Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο


Αυτές τις εποχές, θα ήταν το λιγότερο ανεπίτρεπτο, να πετάμε φαγώσιμα, γιατί είναι γεγονός ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και με δυσκολία καταφέρνουν να γεμίσουν καθημερινά το τραπέζι τους.
Ομολογουμένως πάντα δυσκολευόμουν να πετάξω οτιδήποτε φαγώσιμο. Γι'αυτό ένα κοτοπουλάκι, που είχα πάρει προχθές έτοιμο ψημένο, κατέληξε σήμερα να γίνει κοτόπιτα!!
Μα είναι δυνατόν; το κοτοπουλάκι είχε μείνει περιφρονημένο μέσα στο ψυγείο.
Έλειπε μόνο ένα μπουτάκι και μια φτερούγα, αν δεν απατώμαι!! 
Κατά τα άλλα, περίμενε υπομονετικά την σημερινή ημέρα για να γίνει μια πεντανόστιμη κοτόπιτα και να φαγωθεί μετά μανίας!!

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο

Υλικά
1 κοτόπουλο έτοιμο ψημένο ή βρασμένο
1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
Υλικά για την ζύμη
1 1/2 ποτηράκι του κρασιού γάλα (180 γρ)
350 γρ βιτάμ λιωμένο
600 - 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3/4 της κούπας αλεύρι (90γρ.)
3 κούπες γάλα (640 γρ.)
100 γρ. τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κασέρι κτλ)
2 αυγά
Αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Αφαιρούμε τα κόκαλα και τις πέτσες από το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε με τα χέρια.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας. Εναλλακτικά ζυμώνουμε την ζύμη μας στο μίξερ.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας.
Κτυπάμε τα αυγά σε ένα μπόλ και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος για να αποκτήσουν λίγη θερμοκρασία.
Αδειάζουμε τα κτυπημένα αυγά μέσα στο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα τυριά, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας.

Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε το ένα κομμάτι, αλευρώνοντας την επιφάνεια του.

Ανοίγουμε ένα φύλλο χονδρό, λίγο μεγαλύτερο από 36 cm και το τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί 36 cm.

Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, το αλευρώνουμε, το τυλίγουμε μέχρι την μέση πάνω στο πλάστη και έτσι το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε πάνω από την γέμιση.
Πιέζουμε με το χέρι μας γύρω γύρω τα φύλλα για να κλείσουμε μέσα την γέμιση.

Χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στον αέρα πάνω - κάτω) για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.

Καλή επιτυχία!!

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Μικρά Κέικ με καφέ


Το Σαββατοκύριακο συνήθως όλες οι νοικοκυρές καταπιάνονται με τις δουλειές, πλύσιμο, σιδέρωμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα και δεν συμμαζεύεται!! 
Όταν βέβαια έχεις χρόνο κατά την διάρκεια της βδομάδας, είναι βολικό να τελειώνεις με αυτές και να ησυχάζεις, γιατί τι τα θες, τι τα γυρεύεις, το Σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση και βόλτα.
Μόνο ένα δεν θα με χαλούσε να κάνω κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου!! Να φτιάχνω γλυκά και να ασχολούμαι με την μαγειρική!!
Φυσικά όλες τις φορές δεν είναι τόσο ιδανικά τα πράγματα, αλλά το γλυκάκι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, είτε αυτό αφορά το πρωινό, είτε τον απογευματινό καφέ, είτε ένα γλυκάκι για όλες τις ώρες.
Αυτή την φορά, μέσα στα άλλα, έγιναν αυτά τα μικρά κέικ. Ελπίζω να σας αρέσουν και κυρίως να γλυκάνουν όμορφα τις χαλαρές στιγμές σας!!

Μικρά κέικ με καφέ

Υλικά (για 14-16 κομμάτια)
1 κούπα μαργαρίνη μαλακή (220 γρ)
3/4 κούπας ζάχαρη (160-180 γρ.)
3 αυγά
1. 1/2 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (225 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού καφέ στιγμής (π.χ nescafe)

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα χτυπάμε καλά, να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη.

Γεμίζουμε μέχρι την μέση φορμάκια για μαφιν που είναι ντυμένα με χαρτάκια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Στο βασικό μείγμα, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε, ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 κουταλάκι κανέλα ή 1 κουταλάκι κακάο αντί για τον καφέ.
Επίσης μέσα στην ζύμη, μπορούμε να βάλουμε λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή λίγες σταφίδες.

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Creme Brulee με φρούτα του δάσους


Ήρθε λοιπόν η ώρα να φτιάξουμε γλυκάκι, όχι πως πέρασε καιρός δηλαδή, αλλά τέλος πάντων!!
Βέβαια αφορμή για το γλυκάκι αυτό αποτέλεσαν τα καταστήματα zoulovits,  που μου έστειλαν το ωραίο και απολύτως πρακτικό φλόγιστρο για το απαραίτητο καραμέλωμα!!
Γιατί χωρίς φλόγιστρο creme brulee δεν γίνεται αγαπητοί μου φίλοι.
Να ευχαριστήσω λοιπόν τα καταστήματα zoulovits και τον φίλο Πέτρο για την ευγενική τους χορηγία.
Περιττό βέβαια να πω, γιατί μάλλον οι πιο πολλοί το ξέρετε, ότι τα καταστήματα zoulovits έχουν απίστευτη γκάμα προϊόντων για το σπίτι και όχι μόνο!! Εγώ πάλι πρόσφατα ανακάλυψα, ότι έχουν και είδη γάμου!! Πάλι καλά!!ποτέ δεν είναι αργά!!.....να ξαναπαντρευτώ!! χαχαχαχα!! 

Creme Brulee με φρούτα του δάσους

Υλικά
400 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
8 κρόκους αυγών
150 γρ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους
Καστανή ζάχαρη για την διακόσμηση

Δημιουργία 
Τοποθετούμε το χτυπητήρι πάνω στα μαχαίρια και βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο. Ρυθμίζουμε 15 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 3, μέχρι να πήξει η κρέμα.




Παίρνουμε ατομικά μπολάκια και καλύπτουμε την βάση τους με τα φρούτα του δάσους.






Μοιράζουμε πάνω τους την κρέμα, αφήνουμε να κρυώσουν και τις φυλάμε στο ψυγείο.







Όταν χρειαστεί να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και με ένα φλόγιστρο καραμελώνουμε την επιφάνεια.




Χωρίς το thermomix θα σας πω πως θα την φτιάξετε.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
Μόλις αρχίσει να αχνίζει και λίγο πριν τον βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει σε ένα μπολ τους κρόκους, την ζάχαρη, τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε με μια κουτάλα μέσα στους κρόκους λίγη από την ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα των αυγών.
Στην συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στην κατσαρόλα και πάνω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Αδειάζουμε την κρέμα στα ατομικά μπολάκια με τα φρούτα του δάσους και όταν κρυώσει διατηρούμε στο ψυγείο.
Για το καραμέλωμα εργαζόμαστε όπως αναφέρεται πιο πάνω.
Καλή επιτυχία.