Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στη κούκλα μάγισσα Βουδαπέστη:Τούρτα μήλου με μαρέγκα


Μία από τις 8 γέφυρες της Βουδαπέστης
Ο πύργος των ψαράδων
Όπως βλέπετε το πρόβλημα λύθηκε, με την αγορά βέβαια επιπλέον χώρου αποθήκευσης.
Όλα καλά λοιπόν... και χαίρομαι πολύ που μπορώ επιτέλους να επικοινωνήσω με αυτό τον τρόπο μαζί σας και να μοιραστώ κάποιες εικόνες, σκέψεις κι εμπειρίες.
Όταν κάναμε την ημερήσια εκδρομούλα στα παραδουνάβια χωριά της Βουδαπέστης, περάσαμε από τον Άγιο Ανδρέα, ένα πολύ γραφικό χωριό δίπλα στο Δούναβη.
Εκεί φάγαμε αυτό το υπέροχο μιλφέιγ 
Και ήπιαμε αυτή την απίστευτη σοκολάτα, τυλιγμένοι με την κουβέρτα που υπήρχε πάνω σε κάθε υπαίθρια καρέκλα.
Εκεί είχε πολλά καταστήματα με όλων των ειδών τα αγαθά κι ο αγαπημένος μου αντρούλης μου αγόρασε ένα βιβλιαράκι με ουγγαρέζικες συνταγές στην αγγλική γλώσσα.
Σε αυτό το βιβλιαράκι βρήκα αυτή την ενδιαφέρουσα συνταγή. H εκτέλεση είχε περίεργες οδηγίες κι εγώ η έξυπνη αποφάσισα να τις εκτελέσω ενώ έβλεπα ότι θα καταλήξουν σε αποτυχία.
Αποτέλεσμα; να μου χαλάσει η μαρέγκα και να γίνει χυλός!! αντί να σταθεί στην επιφάνεια του γλυκού σαν σφιχτή σαντιγύ.Έτσι την πρώτη φορά η κατασκευή έβγαλε αυτό που βλέπετε πιο κάτω.


Επίσης άλλαξα και ποσότητες υλικών γιατί ήταν εμφανώς λανθασμένες.
Την δεύτερη φορά έκανα την δική μου εκτέλεση και χρησιμοποίησα αντί για σαβαγιάρ μπριός ρολάκια κομμένα στα δύο, τα οποία όμως τα έβαλα για 10 λεπτά στο φούρνο και τα φρυγάνισα ελαφρώς.
Το αποτέλεσμα τη δεύτερη φορά ήταν αυτό:




Υλικά
2 μήλα (έγραφε 6)
1 κουταλάκι κανέλλα
140 γρ μαργαρίνη
3 πακέτα σαβουαγιάρ σκληρά( περίπου 38-40 κομμάτια) ή 
10 κομμάτια μπριός ρολά κομμένα στα δύο
250 γρ γάλα
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη άχνη (έγραφε 280)
1 βανίλια
220 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο 
μαργαρίνη και τριμμένη φρυγανιά για το ταψί


Δημιουργία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πασπαλίζουμε τις φέτες με την κανέλα και περιχύνουμε με 55 γρ.από το βούτυρο, το οποίο έχουμε λιώσει.


Αραδιάζουμε τα σαβουαγιάρ ή τα κομμένα μπριός σε ένα πλατύ σκεύος.
Βάζουμε το γάλα στη φωτιά σε ένα κατσαρολάκι να έλθει σε σημείο βρασμού. Κτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη μαργαρίνη, τη μισή άχνη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πάνω από τα μπισκότα, γυρίζουμε τα μπισκότα και από την άλλη πλευρά να ποτιστούν με το μείγμα του γάλακτος. 


Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 24χ 24 εκ.και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.


Τοποθετούμε εκεί τα μισά μπισκότα, μέχρι να καλυφθεί η βάση του ταψιού, απλώνουμε πάνω τους όλα τα μήλα και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό(1-2 κουταλιές της σούπας) να αραιώσει λίγο και αλείφουμε την επιφάνεια των μπισκότων. 




Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 c, για 30 λεπτά.
Στα μισά του χρόνου αυτού (δηλαδή σε 15 λεπτά), κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος, την υπόλοιπη άχνη λίγη λίγη στην μαρέγκα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και στρώνουμε αυτό το μείγμα της μαρέγκας πάνω απο το γλυκό.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα ελαφρώς καφέ χρώμα.
Σβήνουμε εντελώς το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να στεγνώσει με την πόρτα του φούρνου ανοικτή για 10 λεπτά.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια όταν κρυώσει ελαφρά.


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δυστυχώς φίλοι μου έχω μπλοκαριστεί, δεν μπορώ να ανεβάσω φωτογραφίες στο μπλόγκ κι έτσι δεν μπορώ να κάνω και ανάρτηση.
Στη τελευταία ανάρτηση ανέβασα αρκετές φωτογραφίες από την αγορά της Βουδαπέστης και στη μεταφόρτωση έβγαλε ένα μήνυμα ότι ο δωρεάν χώρος αποθήκευσης έχει τελειώσει και θα πρέπει να αγοράσω επιπλέον χώρο. Όλα καλά μέχρι εδώ, επιχείρησα να κάνω την αγορά, αλλά ανακαλύπτω ότι η visa δεν είναι πουθενά. Έχω κάνει όλο το σπίτι άνω κάτω εδώ και μέρες αλλά η πιστωτική είναι εξαφανισμένη!! με ποιο τρόπο λοιπόν να αγοράσω το χώρο αποθήκευσης;
Η στενοχώρια μου φυσικά δεν περιγράφεται, πρώτα για την απώλεια της κάρτας και δεύτερον γιατί είχα τόσες πολλές φωτογραφίες να ανεβάσω από το ταξίδι και από πολλές νόστιμες συνταγές.
Συν τοις άλλοις η διάθεσή μου είναι χάλια και δεν μπορώ ούτε σχόλια να κάνω σε αγαπημένα μπλόγκ.
Ελπίζω μόνο από Δευτέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες να λύσω το πρόβλημα και να μπορέσω να ηρεμήσω και να επικοινωνήσω ξανά μαζί σας.
Καλό βράδυ και χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η αγορά στα κύματα του Δούναβη

Πριν από λίγες μέρες βρισκόμουν σε ταξίδι αναψυχής στη Βουδαπέστη.
Την πρώτη μέρα που φτάσαμε στη Βουδαπέστη (από τις 6 η ώρα το πρωί), κάναμε επίσκεψη στη σκεπαστή λαϊκή αγορά της πόλης.
Αυτή η αγορά είχε τα πάντα και βλέποντας τα διάφορα είδη προς πώληση κατέληξα στο συμπέρασμα ότι σε αυτό τον τόπο τίποτα δεν πετιέται, τα μέρη ενός ζώου ήταν όλα εκεί, ακόμη και τα κόκαλα!! Να επισημάνω ότι από εκεί έχει περάσει το ΔΝΤ και έχει φύγει.
Παρατηρήστε λοιπόν πιο κάτω τι καλούδια βρήκαμε, μέσα στο κτίριο με τις καμάρες, που βλέπετε στην πιο κάτω φωτό. 
Φυσικά αυτό είναι ένα μικρό δείγμα από το σύνολο.


Πολλά είδη τυριών

Διάφορα γλυκά


Αλλαντικά




Καπνιστές μοσχαρίσιες γλώσσες 

Λίπος χοιρινό τηγανισμένο

Μπαχαρικά και άλλα

Συκώτι χήνας (Foie Gras) πανάκριβο!!

Αλλαντικά

Διάφορα κρέατα

Αυτό το άσπρο  που βλέπετε είναι λίπος χοιρινό σκέτο


Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σφολιάτα σπιτική / Homemade Puff Pastry

Η ζύμη σφολιάτας είναι μια ζύμη που αγαπώ, γιατί μπορείς να την φτιάξεις από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη να την έχεις έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις όπου αγαπάς.
Μοιράζεις δηλαδή την κούραση κι αυτό είναι πολύ βασικό.
Μα είτε αλμυρό θα είναι αυτό που θα φτιάξεις, είτε γλυκό θα είναι, το δημιούργημα θα είναι απολαυστικό.
Η δόση που σας δίνω βγάζει 500 γραμμάρια ζύμης, όση δηλαδή παίρνουμε από τις έτοιμες συσκευασίες με τα δύο φύλλα.
Σφολιάτα σπιτική / Homemade Puff Pastry


Υλικά
125 γρ. αλεύρι σκληρό
125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
100- 150 ml νερό
μισό λεμόνι
250 γρ. φρέσκο σκληρό βούτυρο

Δημιουργία
Πάνω στο πάγκο εργασίας ανακατεύουμε τα αλεύρια σχηματίζοντας στο κέντρο ένα λακκάκι. 
Εκεί ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και λίγες σταγόνες από το λεμόνι.
Δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά, ραντίζοντας τη με λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη με το ρολό από μέσα προς τα έξω σε παραλληλόγραμμο και τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ κρύο.

Διπλώνουμε τη ζύμη και από τη μία και από την άλλη πλευρά, ώστε το βούτυρο να μείνει στο εσωτερικό. Την απλώνουμε με το ρολό προσέχοντας να μη φύγει το βούτυρο από το πλάι και η ζύμη να παραμείνει σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
Αλευρώνουμε το ρολό και τον πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη και την διπλώνουμε στα τρία.
Ανοίγουμε ξανά τη ζύμη με το ρολό, από μέσα προς τα έξω, χωρίς να φτάσουμε στα άκρα της, και σχηματίζουμε ξανά τρεις πτυχώσεις.
Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά στο ψυγείο.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε ξανά με το ρολό και τη διπλώνουμε άλλες δύο φορές. 
Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ψυγείο.
Η ζύμη είναι έτοιμη για χρήση.
Με αυτή τη ζύμη έφτιαξα μια πολύ ωραία τυροπιτούλα με γέμιση τυρί φέτα, γραβιέρα( ή άλλα τυριά αν θέλετε), 4-5 αυγά και λίγο γάλα.
Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και την ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μερέντα υγιεινή χωρίς σοκολάτα


Ορμώμενη από ένα σχόλιο που είχε κάνει η Ξανθή από τις Συνταγές της Ασπρούλας, δεν θυμάμαι σε πιο φιλικό μπλοκ, έφτιαξα αυτή την υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης μας μερέντας.
Η Ξανθή μας παρέπεμπε εδώ για να φτιάξουμε μια πιο υγιεινή μερέντα και επειδή με αυτά τα υλικά είχα δοκιμάσει έτοιμη από τα βιολογικά προϊόντα και μου άρεσε, ήθελα πάρα πολύ να την φτιάξω μόνη μου.
Πήρα λοιπόν την ιδέα από την πιο πάνω ιστοσελίδα, πρόσθεσα κάποια δικά μου στοιχεία και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.
Εγώ πάντως την προτιμώ χίλιες φορές και όσο περνάει από το χέρι μου θα τρώμε αυτή την μερέντα από εδώ και πέρα. 

Υλικά
1/2 κούπα ταχίνι με μέλι
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
4 κουταλιές της σούπας μέλι, διαλυμένο σε 1/3 της κούπας χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
80 γρ. αλεσμένα φουντούκια (1/2 κούπα πριν το άλεσμα)

Δημιουργία
Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε τρεις κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα.
Φέρνουμε τη μερέντα στη πυκνότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τάρτα με τυρί camembert

Η ιστορία για την κατασκευή αυτής της τάρτας ξεκίνησε από τότε που δοκίμασα για πρώτη φορά αυτό το τυρί, το camembert.
Φυσικά ήταν στο εξωτερικό που το δοκίμασα, ξέρετε σ' αυτά τα τεράστια μπουφέ του πρωϊνού στο ξενοδοχείο, που έχει όλων των ειδών τα παράξενα τυριά και όχι μόνο... και έκτοτε το έψαξα κι εδώ και το βρήκα σε γνωστό μεγάλο Σ/Μ.
Ήθελα λοιπόν να το βάλω σε κάποια συνταγή και βρήκα αυτή εδώ την ταρτούλα.
Την πρώτη φορά έβαλα μόνο τυρί camembert (2 πακέτα), αλλά βγήκε πάρα πολύ βαριά η τάρτα. Γι' αυτό την δεύτερη φορά την δοκίμασα με 1 πακέτο camembert και κασέρι κι έτσι βγήκε θεωρώ πιο ισορροπημένη.

Υλικά
1 πακέτο τυρί camembert (240 γρ)
200 γρ. κασέρι τριμμένο
120 γρ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά
πιπέρι

Για τη ζύμη :
200 γρ.τυρί κρέμα λάιτ
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
360 γρ. αλεύρι
3 κουταλάκια λάδι
4 κουταλιές της σούπας νερό

Δημιουργία 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το λάδι και ανακατεύουμε να λαδωθεί το αλεύρι. Ρίχνουμε το τυρί κρέμα ζυμώνοντας κι αν χρειαστεί προσθέτουμε το νερό μέχρι το μείγμα να γίνει ψιχουλιαστό. 

Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα και το τοποθετούμε στη μέση ενός βουτυρωμένου ταψιού 30-32 εκ. Με ένα πλαστάκι αρχίζουμε κι ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να καλύψουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα του ταψιού μέχρι τη μέση.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι. Καθαρίζουμε το camembert από το άσπρο περιτύλιγμα και το κόβουμε σε κομμάτια.

Στρώνουμε το camembert πάνω στη ζύμη, και πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι.

Φτιάχνουμε ένα μείγμα με την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το πιπέρι και με αυτό περιχύνουμε την επιφάνεια της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο.
                                           

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς Πορτοκαλένιος με γλάσο Σοκολάτας





Το τελευταίο Σαββατοκύριακο των Απόκρεω το περάσαμε στο χωριό μας κοντά στο αναμμένο τζάκι.


Εκεί μας επισκέφθηκαν τα παιδιά του χωριού ντυμένοι μασκαράδες και την επομένη κάναμε βόλτα στο καρναβάλι του χωριού.
Και στο αποκριάτικο πάρτυ
Σήμερα τιμήσαμε δεόντως το σαρακοστιανό τραπέζι με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα. Οικογενειακά στα σπίτια μας, γιατί ο καιρός το αποφάσισε, περάσαμε ήσυχα, μαγειρέψαμε φτιάξαμε τις δοκιμασμένες λαγάνες της Βίκυς από το Tastefull και εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.
Μακαρονάδα του Ψαρά
Καλαμαράκια
Ταραμομούς από τις Συνταγές της καρδιάς
Λαγάνα από το Tastefull
Επειδή όμως αύριο δεν ξέρω αν θα νηστεύω, ας σας κεράσω σήμερα ένα νηστίσιμο γλυκάκι, γιατί και η σημερινή μέρα θέλει το γλυκό της και είναι απαραίτητο θα έλεγα.
(Συνταγή από το βιβλίο "όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις")
Καλή σαρακοστή




Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο (όχι τελείως γεμάτο)
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 κούπα κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού γλασέ (δεν είχα)
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
2 κούπες νερό

Γλασο σοκολάτας 
φτιάξτε το ως εξής:
1/2 κούπα ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας νερό
Ανακατέψτε το ταχίνι με το μέλι. Λιώστε σε πολύ χαμηλή φωτιά την σοκολάτα με το νερό.
Ενώστε τα δύο μείγματα και ανακατέψτε πολύ καλά. Απλώστε το στον χαλβα σας. 



Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου το σιμιγδάλι να σκουρύνει, αλλά όχι πολύ. Αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού.


Σε ένα άλλο σκεύος, βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό και το νερό για δέκα λεπτά και αδειάζουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι.


Ρίχνουμε αμέσως και το γλασαρισμένο πορτοκάλι, αν το έχουμε, κι ανακατεύουμε συνέχεια. Θα καταλάβουμε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και μόλις κρυώσει τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με φέτες πορτοκαλιού.