.
Κάνουμε την συναρμολόγηση λίγο πριν σερβίρουμε για να μην υγρανθούν οι μπεζέδες.
Σε μια πιατέλα βάζουμε περιμετρικά ελάχιστη από την κρέμα, ώστε να σταθούν πάνω της τα μπεζεδάκια.
Στρώνουμε στην βάση μερικά από τα μπεζεδάκια, σκεπάζουμε με την μισή κρέμα, βάζουμε άλλη μια στρώση μπεζεδάκια με μικρότερη διάμετρο, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και όταν η πιατέλα μπει στο τραπέζι περιχύνουμε με το γλυκό αρώνια και το κατακόκκινο σιρόπι του. 
Ακόμη μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι έξτρα γλυκό ή σάλτσα κόκκινων φρούτων, αν χρησιμοποιήσουμε.
Μπορούμε επίσης να συναρμολογήσουμε το γλυκό σε ατομικά γυάλινα ποτήρια.
Σε αυτή την περίπτωση σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τους μπεζέδες και κάνουμε στρώσεις με την κρέμα, το γλυκό και στο τέλος το σιρόπι του.
Απολαύστε το με αγάπη!

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κοτόπουλο a-la creme με Μανιτάρια Shiitake (Λεντινούλα)

Το κοτόπουλο είναι από τα πιο αγαπημένα άσπρα κρέατα κι εγώ ομολογουμένως θέλω να το μαγειρεύω συχνά, γιατί πάνω απ'όλα μου αρέσει και συγχρόνως συγκαταλέγεται στα τρόφιμα για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Τα μανιτάρια από την άλλη είναι κι αυτά πολύ αγαπημένα μου και όταν τα προσθέσω σε ένα πιάτο πάντα δίνουν την απόλυτη κι υπέροχη γευστική τους νότα.
Το shiitake είναι ένα είδος μανιταριού που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία και τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.
Είναι το μανιτάρι, take στα Ιαπωνικά, που καλλιεργείται στο δέντρο shii (οξιά). 
Στην δική μας γλώσσα λέγεται Λεντινούλα! 
Η ουσία λεντινάνη (lentinan) του μανιταριού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει η επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων  και συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων.
Τα συστατικά του shiitake βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην ενίσχυση της σεξουαλικής ενέργειας, στην εξόντωση των ιών, στην βελτίωση της κυκλοφορίας και την παράταση της ζωής.
Δικαίως λοιπόν θεωρείται σύμβολο μακροζωίας ανά τον κόσμο! 
Η γεύση του είναι εξαιρετική και πικάντικη, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμινών Β12, Β2, C, D και Ε.
Είναι πλούσια σε φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Περιέχει συγχρόνως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και το κυριότερο είναι χαμηλό σε λιπαρά.
Στην συνταγή μου, χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο μανιτάρι, γιατί εκτός των άλλων που προανέφερα, είναι ένα από τα πιο εξωτικά και εύγευστα μανιτάρια της Ανατολικής κουζίνας, έχει λεπτή, γήινη γεύση και προσθέτει ιδιαίτερη λάμψη σε οποιοδήποτε πιάτο.
Εσείς φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο είδος μανιταριού, αν επιθυμείτε!

Κοτόπουλο a-la-creme με μανιτάρια Shiitake (Λεντινούλα)

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά ψητή (έτοιμη) σε κύβους
200 γρ. μανιτάρια shiitake (νωπά σε βάζο )
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
Λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά και σχεδόν να ψηθεί .
Προσθέτουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Αφού σοταριστούν και τα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. 
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το τυρί και τελειώνουμε ρίχνοντας την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει βράση η κρέμα γάλακτος και να ενσωματωθεί στο φαγητό και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε κατά προτίμηση με ρύζι!