Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Σαλάτα με ρόκα, κατσικίσιο τυρί και πέστο

Έφτιαξα σήμερα μια γιορτινή σαλάτα και πολύ πιθανόν να την φτιάξω και αύριο για το γιορτινό τραπέζι.
Επειδή θα μαζευτούμε καμμιά εικοσαριά άτομα στο σπίτι της αδερφής μου, θα φτιάξω μια σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο από χοιρινό κρέας, ζυμωτό φρέσκο ψωμάκι και φυσικά εκτός από την Βασιλόπιτα και ένα γλυκό.
Ας δούμε προς το παρόν πως φτιάχνουμε τη σαλάτα.

Υλικά
250 γρ. κατσικίσιο τυρί κομμένο σε φετάκια
1 ματσάκι ρόκα
1 σαλάτα φριζέ
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


  
Πλένουμε τη ρόκα και τη σαλάτα και τοποθετούμε τα φύλλα της σαλάτας και τα μισά φύλλα της ρόκας σε μια σαλατιέρα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό και τα φετάκια του τυριού.
Σε ένα μικρό μπλέντερ χτυπάμε την υπόλοιπη ρόκα με αλάτι. Κατόπιν ρίχνουμε το σκόρδο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και το πιπέρι και τα πολτοποιούμε κι αυτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι δουλεύοντας πάντα το μείγμα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα πέστο και σερβίρουμε.

  

Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο

Κατασκευάσαμε και φέτος την Βασιλόπιτα, Βασιλόπιτα τσουρέκι κι αυτή την φορά, όπως σχεδόν κάθε χρόνο.
Αυτή τη φορά την κάλυψα με άσπρη λιωμένη σοκολάτα και έγραψα το 2011 με μαύρη σοκολάτα.
Τη συνταγή την έχω προσαρμόσει γευστικά για να βγάζει ένα γλυκό, ζουμερό και αρωματικό αποτέλεσμα.

Υλικά
(για 1 βαλιλόπιτα διαμέτρου 30 εκ.)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα χλιαρό
3 αυγά
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
3-4 κόκκους μαστίχα χίου
1/2 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
60 γρ. μαγιά νωπή

               
  
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι απο το συνολικό, να γίνει σαν κουρκούτι.
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Σε ένα μπλέντερ βαζουμε λίγη από τη ζάχαρη μαζί με την μαστίχα και το μαχλέπι και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
Κάνουμε ένα λάκκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι της μαγιάς, το μείγμα μαστίχας-μαχλέπι, το κονιάκ και τέλος λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας μέσα και το αλεύρι λίγο-λίγο, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη.
Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ζεστό μέρος, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα, δεν ξεχνάμε εδώ να βάλουμε και το φλουρί.
Την τοποθετούμε σε ταψί 30 εκ. στρωμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα(και τα τοιχώματα) και την αφήνουμε πάλι σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

  
Όταν φουσκώσει προθερμαίνουμε το φούρνο στούς 180 βαθμούς, την αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν κρυώσει λίγο την ξεφορμάρουμε και άν θέλουμε την γλασάρουμε.

Εγώ αυτή την φορά έβαλα σε ένα κατσαρολάκι μισή κούπα κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και έλιωσα εκεί 300 γρ. σοκολάτα λευκή σε κομμάτια.
Αυτό το μείγμα το άπλωσα στην επιφάνεια της πίτας και αφού σταθεροποιήθηκε, έγραψα το 2011 με λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα, χρσιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα.
Αν δεν θέλετε να την γλασάρετε, μπορείτε να λιώσετε λίγη άσπρη σοκολάτα αντί για μαύρη και πάνω στην σκούρα επιφάνεια της πίτας να γράψετε το 2011.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Sachertorte




Σήμερα, θα σας δώσω ένα επιδόρπιο που γίνεται με το Thermomix, αλλά θα το φτιάξουμε και χωρίς αυτό.Πρόκειται για ένα βιεννέζικο γλυκό: το Sachertorte.
Αλλά πριν σας δώσω τη συνταγή, ας πούμε για την ιστορία του.
Το Sachertorte είναι ένα κέικ σοκολάτας, που εφευρέθη από τον Franz Sacher το 1832 για τον πρίγκηπα Klemens Wenzel von Metternich στη Βιέννη της Αυστρίας.
Σήμερα, είναι μια βιεννέζικη σπεσιαλιτέ.
Η τούρτα αποτελείται από δύο στρώματα από κέικ σοκολάτας, με ένα λεπτό στρώμα από μαρμελάδα βερίκοκο στη μέση, και ένα γλάσο από μαύρη σοκολάτα στην επιφάνεια, και τα πλαϊνά του. Παραδοσιακά τρώγεται με χτυπημένη κρέμα σαντιγύ.
Το ξενοδοχείο Sacher στη Βιέννη, ισχυρίστηκε ότι ήταν η μόνη αυθεντική πηγή του Sachertorte και ότι παρασκεύαζε το γλυκό σύμφωνα με την πραγματική αρχική συνταγή. Υπήρξαν για αυτό νομικές διαμάχες μεταξύ των διαφόρων βιεννέζικων καφέ.
Το Hotel Sacher παράγει με Sachertorten εργαζόμενους το εν λόγω γλυκό, στο υπόγειο του ξενοδοχείου, αλλά από το 1999 σε ένα εργαστήριο Simmering, στην ενδέκατη περιφέρεια της Βιέννης.
Τα 2 / 3 αυτής της παραγωγής πωλείται στο ξενοδοχείο Sacher ή δίπλα στο κατάστημά του, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Εδώ μας έπιασε ο φακός να τρώμε sachertorte, πριν μερικά χρόνια, στο ομώνυμο καφέ στη Βιέννη.

Υλικά:
Για το κέικ
- 200γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βούτυρο
- 200 γρ.ζάχαρη άχνη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-1 βανίλια
- 5 αυγά
-1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο
Για το γλάσο
- 130 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος
Ετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C.
Βάζουμε τη σοκολάτα (κομμένη σε κομμάτια)σε μπέν μαρί μαζί με το βούτυρο και τα λιώνουμε να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτουμε σιγά σιγά την κουβερτούρα, τη βανίλια και το αλεύρι με το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 22- 24 εκ.(ανάλογα πόσο παχύ το θέλουμε) στρωμένο με λαδόκολλα βουτυρωμένη.
Ψήνουμε 60 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε δύο δίσκους.

Βάζουμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα, λιώνουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά και αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο.
Ετοιμάζουμε το γλάσο, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την σοκολάτα σε κομμάτια, ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα και γλασάρουμε όλο το γλυκό, ρίχνοντας το γλάσο στο κέντρο της επιφάνειας του γλυκού.
Για να γλασάρουμε το γλυκό το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα και βάζουμε από κάτω ενα άλλο ταψί για να μαζέψει τυχόν γλάσο που θα τρέξει.
Όταν σταθεροποιηθεί το γλάσο(αν αντέξουμε), σερβίρουμε με σαντιγύ ή χωρίς.


           


Ας το φτιάξουμε τώρα με το Thermomix:

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό πρασοσέλινο αυγολέμονο

Πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το φαγητό και τώρα στις γιορτές ήταν η ευκαιρία.
Με ρώτησε ο φίλος κύριος Κώστας στη δουλειά, πως το φτιάχνεις το χοιρινό με σέλινο;
κι έτσι άνοιξε μια συζήτηση....."προσθέτω και πράσο" του είπα εγώ, κι εσύ πως το κάνεις; τον ρωτάω.
"Εγώ το τσιγαρίζω λίγο το κρέας να ασπρίσει και μετά το αλευρώνω και το ξαναβάζω στο λάδι να  κάνει μια ωραία κρούστα, μετά το σβήνω με κρασί" μου είπε.
Μου ακούστηκε πάρα πολύ ωραία ιδέα κι έτσι την πραγματοποίησα, κρατώντας και τα δικά μου στοιχεία.
Σκεφτόμουν επίσης να προσθέσω και σελινόριζα, αλλά τελευταία στιγμή το ανέβαλα για την επόμενη φορά.
Όπως και να' χει το φαγητό ήταν πολύ εύγευστο και η πελατεία μου το τίμησε δεόντως!!


Υλικά
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλα σε κομμάτια
1 κιλό σέλινο
4-5 πράσα
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
3/4 φλυτζάνι λάδι
αλάτι-πιπέρι
λίγο αλεύρι
2 αυγά
το χυμό 2 λεμονιών

Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα πράσα και το σέλινο και κόβουμε το σέλινο σε μεγάλα κομμάτια και τα πράσα σε λεπτές ροδέλες.
Βάζουμε τα λαχανικά σε νερό που βράζει, τα ζεματάμε για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε ελαφρά τα κομμάτια του χοιρινού.
Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο με αλεύρι και τα αλευρώνουμε από όλες τις πλευρές.
Ξαναβάζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια του κρέατος μέσα στο λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
        
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά πάνω από το κρέας, αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα περίπου, προσέχοντας να μην μας κολήσουν, κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν αποσύρουμε το φαγητό απο τη φωτιά, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Κτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας να κτυπάμε και στο τέλος ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ζουμί από την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα, αναμιγνύοντας να ενσωματωθεί με το φαγητό.

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Τρούφες με ουίσκι και χρόνια πολλά

Να σας κεράσω για τα γενέθλια του γιου μου, εχθές έγινε 10 το παλικάρι μου.
Πότε πέρασε ο καιρός!! δεν κατάλαβα.... σαν να ήταν χθες που γιορτάζαμε τα πρώτα του γενέθλια.
Τι θα προτιμούσατε τις νόστιμες τρούφες; ή ένα κομματάκι από την τούρτα που έφτιαξα με τα χεράκια μου;



Αυτή την φορά θα σας δώσω τα υλικά για τα τρουφάκια και θα ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα, με το καλό να έλθει ο καινούριος χρόνος και να φέρει σε όλους μας ότι ποθούμε και πάνω από όλα υγεία, ειρήνη, ευτυχία και όλα τα άλλα θα έλθουν.

Καλήν ημέρα άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη θεία γέννηση,
να πω στο αρχοντικό σας..
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Υλικά
200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
1 πρέζα στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
40 γρ ζάχαρη άχνη (4 κουταλιές της σούπας)
1 κ.γ. βανίλια ζάχαρη ή εκχύλισμα βανίλιας
1 κρόκο αυγού
30 γρ. κρέμα γάλακτος(4 κουταλιές της σούπας)
30 γρ. ουίσκι (3 κουταλιές της σούπας)

Για την επικάλυψη

20 γραμμάρια σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη(1/4 της κούπας)
10 γρ. άχνη ζάχαρη(1/4 της κούπας)
1 βανίλια

Βάζουμε τα κομματάκια σοκολάτας σε ένα μπολ και το τοποθετούμε σε μπέν μαρί.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα.
Πλάθουμε τις τρούφες και τις βάζουμε στη σκόνη κακάο και στη συνέχεια, από την άλλη πλευρά στο μείγμα ζάχαρη άχνη ζάχαρη βανίλια.

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Στόλλεν με το Thermomix


Μια παραδοσιακή Γερμανική Χριστουγεννιάτικη συνταγή. Βρίσκεται μέσα στο τελευταίο ισπανικό επίσημο περιοδικό τουThermomix, αλλά έχουν γίνει κάποιες μικροαλλαγές… με Θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να αλέσετε τα αμύγδαλα (ασπρισμένα ) που χρειάζεται η συνταγή και να φτιάξετε την ζάχαρη άχνη, πριν αρχίσετε να εκτελείται την συνταγή.
Με αυτή τη δόση έκανα δύο stollen κανονικού μεγέθους. Η ζύμη ήταν τέλεια σε υφή και δεν με παίδεψε καθόλου.
Ένα πολύ καλό stollen με Χριστουγεννιάτικο άρωμα.

Υλικά:

Για την πάστα αμυγδάλου:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
20 γρ. ασπράδια(περίπου ένα ασπράδι από μικρό αυγό)


Για το stollen:
100 γρ. αμύγδαλα σκόνη
400 γρ. αλεύρι
40 γρ. φρέσκια μαγιά
120 γρ.γάλα χλιαρό
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αυγό
1 τσίμπημα αλάτι
100 γρ. πάστα αμυγδάλου (που φτιάξαμε)
150 γρ. σταφίδες
150 γρ.ζαχαρωμένο πορτοκάλι ή αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε κομμάτια(βερίκοκα,παπάγια κτλ)
40 γρ. ρούμι
80 γρ. λειωμένο βούτυρο για το τέλος

50 γρ. ζάχαρη άχνη


Ετοιμάζουμε την πάστα αμυγδάλου: 
Βάζουμε μέσα στο bol του Thermomix την ζάχαρη άχνη και τα αλεσμένα αμύγδαλα.
Ρυθμίζουμε 10 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
Προσθέτουμε το ασπράδι και  προγραμματίζουμε για 14 δευτερόλεπτα, ταχύτητα 6.
Αποσύρουμε το μπόλ και διατηρούμε ερμητικά μέσα σε μπόλ (μετά το τέλος της συνταγής, θα σας μείνει 100 γρ. που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε για άλλη συνταγή).
Προετοιμασία του stollen:
Βάζουμε μέσα στο μπολ του Thermomix, το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το βούτυρο, το αυγό, το αλάτι και τα 100 γρ. της πάστας αμυγδάλου που φτιάξαμε προηγουμένως.
                     
Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μέσα στο μπόλ του Thermomix για 30 λεπτά.

            
Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, τη σταφίδα, τα ζαχαρωμένα πορτοκάλια ή τα αποξηραμένα φρούτα και το ρούμι.
Ρυθμίζουμε 2 λεπτά, ταχύτητα στάχυ.
Αναμιγνύουμε καλά τα συστατικά με σπάτουλα.
                               
Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και με το χέρι ανοίγουμε για να πάρουμε ένα τετράγωνο  30 χ 30 εκατοστά, αφήνοντας μια πλευρά λίγο πιο χοντρή έτσι ώστε όταν διπλωθεί  να δίνει τη χαρακτηριστική μορφή του Stollen.
Διπλώνουμε τη ζύμη σε 3 μέρη, το πιό παχύ μέρος να είναι προς τα πάνω.

             
Βάζουμε το stollen σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα,σκεπάζουμε με  πανάκι και αφήνουμε για 30 λεπτά.


           
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε το stollen 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό το αλείφουμε με το μισό λειωμένο βούτυρο.

   
Όταν κρυώσει, το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ένα παχύ στρώμα από ζάχαρη άχνη.
             

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα


Ήρθε η ώρα να φτιάξω και φέτος τα μελομακάρονά μου, μέσα από αμέτρητες δουλειές και ασχολίες.
Συνήθως δεν χρησιμοποιώ σιμιγδάλι για την παρασκευή τους, εκτός από μια χρονιά που δοκίμασα και τα έκανα με σιμιγδάλι.
Φέτος ακολουθώ την πεπατημένη, χωρίς σιμιγδάλι, κλασικά!!
Η δόση που χρησιμοποίησα είναι προσαρμοσμένη  στις δικές μου ανάγκες, βγάζει περίπου 50 κομμάτια μετρίου μεγέθους.
      
    
Υλικά
1 κούπα λάδι (200 γρ.)
1/2 κούπα μαργαρίνη (100 γρ.)
3/4 κούπα χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη (230 γρ.)
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
750 - 780 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα

Εκτέλεση
Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ( εκτός από το αλεύρι και το μπέικιν) πολύ καλά μέχρι να πήξουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά ανακατεύοντας, μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μεγέθους καρυδιού και τα πατάμε  απλώνοντας τα πάνω σε ένα τρίφτη κάνοντας σχέδια  και συγχρόνως τα γυρίζουμε σχηματίζοντας ένα μικρό ρολό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
(θα σας περισέψει λίγο)
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το ξαφρίζουμε.
Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα ζεστά μέσα στο σιρόπι, το οποίο, αφού βράσει, το έχουμε σε χαμηλή φωτιά.
Πασπαλίζουμε μόλις τα βγάλουμε με χοντροτριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα και γαρύφαλλο.

Καλά Χριστούγεννα, καλή πρωτοχρονιά.

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Γερμανικό Κέικ Στόλεν


Πέρυσι την πρωτοχρονιά βρισκόμασταν στο Βερολίνο, είχε πολύ χιόνι και φυσικά πολύ κρύο.
Περάσαμε υπέροχα, το ευχαριστηθήκαμε αν και είχαμε ξεπαγιάσει.
Μία μέρα την αφιερώσαμε και πήγαμε ταξιδάκι με το τραίνο στη Δρέσδη.
Περιττό να σας πω ότι ήταν τέλεια, όταν φθάσαμε βρήκαμε ένα τουριστικό λεωφορείο, το οποίο έκανε μιας ώρας ξενάγηση στην πόλη και στα περίχωρα.
Πήραμε αυτό το λεωφορείο και απολαύσαμε τα όμορφα, γραφικά και επιβλητικά κτίρια της Δρέσδης.
Στο γυρισμό κατεβήκαμε στην όμορφη πλατεία δίπλα στο ποτάμι, όπου δοκιμάσαμε τα περίφημα γερμανικά wurst, από τα περίπτερα στην υπαίθρια αγορά.
Επόμενη κίνηση γλυκό(από το παραδίπλα περίπτερο), κρέπα σοκολάτα κλεισμένη σε γκοφρέτα για να μπορούμε να την κρατάμε στο χέρι και γύρω χιόνι πολύ χιόνι.
Στη συνέχεια καφές σε μια από τις πολλές καφετέριες(που ήταν όλες γεμάτες), όπου έφτιαχνε στόλεν σε πολλές εκδόσεις, με βούτυρο, με μαργαρίνη, διαίτης, με παραλλαγές στη γέμιση, μια τεράστια βιτρίνα γεμάτη στόλεν.
Άρεσαν πολύ στο σύζυγο(αλλά και σε μένα) και έτσι πήραμε μερικά για να έχουμε να τρώμε.
Ήθελα από τότε να επιχειρήσω να φτιάξω κι εγώ όταν γυρίσαμε,  αλλά μέχρι τώρα δεν το είχα καταφέρει.
Έφτασε όμως η ώρα γιατί το καλούν και οι περιστάσεις κι έτσι σας παρουσιάζω τώρα την προσπάθειά μου.
Επέλεξα να φτιάξω μια μικρή δόση για να το δοκιμάσω και επίσης να το κάνω δώρο στη βαφτιστήρα.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι βγήκε πάρα πολύ γευστικό, από το λίγο που δοκίμασα, γιατί το υπόλοιπο ήθελα να το πάω δωράκι στη βαφτιστήρα.
Θα επανακάμψω όμως σύντομα και με μια άλλη συνταγή για στόλεν που είναι για το Thermomix.
Οι λάτρεις του Thermomix, είμαι σίγουρη ότι θα χαρούν αυτή την συνταγή, όπως την χάρηκα κι εγώ.

Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
85 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
250 γρ. βούτυρο
100 ml γάλα
120 γρ. σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα κομμένα σε λεπτά φετάκια
50 γρ. αποξηραμένα φρούτα
το ξύσμα ενός λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας ρούμι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την ξηρή μαγιά. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα χλιαρό και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά σπρώχνοντας το αλεύρι προς το κέντρο της λακκούβας.
Κόβουμε τα 230 γρ. από το βούτυρο (κρατάμε τα υπόλοιπα 20 γρ. τα οποία λιώνουμε για αργότερα), το ρίχνουμε στη ζύμη και τη ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ελαστική και ομοιογενής.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το ξύσμα του λεμονιού, τα αμύγδαλα και το ρούμι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει 30 λεπτά.


Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα τετράγωνο, το μισό κομμάτι το αφήνουμε πιο παχύ και γυρίζουμε το πιο λεπτό κομμάτι πάνω από το παχύ, διπλώνοντας στα δύο. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και βάζουμε εκεί το στόλεν. Σκεπάζουμε με ένα πανάκι και αφήνουμε πάλι 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά και κατόπιν στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο που κρατήσαμε.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη σε ομοιόμορφη στρώση.


Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:Τηγανόψωμα (Σαντορίνη)


'Εφτιαξα τα τηγανόψωμα σήμερα το βράδυ, γι' αυτό και η ανάρτηση τόσο αργά, αλλά εξαφανίστηκαν και ίσα που πρόλαβα να τα φωτογραφήσω.
Τρώγονται μετά μανίας και συνοδεύουν οποιοδήποτε φαγητό.
Είναι μια Ελληνική τοπική συνταγή, γι' αυτό αποφάσισα να την βάλω στο "Μαγειρεύουμε Ελληνικά".

Υλικά
2 κούπες αλεύρι
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ώριμες
1 κούπα νερό
αλάτι-πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και προσθέτουμε τις ντομάτες καθαρισμένες και λιωμένες, τα κρεμμυδάκια και το αλατοπίπερο.
Χτυπάμε καλά το μείγμα με ξύλινο κουτάλι, ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Βάζουμε λάδι στη φωτιά. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα, ρίχνοντας μία μία κουταλιά από το μείγμα στο τηγάνι. Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά, γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη.

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Μοσχαράκι με γλυκό κρασί

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Λίλας, για να μαγειρέψουμε Ελληνικά, βάζω αυτή την απλή, αλλά μακράν νόστιμη συνταγή.

Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι χτένι σε μικρούς κύβους
1 ποτήρι κρασί γλυκό μαυροδάφνη Πατρών
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
λάδι κατά βούληση
αλάτι-πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο
μπαχάρι τριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγο να πάρει 2-3 βράσεις και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ. Συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει το κρέας.
Βράζουμε μακαρόνια σπαγγέτι(αλλά και τα χοντρά είναι το κάτι άλλο) ή πένες ή ακόμη πουρέ ή ρύζι και συνοδεύουμε το φαγητό μας.
            

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Τούρτα με δύο σοκολάτες της Μαρίας



Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχα γενέθλια, κι είπα να πρωτοτυπήσω να φτιάξω μια τούρτα και για μένα.
Συνήθως φτιάχνω για όλους τους άλλους και στα δικά μου γενέθλια βαριέμαι να φτιάξω.
Φέτος έφτιαξα μια τούρτα με τα υλικά που μου αρέσουν πιο πολύ, διάλεξα το παντεσπάνι που μου αρέσει, το οποίο έχει φουντούκια και χρησιμοποίησα δύο κρέμες με σοκολάτα, η μια μαύρη και η άλλη λευκή. Αυτή η τούρτα για μένα αποτελεί έναν ακαταμάχητο πειρασμό, είναι πολύ εθιστική, λόγω της σοκολάτας βλέπετε, δεν μπορείς να φας ένα κομμάτι μόνο!!.

Υλικά για το παντεσπάνι
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Πολτοποιούμε τα φουντούκια στο multi.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν, προσθέτουμε σιγά σιγά τα φουντούκια και το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεύοντας.
             
Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε σε ταψάκια 24 εκ. , τα οποία τα έχουμε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά περίπου.
Για να το φτιάξετε με το Thermomix δείτε εδώ

Υλικά για την μαύρη κρέμα
100 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
3 κρόκους αυγών 
40 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα





              
Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα ενιαίο.

Ζεματίζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, κτυπώντας τα καλά πάνω σε μπεν μαρί.Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας στους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να πήξει λίγο.
Αφήνουμε στο ψυγείο λίγο, πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Στο Thermomix την φτιάχνουμε ως εξής:
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια στον κάδο και γυρίζουμε την ταχύτητα στο 10 μέχρι να αλεστεί.
Προσθέτουμε στον κάδο και τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για την άσπρη κρέμα ganache
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα άσπρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος(να μην βράσει) και ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει απαλή κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε.


Και οι δύο κρέμες σοκολάτας, όταν τις χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχουν ροή, κοινώς να τρέχουν πάνω από το παντεσπάνι.
Γι' αυτό για να συναρμολογήσουμε την τούρτα, χρησιμοποιούμε τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενο τοίχωμα 24 εκατοστών (ίδιο μέγεθος με το παντεσπάνι).

Προσέχουμε επίσης να μην υπάρχουν σημεία στο παντεσπάνι, κατά την συναρμολόγηση, από τα οποία θα μπορούσε να διαφύγει η ρευστή μας κρέμα.
Γι' αυτό το λόγο, μπορούμε να ντύσουμε το τσέρκι μας στη βάση και γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ένα παντεσπάνι στο τσέρκι, ραντίζουμε με λικέρ της αρεσκείας μας και ρίχνουμε την μαύρη κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί κάπως η κρέμα και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και την άσπρη κρέμα.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθούν οι κρέμες, στη συνέχεια αφαιρούμε το τσέρκι και διακοσμούμε με φλύδες σοκολάτας.