Στην Κέρκυρα έχω πάει δυο φορές, έχω δοκιμάσει παστιτσάδα με κοκκινιστό κρέας και πλούσια σάλτσα ντομάτας.
Η παστιτσάδα είναι το μόνο φαγητό, που μου μαγείρεψε ποτέ ο ανδρούλης μου όταν ήμασταν αρραβωνιασμένοι (ήθελε να με καλοπιάσει βλέπετε!!) και το μαγείρεψε κι εκείνος με πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας.
Όμως έχω διαβάσει πως η παραδοσιακή παστιτσάδα δεν έχει καθόλου ντομάτα στην σάλτσα!
Αποφάσισα λοιπόν μια μέρα, κατά παραγγελία του συζύγου, να δοκιμάσω αυτή την παραδοσιακή εκδοχή.
Βέβαια έχω να ομολογήσω, ότι δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό και έβαλα μια ελάχιστη πινελιά πελτέ ντομάτας.
Την επόμενη φορά όμως, σκέφτομαι να την παραλείψω τελείως!
Το αποτέλεσμα κατά τον σύζυγο, ο οποίος εκθείαζε συνεχώς την γεύση και την νοστιμιά του, ήταν συγκλονιστικά υπέροχο!!
Αλλά και η δική μου γνώμη δεν απέχει καθόλου από την δική του, αντιθέτως επαυξάνω στις λεπτομερής λαχταριστές επιφωνηματικές περιγραφές, για κάθε πιάτο που απολάμβανε.
Ας μην μείνουμε όμως στα λόγια, πως θα μπορούσαμε άλλωστε;
Περνάμε αμέσως στην κουζίνα να μαγειρέψουμε για τους αγαπημένους μας αυτό το υπέρ νόστιμο φαγάκι!!
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κότσι κατά προτίμηση, κομμένο σε μικρές μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 1/2 κούπα κρασί κόκκινο
1/2 κούπα καλό ξύδι
Λίγο κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένα
1 πρέζα κύμινο
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πάπρικα γλυκιά(μπορείτε να προσθέσετε και καυτερή πάπρικα αν θέλετε)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο (για τα μακαρόνια)
Αλάτι- πιπέρι
Δημιουργία
Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι μέχρι να ροδίσει και το βγάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τα τριμμένα μπαχαρικά, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 1 1/2 με 2 ώρες περίπου.
Σβήνουμε το φαγητό όταν η σάλτσα του είναι πηχτή, αλλά αρκετή και το κρέας μαλακό.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και γαρνίρουμε με το κρέας και την νόστιμη σάλτσα του.
Αν μας αρέσει μπορούμε να βγάλουμε το κρέας σε μια πιατέλα και να προσθέσουμε τα ζυμαρικά μισοβρασμένα μέσα στην σάλτσα, αποτελειώνοντας εκεί τον βρασμό τους.
Η παστιτσάδα είναι το μόνο φαγητό, που μου μαγείρεψε ποτέ ο ανδρούλης μου όταν ήμασταν αρραβωνιασμένοι (ήθελε να με καλοπιάσει βλέπετε!!) και το μαγείρεψε κι εκείνος με πλούσια κόκκινη σάλτσα ντομάτας.
Όμως έχω διαβάσει πως η παραδοσιακή παστιτσάδα δεν έχει καθόλου ντομάτα στην σάλτσα!
Αποφάσισα λοιπόν μια μέρα, κατά παραγγελία του συζύγου, να δοκιμάσω αυτή την παραδοσιακή εκδοχή.
Βέβαια έχω να ομολογήσω, ότι δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό και έβαλα μια ελάχιστη πινελιά πελτέ ντομάτας.
Την επόμενη φορά όμως, σκέφτομαι να την παραλείψω τελείως!
Το αποτέλεσμα κατά τον σύζυγο, ο οποίος εκθείαζε συνεχώς την γεύση και την νοστιμιά του, ήταν συγκλονιστικά υπέροχο!!
Αλλά και η δική μου γνώμη δεν απέχει καθόλου από την δική του, αντιθέτως επαυξάνω στις λεπτομερής λαχταριστές επιφωνηματικές περιγραφές, για κάθε πιάτο που απολάμβανε.
Ας μην μείνουμε όμως στα λόγια, πως θα μπορούσαμε άλλωστε;
Περνάμε αμέσως στην κουζίνα να μαγειρέψουμε για τους αγαπημένους μας αυτό το υπέρ νόστιμο φαγάκι!!
Κερκυραϊκή Παστιτσάδα
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κότσι κατά προτίμηση, κομμένο σε μικρές μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
1 1/2 κούπα κρασί κόκκινο
1/2 κούπα καλό ξύδι
Λίγο κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι τριμμένα
1 πρέζα κύμινο
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πάπρικα γλυκιά(μπορείτε να προσθέσετε και καυτερή πάπρικα αν θέλετε)
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ζάχαρη
200 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο (για τα μακαρόνια)
Αλάτι- πιπέρι
Δημιουργία
Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι μέχρι να ροδίσει και το βγάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τα τριμμένα μπαχαρικά, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 1 1/2 με 2 ώρες περίπου.
Σβήνουμε το φαγητό όταν η σάλτσα του είναι πηχτή, αλλά αρκετή και το κρέας μαλακό.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και γαρνίρουμε με το κρέας και την νόστιμη σάλτσα του.
Αν μας αρέσει μπορούμε να βγάλουμε το κρέας σε μια πιατέλα και να προσθέσουμε τα ζυμαρικά μισοβρασμένα μέσα στην σάλτσα, αποτελειώνοντας εκεί τον βρασμό τους.