Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καραμέλα γάλακτος στο Thermomix

Οι δουλειές, οι υποχρεώσεις, οι δραστηριότητες με έχουν πάρει από κάτω. Αναρτήσεις αραιές, τα σχόλια μένουν μέρες αναπάντητα, συνταγές δεν προλαβαίνω να δω στα φιλικά blog και κοινώς έχω χάσει την μπάλα!!
Πίστευα ότι σταματώντας την δουλειά, θα είχα άπλετο χρόνο για τις ασχολίες μου, αλλά φαίνεται σκεπτόμενη ακριβώς αυτό, συμπεριέλαβα πολλά στο μενού της ημέρας με αποτέλεσμα ο άπλετος χρόνος που λέγαμε...να συρρικνωθεί δραματικά!!
Από την άλλη σκέφτομαι μήπως φταίει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που μονίμως μας κάνει να βρισκόμαστε σε μια σύγχυση και αταξία, κοινώς να μην ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση να δώσουμε την προσοχή μας.
Ότι και να ισχύει πάντως, το αποτέλεσμα είναι ίδιο....έχω χάσει την μπάλα...χρειάζομαι την κατανόησή σας!!

Η συνταγή που σας δίνω είναι για το thermomix , αλλά αν θέλετε να το φτιάξετε χωρίς αυτό, θα πρέπει να βράσετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και να στέκεστε από πάνω ανακατεύοντας μέχρι να γίνει η καραμέλα (ίσως και τον διπλάσιο χρόνο).

Καραμέλα γάλακτος
Υλικά
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ ζάχαρη λευκή
Μία πρέζα σόδα φαγητού
1 βανίλια άρωμα

Δημιουργία
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο και ρυθμίζουμε 50 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 2.
Αν στο τέλος του χρόνου δούμε ότι το μείγμα είναι ακόμα πολύ ρευστό, ρυθμίζουμε άλλα 10 - 15 λεπτά ακόμη, μέχρι το μείγμα να σκουρύνει ελαφρώς και να γίνει παχύρρευστο.
Γενικώς το αφήνουμε τόσο χρόνο ώστε να μας ικανοποιεί η πυκνότητα και η υφή της και ανάλογα πως θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Αυτή την φορά εγώ την ήθελα λιγότερο παχύρευστη, για να φτιάξω banofee με σοκολάτα, συνταγή προσεχώς βεβαίως!!

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πίτα σφουγγάτο με μελιτζάνες


Δεν ξέρω αν σας το έχω πει, αλλά τρελαίνομαι για τέτοιου είδους φαγητά που περιέχουν αυγά, νόστιμα λαχανικά και τυριά.
Ένα είδος ομελέτας, το οποίο έχει την εμφάνιση της πίτας και είναι γευστικό και θρεπτικό.
Αντί να χρησιμοποιήσω σφολιάτα, προτίμησα να φτιάξω ένα ζυμαράκι κουρού με τα χεράκια μου. Η δόση που σας δίνω πιο κάτω στον σύνδεσμο(πατήστε εκεί που λέει "φύλλο κουρού") είναι μεγάλη και έφτιαξα την μισή δόση, αλλά και από αυτή χρησιμοποίησα την μισή ζύμη, τα υλικά της γέμισης βλέπετε είναι για μικρό ταψάκι(25 cm περίπου). Αν διπλασιάσετε όμως τα υλικά της γέμισης θα χρησιμοποιήσετε όλη την ζύμη, σε ένα μεγαλύτερο ταψί.
Βροχερή η μέρα σήμερα και η πιτούλα θα μας δώσει δύναμη κι ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
                           Πίτα σφουγγάτο με μελιτζάνες

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας( χρησιμοποίησα "φύλλο κουρού" που έφτιαξα μόνη μου)
2 μελιτζάνες αργίτικες κομμένες σε μικρά κομμάτια(μπορούμε να βάλουμε και κολοκυθάκια)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 αυγά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
100 γρ.γραβιέρα τριμμένη
70 γρ.κασέρι
80 γρ. φέτα σε κομμάτια
αλάτι-πιπέρι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο για το ταψί

Πίτα σφουγγάτο με μελιτζάνες

Δημιουργία
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λάδι μαζί με τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά.
Όταν κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
 Μεταφέρουμε το μείγμα της μελιτζάνας σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τα τυριά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας ή κουρού σε ένα μικρό βουτυρωμένο ταψάκι ή πυρέξ, φροντίζοντας να ανέβει στα τοιχώματα και απλώνουμε από πάνω το μείγμα που φτιάξαμε.


 Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και η ζύμη.
Τροποποιημένη συνταγή από το βιβλίο"Μαγειρεύω Ελληνικά"

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Μαρμελάδα ρόδι


Τώρα θα μου πείτε πως μου ήρθε να φτιάξω μαρμελάδα ρόδι......σωστά μαντέψατε!! στον κήπο μου, εκτός των άλλων δένδρων που σας έχω πει κατά καιρούς ότι υπάρχουν....υπάρχει και μια ροδιά, που μπορεί να μην κάνει τα τέλεια ρόδια, αλλά μια χαρά είναι για μαρμελάδα.
Βέβαια όσα ρόδια μείνουν σκέφτομαι να βγάλω τους σπόρους και να τους φυλάξω στην κατάψυξη. Έχω διαβάσει ότι μπορεί να γίνει και θα το δοκιμάσω.
Αυτή η μαρμελάδα συνήθως γίνεται με μήλο ή κυδώνι, ούτως ώστε να μπορέσει να πήξει από την πηκτίνη που έχουν αυτά τα φρούτα. Εγώ πάλι, δεν ξέρω γιατί, σκέφτηκα το πορτοκάλι να συνοδεύσει το πολυβιταμινούχο ρόδι, ξέροντας από την αρχή ότι θα χάσω την πηκτίνη!!δεν βαριέσαι, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα!! Γευστικά, παρόλα αυτά, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μαρμελάδα ρόδι


Υλικά
420 γρ.σπόρους από ρόδια
2 πορτοκάλια(κατά προτίμηση σανγκουίνια)
500 γρ ζάχαρη
100 ml χυμό ροδιού
50 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Δημιουργία
Κόβουμε τα ρόδια στα δύο. Παίρνουμε τους σπόρους που χρειαζόμαστε και  στύβουμε τα υπόλοιπα να βγάλουν τον χυμό που χρειαζόμαστε. Χυμό μπορείτε να πάρετε, αν πιέσετε τα ρόδια μέσα σε ένα σουρωτήρι ή αν τα βάλετε σε ένα μπλέντερ και μετά σουρώσετε τον χυμό.
Όπως βλέπετε εγώ βρήκα ένα πολύ χρήσιμο εργαλειάκι στα vicko, το οποίο λειτουργεί σαν αποχυμωτής για μικρά φρούτα
(σταφύλια, ρόδια κτλ)
Βάζουμε σε κατσαρόλα τους σπόρους, τον χυμό ροδιού & πορτοκαλιού, την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από τα φλούδια και τα κόβουμε σε φέτες, καθαρίζουμε το άσπρο μέρος.
Αφού βράσει το μείγμα των ροδιών, παίρνουμε ένα σουρωτήρι και στραγγίζουμε το μείγμα σε μια άλλη κατσαρόλα. Πιέζουμε με ένα κουτάλι να βγουν όλα τα υγρά και να μείνουν τα κουκούτσια, τα οποία τα πετάμε.

Τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά, με το καθαρό μείγμα και προσθέτουμε τις φέτες των πορτοκαλιών. 
Βράζουμε για 15-20 λεπτά(ίσως και παραπάνω) μέχρι να δέσει, στη συνέχεια πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ και αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Φουσκάκια (λουκουμάδες) γενεθλίων


Όταν στο χωριό μου, βλέπεις πρωί πρωί, να πηγαινοέρχονται τα πιάτα με τους λουκουμάδες, σημαίνει ότι κάποιος έχει γενέθλια.
Αφού κι εγώ σας κερνάω λουκουμάδες, σημαίνει ότι κάποιος είχε γενέθλια αυτή την βδομάδα κι είπα να ακολουθήσω το έθιμο.
Η μαμά μου τα λέει φουσκάκια, γιατί είναι στρογγυλά κι αφράτα σαν φούσκες!!
Γιόρταζε λοιπόν το στεφάνι μου (που λέει και μια φίλη), γι'αυτό κεραστείτε φουσκάκια!!  Και μην φανταστείτε ότι δεν έφτιαξα τούρτα, πλανάσθε πλάνην οικτράν!!

Γι' αυτή όμως θα σας μιλήσω εκτενώς κάποια άλλη στιγμή, αναμείνατε!!


Φουσκάκια, λουκουμάδες γενεθλίων

Υλικά
400 γρ. νερό
440 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. μαγιά φούρνου
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Για το γαρνίρισμα:
250 γρ μέλι
κανέλα και καρύδια

Δημιουργία
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μέλι και τα ζεσταίνουμε να γίνουν χλιαρά (40 βαθμούς). Ρίχνουμε την μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.  Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό. Θα πρέπει όταν σηκώνουμε το κουτάλι η ζύμη  να τραβιέται σαν λάστιχο. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι αραιή, πρέπει να πέφτει από το κουτάλι, αλλά να μην τρέχει.

Αδειάζουμε τον χυλό σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, εν ανάγκη τυλίγουμε το μπολ με 2 ζεστές πετσέτες μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ανακατεύουμε ελαφρά, παίρνουμε με ένα βρεγμένο κουταλάκι του γλυκού ζύμη και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι.
Περιχύνουμε τους λουκουμάδες με μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα αν θέλουμε.