Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα και φέτα


Κοντοζυγώνει πλέον η τελευταία Κυριακή των απόκρεω και μαζί το τέλος της τρίτης βδομάδας του Τριωδίου, η βδομάδα της τυροφάγου.
Οπότε όλες αυτές τις μέρες, μπορούμε να απολαύσουμε,  όλα τα γαλακτοκομικά  προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια, αλλά βεβαίως απαγορεύεται η κρεατοφαγία!
Συγχρονίστηκα λοιπόν κι εγώ, εξαφάνισα τα κρεατικά από το σπίτι και έφτιαξα μέσα στην βδομάδα, αυτά τα νόστιμα ζυμαρικά, που αρέσουν πολύ και στα παιδιά.
Το αποκορύφωμα αυτής της βδομάδας, η Κυριακή της Τυρινής, μας καλεί να απολαύσουμε τέτοια πιάτα και στην συνέχεια να περάσουμε ομαλά στην Καθαρά Δευτέρα, για να αρχίσει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών, που προηγείται από το Πάσχα.
Καλές Απόκριες!

Ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα και φέτα

Υλικά
500 γρ. βιδάκια ή πένες ζυμαρικών
400 ml γάλα χαμηλών λιπαρών
3 αυγά
250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
140 γρ. τυρί τσένταρ ή μοτσαρέλα ή άλλο τυρί που λιώνει τριμμένο

Δημιουργία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ώσπου να μείνουν al dente, για 8-9 λεπτά περίπου.
Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη μια κούπα τσαγιού (250 ml) από το νερό βρασίματος.
Αφήνουμε τα ζυμαρικά να κρυώσουν ελαφρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε με λάδι ένα πυρίμαχο σκεύος ή παραλληλόγραμμο ή πιο βαθύ.
Σε ένα μπολ κτυπάμε το γάλα με τα αυγά και το νερό βρασίματος, ώσπου να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε την φέτα, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.

Αδειάζουμε τα ζυμαρικά στο πυρίμαχο σκεύος και τα περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η κρέμα και να ροδίσει η επιφάνεια.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κέικ γκρέιπφρουτ με γλάσο!


Το γκρέιπφρουτ δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά στην κουζίνα μου, αλλά ένα ανέλπιστο δώρο από φρούτα με έβαλε σε αυτή την διαδικασία.
Αποφάσισα ένα μέρος από τα φρούτα να τα χρησιμοποιήσω σε κέικ και τελικά αποδείχθηκε πάρα πολύ καλή ιδέα, αφού ανακάλυψα πως η προσθήκη του χυμού και του ξύσματος, έδωσε ένα απίστευτο άρωμα, γεύση, αλλά και χρώμα, που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ!
Ο φόβος μου να μην πικρίσει το κέικ, αποδείχθηκε μύθος,  ευτυχώς !!, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχω την αίσθηση της πικρής γεύσης!
Όλα καλά λοιπόν κι έτσι καταγράφεται το κέικ στην λίστα των αγαπημένων συνταγών!
Κέικ γκρέιπφρουτ

Υλικά
100 γρ. χυμός γκρέιπφρουτ
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το γλάσο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας χυμό γκρέιπφρουτ

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε το ξύσμα από ένα γκρέιπφρουτ και το βράζουμε σε λίγο νερό για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε λίγο κρύο νερό και στραγγίζουμε το ξύσμα σε ένα ψιλό σουρωτήρι.
Σε ένα μπολ κτυπάμε την ζάχαρη και τα 3 αυγά.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το λιωμένο βούτυρο και εναλλάξ τον χυμό και το αλεύρι.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το κέικ.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι, αν βγει στεγνό το αφαιρούμε από τον φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετούμε το κέικ σε μια πιατέλα, φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη και τον χυμό σε ένα μπολ, μέχρι να αποκτήσουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χυμό ή λίγο άχνη για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της κρέμας.
Απλώνουμε το γλάσο κατά μήκος του κέικ και το αφήνουμε να απλωθεί.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε το γλάσο σοκολατένιο, αντικαθιστώντας  1-2 κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη άχνη με κακάο.

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Λαζάνια (φύλλα) με χοιρινά μπριζολάκια και μπεσαμέλ

Η καθημερινή ρουτίνα στο φαγητό είναι σίγουρα κουραστική και το καθημερινό ερώτημα της νοικοκυράς " τι θα μαγειρέψω σήμερα;" είναι αναμφισβήτητο γεγονός, που χρήζει άμεσης απάντησης.
Γι'αυτό στύψε στύψε το μυαλό τις περισσότερες φορές κάτι θα βγει για αλλαγή των τετριμμένων!
Τα λαζάνια είναι ένα αγαπημένο φαγητό γιατί μου θυμίζει πίτα στην οποία φυσικά μπορείς να παίξεις με την γέμιση και να αυτοσχεδιάσεις.
Ότι μπορείς να φανταστείς μπορείς να βάλεις μέσα, έτσι αυτή την φορά αποφάσισα να βάλω χοιρινά μπριζολάκια.
Η αίσθηση από τα κομματάκια της μπριζόλας, έδωσε σε αντίθεση με τον κιμά, μια άλλη διάσταση στο φαγητό.
Αν κι εσείς προτιμάτε τις αλλαγές, μην διστάσετε να το δοκιμάσετε!!
Λαζάνια με χοιρινά μπριζολάκια και μπεσαμέλ

Υλικά
1 κιλό μπριζολάκια χοιρινά χωρίς κόκκαλο
1 πακέτο λαζάνια φύλλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι (κρασιού) κρασί
1/2 πακέτο ντομάτα στον τρίφτη
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο λάδι
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα για την επιφάνεια του φαγητού

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. αλεύρι
50 γρ.βούτυρο
3 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κούπα τριμμένο τυρί(κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή κασέρι)

Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα μπριζολάκια, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους.


Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε και το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, φροντίζοντας να μείνει με αρκετό ζουμάκι, έτσι με αυτό το ζουμάκι θα βράσουν τα λαζάνια τα οποία δεν τα έχουμε προ βράσει.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ,  σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε να καβουρδιστεί. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, το οποίο καλό θα είναι να το έχουμε ζεστό.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το τυρί και προσθέτουμε ανακατεύοντας τα αυγά κτυπημένα.
Όταν ετοιμαστεί το κρέας, παίρνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ λαδώνουμε την βάση του και στρώνουμε λίγη από την μπεσαμέλ.
Πάνω στην μπεσαμέλ τοποθετούμε μια στρώση από λαζάνια και πάνω στα λαζάνια μια στρώση από το κρέας και ξανά μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Συνεχίζουμε με στρώσεις από λαζάνια, κρέας, μπεσαμέλ, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι λαζάνια.
Στην επιφάνεια στρώνουμε σε μια παχιά στρώση την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με μισή κούπα τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι, γραβιέρα κτλ).


Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε γύρω γύρω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.