Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Παγωτό σοκολάτα με γάλα καρύδας

Το καλοκαιράκι καλά κρατεί, εκτός από κάποιες απιστίες που κάνει, οπότε πέσαμε στα παγωτάκια, αλλά στα σπιτικά παγωτάκια γιατί όπως καταλαβαίνετε θέλω να ξέρω τι τρώω?
Άσε που μπορώ να τα φτιάξω και κάπως πιο διαιτητικά όπως αυτό που σας προτείνω σήμερα, το οποίο δεν έχει όπως βλέπετε ούτε αυγά. Βέβαια το γάλα καρύδας τις έχει τις θερμίδες του, 1 φλυτζάνι 450 θερμίδες περίπου.
Αλλά προκειμένου να φάμε τα ολόπαχα του εμπορίου.. καλύτερα αυτό.
Γάλα καρύδας θα βρείτε σίγουρα στον ΑΒ Σ/Μ, στη γωνιά που υπάρχουν υλικά και σάλτσες για κινέζικα ή ασιατικά φαγητά.
Το σημερινό παγωτό είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, μόνο θα κουραστείτε, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, με το βάλε βγάλε από το ψυγείο να το χτυπάτε με το μίξερ για να μην κάνει κρυστάλλους.
Κατά τα άλλα θα απολαύσετε ένα νόστιμο και υγιεινό δροσερό παγωτό.

Παγωτό σοκολάτα με γάλα καρύδας

Υλικά( για 1 λίτρο παγωτού)
400 ml γάλα καρύδας
250 ml νερό (1 κούπα)
200 γρ ζάχαρη (3/4 κούπας)
1 πρέζα αλάτι
230 γρ καλή μαύρη σοκολάτα 60% ή 70%
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας υγρό


Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το νερό τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να βράσει το μείγμα και να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια. 


Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα εντελώς.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.



Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες(στη συντήρηση).
Αφού κρυώσει καλά, τοποθετούμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και το αφήνουμε να παγώσει περίπου 40-50 λεπτά και ανάλογα με την παγωτομηχανή(πόσο ισχυρή είναι), μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο.


Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, θα πρέπει να το βάλετε στην κατάψυξη και μετά από 1 ώρα να το κτυπήσετε με το μίξερ και να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη.
Το ίδιο θα επαναλάβετε 1-2 φορές για να μην κάνει κρυστάλλους το παγωτό.
Όταν είναι να το σερβίρετε και είναι παγωμένο εντελώς θα το αφήσετε 4-5 λεπτά εκτός ψυγείου για να μπορείτε να το κόψετε. Αυτό γίνεται γιατί η κατάψυξη του σπιτιού μας είναι προγραμματισμένη σε μεγαλύτερη ψύξη απ'ότι στα επαγγελματικά ψυγεία παγωτών.
Τη δροσιά του να έχετε!!

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Κοτόπουλο μπούτι ροδισμένο με ελιές και γραβιέρα



Αυτή η βδομάδα, σχοινί κορδόνι, πέρασε όλη με κούραση και ταλαιπωρία.
Όπως και να' χει όμως εμείς πρέπει να αναπτερώσουμε το ηθικό μας γιατί Σαββατοκύριακο έρχεται και μια καινούρια βδομάδα.
Για το λόγο αυτό θα παραθέσω ένα ποίημα του σατιρικού μας ποιητή Γεωργίου Σουρή, είναι τόσο διαχρονικό!!


ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
Μια φορά κι έναν καιρό, σε χρόνια περασμένα,
ένας μπαμπάς, παιδάκια μου, εζούσε σαν κι εμένα.
Κι αυτός επήρε μιά μαμά, καθώς και τη μαμά σας
και τρία έκαμαν παιδιά, που είχαν τ' όνομά σας.

Και ο μπαμπάς απέθανε με δίχως διαθήκη
και τα παιδιά του έψαχναν να εύρουν χαρτζιλίκι,
αλλά δεν ηύραν τίποτε, παρά χαρτιά γραμμένα,
εφημερίδες μπόλικες, μια κάλπικη δραχμή,
κι έναν σταυρό, καθώς αυτόν, που έδωκε σ'εμένα
ο κύριος πρωθυπουργός για δόξα και τιμή.

Και τα παιδιά μεγάλωσαν σιγά σιγά κι εκείνα
και γνώρισαν τους Έλληνες, τον κόσμο, την Αθήνα.
Μα είδαν πως κοπάνιζαν καβουρδιστόν αέρα
και τότε εννόησαν πως είχανε πατέρα,
που ήταν το κεφάλι του γεμάτο από πίτερα
και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Θέλετε κι επιμύθιον, παιδιά μου να σας πώ;
Λυπούμαι που σας γέννησα, γιατί σας αγαπώ.

Αυτό το τελευταίο μπορώ να πω με εκφράζει απόλυτα!!
Είπαμε να το σατιρίσουμε, γι'αυτό ας μην μελαγχολήσουμε.
Να μαγειρέψουμε κανένα φαγάκι για να έλθουμε και στα ίσια μας.
Το φαγητό που σας προτείνω με ενθουσίασε. Έκανε μια υπέροχη κρούστα ροδοκόκκινη που σου ερχόταν να την φάς!!
Τι άλλο θα μπορούσες να την κάνεις άλλωστε; το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να καταβροχθίσεις το μπουτάκι με βουλιμία.
Εμπρός λοιπόν!!
Κοτόπουλο ροδισμένο με ελιές και γραβιέρα


Υλικά (4 μερίδες)
4 μπούτια κοτόπουλο
150 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
60 γρ τριμμένη γραβιέρα γλυκιά
1 κρεμμύδι
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Αλατοπίπερο


Δημιουργία
Μαρινάρουμε για 1 ώρα τα μπούτια με το χυμό των λεμονιών, 
4 κουταλιές της σούπας από το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Γυρίζουμε τα μπούτια 3-4 φορές, από όλες τις πλευρές, μέσα σ΄αυτό το διάστημα.
Βράζουμε τις ελιές, σε νερό να τις σκεπάζει, για 5 λεπτά (αυτό το κάνουμε για να φύγει λίγο η αλμύρα) και τις στραγγίζουμε.


Σε ένα multi, πολτοποιούμε μαζί τις ελιές, το κρεμμύδι, την γραβιέρα, το πιπέρι και το λάδι που έχει απομείνει.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στραγγίζουμε τα μπούτια από την μαρινάδα, τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα ροδίζουμε στο γκρίλ του φούρνου για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στη συνέχεια ραντίζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε κάθε μπούτι με ένα παχύ στρώμα από τον πουρέ της ελιάς και της γραβιέρας.


Αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε και λίγες πατάτες μέσα στο ταψί για συνοδεία.
Ψήνουμε το φαγητό μας μέχρι να ροδοκοκκινίσει, για 45 λεπτά περίπου, σε κανονικό φούρνο στους 180 βαθμούς.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Ντομάτες ή κολοκυθάκια ογκρατέν με μοτσαρέλα

Σήμερα ήταν πραγματικά τσαγκαροδευτέρα!! η χειρότερη μέρα!!(που λέει και το τραγουδάκι)
Από το πρωί φάνηκε βέβαια ότι δεν θα πήγαινε καλά, τέλος πάντων το αντιπαρέρχομαι γιατί ήλθε πλέον η ώρα να ξεκουραστώ.
Γι' αυτό δεν θα πω πολλά, θα σας δώσω μια συνταγή διαιτητική γιατί πρέπει να βγούμε και στις παραλίες και αλίμονό μας !! πως θα εκθέσουμε το κορμί μας στον ήλιο;
και στα βλέμματα των συνλουόμενων;


Ντομάτες ογκρατέν με μοτσαρέλα


Υλικά
500-800 γρ ντομάτες ή κολοκυθάκια
650 γρ πατάτες
300 γρ μοτσαρέλα
300 ml αποβουτυρωμένο γάλα
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
μαϊντανό



Δημιουργία
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Επίσης μπορούμε να τις κόψουμε λεπτές φέτες, σίγουρα θα σταθούν καλύτερα.

Πλένουμε τις ντομάτες τις κόβουμε λεπτές φέτες και αφαιρούμε τους σπόρους. Αν βάλουμε κολοκύθια, κόβουμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε λεπτές φέτες.
Κάνουμε το ίδιο με τη μοτσαρέλα.
Σε ένα μικρό ταψί κάνουμε μια στρώση από πατάτες.

Στη συνέχεια μια στρώση από λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια), μια στρώση μοτσαρέλα, αλάτι και πιπέρι.


Πασπαλίζουμε με ένα στρώμα μαϊντανό και επαναλαμβάνουμε το ίδιο.


Τελειώνουμε με μια στρώση μοτσαρέλα, περιχύνουμε με το γάλα και την κρέμα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
Αν ροδίσει πιο μπροστά το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Ταρτάκια γεμιστά αλλιώς!


Η διαδρομή για τη Βόρεια Εύβοια είναι δύσκολη, με πολλές στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες.
Όμως η φύση σε αποζημιώνει και σε γαληνεύει, οδηγώντας παράλληλα στο ποταμό Κηρέα, χάνεσαι στις πράσινες φυλλωσιές των σκιερών πλατανιών και δύσκολα θα αντισταθείς στην επιθυμία να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου,  για να κάνεις ένα περίπατο κάτω από τα πλατάνια.
Το μικρό αυτοσχέδιο γεφυράκι για πεζούς που υπάρχει πάνω από το ποτάμι σου δίνει τη δυνατότητα να περάσεις απέναντι(βλέπε πρώτη φωτογραφία).
Πολλές φορές μέσα στα πολλά χρόνια που κάνω αυτή τη διαδρομή, έχω σταματήσει σ' αυτό το σημείο, αλλά και σε άλλα σημεία, της ίδιας απαράμιλλης ομορφιάς.
Στο συγκεκριμένο σημείο βέβαια, για να μπούμε στο πνεύμα της κουζίνας, έχω σταματήσει περισσότερες φορές, γιατί εκεί απέναντι έχει κάτι ωραίους λουκουμάδες! με μέλι ή μερέντα! τους οποίους απολαμβάνεις έχοντας θέα το ποτάμι.

Αφού κάναμε τη βόλτα μας (νοερά για σας) στον ποταμό Κηρέα,  και πήραμε τον αέρα μας, λέω τώρα να σας προτείνω μια συνταγή για πανεύκολα, λαχταριστά ταρτάκια.
Αυτά τα ταρτάκια είναι διαφορετικά από τα άλλα. 
Η ζύμη τους δεν είναι τριφτή όπως ξέρουμε, αλλά μοιάζει πιο πολύ με παντεσπάνι.
Είναι όμως τόσο νόστιμα!! που εγώ προσωπικά θα μπορούσα να καταβροχθίσω όλη τη δόση μεμιάς.

Ταρτάκια γεμιστά



Υλικά(για 6 μεγάλα ή 12 μικρά)
2 αυγά
70 γρ. ζάχαρη
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μαρμελάδα βατόμουρο/ μήλο ή/πορτοκάλι ή/φράουλα κ.τ.λ.
125 γρ μαύρη σοκολάτα
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χρησιμοποιούμε μίνι φόρμες για ταρτάκια, τις βουτυρώνουμε και τις αλευρώνουμε.


Κτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. 


Ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι με μια σπάτουλα.


Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας σε κάθε φόρμα (εγώ έβαλα 2 κουταλιές γιατί ήταν πιο μεγάλες οι φόρμες)ή μοιράζουμε ισόποσα ανάλογα με το μέγεθος.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα ταρτάκια από το φούρνο τα ξεφορμάρουμε γυρίζοντάς τα ανάποδα και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Αν δεν έχουμε τέτοια φόρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά φορμάκια μάφινς. Εδώ βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας σε 12 φόρμες.


Σε αυτή την περίπτωση μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο πιέζουμε  κάθε τάρτα με ένα κουτάλι κάνοντας μια εσοχή όπου θα μπει η μαρμελάδα.


Απλώνουμε 1-2 κουταλάκια μαρμελάδα, ανάλογα με το μέγεθος της τάρτας, στην εσοχή.


Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την απλώνουμε πάνω από την μαρμελάδα, απαλά όμως χωρίς να πιέζουμε.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεροποιηθεί ή τα τρώμε χωρίς να προλάβει!!


Αυτό ήταν έχουμε αμέσως νόστιμα γεμιστά ταρτάκια



Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Ζύμη κουρού: και πίτα και κρουασάν!



Για τα ζυμαράκια έχω μια αγάπη! αδυναμίες είναι αυτές και πρέπει να τις φροντίσω!
Επειδή μου αρέσει πάρα πολύ η ζύμη κουρού, καιρό τώρα προσπαθούσα να ανακαλύψω κάποια συνταγή που να είναι ικανοποιητική για μένα.
Τελικά ψάχνοντας, δοκιμάζοντας κατέληξα εδώ.
Όταν έφτιαξα αυτό το ζυμάρι και το έπιασα στα χέρια μου....ενθουσιάστηκα! απαλό, μαλακό, εύπλαστο, ήταν τέλειο!!
Γι' αυτό το λόγο αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω και για αλμυρή παρασκευή και για γλυκιά.
Έτσι έφτιαξα την πιτούλα και τα κρουασάν, τα οποία βέβαια μπορούν να γίνουν και με αλμυρή γέμιση, αλλά και με μαρμελάδα.
Διάλεξα να σας τα παρουσιάσω και τα δύο κι εσείς διαλέγετε και παίρνετε .
Μ' έναν σμπάρο λοιπόν δύο τρυγόνια!!


Κρουασάν με σοκολάτα

Πίτα με λουκάνικα


Υλικά
700 γρ αλεύρι δυνατό
380 γρ μαργαρίνη
180 γρ γάλα
25 γρ μαγιά νωπή ή 9 γρ. αποξηραμένη(1 φακελάκι)
1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι


Δημιουργία
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη και σχετικά μαλακή.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.


Μετά από αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει κι αγαπάμε.
Εγώ επέλεξα να την μοιράσω στα δύο και το ένα ζυμάρι να το φτιάξω πίτα με τυρί αυγά και λουκάνικα και το άλλο κρουασάν με σοκολάτα.


Ας πάρουμε πρώτα την αλμυρή εκδοχή.
Υλικά για τη γέμιση
120 γρ τυρί φέτα
120 γρ ανθότυρο
3 αυγά
3 λουκάνικα μοσχαρίσια (μικρού μεγέθους)
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη


Δημιουργία
Ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης, εκτός από τα λουκάνικα, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε τα λουκάνικα ψιλοκομμένα και αφήνουμε στην άκρη.


Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί.
Χωρίζουμε το ένα ζυμάρι στα δύο και στη συνέχεια το ανοίγουμε δύο φύλλα όχι πολύ λεπτά.


Για να ανοίξουμε αυτό το ζυμάρι σε φύλλο το βάζουμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας και με ένα πλαστάκι (όχι πλάστη) το ανοίγουμε σιγά σιγά από την μέση προς τις άκρες, ώστε να σχηματιστεί ένα στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.


Αφού ανοίξουμε και τα δύο φύλλα, βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και με τη βοήθεια της κάτω λαδόκολλας μεταφέρουμε το φύλλο και το αναποδογυρίζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί 30-32 εκ. περίπου.


Αμέσως ρίχνουμε πάνω του την γέμιση, την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω αναποδογυρίζουμε το άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο.
Ενώνουμε με τα δάχτυλα το κάτω φύλλο με το πάνω, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (μόνο το πάνω φύλλο), την αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και την ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.




Είμαστε έτοιμοι τώρα για την γλυκιά εκδοχή.
Αφού ανοίξουμε δυο φύλλα πάλι, με τον τρόπο που είπαμε πιο πάνω, τα κόβουμε με το σχέδιο που κόβουμε μια πίτσα, όπως δείχνει η φωτογραφία.



Βάζουμε σε κάθε κομμάτι, από την φαρδιά του πλευρά, μια κουταλιά μερέντα και στην συνέχεια αρχίζουμε να κλείνουμε πάλι από την φαρδιά πλευρά, τυλίγοντας σε κρουασάν.


Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου.



Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

Κέικ ταχύτατο στο Thermomix με ζαχαρούχο γάλα


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, αλλά εμείς αν και περιτριγυριζόμαστε από θάλασσα δεν την έχουμε αγγίξει ακόμα.

Περνάμε πάνω κάτω με το αυτοκίνητο την κοιτάμε την λιμπιζόμαστε αλλά είμαστε κολλημένοι στο σπίτι εγώ με τον γιόκα μου. Είναι βλέπεις το σχολείο ακόμα στη μέση!!δικαιολογίες θα πεις! και δίκιο θα έχεις!

Πάντως ο γιος μου μου το τόνισε... "εγώ δεν βγάζω τα αθλητικά να βάλω πέδιλα αν δεν πάμε στη θάλασσα για μπάνιο". Ε! τι να του πεις του παιδιού; αγανάκτισε και έχει περάσει στον εκβιασμό. 
Ευτυχώς έχουμε τριήμερο μπροστά μας, οπότε η "Κρύα Βρύση" ή το "Κοχύλι" ή ο "Αγιος Βασίλης", ίσως μας φιλοξενήσουν για το πρώτο μας μπάνιο.
Τώρα αυτό το κέικ το έφτιαξα στο Thermomix, αλλά είναι τόσο εύκολο να γίνει ακόμη και στο χέρι με ένα σύρμα.
Η υφή του είναι πιο συμπαγής (χωρίς να είναι σκληρό) από τα άλλα κέικ, δεν τρίβεται γι'αυτό βολεύει για το σχολείο, για την σχολική εκδρομή (που το τσακίσαμε εμείς) και φυσικά είναι παντός καιρού.

Κέικ με ζαχαρούχο γάλα


Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 395 γρ
4 αυγά 
120 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ζάχαρη με άρωμα λεμόνι


Δημιουργία
Μέσα στο μπολ του Thermomix ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα.
Προγραμματίζουμε ταχύτητα 3 1/2 χωρίς χρονοδιακόπτη και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, κάθε 5 δευτερόλεπτα. 
Ανακατεύουμε στο μείγμα το βούτυρο για 30 δευτερόλεπτα και ταχύτητα 2 1/2 .
Τέλος το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και πάλι για 30 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 2 1 / 2
Αν δεν έχετε Thermomix, βάζετε το ζαχαρούχο και τα αυγά σε ένα μπολ τα κτυπάτε καλά, προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο, στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 22 εκ.περίπου ή σε μια φόρμα για κέικ. Εκτός αν το βάλουμε σε ταψάκι σιλικόνης οπότε δεν χρειάζεται να το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 30 έως 45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο (έλεγχος για το ψήσιμο με ένα μαχαίρι)