Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κοτόπουλο με λαχανικά αυγολέμονο



Τέλος η δουλειά για αυτή τη βδομάδα, το τριήμερο ήλθε αλλά δεν ξέρω αν θα ξεκουραστώ ή θα κουραστώ περισσότερο, γιατί συνήθως αυτό συμβαίνει.
Αύριο έχουμε συμμετοχή στην παρέλαση, θα παρελάσει ο γιόκας, αλλά σας έχω νέα!!, θα παρελάσω κι εγώ!! καλά διαβάσατε!!! μετά από πολλά πολλά χρόνια, θα ξαναθυμηθώ  τις παρελάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου και θα γίνω για λίγο νεαρά.
Θα ντυθώ με Κρητική στολή και θα μπω στη γραμμή, ο θεός να με βοηθήσει, μετά από τόσα χρόνια να μην χάσω τα βήματα.
Επειδή βέβαια στολή δεν έχω ξαναφορέσει από το Δημοτικό, που φορούσα τα σεγκούνια της γιαγιάς μου, θα μου φανεί περίεργο και ολίγον εξωπραγματικό.
Δεν βαριέσαι όμως....αποφάσισα να το κάνω, η στολή είναι πανέτοιμη να την φορέσω και όλα να πάνε κατ' ευχήν.
Καλή Εθνική Εορτή.


Κοτόπουλο με λαχανικά αυγολέμονο




Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλο
6 κολοκυθάκια
4 πατάτες
6 καρότα
1-1,5 ποτήρι νερό
αλάτι-πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2-3 λεμόνια


Δημιουργία
Πλένουμε το κοτόπουλο το στεγνώνουμε κι αν είναι στήθος το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κοτόπουλο.


Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε τέταρτα, το νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 30 λεπτά.
  
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 40 λεπτά περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να έχει περισσέψει ζουμί, ανάλογα βέβαια πόσο ζουμερό το θέλουμε.


(Πριν αυγοκόψω το φαγητό, έβγαλα τα μπούτια και τα ξεκοκάλισα, έριξα μέσα στην κατσαρόλα μόνο το κρέας και κατόπιν έριξα το αυγολέμονο. Βέβαια αν χρησιμοποιήσετε στήθος δεν θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό.)
Στη συνέχεια φτιάχνουμε το αυγολέμονο, στύβουμε τα λεμόνια και κρατάμε το χυμό.
Κτυπάμε τα ασπράδια ελαφρά με ένα μίξερ χειρός ή ένα σύρμα. Προσθέτουμε τους κρόκους κτυπώντας και στο τέλος το χυμό λεμονιού.

Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού το αυγολέμονο.


Το φαγητό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί.





Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σάμαλι με άρωμα πορτοκαλιού

Πως γίνεται να φτιάχνω σπανίως αυτό το γλυκό δεν ξέρω!! γεγονός είναι ότι είναι ένα γλυκό το οποίο το λατρεύω και είναι συγχρόνως και πολύ εύκολο.
Βέβαια η συνταγή αυτή διαφοροποιείται κάπως από την κλασική, αλλά βλέπετε οι επιθυμίες μου (για να μην πω εμμονές), σε κάποια υλικά με κάνουν και εφευρίσκω τρόπους για να τα χρησιμοποιήσω(για το πορτοκάλι μιλάω). 
Τώρα όσον αφορά το ζαχαρούχο, διαβάζοντας μια άλλη συνταγή παρόμοιας λογικής, καταχωρήθηκε στο μυαλό μου και έδεσε στην παρούσα συνταγή.
Και λέω έδεσε γιατί πραγματικά έδεσε και έδωσε στο γλυκό μια διαφορετική νότα και γευστική πολυπλοκότητα.
Μην σας πτοούν όμως τα όσα λέω!! πολυπλοκότητα στην κατασκευή του δεν υπάρχει και ή μόνη απόδειξη για του λόγου το αληθές, είναι να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε.
Εμπρός λοιπόν!!
Σάμαλι


Υλικά
1 φλυτζάνι τσαγιού(μικρό 155 γρ) σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό (155 γρ)
1 αυγό
1/4 φλυτζάνι ηλιέλαιο (50 ml) ή βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (397 γρ)
1 βανίλια ζάχαρη με άρωμα πορτοκαλιού ή μαστίχας


Σιρόπι
3 φλυτζάνια νερό (600 ml) ή 2 φλυτζ.νερό και 1 φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού, αν βάλετε και στη ζύμη άρωμα πορτοκαλιού, όπως έκανα εγώ.
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη (250 γρ)
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού




Δημιουργία
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και αφού πάρουν βράση τα αφήνουμε για 15 λεπτά να γίνουν σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αν θέλουμε 1 κουταλάκι εκχύλισμα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο τετράγωνο ταψί 24χ 24 εκ., στρώνουμε την επιφάνεια, βάζουμε αμύγδαλο ασπρισμένο σε κάθε υποτιθέμενο κομμάτι(έβαλα εκ των υστέρων) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά να ροδίσει.


Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε αμέσως το 1/3 από το σιρόπι και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να το πιεί. Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 από το σιρόπι, αφήνουμε να το απορροφήσει, περιχύνουμε και το υπόλοιπο και όταν το πιει κι αυτό τότε σερβίρουμε, αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, αλλιώς το αφήνουμε να κρυώσει.



Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Φρέσκα ζυμαρικά spaetzle

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στη Γερμανία, για το οποίο οι τουρίστες μιλούν με ενθουσιασμό γυρίζοντας στο σπίτι.
Είναι τα διάσημα γερμανικά ζυμαρικά spaetzle, από την περιοχή Baden-Wurttemberg  (Μπάντεν-Βυρτεμβέργης) της νοτιοδυτικής Γερμανίας.
Η Βάδη-Βυρτεμβέργη φιλοξενεί τον διάσημο Μέλανα Δρυμό και τα ρολόγια του κούκου, το Swabian Alb, πολλά ποτάμια, λίμνες και εμπνευσμένα κάστρα.
Άλλες διάσημες πόλεις στην περιοχή είναι η Χαϊδελβέργη, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Τούμπινγκεν, το Ούλμ, η Καρλσρούη και το Μάνχαϊμ.
Η λίστα με τα πράγματα που μπορεί να δει κανείς και να κάνει σε αυτές τις περιοχές είναι απεριόριστη!
Κάποιες εικόνες:


Προσθήκη λεζάντας





Η σημερινή ανάρτηση έχει το χαρακτήρα ενημέρωσης. Δεν ξέρω αν θυμόσαστε, πριν λίγο καιρό είχα φτιάξει φρέσκα ζυμαρικά speatzle. Επανέρχομαι λοιπόν για να σας ενημερώσω ότι βρήκα έναν πολύ καλύτερο τρόπο (αφού δεν έχω το κατάλληλο εργαλείο) να δημιουργήσω αυτά τα υπέροχα ζυμαρικά. Ο τρόπος αυτός είναι ένα εργαλείο που είχα στην κουζίνα μου, αλλά δεν είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω.
Μια πρέσα λοιπόν για μπισκότα με έβγαλε από την δύσκολη θέση, κι έτσι τώρα με πλήρη άνεση φτιάχνω τα νόστιμα speatzle.


Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, μέσα στα δισκάκια με τα σχέδια υπήρχαν δύο με οπές, διάλεξα αυτό με τις μικρότερες οπές και τα ζυμαρικά σχηματίστηκαν ιδανικά.
Θα σας δώσω επίσης μια διαφορετική συνταγή για τα ζυμαρικά, με περισσότερα υλικά και περισσότερη νοστιμιά.


Υλικά (3 μερίδες περίπου)
2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 κούπα γάλα (130 γρ)
1/2 κούπα φρέσκο κατσικίσιο τυρί
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 γρ)
αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Δημιουργία
Τοποθετούμε τα αυγά, το κατσικίσιο τυρί και το γάλα, στο μπολ ενός μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμιχθούν καλά. Η ζύμη θα είναι πολύ κολλώδης, στην ουσία ένας πηχτός χυλός.


Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα. Η ζύμη μπορεί να μπει στο ψυγείο για 8 ώρες, αν θέλουμε να την έχουμε ετοιμάσει από πριν. Όταν όμως θέλουμε να φτιάξουμε τα ζυμαρικά πρέπει να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει, αλατίζουμε, ρίχνουμε τη ζύμη λίγη λίγη σε ένα σκεύος με οπές, τοποθετούμε το σκεύος πάνω από το νερό που βράζει και πιέζουμε να βγεί η ζύμη από τις οπές και να πέσει στο νερό. 


Όταν τα ζυμαρικά αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού,

αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα καθαρό σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ξεπλένουμε για λίγο με κρύο νερό και ανακινούμε το σουρωτήρι να στραγγίξουν. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσει.
Περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα speatzle και σοτάρουμε ανακατεύοντας και κουνώντας το τηγάνι, μέχρι τα ζυμαρικά να ροδίσουν ελαφρά, για 5-8 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μαιντανό, τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
Την επόμενη φορά, σκέφτομαι να τα κάνω στο φούρνο ογκρατέν με τυριά και μπεσαμέλ.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κοτομπουκιές



Ένα μήνυμα που ήλθε τις προάλλες στο email μου και έδειχνε πως παρασκευάζονται οι κοτομπουκιές βιομηχανικά, με έκανε να μην θέλω να αγοράσω ξανά, αυτό που λέμε nuggets (κοτομπουκιές) ή τα παράγωγά του. 
Ξέρετε τις κοτομπουκιές, αυτές που τα παιδάκια κάνουν σαν τρελά όταν τις δουν.
Αυτό το βίντεο ήταν μια φρίκη!! πιθανόν να το έχετε δει πολλοί από σας, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω. 
Όμως υπολογίζω χωρίς τον ξενοδόχο!! γιατί το παιδί ζητάει επιμόνως κοτομπουκιές!! με αυτές γεμίζουμε αραβικές πίτες, προσθέτουμε τυρί, ντομάτα, μουστάρδα, κι έτσι φτιάχνουμε ένα νοστιμότατο και χορταστικό γεύμα για το σχολείο.
Τι να κάνω κι εγώ η έρημη μάνα; αποφάσισα παντοίων τρόπων, να κατασκευάσω στο σπίτι, αυτές τις κατά άλλα νοστιμότατες κοτομπουκιές.
Ένα σας λέω!! ξεχωριστές, νόστιμες και καμμία σχέση βέβαια με τις έτοιμες.
Το παιδί φυσικά κατάλαβε τη διαφορά και με ρώτησε:"μαμά που τις βρήκες τις κοτομπουκιές;" " σου άρεσαν;" 
τον ρώτησα.
"Μου άρεσαν πολύ, ήταν διαφορετικές, εσύ τις έφτιαξες;" απάντησε.
Όπως καταλαβαίνετε τέλος οι έτοιμες, από δω και πέρα μόνο σπιτικές κοτομπουκίτσες θα έχει το μαγαζί.


Κοτομπουκιές


Υλικά
700 γρ. περίπου στήθος κοτόπουλου
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη ή ψίχουλα ψωμιού
αλεύρι


Δημιουργία
Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομμάτια.


Στο μπολ ενός δυνατού μπλέντερ, βάζουμε το κοτόπουλο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρία τσιμπήματα ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αναμιγνύουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο τα μαχαίρια του μπλέντερ θα κόψουν το κοτόπουλο σε πιο μικρά κομμάτια και θα πάρουμε ένα μείγμα μαλακό, ομοιογενές σαν κιμά. 


Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ σε ένα μπολ.
Σε τρία διαφορετικά μπολ, ρίχνουμε στο ένα αλεύρι, στο άλλο το δεύτερο αυγό χτυπημένο και στο τρίτο τη φρυγανιά.


Με ένα κουτάλι (γιατί κολλάει), παίρνουμε μια μικρή μπάλα από το μείγμα και την αφήνουμε μέσα στο αλεύρι, την αλευρώνουμε και μετά την πιέζουμε λίγο στα χέρια μας.


Βουτάμε την αλευρωμένη μπάλα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.


Καθώς έχουμε τη μπάλα με τη φρυγανιά στα χέρια μας, πιέζουμε καλά σε ότι σχήμα θέλουμε, λεπτή ή χοντρή και την αφήνουμε στην άκρη.

Με το πλάσιμο αυτό, που κάνουμε με τα χέρια μας, εμποδίζουμε τη φρυγανιά να φύγει μέσα στο λάδι του τηγανιού και να μαυρίσει.
Όταν τελειώσουμε με όλο το μείγμα (βγαίνει αρκετό), ζεσταίνουμε λάδι ή βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν οι μπουκίτσες.

Σερβίρουμε ζεστές, αλλά και κρύες είναι το ίδιο νόστιμες.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μαρμελάδα σταφύλι και φέτος



Έφτιαξα και φέτος, την καθιερωμένη πλέον, μαρμελάδα σταφύλι. Η μαρμελάδα αυτή αποφάσισα να μην λείπει από το μενού, γιατί έχει μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση και υφή και ως εκ τούτου έχει ανέβει στις προτιμήσεις μου πάρα πολύ.
Φέτος χρησιμοποίησα ροζέ σταφύλια με μεγάλες ρώγες και το χρώμα της μαρμελάδας ήταν ένα υπέροχο βαθύ κόκκινο.


Υλικά 
600 γρ σταφύλια(καθαρά)
350 γρ ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού


Δημιουργία
Πλένουμε καλά τα σταφύλια.


Κόβουμε στα δύο ένα ένα τα σταφύλια και αν έχουν κουκούτσια τα βγάζουμε με ένα μαχαιράκι μυτερό.


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και τα βράζουμε ανακατεύοντας συχνά σε δυνατή φωτιά για 30-45 λεπτά, μέχρι να μελώσει η μαρμελάδα.
Αν οι ρώγες είναι μεγάλες και έχουν περισσότερο χυμό ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω μέχρι να μελώσει το μείγμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν η μαρμελάδα πάψει να είναι καυτή, πολτοποιούμε το μείγμα με προσοχή, μέσα σε ένα μπλέντερ. 
Στο thermomix έβαλα όλα τα υλικά στο μπολ και ρύθμισα 25 λεπτά θερμοκρασία varoma, αλλά όταν κτύπησε το κουδούνι το μείγμα ήταν πολύ υγρό κι έτσι ρύθμισα άλλα 10 λεπτά, θερμοκρασία varoma. Φυσικά στη συνέχεια πολτοποίησα κατευθείαν, για λίγα δευτερόλεπτα στη
ταχύτητα 9.
Μην σας πτοεί ότι το μείγμα στην αρχή θα είναι λίγο υγρό, κρυώνοντας θα αποκτήσει μια όμορφη συνοχή.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ρολό χοιρινό με μουστάρδα



Είχα πολύ καιρό να μαγειρέψω ρολό και είναι τόσο βολικό και νόστιμο φαγητό!!. Είναι εύκολο φαγητό, εκτός από την αρχική προετοιμασία, κατά τα άλλα το βάζεις στη γάστρα και το ξεχνάς για 2 ώρες.
Ένα κομμάτι της χαλάρωσης για μένα είναι η κουζίνα, δεν με κουράζει καθόλου, το αντίθετο θα έλεγα.
Γι' αυτό κάθε Παρασκευή, μη έχοντας την πίεση του χρόνου για την αυριανή ημέρα, καταπιάνομαι με την κουζίνα μου και χάνομαι μέσα σ' αυτήν. 
Το Σαββατοκύριακο συνεχίζω να μαγειρεύω, ειδικά όταν βρίσκομαι στο χωριό. Για αυτό το λόγο, αυτό το διάστημα κατασκευάζω μια καινούρια κουζίνα εκεί, πλήρως εξοπλισμένη, μικρή αλλά χαριτωμένη, έτσι ώστε η ασχολία μου εκεί με την κουζίνα να γίνει περισσότερο ευχάριστη και δημιουργική.
Επιστρέψαμε λοιπόν σήμερα από την απόδραση στο χωριό, για να αντιμετωπίσουμε την καινούρια βδομάδα. Φθάνοντας στην πόλη, ξέσπασε κάπου στο βάθος του θαλασσινού ορίζοντα, μια καταιγίδα και ιδού το αποτέλεσμα!!
Η σκοτεινή κουρτίνα που φαίνεται στο βάθος, κρεμασμένη από τα σύννεφα, είναι η μπόρα που ξέσπασε ξαφνικά.
Απαράμιλλη η ομορφιά της φύσης!! αλλά δυστυχώς πρέπει να σας προσγειώσω σε κάτι πιο πεζό!! αλλά εξίσου όμορφο!!
το φαγητό που μαγείρεψα....., ρολό χοιρινό με συνοδεία πουρέ πατάτας, τόσο πεζό!!
Καλή μας βδομάδα.


Ρολό χοιρινό με μουστάρδα 




Υλικά
1 ρολό χοιρινό (1200-1300 γρ)
1 1/2 κρασοπότηρο κρασί λευκό ξηρό
1/2 ποτήρι λάδι
1-2 καρότα
1 κουταλιά μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο ζεστό νερό
αλάτι - πιπέρι

Δημιουργία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ρολό ώστε να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.


Ρίχνουμε και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες να σοταριστούν ελαφρώς.


Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε.


Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα(εκτός αν έχετε μαντεμένια κατσαρόλα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2 ώρες.


Συνοδεύουμε το φαγητό μας με πουρέ ή με ρύζι.