Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Πασχαλινά αυγά cookies με ζελέ

"Πασχαλινές Λιχουδιές από Ολο τον Κόσμο" διάλεξα για να συμμετάσχω στα Παιχνίδια της Κουζίνας.
Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει
Έψαξα αρκετά, όσο είχα χρόνο βέβαια, γιατί δουλειά, εκλογές, σπίτι, σχολείο, blog, δεν χωράνε όλα μαζί!!, την Μαρία δεν την βάζω μέσα, αυτή την έχω τελείως παραμελημένη!! τέλος πάντων.
Στην βόλτα μου αυτή, συνάντησα πολύ ωραίες συνταγές, κυρίως για γλυκά ψωμιά του Πάσχα, τα οποία ήταν τσουρέκια σε διάφορες παραλλαγές και διάφορες ονομασίες, αναλόγως από ποιες χώρες προέρχονταν.
Βρήκα τελικά μια συνταγή εδώ και μου άρεσε πολύ, γιατί με αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιούσα τα καινούρια μου φορμάκια αυγουλάκια, που δεν πρόλαβα να χρησιμοποιήσω το Πάσχα.
Σε αυτή την συνταγή χρησιμοποίησα ζελέ κεράσι, επειδή τον είχα ήδη στο σπίτι. Για αυτό το λόγο το χρώμα βγήκε ολίγον ροζουλί!!
Ο ζελές φράουλα όμως θα βγει περισσότερο κόκκινος στα μπισκοτένια αυγουλάκια και ίσως και κάποια άλλα φρούτα θα δώσουν πολύ ωραία χρώματα, παιχνίδι θέλει νομίζω η υπόθεση.
Παίξτε και πρωτοτυπήστε λοιπόν δεν σας φοβάμαι!! 


Πασχαλινά αυγά cookies με ζελέ


Υλικά
320-340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. βούτυρο μαλακό
100 γρ. ζάχαρη(έχει κι ο ζελές)
2 αυγά
1 φακελάκι ζελέ φράουλα ή κεράσι(90 γρ)
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι


Δημιουργία
Ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, τον ζελέ, την βανίλια και στο τέλος το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό.


Με ένα κουτάλι τοποθετούμε μπάλες από την ζύμη στις θήκες των αυγών και πατάμε σταθερά την ζύμη να πάρει την φόρμα του καλουπιού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα μπισκότα.
Αν τα μπισκότα είναι κανονικά ψήνουμε για 8-10 λεπτά, αν είναι μεγάλα όπως τα δικά μου, ψήνουμε τον διπλάσιο χρόνο.


Φυσικά αν δεν έχετε φόρμα αυγού μπορείτε να τα φτιάξετε σαν κανονικά μπισκότα.


Επίσης μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα, να φτιάξετε πολύχρωμα μπισκότα, συνδυάζοντας ζελέ λεμόνι, κεράσι, φράουλα και γενικά ότι ζελέ προτιμάτε, όπως θα δείτε στην αρχική συνταγή.
Για την διακόσμηση βάζουμε λίγη ζάχαρη άχνη σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερού και φτιάχνουμε ένα γλάσο που να απλώνεται εύκολα.
Διακοσμούμε τα αυγά όπως μας αρέσει, κάνοντας ζικ ζακ και διάφορα άλλα σχέδια.
Μπορούμε ακόμη να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα μαύρη ή λευκή και να τα διακοσμήσουμε αναλόγως.

Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Ποιοτικά Ελληνικά Προϊόντα Διατροφής από το GreekFoodShop: muffins με ελαιόλαδο


Μετά από μια ολιγοήμερη απόδραση επιστρέψαμε εχθές στα πάτρια εδάφη. Ελπίζω να μην καταλάβατε ότι έλειψα, λόγω του ότι εκεί που ήμουν υπήρχε internet, αλλά όπως καταλαβαίνετε οι ώρες που βρισκόμασταν στο δωμάτιο ήταν λίγες. Όπως και να' χει αποτοξινωθήκαμε λίγο από τα τετριμμένα και γυρίσαμε ανανεωμένοι για να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες!!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια ομάδα αξιέπαινων Ελλήνων επιχειρηματιών που παλεύουν  να αναδείξουν τα Ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και κατ' επέκταση να αναδείξουν, μέσω των προϊόντων αυτών, την χώρα μας σε ανθρώπους που ζουν μακριά και δεν την γνωρίζουν.

 Το GreekFoodShop.com αποτελεί τη νέα προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι σε πείσμα των καιρών αναδεικνύουν τα Ελληνικά προϊόντα διατροφής, επενδύοντας στην εξαγωγή τους στο εξωτερικό.


Σκοπός του GreekFoodShop είναι να κάνει προσβάσιμα τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε πολίτες του εξωτερικού, έλληνες ομογενείς και ξένους. Απευθύνεται στους λάτρεις της ποιοτικής ελληνικής κουζίνας που αναζητούν συνεχώς τις καλύτερες επιλογές προϊόντων.


Η ομάδα γευσιγνωσίας του GreekFoodShop επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από όλη την επικράτεια και τα διαθέτει με ένα κλικ στην πόρτα των πελατών.


Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα του Greek Food Shop θα βρείτε στη διεύθυνσηwww.greekfoodshop.com.


Η προσπάθεια λοιπόν αυτή πρέπει να αποδώσει καρπούς, γιατί στις μέρες μας αυτό που προέχει είναι να ενδυναμώσουμε στην διατροφή μας, την ποιότητα, την ασφάλεια και επομένως να διατηρήσουμε την υγεία στη ζωή μας.
Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε τις έννοιες της ποιότητας και της ασφάλειας στα τρόφιμα, της μεσογειακής διατροφής και πως αυτή συμβάλλει στην μείωση της θνησιμότητας και στην βελτίωση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Το συμπέρασμα που προκύπτει και αποτελεί κοινή συνισταμένη, είναι πως ο ίδιος ο καταναλωτής αποτελεί κλειδί σε κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών.
Ο καταναλωτής είναι εκείνος που, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές, δηλαδή σωστή ενημέρωση, ασφαλή προϊόντα, ισορροπημένη διατροφή, θα συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας και ακολούθως στην ποιότητα της ζωής του.


Και για να μπούμε τώρα στα δικά μου τα χωράφια, το μυστικό της νοστιμιάς των φαγητών και γλυκών που ετοιμάζουμε, είναι τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.
Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής σε ένα γεύμα, αλλά γιατί όχι και σε ένα γλυκό;
Θα σας δώσω λοιπόν ένα μικρό δείγμα για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παρθένο ελαιόλαδο στα γλυκά μας.


Muffins με ελαιόλαδο




Μία συνταγή για το thermomix.
Υλικά
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
250 γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
4 αυγά
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές εκχύλισμα πορτοκαλιού ή ξύσμα 1 λεμονιού
ζάχαρη κρυσταλλική για διακόσμηση

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Βάζουμε στο μπολ την πεταλούδα, ρίχνουμε τα αυγά και ρυθμίζουμε 7 λεπτά, 37 βαθμούς, ταχύτητα 3. 

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε 3 λεπτά, ταχύτητα 2. Αφαιρούμε την πεταλούδα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα ή το εκχύλισμα. 

Αναμιγνύουμε 5 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο μπολ και γεμίζουμε κατά τα 3/4 φόρμες για muffins. 

Γαρνίρουμε απλόχερα με κρυσταλλική ζάχαρη. 

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 210 βαθμούς και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.


Πως θα φτιάξετε αυτά τα κεκάκια χωρίς το Thermomix:
Η μόνη δυσκολία είναι να επιτύχετε τους 37-40 βαθμούς κατά την διάρκεια χτυπήματος των αυγών.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα κτυπήσετε σε ένα μπολ που θα έχετε τοποθετήσει πάνω σε μπεν-μαρί. Θα αφήσετε λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, θα χαμηλώσετε στο ελάχιστο την φωτιά ίσα ίσα να διατηρήσετε ζεστό το νερό και κατόπιν θα βάλετε το μεταλλικό μπολ με τα αυγά και θα τα κτυπήσετε για 7 λεπτά με το μίξερ. Από κει και πέρα αφού κατεβάσετε το μπολ, θα προσθέσετε την ζάχαρη και το λάδι, θα συνεχίσετε το κτύπημα και στο τέλος θα ενσωματώσετε το αλεύρι με το μπέικιν και το ξύσμα. Θα συνεχίσετε την συνταγή όπως αναφέρετε πιο πάνω.
Καλή επιτυχία!! 




Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Πασχαλινά κουλουράκια



Φέτος αξιώθηκα (με την καλή έννοια) να φτιάξω κουλουράκια πασχαλινά και η μυρωδιά τους πλημμύρισε το σπίτι.
Το κακό είναι ότι φτιάχνοντας τέτοια εδέσματα, ενώ νηστεύεις, είναι κατόρθωμα να καταφέρεις να αντισταθείς στον πειρασμό!! (δεν θα σας πω αν τα κατάφερα!!)
Χρησιμοποίησα μια συνταγή που είχα πολλά χρόνια στο μπλοκάκι μου και είναι δοκιμασμένη και καρατσεκαρισμένη!!
Μια συνταγή κλασική και απλή, που όχι μόνο δεν θα σας παιδέψει, αλλά θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα με το γευστικό της αποτέλεσμα.
Δοκιμάστε την και καλό Πάσχα!!


Πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά για 65-70 κομμάτια
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ
250 γρ ζάχαρη
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
4 αυγά
100 γρ γάλα (1/2 κούπα)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
1-2 κρόκους αυγού χτυπημένους με λίγο γάλα για την επάλειψη


Δημιουργία
Αναμειγνύουμε πολύ καλά το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και να παραλείψουμε  το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το ξύσμα. 


Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το κτύπημα μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και τις βανίλιες. Τοποθετούμε στο μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν (το παίρνει όλο μέχρι γραμμάριο, αν χρησιμοποιήσετε βέβαια ίδιου είδους αλεύρι), ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει  από τα τοιχώματα.


Παίρνουμε μικρά κομματάκια ζύμης (μέγεθος καρυδιού) και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε.




Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα, αλείφουμε με τον κρόκο 


και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Σοκολατόπιτα νηστίσιμη



Ακόμη και στην νηστεία δεν μπορώ να αποχωριστώ την σοκολάτα, γι'αυτό το σκέφτηκα το ξανασκέφτηκα και κατέληξα να φτιάξω αυτή την σοκολατόπιτα.
Έχω διαβάσει πολλές νηστίσιμες συνταγές για κέικ, όλες πάνω κάτω κυμαίνονται στα ίδια βασικά υλικά, αφού ελλείψει αυγών, βουτύρου, γάλατος, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. 
Το γάλα βέβαια θα μπορούσε να αντικατασταθεί από γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας, εδώ το έχω αντικαταστήσει από χυμό πορτοκαλιού. Για να ενεργοποιήσω την σόδα χρησιμοποίησα αντί για ξύδι το λεμόνι, γιατί γευστικά είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις μου.
Θα μπορούσαμε βέβαια να βάλουμε μέσα ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους ή αποξηραμένα φρούτα. 
Η αλήθεια είναι.....,θα σας το ομολογήσω τώρα!! , ότι μετέτρεψα ένα νηστίσιμο κέικ με σταφίδες και ξηρούς καρπούς που δεν είχε σοκολάτα μέσα, σε σοκολατόπιτα.
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και σίγουρα το σιρόπι συμπληρώνει το γευστικό αποτέλεσμα.


Σοκολατόπιτα νηστίσιμη


Υλικά
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ κακάο(1/2 κούπα)
200 γρ καλαμποκέλαιο (1 κούπα)
330 γρ ζάχαρη (1,5 κούπα)
2-2,5 πορτοκάλια +1 λεμόνι το χυμό τους (συνολικά οι χυμοί πρέπει να βγουν 1 κούπα)
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλια


Σιρόπι
1 κούπα νερό (250 γρ)
1/2 κούπα κακάο (60 γρ)
1 κούπα ζάχαρη (220 γρ)
1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη (100 γρ)
2 βανίλιες


Δημιουργία
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο, ρίχνουμε και την σόδα και ανακατεύουμε.


Στύβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι και κρατάμε το χυμό τους.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, την εσάνς και τον χυμό. Όταν γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε πολύ καλά.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26 εκ και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45- 50 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε 8-10 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.


Αφήνουμε για 10 λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα το γλυκό και περιχύνουμε με το σιρόπι.



Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε.



Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Μπαρμπουνοφάσουλα με φασολάκια



Πλησιάζει πλέον η μεγάλη βδομάδα και εμείς βρεθήκαμε την περασμένη Τρίτη στο Βαθύ Αυλίδος, στον ναό του Αγίου Χριστόφορου, όπου παρακολουθήσαμε εκδήλωση με την Νεκταρία Καρατζή.
Ακούσαμε "Τα Πάθη Τα Σεπτά"βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος και ψαλτοτράγουδα, ερμηνευμένα από την εξαιρετική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή και από την χορωδία "De profundis", υπό την διεύθυνση του Ελευθέριου Πνευματικού.
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική όταν ακούσαμε το" Η ζωή εν τάφω" το "Ω γλυκύ μου έαρ", το "άξιον εστί":
Και πολλά ψαλτοτράγουδα: " Τώρα είν' Αγία Σαρακοστή".
Η μοναδική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή μας ταξίδεψε και έβαλε στην ψυχή μας τα Πάθη του Χριστού με πολύ κατάνυξη, περιμένοντας σε λίγες μέρες την Μεγάλη Εβδομάδα και ακολούθως το Άγιο Πάσχα.
Μετά από όλα αυτά θα σας προσγειώσω σε απολύτως γήινα θέματα, που είναι η ανάγκη προς βρώσιν νηστίσιμων δη φαγητών.
Σας έχω ένα φαγητό που λατρεύουμε οικογενειακώς  και νομίζω οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν μαζί μου.
Από μικρή αγαπούσα αυτό το φαγητό όταν μαζεύαμε, από το μόλις αλωνισμένο χωράφι μας, όλα τα πράσινα φασολάκια που είχαν περισσέψει και συγχρόνως σε όσα από αυτά ήταν ψωμωμένα  βγάζαμε τα σπόρια τους. Όλα αυτά έμπαιναν στην κατσαρόλα μαγειρεύονταν και έφτιαχναν αυτό το υπέροχο φαγάκι.


Μπαρμπουνοφάσουλα με φασολάκια

Υλικά
1 πακέτο μπαρμπουνοφάσουλα κατεψυγμένα (450 γρ)
1 πακέτο φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα (1 kg)
1/2 κουτί ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πατάτες μέτριες (προαιρετικά)
1/2 κούπα λάδι περίπου (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Καθαρίζουμε, πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
Ξεπλένουμε (μέσα σε ένα σουρωτήρι), κάτω από τρεχούμενο νερό, τα φασολάκια και τα μπαρμπουνοφάσουλα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βάζουμε το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε λίγο τις πατάτες, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε λίγο να τσιγαριστεί κι αυτό.



Προσθέτουμε τα μπαρμπουνοφάσουλα και στην συνέχεια τα φασολάκια, ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, ένα ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι.


Χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να μείνουν με το ζουμάκι τους. Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του μαγειρέματος κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρουμε με φρέσκο ζεστό σπιτικό ψωμάκι και κάνουμε επανειλημμένες βούτες στο νόστιμο ζουμί.