Αυτό το σνάκ είναι το κάτι άλλο, χορταστικό και ολίγον τι παχυντικό!!
Όπως θα καταλάβατε είναι ένα σνάκ που φτιάχνεται στο Παρίσι και όσοι έχετε πάει ίσως το έχετε δοκιμάσει.
Το δοκιμάσαμε σε ένα από τα καφέ μέσα στο μουσείο του Λούβρου και δεν θέλω να σας πω πόσο το πληρώσαμε. Ήταν πάντως πολύ νόστιμο και δεν ξέρω αν έχω καταφέρει να το πλησιάσω ακριβώς! γευστικά στην πιο κάτω συνταγή.
Παίζουν ρόλο φυσικά και τα τυριά που θα χρησιμοποιήσεις και θα έλεγα ότι τα τόστ πρέπει να είναι κολλητά μέσα στο ταψί χωρίς κενά, ώστε να μη διαφεύγει η μπεσαμέλ.
Επίσης πολύ σημαντικό γευστικά, θα είναι να χρησιμοποιήσεις άλλου είδους φέτες ψωμιού. Π.χ. χειροποίητο ζυμωτό.
Croque monsieur, τραγανός Κύριος και croque madame τραγανή Κυρία, αυτό σημαίνει, κι αν πάτε στο Παρίσι δοκιμάστε το σε ένα από τα πολυάριθμα καφέ.
Μέχρι να πάτε όμως στο Παρίσι φτιάχτε το και απολαύστε το!!
Υλικά
16 φέτες ψωμί του τόστ μεγάλες
600 ml γάλα
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
90 γρ αλεύρι (9 κουταλιές της σούπας κοφτές)
50 γρ παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Αλάτι και πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
φέτες ζαμπόν μισές από την ποσότητα του ψωμιού, δηλαδή για 16 φέτες του τόστ χρειάζεστε 8 φέτες ζαμπόν.
τριμμένο τυρί της αρεσκεία σας, είδος και ποσότητα ανάλογα πόσες θερμίδες θέλετε να πάρετε.
Εγώ χρησιμοποίησα περίπου 3 φλυτζάνια γραβιέρα.
Προετοιμασία
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ζαμπόν στο μέγεθος του ψωμιού. Καλύπτουμε την επιφάνεια κάθε φέτας ψωμιού με μπεσαμέλ, στη συνέχεια βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, καλύπτουμε με μια δεύτερη φέτα ψωμί και καλύπτουμε πάλι με μπεσαμέλ.
Τελευταία πασπαλίζουμε πάνω από την μπεσαμέλ μια γενναιόδωρη δόση τριμμένο τυρί γραβιέρα.
Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Τώρα το croque-madame, συν τοις άλλοις, έχει κι ένα αυγό τηγανητό από πάνω όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
Αυτό είναι το τελειότερο για μένα!!