Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Παγωτό stracciatella και μαθήματα χημείας!!


Μετά από πολλές περιπλανήσεις στο διαδίκτυο και αλλού,  θα σας μεταφέρω σήμερα τις αποκτηθείσες γνώσεις χημείας για το ιμβερτοποιημένο σάκχαρο!
Τι είναι αυτό; 
Η ζάχαρη που καταναλώνουμε ευρέως είναι σακχαρόζη.
Η σακχαρόζη είναι ένα μόριο που αποτελείται από υδρογόνο, οξυγόνο και άνθρακα, αλλά για να μην προχωρήσουμε περαιτέρω στην χημική δομή, αυτό που μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι αποτελείται από δυο μικρότερα μόρια, την γλυκόζη και την φρουκτόζη.
Ιμβερτοποίηση λοιπόν είναι ο διαχωρισμός της φρουκτόζης και της γλυκόζης με υδρόλυση. Η σακχαρόζη κάτω από την επίδραση της θερμότητας και οξέων, που αναμιγνύονται με νερό και σακχαρόζη (ζάχαρη) χωρίζεται σε φρουκτόζη και γλυκόζη (υδρόλυση). 
Το σιρόπι που δημιουργείται είναι ιμβερτοποιημένο σάκχαρο.
Περιττό να σας πω, ότι αυτή η ίδια αντίδραση λαμβάνει χώρα κάθε μέρα στο έντερό μας ή όταν φτιάχνουμε μαρμελάδες (οξέα φρούτων + ζάχαρη).
Είναι κάπως πιο γλυκό από την απλή ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές (παγωτά, κέικ, ζύμες), δεδομένου ότι έχει μια σειρά από ιδιότητες π.χ δεν κρυσταλλώνει, διατηρεί την υγρασία στις ζύμες, ώστε να διατηρούνται μαλακές και γενικά λειτουργεί πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με την κοινή ζάχαρη.
Υπάρχει φυσικά έτοιμο (με χημικά μέσα), δεν ξέρω που, δεν το έχω ψάξει, αλλά έψαξα όμως πως μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας χωρίς χημικά.
Τα οξέα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι το λεμόνι ή το ξύδι, αντί για μηλικό ή κιτρικό οξύ.
Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακική σόδα (μαγειρική σόδα).
Μια άλλη μέθοδος, για να γίνει η υδρόλυση, βασίζεται στην χρήση ενός ενζύμου που λέγεται ιμβερτάση.
Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση.....Όταν η μέλισσα πηγαίνει σε ένα λουλούδι και παίρνει το νέκταρ, αυτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από σακχαρόζη. 
Το νέκταρ αυτό το μεταφέρει στο στομάχι της κι εκεί εκλύει το ένζυμο ιμβερτάση. Η ιμβερτάση λοιπόν διασπά την σακχαρόζη σε δυο πιο απλά σάκχαρα, την φρουκτόζη και την γλυκόζη.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν επειδή το μέλι περιέχει, κατά 80% περίπου, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο, άνετα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας, για να έχουμε τις ωφέλιμες ιδιότητές του.
Ας δούμε όμως παρόλα αυτά πως μπορούμε να αντιστρέψουμε την ζάχαρη σε ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την συνταγή από εδώ.
Θέλει οπωσδήποτε θερμόμετρο, αλλά εγώ χρησιμοποίησα το thermomix για μεγάλη μου τύχη!                                                                                                                                              Ιμβερτοποιημένο σάκχαρο στο thermomix

Υλικά
150 γρ. εμφιαλωμένο νερό
350 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι από μηλίτη(ξύδι μήλου)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα



Δημιουργία
Βάζουμε το νερό στο μπολ και ρυθμίζουμε 3 λεπτά, 50 βαθμούς, ταχύτητα 5( η θερμοκρασία πρέπει να πάει υποχρεωτικά στους 50 βαθμούς)
Προσθέτουμε τώρα την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 6 λεπτά, 80 βαθμούς και ταχύτητα 4. Θα πρέπει να φτάσει στους 80 βαθμούς για να συνεχίσουμε.
Προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4.
Τώρα κατεβάζουμε το μπολ από την βάση του και πρέπει να περιμένουμε, γύρω στα 5 λεπτά, να κατέβει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς. Όταν βάλουμε ξανά το μπολ στην βάση του θα το δούμε από την φωτεινή ένδειξη.
Μόλις φτάσει στους 60 βαθμούς, ρίχνουμε την σόδα στο μπόλ  και ανακατεύουμε 1 λεπτό στην ταχύτητα 4. 
Έτοιμο!! ένα διαυγές υγρό, που στην δική μου περίπτωση έχει ένα υποκίτρινο χρώμα, ίσως γιατί χρησιμοποίησα λεμόνι.
Το αδειάζουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι και το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου 10-12 μήνες.
Παγωτό stracciatella
Πάμε τώρα να φτιάξουμε παγωτό!! 
Αυτή την φορά χρησιμοποίησα μέλι, για να ανακαλύψω και να επιβεβαιώσω το φαινόμενο της ιμβερτοποίησης της ζάχαρης σε αυτό!!.
Την επόμενη φορά όμως που θα φτιάξω παγωτό, θα χρησιμοποιήσω το ιμβερτοποιημένο σάκχαρο που φτιάξαμε σήμερα.
Οι παρατηρήσεις που έχω να κάνω, για την χρήση μελιού σ'αυτή την συνταγή, είναι ότι το παγωτό όντως παραμένει μαλακό και όταν το βγάζω από την κατάψυξη, χρειάζεται λιγότερο από 1 λεπτό για να αποκτήσει μια μαλακή, κρεμώδη και βελούδινη υφή.


Υλικά
115 γρ, νερό
130 γρ. κρέμα γάλακτος
500 γρ. γάλα πλήρες
140 γρ. ζάχαρη
50 γρ. πλήρες γάλα σε σκόνη
5 γρ. ζελατίνη σε σκόνη ή σε φύλλα
60 γρ. μέλι ή ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια για το τέλος

Δημιουργία
Ανακατεύουμε τα ξηρά συστατικά (ζάχαρη και γάλα σε σκόνη), εκτός από την ζελατίνη, την οποία αν είναι σε φύλλα την μουλιάζουμε σε κρύο νερό.
Βάζουμε στη φωτιά σε μια κατσαρόλα τα υγρά συστατικά, εκτός από το μέλι.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ξηρά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει πριν τον βρασμό στους 90 βαθμούς, οπότε ρίχνουμε μέσα και την ζελατίνη να διαλυθεί.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε με το thermomix, ρυθμίζοντας 8 λεπτά, θερμοκρασία 90 βαθμούς, ταχύτητα 2 και στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε την ζελατίνη.
Κατεβάζουμε το μείγμα από την φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό στους 40 βαθμούς, οπότε στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Στο thermomix προσέχουμε την φωτεινή ένδειξη, κι όταν φτάσει στους 37 βαθμούς προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε στην ταχύτητα 2 για 30 δευτερόλεπτα.
Όταν κρυώσει καλά το μείγμα το βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου για 4 ώρες περίπου ή μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Αν έχουμε παγωτομηχανή βάζουμε εκεί το μείγμα και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Αν όχι βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη και μετά από μιάμιση ώρα το βγάζουμε και το κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός.
Τοποθετούμε ξανά το παγωτό στην κατάψυξη και στην συνέχεια επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2- 3 φορές ανά 40 λεπτά περίπου. Την τελευταία φορά που θα κτυπήσουμε το παγωτό, προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε. 
Τοποθετούμε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος, συνήθως μεταλλικό και το διατηρούμε στην κατάψυξη.
Όταν είναι να σερβίρουμε, βγάζουμε το παγωτό μόλις ένα λεπτό πριν.
Καλή επιτυχία!


Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Muffins με καρδιά από nutella

Το καλοκαιράκι έπιασε για τα καλά και οι ασχολίες γύρω από την θάλασσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!
Πότε να μαγειρέψεις; πότε να φτιάξεις γλυκά; ήταν που ήταν ο χρόνος περιορισμένος, τώρα μειώθηκε ακόμη πιο πολύ.
Παρόλα αυτά, επειδή ακόμη και το χειμώνα, οι αναρτήσεις μου ήταν σχετικά αραιές, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να είμαι εδώ με τις αραιές έστω αναρτήσεις μου.
Το χειμώνα η ασχολία μας ήταν το σχολείο, παλέψαμε,διαβάσαμε, τελικά καταφέραμε να προαχθούμε!! συναγερμός τέλος!!  
Γι'αυτό το λόγο θα σας κεράσω σήμερα ένα νόστιμο κεκάκι για τον καφέ σας, το γάλα σας, την σοκολάτα σας ή ότι άλλο θέλετε.
Το ίδιο το κεκάκι είναι σχετικά άγλυκο, γλυκύτητα προσδίδει περισσότερο η nutella. Γι'αυτό αν θέλετε να βάλετε ένα κομμάτι (τετραγωνάκι) σοκολάτας στην μέση, αντί για την nutella, προτιμήστε σοκολάτα γάλακτος.
Κατά τα άλλα φίλοι μου, παρά τις όποιες αντιξοότητες (και είναι πολλές παναθεμά τες!!), εύχομαι καλό καλοκαιράκι να έχουμε!!
Ψηλά τα κεφάλια!!
                                                        Muffins με καρδιά από nutella

Υλικά
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1. 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο
85 γρ. ζάχαρη
100 γρ.γάλα
8-10 κουταλάκια του γλυκού nutella (άλειμμα σοκολάτας)


Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και συνεχίζουμε το κτύπημα.
Στο τέλος ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 8-10 θήκες για μάφινς ή βάζουμε χαρτάκια.
Ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και κάνουμε ένα βαθούλωμα με την πλάτη του κουταλιού. Εκεί μέσα προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού nutella.

Από πάνω καλύπτουμε με μια μεγάλη κουταλιά από την υπόλοιπη ζύμη, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Πρέπει η ζύμη να είναι ίσης ποσότητας με την κάτω, ώστε να σκεπάσει καλά και στα πλαϊνά την nutella. Σας το λέω γιατί εγώ έκανα το λάθος, όπως βλέπετε!!
Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για να τα φτιάξουμε με το thermomix: 
Βάζουμε στο μπολ το βούτυρο με την ζάχαρη και κτυπάμε 30 δευτ. ταχύτητα 3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά(εκτός από την nutella) και κτυπάμε 20 δευτ. ταχύτητα 3 και στην συνέχεια 20 δευτ. ταχύτητα 4. Το μείγμα μας έχει γίνει.
Ακολουθούμε στην συνέχεια τα υπόλοιπα βήματα.
Καλή επιτυχία!





Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

"Το πιο γλυκό ψωμί" με σόδα, πλιγούρι και δεντρολίβανο


Τι θα μπορούσα να πω εγώ γι'αυτό το ψωμί;
Εύκολο, γρήγορο, τραγανό, αρωματικό, υγιεινό και απίθανα γευστικό!
Με αυτό το ψωμί, μια σαλάτα και μπόλικη φέτα, κάνεις το πιο απολαυστικό γεύμα που μπορείς να φανταστείς!
Τα πράγματα ήρθαν απλά! Ένα τεράστιο δεντρολίβανο που βρίσκεται στην αυλή μου, ένα σακουλάκι πλιγούρι που ήταν ξεχασμένο στο ντουλάπι και η σκέψη ότι θα μπορούσα να το αλέσω, για να το χρησιμοποιήσω σαν αλεύρι ολικής άλεσης και φυσικά η βιασύνη μου να απολαύσω μια ζεστή φέτα ψωμί, συνέργησαν ώστε να δημιουργηθεί "το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου"........Υπερβολές λέω! έχω επηρεαστεί από το λογοτεχνικό παραμύθι, που βρίσκεται στο βιβλίο Λογοτεχνίας της Α' Γυμνασίου, βλέπετε πόσο καλά διαβάζω το μάθημά μου!!
{Σαν πεινασμένος λύκος λοιπόν κι εγώ (όπως ο βασιλιάς του παραμυθιού), άρπαξα το καρβέλι, το έκοψα με τα χέρια μου κι άρχισα να τρώω. Μα με την πρώτη μπουκιά που κατάπια, το πρόσωπό μου έγινε κόκκινο από χαρά και φώναξα: " Μάλιστα! Αυτό είναι το πιο γλυκό ψωμί του κόσμου!"}
Ψωμί με σόδα, πλιγούρι και δενδρολίβανο
Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένα κομμάτι από το παραμύθι, αλλά έχει και αρκετή δόση αλήθειας, μόνο που εμείς, σας διαβεβαιώ, δεν θα ιδρώσουμε να το φτιάξουμε όπως ο βασιλιάς.
Χαλαρά λοιπόν, το φτιάχνουμε και το απολαμβάνουμε!

Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο για ζύμωμα
1/4 φλιτζάνι (60 γρ.) βούτυρο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι πλιγούρι(100 γρ.)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι ξερό
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1. 3/4 (450γρ) φλυτζάνι του τσαγιού ξινόγαλα
1 κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό για άλειμμα 

Δημιουργία 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μέσα σε ένα δυνατό μπλέντερ βάζουμε το πλιγούρι, τα φύλλα- βελόνες του δενδρολίβανου(χωρίς το κοτσάνι) και τα αλέθουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλεσμένο μείγμα πλιγούρι-δενδρολίβανο, την ζάχαρη, το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε το ξινόγαλα με το λιωμένο βούτυρο και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε το μείγμα να γίνει μια μπάλα.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 φρατζόλες ή και ψωμάκια. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια του ψωμιού και ψήνουμε για 40- 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Φυσικά αν κάνετε ψωμάκια θέλουν λιγότερο ψήσιμο(30 λεπτά).

Για εσάς που έχετε thermomix γίνεται πολύ εύκολα.
Βάζουμε το πλιγούρι και το δενδρολίβανο και τα αλέθουμε στην ταχύτητα 10. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το στάχυ.
Καλή επιτυχία!


Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Κοτόπουλο με πένες και ξινόγαλα στο τηγάνι


Σήμερα σας έχω ένα πολύ νόστιμο και συγχρόνως γρήγορο και εύκολο φαγητό.
Βλέπετε αυτή την περίοδο, λόγω των προαγωγικών εξετάσεων, είμαι πολύ πιεσμένη κι ο χρόνος μου είναι πολύτιμος.
Βέβαια εκπτώσεις στην νοστιμιά δεν δέχομαι να κάνω κι έτσι εφευρίσκω εύκολους και απλούς τρόπους για να γεμίσω νόστιμα το τραπέζι μας.
Με το συγκεκριμένο φαγητό είμαι σίγουρη ότι το πέτυχα, γιατί ο αυστηρός κριτής μου αποφάνθηκε...."αυτό το φαγητό θέλω να τρώω κάθε μέρα". Υπερβολή θα μου πείτε, αλλά εμένα με κάλυψε!
Όπως θα προσέξατε, δεν έχω χρησιμοποιήσει κρεμμύδι κι αυτό γιατί σε αυτά τα φαγητά, δεν θέλω τίποτα να σκεπάσει το άρωμα και την γεύση της πιπεριάς και της φέτας.
Φυσικά αυτό είναι θέμα γούστου οπωσδήποτε!!
Ο λόγος(ένας από αυτούς) που έβαλα ξινόγαλα, αντί για κρέμα γάλακτος, είναι οι θερμίδες, αν και υπάρχουν κρέμες με χαμηλές θερμίδες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Ο άλλος λόγος είναι ότι ταιριάζει πιο πολύ η φέτα με το ξινόγαλα, λόγω της κοινής οξύτητας και επιπλέον δίνει στο φαγητό μια απαλή και δροσερή σπιρτάδα που κάνει για μένα την διαφορά.
Όπως και να'χει φίλοι μου, είναι πολύ νόστιμο φαγάκι και είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσετε.
Σας φιλώ, καλή σας όρεξη!!

Κοτόπουλο με πένες και ξινόγαλα στο τηγάνι

Υλικά
250 γρ. πένες
Στήθος από ένα κοτόπουλο
2 πράσινες πιπεριές
2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (σε βαζάκι)
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
180 γρ. ξυνόγαλα
180-200 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Πλένουμε το στήθος από το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
Επίσης πλένουμε και κόβουμε σε κύβους τις πιπεριές.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι με καπάκι, ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Όταν σοταριστούν καλά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε στο τηγάνι 2 κούπες νερό και όταν βράσει ρίχνουμε μέσα τις πένες.
Σκεπάζουμε το φαγητό, χαμηλώνουμε στο μισό την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια και να μείνουν χωρίς πολλά ζουμιά.Ανακατεύουμε που και που κι αν χρειαστεί κατά την διάρκεια αυτή προσθέτουμε λίγο νερό.

Αφού μείνει το φαγητό με ελάχιστο ζουμί, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ξινόγαλα και την φέτα και τα ρίχνουμε μέσα στο φαγητό.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά ώστε να ενσωματωθούν τα γαλακτοκομικά.
Κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και σερβίρουμε στα πιάτα.