Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

Τάρτα μελιτζάνας



Δεν θα μπορούσα να μην φτιάξω αυτή την τάρτα, γιατί η μελιτζάνα είναι η αγαπημένη μου και φυσικά θέλω να δοκιμάσω όλους τους τρόπους που θα μπορούσα να τη σερβίρω στο τραπέζι μας.
Συν τοις άλλοις μπήκαμε πλέον στην ρουτίνα της καθημερινότητας, μαγείρεμα, δουλειά, σε λίγο και σχολείο κι ο θεός βοηθός!!
"Το ξέρω ότι υπάρχει ασχήμια. Υπάρχει όμως και ομορφιά. Κι όποιος σας πει το αντίθετο, λέει ψέματα.
Θα κοιτάζω τα λουλούδια. Θα κοιτάζω τα πουλιά. Θα κοιτάζω τα παιδιά. Θα νιώθω το δροσερό αεράκι. Θα τρώω ωραίο φαγητό και θα το απολαμβάνω.
Θα μοιράζομαι όλα αυτά τα πράγματα μαζί σας."
Κι έτσι θα την βγάλω όλο το χειμώνα μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Νομίζω αυτό το απόσπασμα από το βιβλίο του "Λεό Μπουσκάλια" μας ταιριάζει γάντι, για να αναθαρρήσουμε λίγο και να αντέξουμε το χειμώνα που έρχεται.


Τάρτα μελιτζάνας


Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια
1 φύλλο σφολιάτας
15 φέτες μοτσαρέλα
390 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα με ρίγανη και βασιλικό.
100 γρ παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
Αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε φέτες 1 εκατοστού. Λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στο γκρίλ. Ψήνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σοτάρουμε στο τηγάνι με λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να μειωθούν τα υγρά.
Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε μια λαδωμένη ταρτιέρα, πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά φρυγανιά, κάνουμε μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση σάλτσα, μια στρώση μοτσαρέλα, μια στρώση παρμεζάνα.


Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση από τα ίδια υλικά και στο τέλος σκεπάζουμε την τάρτα με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε την τάρτα μας σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Φανουρόπιτα Κρητική

Φανουρόπιτα με μήλο αυτή την φορά(2015)

Φανουρόπιτα χωρίς μήλο

«Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν. Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».


Ο Άγιος Φανούριος γιορτάστηκε και φέτος και ελπίζω και εύχομαι  να φανερώνει σε όλους μας μόνο καλά πράγματα.
Γι' αυτό το λόγο φτιάχνουμε την Φανουρόπιτα, με αυτό τον τρόπο τιμούμε τον Άγιο και ζητάμε από αυτόν να μας φανερώσει ότι επιθυμούμε.




Φέτος η Φανουρόπιτα μοιράστηκε από μένα στο όμορφο ξωκλήσι στα Καλύβια Ευβοίας, ένα χωριό που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, στους πρόποδες του όρους Καντήλι, πολύ κοντά στο δικό μου χωριό.



Μετά το τέλος της λειτουργίας εκτός από τις φανουρόπιτες μοιράστηκαν άρτος και γλυκά και στη συνέχεια τα καζάνια με το κρέας και τα μακαρόνια έκαναν το γύρο.......και


μοιράστηκαν σε αυτούς που είχαν προνοήσει να φέρουν μαζί τους καρέκλα και πιάτο!!



Αν είχες άλλο σκεύος (π.χ. μπολ) δεν υπήρχε περίπτωση να απολαύσεις το αγιασμένο και νόστιμο φαγητό. 
Κι αναρωτιέμαι? αν κάποιος άγνωστος επισκέπτης τύχαινε να βρεθεί στην εκκλησία, δεν θα έμενε κατάπληκτος από τον χειρισμό των πιστών; φυσικά θα έμενε χωρίς φαγητό, αφού κανείς δεν θα βρισκόταν να του προσφέρει ένα πιάτο!!
Μήπως υστερούμε από φιλοξενία;
Ηρεμήστε χριστιανοί!! το φαγητό αυτό δεν είναι για να χορτάσουμε τα στομάχια μας, αλλά κυρίως την ψυχή μας και σίγουρα αυτοί που το πρόσφεραν είχαν προνοήσει, φαντάζομαι, να φτάσει για όλο το εκκλησίασμα, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η προσφορά.
Any way που λένε και οι Άγγλοι, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, μόνο που πρέπει να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, ειδικά σε χώρους όπου θα έπρεπε να κυριαρχεί το "αγαπάτε αλλήλους"και "ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν".
Η συνταγή που έφτιαξα φέτος έχει κάποιες διαφορές από την συνταγή της Φανουρόπιτας (κλικ) που έφτιαξα πέρυσι. θα είχε σίγουρα περισσότερες διαφορές αν δεν φοβόμουν να υλοποιήσω την συνταγή όπως την βρήκα στο βιβλίο "Κρητική παραδοσιακή κουζίνα", της Μαρίας και Νίκου Ψιλάκη, που απέκτησα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη λατρεμένη Κρήτη.
Την επόμενη φορά όμως η συνταγή θα εκτελεστεί αυτούσια και θα κάνω συμπληρωματική ανάρτηση.


Φανουρόπιτα Κρητική
Με μήλο!!

Χωρίς μήλο!


Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
4 κουταλιές ρακί ή κονιάκ
1/2 ποτήρι καρύδια αλεσμένα
1 μήλο ή αχλάδι σε κυβάκια (την πρώτη φορά αντικατέστησα με 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα)
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1/2 ποτήρι σταφίδες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Δημιουργία
Κτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ρακί.

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα τα καρύδια, τα φρούτα, τις σταφίδες και τέλος το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
2015
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί 28 εκ.
2015

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί το μείγμα είναι σχετικά σφικτό και δεν έχει πολλά υγρά.
Όταν βγει από το φούρνο και κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
2015

2015
2015
2015


Εναλλακτικά μπορούμε, όπως λέει το βιβλίο, να λαδώσουμε το ταψί και να το πασπαλίσουμε με σησάμι, στη συνέχεια να απλώσουμε το μείγμα και να το ψήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση αναποδογυρίζουμε την πίτα σε μια πιατέλα και δεν πασπαλίζουμε με άχνη.

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Η γιορτή Της Παναγιάς στο Πευκέλι




Στο όρος Καντήλι, στη κορυφή Πευκέλι, στα 887 μέτρα υψόμετρο, βρέθηκα για πρώτη φορά φέτος στη γιορτή της Μεγαλόχαρης.
Η ανάβαση στην κορυφή, ξεκινώντας από το Σπαθάρι, το χωριό μου, από χωματόδρομο καλά διατηρημένο, σε αποζημιώνει όταν φτάνεις και αντικρίζεις το όμορφο εκκλησάκι της Παναγιάς και το πυκνό πευκόδασος.


Στη διαδρομή προς το Πευκέλι, απολαμβάνεις την μαγευτική θέα προς το Βόρειο Ευβοϊκό και δεν είναι λίγες οι φορές που θα μπεις στον πειρασμό να σταματήσεις την πορεία σου για να αποθανατίσεις την ατέλειωτη ομορφιά της φύσης.


Ένα πέτρινο γεφύρι σε οδηγεί προς το βουνό,
και κάτω τρέχει ένα ποταμάκι
Ανεβαίνοντας ψηλά, ξαφνικά βλέπεις την θάλασσα, ο Βόρειος Ευβοϊκός απλώνεται μπροστά σου.


Στο Πευκέλι στη γιορτή της Παναγίας, τα καζάνια βράζουν, 


κατά τη διάρκεια της κατανυκτικής λειτουργίας, κρέας με μακαρόνια και οι επισκέπτες που ήλθαν στην χάρη της, μετά το τέλος της λειτουργίας, γεμίζουν το πιάτο τους με το πιο νόστιμο φαγητό.
Καθισμένοι κάτω από τα πεύκα, μυρίζοντας τη ρίγανη που φυτρώνει δίπλα μας και τριγύρω, τρώμε το κρέας με τα μακαρόνια που μας προσφέρει η εκκλησία, κι αφού χορτάσουμε, όχι τόσο από το φαγητό, αλλά από την ομορφιά και την απλότητα της φύσης, παίρνουμε τον δρόμο για το γυρισμό.
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία.

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Cupcakes με κρέμα λεμονιού


Υπέροχο!! υπέροχο!! υπέροχο!! κεκάκι λεμονιού θα σας τρατάρω σήμερα.
Φεύγουμε κι εμείς αύριο και θέλω να σας κεράσω αυτό το εύγευστο κεκάκι και να σας αφήσω την αίσθηση της γλύκας του.
Αυτό το μικρό κέικ είναι γευστικό και μυρωδάτο και είναι περιττό να σας πω ότι μέσα σε δύο βδομάδες το έχω φτιάξει δύο φορές και εξαφανίζεται!! ομολογουμένως είναι το πιο νόστιμο κεκάκι που έχω φτιάξει και δεν είναι μόνο δική μου γνώμη. Οι δοκιμαστές μου το έχουν λατρέψει και οι παραγγελίες πάνε κι έρχονται, δεν μπορώ να σας περιγράψω!!
Η ιδέα προέκυψε από την επιθυμία μου να χρησιμοποιήσω το λεμόνι στα γλυκά μου και να νιώσω τη γεύση του.
Για σας που είστε λάτρεις του λεμονιού σας προτείνω ανεπιφύλακτα  να το δοκιμάσετε. Αλλά κι εσείς που δεν είστε, είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε, γιατί η γεύση του δεν είναι ξινή, αντιθέτως είναι πολύ ισορροπημένη.
Επειδή όμως είναι αρχή διακοπών για μένα πρέπει να ετοιμαστώ, σας εύχομαι να περάσετε καλά στη γιορτή της Μεγαλόχαρης, με υγεία και ότι ποθείτε.
Καλό τριήμερο και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Cupcakes με κρέμα λεμονιού




Υλικά
240 γρ αλεύρι
240 γρ ζάχαρη
240 γρ βούτυρο
4 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
χυμό μισού λεμονιού
12-18 μεγάλες κουταλιές κρέμα λεμονιού



Για την κρέμα λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ(30 γρ)
3 αυγά
2/3 κούπας ζάχαρη (150 γρ)
ξύσμα 1 λεμονιού
1/3 κούπας χυμό λεμονιού, 2-3 λεμόνια(80 ml)
4 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(55 γρ)


Δημιουργία(κρέμα λεμονιού)
Μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα λεμονιού (lemon curb) από την προηγούμενη, έτσι κι αλλιώς διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον 1 βδομάδα.
Βάζουμε τα αυγά σε ένα μεταλλικό μπολ, κτυπάμε ελαφρώς με ένα σύρμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ, το χυμό, το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε.


Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αφήνουμε να κρυώσει και την χρησιμοποιούμε ή την διατηρούμε στο ψυγείο.


{Δημιουργία με το thermomix}
{Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ και     προγραμματίζουμε 5 λεπτά, 70 βαθμούς, ταχύτητα 4.}


Φτιάχνουμε το κέικ
Κτυπάμε με ένα μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, προσθέτουμε τα αυγά κτυπώντας και στη συνέχεια το αλεύρι με το μπέικιν και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να είναι αφράτο και λείο.


Ρίχνουμε την πρώτη στρώση ζύμης μέσα σε χαρτάκια τοποθετημένα σε φορμάκια muffins.
Αλλιώς τα βάζουμε σε βουτυρωμένα ramekins, όπως είναι το καθιερωμένο. Αν δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά, βάζουμε σε μπολάκια μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο.

Ρίχνουμε μια κουταλιά κρέμα λεμονιού


 και σκεπάζουμε με άλλη μια στρώση ζύμης.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
Η εμφάνισή τους όταν τα βάλουμε σε χαρτάκια.
Και η εμφάνισή τους όταν τα βάλουμε σε ramekins φορμάκια.


Όταν κρυώσουν διακοσμούμε με έτοιμη κρέμα  ζαχαροπλαστικής, ένας τέλειος συνδυασμός!! Εγώ χρησιμοποίησα μια διαιτητική επιλογή, ένα φακελάκι "sweet balance". Μπορείτε φυσικά αν έχετε κουράγιο και διάθεση να την φτιάξετε μόνοι σας, σίγουρα θα είναι ότι καλύτερο.
Αλλιώς τα σερβίρουμε με την ίδια κρέμα λεμονιού, που έχει περισσέψει, για μια πιο ενισχυμένη, δυνατή, γεύση λεμονιού.