Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Γεμιστά στα γρήγορα



Αποφάσισα επιτέλους να κάνω ανάρτηση τα γεμιστά. Από δω το είχα, από κει το είχα, σήμερα θα το κάνω, αύριο θα το κάνω, τελικά πέρασε το καλοκαίρι και τα κατάφερα!!!
Αλλά ήταν φυσικό κι επόμενο όλο αυτό, αφού πολύ σουρτούκεψα όλο το καλοκαίρι κι ακόμη δεν λέω να μαζευτώ!!
Ελπίζω όμως να με συγχωρέσετε, ένεκα ή ηλικία!! γιατί απουσίασα και από τις επισκέψεις στα σπιτάκια σας (κι ακόμη απουσιάζω), αλλά σας διαβεβαιώ δεν ήταν και δεν είναι σκόπιμο, δεν ξέρω.... η κρίση της ηλικίας να το πω; το μυαλό μου είναι πάνω από το κεφάλι μου, να το πω; δεν ξέρω, δεν ξέρω, θα δείξει!!
Προς το παρόν έχω το ακαταλόγιστο!! κι έτσι σας δίνω μια εντελώς τεμπέλικη εκδοχή για τα γεμιστά, που ίσως να την έχετε κάνει κι εσείς πολλές φορές.
Αχχχχχχ!!! άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!!

Γεμιστά

Υλικά
9 πιπεριές μεγάλες (μας αρέσουν πιο πολύ οι πιπεριές)
6 ντομάτες ώριμες μεγάλες
30-35 κουταλιές της σούπας ρύζι νυχάκι πλυμμένο
(υπολογίζω 2 κουταλιές για κάθε γεμιστό, εκτός αν είναι πολύ μεγάλα οπότε βάζω κάτι παραπάνω)
2-3 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
Αρκετό φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο(π.χ 1/2 κούπα)
1/2 ποτήρι λάδι ή κατά βούληση
αλάτι-πιπέρι
4-5 πατάτες κομμένες σε τέταρτα

Δημιουργία
Πλένουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, κόβουμε πάνω πάνω καπάκι και τις αδειάζουμε. 
Κρατάμε το φαγητό από τις ντομάτες σε ένα μπολ. Αλατίζουμε το εσωτερικό τους και στις ντομάτες πασπαλίζουμε εσωτερικά λίγη ζάχαρη.
Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε το φαγητό από τις ντομάτες. Αδειάζουμε στο μπολ, προσθέτουμε το κολοκύθι, το καρότο, τα κρεμμύδια τριμμένα,τον δυόσμο και στην συνέχεια το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λάδι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις ντομάτες και τις πιπεριές, τις βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε ανάμεσα τις πατάτες αλατοπιπερωμένες.
Τρίβουμε μια φρέσκια ντομάτα( εκτός αν μας έχει περισσέψει από την γέμιση), περιχύνουμε με αυτή το φαγητό, προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται, λίγο λάδι και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο.

Ψήνουμε τα γεμιστά μας για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν και να μείνουν με λίγο ζουμί






Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ψητά σύκα και σοκολατάκια συκοκάρυδο


Οι συκιές μας στην αυλή συνεχίζουν, για λίγο ακόμη βέβαια, να έχουν σύκα. Κάποια από αυτά κόπηκαν και έμειναν μέσα στο ψυγείο, έπρεπε κάπως να χρησιμοποιηθούν δεν νομίζετε;
Βρήκα λοιπόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσω, κι έτσι τα έψησα!!
Κατά την διάρκεια των διακοπών περάσαμε από την Μεσσήνη και την Καλαμάτα. Εκεί κοντά σε ένα χωριό ζητήσαμε και βρήκαμε το συκοκάρυδο. Εγώ προσωπικά δεν το ήξερα μέχρι εκείνη την στιγμή, που μας ζήτησε μια φίλη να το βρούμε σε ένα γνωστό ζαχαροπλαστείο της περιοχής.
Έτσι αφού το δοκίμασα, έμαθα ότι είναι σύκο γεμισμένο με καρύδι και επικαλυμμένο με σοκολάτα, κοινώς σοκολατάκι με σύκο.
Μου άρεσε πάρα πολύ και σκέφτηκα (καθότι ήταν και ακριβούτσικο) πως θα μπορούσα να το φτιάξω μόνη μου.
Από εκείνη την στιγμή έτρωγα το σοκολατάκι μπουκιά μπουκιά και προσπαθούσα να καταλάβω την συνταγή, είναι βλέπετε να μην βάλω κάτι στο μυαλό μου!!!
Συκιές δόξα τω θεό έχουμε γύρω γύρω πολλές, πήρα λοιπόν ώριμα σύκα και τα έψησα με καστανή ζάχαρη.
Τα συκαλάκια όταν ψήθηκαν έβγαλαν ένα υπέροχο σιρόπι με απίθανο χρώμα.
Σερβιρίστηκαν κάποια απ'αυτά με παγωτό βανίλια και τα  υπόλοιπα βγήκαν από το σιρόπι τους και έγιναν σοκολατάκια.
Μπορώ να πω ότι το εγχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία, η διαφορά ήταν ότι τα δικά μου ήταν λιγότερο γλυκά και κόκκινα στο χρώμα, αυτά που αγόρασα ήταν μαύρα σύκα και περισσότερο γλυκά.
Σίγουρα το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την ποικιλία του σύκου που θα χρησιμοποιηθεί.


Ψητά σύκα

Υλικά
φρέσκα σύκα σφιχτά (όχι πολύ γινομένα) όσα θέλετε!!
Ελαιόλαδο
ζάχαρη καστανή ή μαύρη
Μεγάλα κομμάτια καρυδόψιχας
Κουβερτούρα για τα σοκολατάκια

Δημιουργία
Πλένουμε απαλά τα σύκα, κόβουμε το κοτσάνι τους και τα χαράζουμε σταυρωτά στην κορυφή(μέχρι την μέση περίπου) να ανοίξουν.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι, τοποθετούμε εκεί τα σύκα, τα οποία τα αλείφουμε κι αυτά με λάδι.
Βάζουμε στο άνοιγμα κάθε σύκου λίγη ζάχαρη. 
Αν θέλουμε σ'αυτή την φάση, πριν να βάλουμε την ζάχαρη, μπήγουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχας στο άνοιγμα του σύκου.

ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά περίπου.
Κατά την διάρκεια αυτή ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε 1-2 φορές με την λιωμένη ζάχαρη τα σύκα.

Στο τέλος δημιουργείται ένα κόκκινο (αν τα σύκα μας είναι κόκκινα) λαχταριστό σιρόπι.
Σερβίρουμε τα σύκα με παγωτό βανίλια και περιχύνουμε με το σιρόπι τους.


Σοκολατάκια συκοκάρυδο

Μπορούμε επίσης τα σύκα που ψήσαμε να τα βγάλουμε από το σιρόπι τους να στραγγίξουν λίγο και να τα κάνουμε σοκολατάκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα ανάλογα με την ποσότητα των σύκων.
Για 20 σύκα, παράδειγμα,  θα χρειαστούμε περίπου 400 γρ κουβερτούρα.
Αφού λιώσει η κουβερτούρα, μπήγουμε ένα κομμάτι καρύδι στο ανοιγμένο σύκο (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) και το βουτάμε στην κουβερτούρα. Με ένα πηρούνι παίρνουμε το σοκολατωμένο σύκο και το ακουμπάμε σε ένα επίπεδο σκεύος με λαδόκολλα, το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα.
Όταν τελειώσουμε τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και ιδού!!!.

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Να μια απλή και γρήγορη συνταγή:Ταρτάκια σοκολάτα


Να μια απλή και γρήγορη συνταγή!! έτσι τιτλοφορούσε το περιοδικό "και" το 1987 το συγκεκριμένο γλυκάκι. Το περιοδικό αυτό το ξετρύπωσα, κατά την διάρκεια μιας εκκαθάρισης, μέσα σε παλιά και σκονισμένα βιβλία Γυμνασίου και Λυκείου, φορτωμένα με θύμησες παλιές πλην όμως λατρεμένες!!
Και την έφτιαξα την συνταγούλα, γιατί μου άρεσε η λογική της, απλή και γρήγορη!!!αλλά και πολύ νόστιμη!!
Να γλυκαθούμε για άλλη μια φορά, και να γλυκάνουμε και την καινούρια σχολική χρονιά.  
Πρώτη Γυμνασίου εμείς φέτος και πρωί πρωί πήραμε το δρόμο για το σχολείο. Ο Αγιασμός έγινε καλυπτόμενος από τις φωνές των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, που δεν έλεγαν να σωπάσουν. Πόση ενέργεια Θεέ μου!!! σε καλό να τους βγεί!!
Τα παιδιά μπήκαν στην σειρά και οι καθηγητές τους μοίρασαν 16 βιβλία.
Φορτωμένα με μια τσάντα γνώσεων έβγαιναν ένα ένα τα παιδάκια μας κι εύχομαι αυτή η τσάντα που τα βαραίνει τώρα, να είναι αυτή που θα τα ελαφρύνει για την υπόλοιπη ζωή τους.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους!!!


Ταρτάκια με σοκολάτα

Υλικά
Για τα ταρτάκια:
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομμάτια
100 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό

Για την κρέμα:
280 γρ ζαχαρούχο γάλα
150 γρ νερό
500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
φρούτα εποχής για γαρνίρισμα

Δημιουργία
Τρίβουμε το αλεύρι με την ζάχαρη άχνη και το βούτυρο μέχρι να αποκτήσουμε χοντρά τρίμματα.

Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε, θα αποκτήσουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε την ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αραιώνουμε το ζαχαρούχο με το νερό και ρίχνουμε λίγη λίγη την σοκολάτα στο διάλυμα ανακατεύοντας.

Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να κρυώσει και να πήξει.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και απλώνουμε μια λεπτή στρώση σε βουτυρωμένα φορμάκια για ταρτάκια. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για15- 20 λεπτά περίπου(ανάλογα με το μέγεθος).
Αφού κρυώσουν λίγο τα ξεφορμάρουμε και τα γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτας χρησιμοποιώντας ένα κορνέ.

Τα γαρνίρουμε με ότι φρούτα θέλουμε (σταφύλια, ακτινίδιο, πορτοκάλι, μανταρίνι κτλ, αναλόγως την εποχή).
Μετά δαγκώνουμε μια μεγάλη μπουκιά!!!!


Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Thank's god it's Friday's στην Θεσσαλονίκη

Η παρέα συναντήθηκε στην Θεσσαλονίκη αυτή την φορά, προς μεγάλη μου χαρά, γιατί έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ την χιλιοτραγουδισμένη και αγαπημένη πόλη.
Η πρόσκληση για γευσιγνωσία από τα T.G.I. FRIDAY'S, ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη ευχαρίστηση για μένα κι έτσι αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να κάνω το ταξίδι.
Φυσικά το αποτέλεσμα με δικαίωσε και θα το δείτε κι εσείς στις επόμενες φωτογραφίες, όπου έχουν καταγραφεί όλα τα νόστιμα πιάτα που δοκιμάσαμε.
Επισκεφθήκαμε όμως και την κουζίνα, για την οποία δεν υπάρχουν φωτογραφίες, αλλά έχω να πω ότι ήταν όλα τακτοποιημένα και πεντακάθαρα.
Τύχαμε επίσης ιδιαίτερης και μοναδικής φιλοξενίας από τους υπεύθυνους του καταστήματος, αλλά και από τους υπαλλήλους, γι'αυτό τους ευχαριστώ πάρα πολύ.
Η παρεούλα μας επίσης ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δημιουργική και η χαρά μου απερίγραπτη που γνώρισα από κοντά διαδικτυακούς φίλους.
Αρχίσαμε την γευσιγνωσία με κοκτέιλ, αλλά επειδή εγώ δεν πίνω αλκοόλ, ας περάσουμε στις σαλάτες......
Orange and Almond salad
Δροσερή σαλάτα με πράσινο μαρούλι και iceberg, γλασαρισμένα αμύγδαλα, σέλερι, πράσινα κρεμμυδάκια και παρμεζάνα. Αναμιγνύεται με balcamic vinaigrette dressing και γαρνίρεται με φρέσκιες φέτες πορτοκαλιού και αποξηραμένα cranberries.
 DDR
D
BBQ Chicken Salad
Στήθος κοτόπουλο επικαλυμμένο με γλυκοπικάντικη BBQ sause. Σερβίρεται πάνω από ανάμικτη πράσινη σαλάτα, ντομάτα, πράσινα κρεμμυδάκια, κολίανδρο, τυριά cheddar monterey Jack και BBQ vinaigrette dressing.
Potato Twisters
Φρέσκες τηγανητές πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες. Περιχύνονται με queso cheese sauce kai sour cream sauce. Γαρνίρονται με τυρί monterey Jack και pico de gallo.
Jack Daniel's Wings
Γλυκοπικάντικες φτερούγες κοτόπουλου επικαλυμμένες με Jack Daniel's Sauce . Γαρνίρονται με pineapple pico de gallo και μαιντανό.

Feta Jalapeno Flautas
Τραγανό κινέζικο φύλλο ρυζιού, γεμισμένο με φέτα, jalapenos και μαϊντανό.Γαρνίρεται με μέλι, σουσάμι και νιφάδες κόκκινης καυτερής πιπεριάς. 

Wild Mushroom Penne
Τριλογία μανιταριών, campignion, porcini και portobello, σωταρισμένα σε σκορδοβούτυρο με πράσσο, μυρωδικά και σβησμένα σε λευκό κρασί. Σερβίρονται πάνω σε πένες αναμεμιγμένες σε κρέμα γάλακτος.
Jack Daniel's Burger
Burger ψημένο στην σχάρα επικαλυμμένο με Jack Daniel's Glaze και ενισχυμένο με onion rings και λιωμένο τυρί cheddar. Σερβίρεται με φύλλο Γαλλικής σαλάτας, ντομάτα και τηγανητές πατάτες.


Jack Daniel's Glazed Ribs
Τρυφερά χοιρινά παιδάκια στην σχάρα με Jack Daniel's sauce και τηγανητές πατάτες.


Parmesan Crusted Chicken
Σωταρισμένο στήθος κοτόπουλου με caesar dressing. Επικαλύπτεται στο τελείωμά του με τραγανή κρούστα μείγματος παρμεζάνας. Σερβίρεται με σπιτικό πουρέ πατάτας με τυρί cheddar και συνοδεύεται με σαλάτα από ντοματίνια και φρέσκια μοτσαρέλα.


Combo Fajitas
Τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας και στήθος κοτόπουλου στην σχάρα, μαριναρισμένα σε fajita marinade.
Και στο τέλος το επισφράγισμα!!!
Oreo Madness
Γιγαντιαίο μπισκότο oreo γεμιστό με παγωτό βανίλια. Γαρνίρεται με σως σοκολάτας και καραμέλας.


Αν με ρωτήσετε τι μου άρεσε πιο πολύ δύσκολα θα μπορέσω να ξεχωρίσω κάποιο πιάτο, γιατί μου άρεσαν όλα. Αν εξαιρέσουμε κάποιο πιάτο (Feta Jalapeno Flautas), που ήταν καυτερό και δεν το δοκίμασα, για τα υπόλοιπα έχω να πω τα καλύτερα.
Το κοτόπουλο με την κρούστα παρμεζάνας εξαιρετικό!! τα χοιρινά παιδάκια απολαυστικά!!! οι φτερούγες με την υπέροχη Jack Daniel's σως!!!Τι να εκθειάσω περισσότερο δεν ξέρω!!
Και μετά ήρθε η βόλτα στην μάγισσα Θεσσαλονίκη με τον Λευκό Πύργο να στέκεται γοητευτικός μπροστά μου.....,
Ο Λευκός Πύργος

Πλατεία Αριστοτέλους
Τα περιστέρια πετούσαν στην πλατεία Αριστοτέλους, σαν μια γροθιά και δεν με άφηναν να φύγω!!! Θεσσαλονίκη θα ξανάρθω!!