Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Muffins Aroniaberry με την Δική μου Αρώνια



 "Ο γιατρός του μέλλοντος, δεν θα δίνει φάρμακα, αλλά θα θεραπεύει και θα προλαμβάνει τις ασθένειες μέσω της διατροφής"
είπε ο Thomas Edison και το κρατάμε αυτό.
Όταν κοιτάτε τώρα την παραπάνω εικόνα, αυτά τα muffins μοιάζουν να περιέχουν βατόμουρο ή μύρτιλλο; έτσι δεν είναι;
Αλλά όχι! Τα φρούτα που δανείζουν αυτά τα έντονα μωβ στίγματα στο μικρό κέικ δεν είναι ούτε βατόμουρο, ούτε μύρτιλλο!
Είναι η μαύρη αρώνια (aronia melanocarpa), που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae.
Είναι ένα δημοφιλές φυτό, που προέρχεται από την Ανατολική Βόρεια Αμερική, αλλά είναι αρκετά χρόνια που έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη.
Η Αρώνια περιέχει ένα ισχυρό φυσικό μείγμα από αντιοξειδωτικά.
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας, που δημιουργούνται από την καθημερινή ζωή, το άγχος, την ρύπανση του περιβάλλοντος και ακόμη από την άσκηση.
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η Αρώνια, μπορούν να βοηθήσουν την άμυνα του οργανισμού, ενάντια σε αυτές τις ρίζες.
Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα μετρώνται από ένα τεστ που ονομάζεται ORAC(Oxygen Radical Ικανότητα απορρόφησης).
Σύμφωνα με την Wikipedia, η μέτρηση αυτή για την Αρώνια έχει αποδειχθεί, ότι είναι μια από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί σε ένα φρούτο-16.062 μικρογραμμομόρια Trolox Eq ανά 100 γραμμάρια. Η συνολική περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, η οποία προσδίδει στην Αρώνια την στυφή γεύση της και συχρόνως δίνει την ισχυρή αντιοξειδωτική της δύναμη, είναι 1480 mg ανά 100 γρ. φρέσκα φρούτα. Ενώ η συγκέντρωση σε προανθοκυανιδίνες είναι 664 mg ανά 100 γρ.φρούτου.
Οι τιμές αυτές, όσο κι αν ακούγεται εντυπωσιακό, είναι από τις υψηλότερες που έχουν μετρηθεί μέχρι σήμερα!
Είμαι όμως σίγουρη ότι,  οι περισσότεροι από σας δεν έχετε ακούσει για το μούρο αρώνια (Aroniaberry) ή chokeberries όπως πολλές φορές συναντάται.
Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που θα ήθελα να ξέρετε, είναι ότι προσφέρει απίστευτα υγιεινή διατροφή για τον οργανισμό μας, έχοντας δεδομένα όλα αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.
Πέρα απ'ολα αυτά η αρώνια έχει μια θέση στην κουζίνα μας, καθώς χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε υπέροχες μαρμελάδες, χυμούς με ανάμειξη και άλλων φρούτων, για λικέρ κι ακόμη ακόμη για παρασκευή κρασιού!
Εδώ θέλω με ιδιαίτερη χαρά να σας ανακοινώσω ότι:
Μεγαλώνω  στο χωράφι μου aronia viking  μελανόκαρπη!!

Τελευταίο κι όχι λιγότερο σημαντικό είναι, ότι υπάρχουν πολλές νόστιμες συνταγές, στις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη υπερτροφή, όπως τα νόστιμα muffins που σας δίνω τώρα.
Muffins aroniaberry

Υλικά
125 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
100 γρ.γάλα
210 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
100 γρ. φρέσκα μούρα αρώνια ή κατεψυγμένα φρούτα του δάσους

Δημιουργία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και τα κτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το κτύπημα.
Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γάλα και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Σ'αυτό το αφράτο μείγμα ρίχνουμε την αρώνια και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα.

Ντύνουμε με χαρτάκια μια φόρμα για muffins με 12 θήκες και μοιράζουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.


Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Κροατία-Μαυροβούνιο 1-1

Η φετινή καλοκαιρινή εξόρμηση είχε λίγο απ'όλα, λίγο θάλασσα, λίγο βουνό και τι βουνό!! μαύρο!!
Εκδρομή λοιπόν στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία και φυσικά περάσαμε  από Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ένα ωραίο  πρωί πήραμε το αυτοκίνητο, διασχίσαμε όλη την Ελλάδα και περάσαμε στην Αλβανία από τα σύνορα της Κρυσταλοπηγής.
Διανυκτερεύσαμε λίγο έξω από τα Τίρρανα στην περιοχή Βόρα και ξεκουραστήκαμε για να συνεχίσουμε με περισσότερη όρεξη την διαδρομή μας!
Την επόμενη μέρα με ιδιαίτερη χαρά συναντήσαμε τους φίλους μας που έμεναν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κοντά στην πόλη milot.
Εκεί μας φιλοξένησαν με πολύ μεράκι δίπλα στο ποτάμι και μας πρόσφεραν διάφορα μεζεδάκια, τα οποία τελευταία στιγμή πρόλαβα να τα φωτογραφήσω, γιατί έγιναν ανάρπαστα. 
Θραύση έκανε το χωριάτικο κατσικίσιο και βουνίσιο τυρί που βλέπετε πιο κάτω!


Μετά από αυτή την υπέροχα γευστική και συγκινητική συνάντηση, πήραμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας, που ήταν η παραλιακή πόλη Budva στο Μαυροβούνιο.
Νωρίς το απογευματάκι φθάσαμε στην Τουριστική αυτή πόλη και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας.
Αυτό που θα θυμάμαι από αυτό το παραθαλλάσιο τουριστικό θέρετρο, το οποίο συχνά ονομάζεται Μαϊάμι του Μαυροβουνίου, θα είναι η έντονη νυχτερινή ζωή στην πολύβουη κοσμοπολίτικη παραλία της και φυσικά η ομορφιά της παλιάς πόλης, με τα γραφικά σοκάκια της, που θυμίζει έντονα Μύκονο!








 Η καλύτερη γευστική εμπειρία που είχα σ'αυτή την πόλη ήταν στο παραλιακό εστιατόριο "Porto".
Τα ψητά καλαμαράκια, συνοδευόμενα με ψητά λαχανικά, ήταν από τα νοστιμότερα που έχω δοκιμάσει.
Επίσης τα αχνιστά μύδια, που επίσης παρήγγειλε η παρέα, ήταν σκέτη απόλαυση!

Πολύ αξιόλογη ήταν επίσης και η βόλτα μας στον κόλπο του Κότορ, πόλο έλξης των τουριστών για το μαγευτικό τοπίο του, δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης, ενώ στην ουσία δεν είναι φιόρδ.



Αφήνοντας την φασαριόζικη Budva με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, κατευθυνθήκαμε στον επόμενο προορισμό μας, το Dubrovnik της Κροατίας, το δημοφιλέστερο τουριστικό κέντρο της Αδριατικής.
Πραγματικά τα μπαρόκ κτίρια που κυριαρχούν στο Ντουμπρόβνικ και μια βόλτα κατά μήκος των αρχαίων τειχών της πόλης, θα σας μαγέψει! 
Αν δε ανεβείτε με το τελεφερίκ ψηλά πάνω από την πόλη, θα θαυμάσετε την ομορφότερη θέα της  και την ατέλειωτη λάμψη της Αδριατικής.








Οι πολλαπλές βόλτες που κάναμε εντός των τειχών της παλιάς πόλης, εύκολα μας οδήγησαν στο νοστιμότερο παγωτατζίδικο του μεγάλου πλακόστρωτου δρόμου.
 Το γεναίο παγωτό χωνάκι μας δρόσισε, αλλά για λίγο ξεγέλασε την πείνα μας.
 Έτσι γρήγορα ψάξαμε και βρήκαμε Το Ragusa 2, όπου χορτάσαμε την πείνα μας και με το παραπάνω!!







Ανεβαίνοντας πιο ψηλά στην ακτογραμμή της Αδριατικής, επόμενη στάση και διαμονή, ήταν στην Μεσαιωνική πόλη Τρογκίρ.
Εδώ, εκτός από τις βόλτες στα στενά δρομάκια της μεσαιωνικής πόλης, στην οποία είχαμε την τύχη να μένουμε εντός των τοιχών, ευχαριστηθήκαμε λαχταριστές Ιταλικές σπεσιαλιτέ!






Φυσικό ήταν, μετά από όλες αυτές τις θερμίδες, να έρθει η ώρα να τις κάψουμε με πολύωρο περπάτημα.
Αυτό το καταφέραμε σε 2 μεγάλα, εντελώς φυσικά, εθνικά πάρκα με λίμνες και καταρράκτες.
Το ένα από αυτά ήταν τo National park Krka  με τους θαυμαστούς καταρράκτες και τις λίμνες. Σε μια από αυτές έχεις την δυνατότητα να κολυμπήσεις και δείτε εδώ τι γινόταν!.     


Το δεύτερο και μεγαλύτερο ήταν το National Park Plitvicka jezera, τοποθετημένο εντελώς φυσικά στην ορεινή ενδοχώρα της Κροατίας.
Εκεί περπατήσαμε 7 ώρες, αλλά δεν καταλάβαμε πως πέρασαν, αυτό που σκέφτηκα; "Σίγουρα έτσι πρέπει να είναι ο παράδεισος!!"
Ενδεικτικά λίγες φωτογραφίες, οι οποίες σίγουρα δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν το μέγεθος της φυσικής ομορφιάς.

Με βαριά καρδιά αφήσαμε πίσω μας αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Την επόμενη μέρα πήραμε το αυτοκίνητό μας και κατευθυνθήκαμε στον τελευταίο μας σταθμό, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Podgorica.
Στη συμβολή των ποταμών Μόρατσα και Ρίβνιτσα η Ποντγκόριτσα είναι πλούσια σε αρχαιολογικά μνημεία, ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια.......και πολλά τεράστια ρομπότ να προσθέσω!!

Το ξενοδοχείο Hemera και το εστιατόριο του, το οποίο παρεπιμπτόντως διευθύνεται από Έλληνα, μας χάρισε μερικές γευστικές απολαύσεις ακόμη, έτσι να έχουμε για τον δρόμο!!







 Έτσι με αυτό τον τρόπο, το οδοιπορικό μας αυτό, θα καταγραφεί στις ευχάριστες αναμνήσεις και θα μας ποτίζει σιγά σιγά με το γλυκό κρασί της προσμονής για την επόμενη εξόρμηση!
Καλό φθινόπωρο!