Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Ο Αρχάγγελος από την Βυζαντινή εποχή στο Σπαθάρι



Κάθε χρόνο στις 13 Ιουλίου, γιορτάζει στο Σπαθάρι, το ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και βρίσκεται στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε ο οικισμός "Αρχάγγελος".
Φέρεται ότι, στην Βυζαντινή εποχή υπήρχε εκεί ακμαίος οικισμός ο οποίος καταστράφηκε.
Ο οικισμός αποτέλεσε μετόχι της Μονής Γαλατάκη, από δωρεά του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Βόδα-Σούτζου, μαζί με τον Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821, ο ναός πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο ηγούμενος Νικόδημος Βογιατζής επιχείρησε το 1876 να τον αναστηλώσει χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Τελικά ο ναός ανοικοδομήθηκε στα 1904-1905 από τον Χρύσανθο Προβατά.
Έκτοτε, ο οικισμός Αρχάγγελος, αναγνωρίσθηκε διοικητικά, στις 16/5/1928 και υπάχθηκε στην κοινότητα Σπαθαρίου, απ'όπου κατάγομαι.
Στις 7/4/1951 ο οικισμός καταργήθηκε και στην ουσία οι κάτοικοι μετοίκησαν στις γύρω περιοχές.(πηγήservitoros)
Η εκκλησία έμεινε εκεί, για να θυμίζει τις εποχές ακμής αυτού του τόπου, όπου έρεε το ποτάμι ανάμεσα στα σκιερά πεύκα  και χάριζε στους κατοίκους εύφορα χωράφια και ευημερία.
Η τελευταία περίοδος ακμής αυτής της περιοχής, συμπίπτει με την νεανική ζωή των γονιών μου. Κι έτσι κι εγώ έχω κάποιες θολές μνήμες από την αυθεντική παραδεισένια εικόνα αυτού του τόπου.
Τώρα όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν και ακόμη από την Περσινή ανάρτηση, στην θέση του ποταμιού υπάρχουν λίμνες που έγιναν μετά την εξόρυξη των μεταλλείων λευκόλιθου.


Στις 13 Ιουλίου, όπως προανέφερα, μαζευόμαστε από τα γύρω χωριά και γιορτάζουμε το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων.


Τα καζάνια φέτος, μπήκαν για άλλη μια φορά στην φωτιά και μαγειρεύτηκαν τα καθιερωμένα ρεβίθια με την μανέστρα.


Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην διαδικασία ο πρωτεξάδελφος Νικόλαος Μπέϊκας με την πανάξια σύζυγό του Γεωργία, οι οποίοι ακούραστα μαγειρεύουν και μοιράζουν, με την βοήθεια των καλών γειτόνων, το διαβασμένο νόστιμο φαγητό, στους πιστούς που κάθονται κάτω από τα σκιερά πεύκα.




Βοήθειά σας!!  και βοήθειά μας!! και του χρόνου να είμαστε πάλι καλά!!! 

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Κρουασάν σοκολάτα με εύκολο τρόπο

 Σοκολάτα!!!!περιέχει!!!λοιπόν!!!, που όταν αισθανόμαστε την χαρακτηριστική γεύση της στο στόμα μας, το μυαλό μας πλημμυρίζει από ευχάριστα συναισθήματα.
Δεν είναι καθόλου περίεργο, πως η σοκολάτα ισοδυναμεί στο μυαλό μας με αγάπη και ασφάλεια.
Όταν κάποιος νοιώθει ασφάλεια μειώνεται το άγχος!!
Όταν κάποιος νοιώθει ότι τον αγαπούν μειώνεται η θλίψη και η στεναχώρια!! 
Μάλιστα η σοκολάτα είναι μια από τις πρώτες γευστικές απολαύσεις στην ζωή μας, αφού μετά τον πρώτο χρόνο, σχεδόν όλα τα παιδιά θα δοκιμάσουν σοκολάτα.
Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, προσφέρουν σοκολάτα στο παιδί κι έτσι η σοκολάτα αποτελεί μια γευστική απόλαυση, που προέρχεται από αγαπημένα πρόσωπα.
Προσωπικά έχω να πω, πως όταν έκλαιγα μικρή, οι γονείς μου μου έδιναν σοκολάτα. Μιλάμε για πολύ σοκολάτα!!!για να με κάνουν ευτυχισμένη φυσικά!! Αλλά τα γαστρεντερικά προβλήματα δεν άργησαν να έρθουν μετά από τόση σοκολάτα!!!
Απολαμβάνουμε λοιπόν την σοκολάτα με μέτρο, γιατί ενώ έχει ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες, η υπερβολή θα μας οδηγήσει να γευτούμε την πικρή πλευρά του χαρακτήρα της!!!
Πάντως τυλιγμένη σ' αυτή την ομολογουμένως!!υπέροχη αφράτη ζύμη, θα σας οδηγήσει σίγουρα να πλέε τε   σε πελάγη ευτυχίας.

Κρουασάν σοκολάτα με εύκολο τρόπο


Υλικά
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ μαγιά ξηρή (1,5 φακελάκι)
100 ml γάλα
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
80 γρ ζάχαρη


Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την ζάχαρη και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς, ώστε να γίνει χλιαρό (40 βαθμούς) και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Λειτουργούμε το μίξερ και προσθέτουμε το γάλα και την μαγιά.
Ρίχνουμε στον κάδο ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, ενώ το μίξερ δουλεύει, μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Θα πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.


Αλευρώνουμε τον πάγκο και αδειάζουμε εκεί την ζύμη, απλώνουμε με το χέρι μας σε φύλλο όχι πολύ λεπτό και την κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε φυλλαράκι με το χέρι. 
Τοποθετούμε στην μια άκρη κομμάτια σοκολάτας (ή μαρμελάδα αν θέλουμε) και το διπλώνουμε σε ρολό με προσοχή γιατί η ζύμη είναι μαλακή.


Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με λαδόκολα, αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.


Ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε τα κρουασάν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Σημείωση: Αν κάνετε μικρά κρουασάν θα βγουν περίπου 24-26 κομμάτια, αν κάνετε μεγάλα όπως εγώ, θα βγουν τα μισά περίπου.

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Παγωτό με μαύρη σοκολάτα

Παγωτό σοκολάτα έχει σήμερα, αφού έπιασαν γερά οι ζέστες και είναι άκρως δροσιστικό και απαραίτητο!!
Μια συνταγή από τον διάσημο Γάλλο σεφ Christophe Felder αποφάσισα να φτιάξω και η επιλογή μου φαίνεται ότι αποτέλεσε μια απόλυτα ευχάριστη γευστική έκπληξη στην ομήγυρη!!!
Δεν θα πω πολλά λόγια, γιατί πρέπει να κάνετε έργα, να φτιάξετε το παγωτό εσείς!!  Όσο για μένα βρίσκομαι αλλού τώρα, με έχει συνεπάρει το καλοκαίρι και δεν μαζεύομαι!! θάλασσα, βολτούλες και τα καλύτερα έρχονται. 
Άντε και λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει και δεν έβλαψε κανέναν.


Παγωτό με μαύρη σοκολάτα


Υλικά
400 γρ γάλα πλήρες
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
30 γρ ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
110 γρ μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα


Δημιουργία
Βράζουμε το γάλα με το κορν φλάουερ, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να διαλυθούν.
Στη συνέχεια, αφού κατεβάσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.


Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή για μια ολόκληρη νύχτα.


Βάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή  για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να παγώσει.

Σημείωση: Η ζάχαρη είναι σχετικά λίγη, αν θέλετε το παγωτό σας πιο γλυκό βάλτε λίγο παραπάνω. Επίσης αν δεν έχετε παγωτομηχανή, βγάζετε το παγωτό 2-3 φορές από την κατάψυξη ανα μια ώρα και το κτυπάτε με το μίξερ.
Καλή επιτυχία.

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Η επίσκεψη στις αποθήκες ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πριν μια βδομάδα περίπου, δέχθηκα μια πρόσκληση από τους υπευθύνους της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, για να επισκεφθώ τις κεντρικές τους αποθήκες στα Οινόφυτα Βοιωτίας και να ξεναγηθώ μαζί με άλλους blogger στις εγκαταστάσεις τους εκεί.
Πάντα ήθελα να μάθω πως διατηρούνται φρέσκα, τα λαχανικά, τα φρούτα και πολλά άλλα προϊόντα, που έρχονται στο τραπέζι μας.
Έτσι αποφάσισα να πάω σ'αυτή την συνάντηση, αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος, ήταν  και ο πολύ καλός και αγαπητός chef Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος θα παρευρισκόταν στην συνάντηση αυτή.  
Ξεκινήσαμε φορώντας χοντρά μπουφάν και στη συνέχεια μπήκαμε στις αποθήκες ψυγεία.
Η θερμοκρασία κυμαινόταν σε αυτούς τους χώρους από -25 (κατάψυξη), -10, -2, και ούτω καθεξής, ανάλογα με τα προϊόντα που φιλοξενούσε.
Ο κάθε χώρος ψυγείο ήταν πολύ καλά διαμορφωμένος, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της διακίνησης των προϊόντων από και προς τις αποθήκες.
Η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή με το αυτόματο κλείσιμο οποιουδήποτε ανοίγματος προς τους άλλους χώρους.
Επειδή όμως μια εικόνα ή βίντεο!!! χίλιες λέξεις.......


Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν το πρόγραμμα που υλοποιείται από την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για τους αγρότες και με το οποίο ενθαρρύνονται και στηρίζονται γενικά οι Ελληνες παραγωγοί.
Βάσει αυτού, όπως ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους, ο παραγωγός έχει την ανάλογη υποστήριξη για τα προϊόντα του, με συμβουλές από γεωπόνους και κατευθυντήριες γραμμές από ειδικούς, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι πλήρως ικανοποιητικό και για τον παραγωγό, αλλά και για τους καταναλωτές.
Αφού περάσαμε σχεδόν από όλα τα ψυγεία, μπήκαμε και στην κατάψυξη για ελάχιστα λεπτά (-25 ήταν αυτό!!), επιστρέψαμε στον χώρο όπου μας περίμενε ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.
Εκεί ο αγαπημένος σεφ ετοίμασε ένα πολύ γευστικό μενού, ειδικά για μας.
Στην αρχή ήπιαμε ένα δροσερό κοκτέιλ από αβοκάντο......




Και στην συνέχεια ορεκτικό με προσούτο και τυρί, 


σαλάτα με λαδοκούλουρο Κυθήρων, μαριναρισμένα ντοματίνια, λαδοτύρι Μυτιλήνης και πέστο.


Κυρίως πιάτο και επιδόρπιο...........

Ευχαριστούμε Αλέξανδρε για το γευστικότατο!!! μενού.
Δείτε τα όλα στο βίντεο που ακολουθεί:


Προσωπικά πέρασα πολύ όμορφα σε αυτή την συνάντηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, την  Αλεξία, την Χρύσα, την Πολυξένη και τους κατατοπιστικούς και ευγενικούς ξεναγούς μας στα ψυγεία, Διονύση και Μιχάλη, για την όμορφη και εμπεριστατωμένη φιλοξενία τους.