Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Τούρτα γενεθλίων



Αυτές οι μέρες είναι μέρες γενεθλίων, γενέθλια για κοντινά και αγαπημένα πρόσωπα.
Αυτή η συγκεκριμμένη τούρτα έχει ταίσει γενιές και γενιές γενεθλίων.
Ξεκινώντας από τον ανιψιό μου που χθές έκλεισε τα 23 χρόνια(να τα εκατοστήσει το παιδί), συνεχίζοντας με την ανιψιά και πρόσφατα με το γιό και τον μικρό ανιψιό, αυτή η τούρτα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις άπειρες φορές.
Η προέλευσή της, χέρι με χέρι από την παλιά φίλη Ρούλα, η οποία την πρώτη φορά με κάλεσε στο σπίτι της να την φτιάξουμε μαζί.
Διάσημη και περιζήτητη λοιπόν έχει γίνει η τούρτα επί σειρά ετών και ήρθε η ώρα να γίνει ακόμη πιο διάσημη αφού θα την γνωρίσετε κι εσείς.

Για το παντεσπάνι (ταψί Νο 28)
5 αυγά
4 1/2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη (360 γρ.)
4 1/2 φλυτζάνια του καφέ φαρινάπ (240 γρ.)
1 βανίλια
1 φλυτζανάκι (μικρό) του καφέ κονιάκ



Προετοιμασία
Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε την βανίλια, το κονιάκ και την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το οποίο προηγουμένως το έχουμε καλύψει με βουτυρωμένη λαδόκολλα, προσέχοντας να καλυφθούν και τα πλάγια του ταψιού.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μισή ώρα περίπου.
Αφού κρυώσει κόβουμε το παντεσπάνι σε τρείς δίσκους και όταν στρώνουμε την τούρτα το βρέχουμε με σιρόπι (το σιρόπι να είναι κρύο).

Σιρόπι:
Βράζουμε για 7 λεπτά, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 1/2 ποτήρι νερό, 1 βανίλια, λίγες σταγόνες λεμόνι



Κρέμα βανίλια σαντιγύ
1 κρέμα γάλακτος φυτική 500ml
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ κρύο
1 βανίλια

Ετοιμασία
Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και σιγά-σιγά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Κρέμα σοκολάτα
6 αυγά
400 γρ. κουβερτούρα
3 κουταλάκια του γλυκού βιτάμ
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
μισή ποσότητα από την κρέμα βανίλια που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.
3-4 σταγόνες λεμόνι για τη μαρέγκα


Προετοιμασία
Λιώνουμε την σοκολάτα με το βιτάμ σε μπέν μαρί.
Κτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα μαζί με τις σταγόνες λεμονιού.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, την βανίλια, το κονιάκ και ανακατεύουμε σιγά σιγά την μαρέγκα.
(Αυτή την φορά κτύπησα τους κρόκους με τη ζάχαρη σε μπέν μαρί,μέχρι να φθάσουν σε θερμοκρασία λίγο πριν τους 60 βαθμούς, για το φόβο της σαλμονέλας)
Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος ανακατεύουμε στο μείγμα την μισή κρέμα βανίλια.
Και τις δύο κρέμες (βανίλια και σοκολάτα) τις αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Την κρέμα σοκολάτα την στρώνουμε σε δύο στρώσεις ενδιάμεσα στους δύο δίσκους παντεσπάνι και αφού καλύψουμε με την τρίτο δίσκο διακοσμούμε με την υπόλοιπη κρέμα βανίλια σαντιγύ.
Στολίζουμε με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γλυκές φρυγανιές

Να φτιάξουμε κάτι για τον καφέ μας, να το απολαύσουμε με μαρμελάδα, με σοκολάτα και ότι άλλο μας ευχαριστεί.
Πάντα πίστευα ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, σε μένα τουλάχιστον ισχύει αυτό και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ποτέ.
Ποτέ μου δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που σηκώνονται το πρωί και δεν βάζουν τίποτα στο στόμα τους, το θεωρώ έγκλημα για τη λειτουργία του οργανισμού τους.
Γι αυτό στο ψυγείο μου υπάρχουν πάντα μαρμελάδες, φρούτα και στα ντουλάπια μου πάντα κυκλοφορούν μπισκότα, κουλουράκια, φρυγανιές (όπως οι πιο πάνω) κ.ο.κ. 
Όταν δε πηγαίνω ταξίδια φροντίζω το ξενοδοχείο να έχει πλούσιους μπουφέδες στο πρωινό. Με εξιτάρει να ανακαλύπτω καινούριες γεύσεις (ειδικά στο εξωτερικό) και τι ακόμη θα μπορούσαμε να φάμε  διαφορετικό στο πρωινό μας.

Υλικά
1 αυγό
1/2 κούπα(100 γρ.) ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
12 κουταλιές της σούπας γάλα
1 βανίλια
3 κουταλάκια μπέικιν
250 γρ.αλεύρι



Κτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και την βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
Βάζουμε τη ζύμη μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα  24 εκ., προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Κόβουμε το γλυκό σε φέτες , τοποθετούμε τις φέτες στο γκριλ του φούρνου και τις αφήνουμε να ψηθούν για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε για πρωινό βουτώντας τες μέσα στον καφέ ή βάζουμε μαρμελάδα, σοκολάτα.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Κοτόπουλο στο αλουμινόχαρτο με σάλτσα γιαουρτιού


Αυτή η συνταγή αντιπροσωπεύει την απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.
Ένα φαγητό τόσο απλό αλλά τόσο νόστιμο!!, θα ξοδέψει λίγο από το χρόνο σας και θα σας ανταμείψει στο δεκαπλάσιο.
Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας πάμε στα έργα.

Υλικά (4 μερίδες)
4 στήθη κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι
4 κουταλιές της σούπας μείγμα αρωματικών βοτάνων για κρέας (στο Σ/Μ)
χυμός ενός λεμονιού


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αναμιγνύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο και τα αλείφουμε με το λάδι.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο αλουμινόχαρτο και το πασπαλίζουμε με τα αρωματικά, ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού.
Τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο, διπλώνοντας τις άκρες σφιχτά, ώστε να μην χυθεί ο χυμός.
Βάζουμε τα πακέτα σε σχάρα στο φούρνο και τα ψήνουμε για 30 λεπτά.
Προς το τέλος αν θέλουμε ανοίγουμε λίγο τα πακέτα για να ροδίσει λίγο το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε με ρύζι και πράσινη σαλάτα.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μηλόπιτα με γιαούρτι και καρύδα


Η δημιουργία αυτής της συνταγής μέσα στο μυαλό μου έγινε πρόσφατα (εχθές), συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία από διάφορες συνταγές που είχα φτιάξει.
Η εκτέλεσή της έγινε άμεσα γιατί εδώ και καιρό ο αγαπημένος μου ανδρούλης μου έλεγε: μα δεν θα φτιάξεις καμμιά μηλόπιτα; καιρό έχεις να φτιάξεις μηλόπιτα!! κ.ο.κ.
Έπρεπε όμως να βρώ μια συνταγή που να αρέσει και σε μένα, γιατί είμαι λίγο περίεργη με τις μηλόπιτες, δεν μου αρέσουν όλες, μου αρέσουν κυρίως αυτές που είναι κέικ μηλόπιτες.
Όταν λοιπόν είδα το διαγωνισμό στο φιλικό μπλόγκ http://www.royal-coconut.blogspot.com/μπλόγκ  είπα, ωραία με ένα σμπάρο δύο τριγώνια, και τον ανδρούλη μου θα ευχαριστήσω και επίσης θα πάρω μέρος στο διαγωνισμό event with apples
Έτσι προσπάθησα να δημιουργήσω κάποια συνταγή στα μέτρα μου, αλλά πάνω απ'όλα εύγευστη και εύκολη.
Το πείραμα λοιπόν έγινε και αφού διαβάζετε αυτές τις γραμμές, καταλαβαίνετε ότι στέφθηκε με πλήρη επιτυχία.
Το μηλοπιτοκεκάκι μου βγήκε τέλειο και σε εμφάνιση και σε γεύση, αλλά επειδή δεν θέλω να περιαυτολογώ σας προσκαλώ να το δοκιμάσετε. Εξάλλου πως είναι δυνατόν να ψηφίσετε αν πρώτα δεν δοκιμάσετε;

 Πρώτο μείγμα
2 1/2  κούπες αλεύρι φαρινάπ
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
200 γρ. γιαούρτι αγελάδος
1/3 της κούπας σπορέλαιο
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 βανιλέτα
1 τσιμπιά αλάτι
2 μήλα
 χρησιμοποίησα τα κίτρινα μήλα που τα λέμε μπανανόμηλα, γιατί μου αρέσει το άρωμά τους. (τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε πρώτα στα δύο κάθετα, μετά τα μισά τα κόβουμε στη μέση και καθαρίζουμε τα κουκούτσια. Στη σενέχεια καθένα κομμάτι το κόβουμε λεπτές φέτες μισοφέγγαρα.)

Δεύτερο μείγμα
8 κουταλιές γεμάτες μαύρη ζάχαρη (υγρή)
6 κουταλιές της σούπας λιωμένη μαργαρίνη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Τρίτο μείγμα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
50 γρ.ινδοκάρυδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου
Κτυπάμε το γιαούρτι μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, την βανίλια, το σπορέλαιο και το αλάτι.
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε τα 2/3 της ζύμης σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 26 εκατοστών (αν έχετε με αποσπώμενο τοίχωμα) και καρφώνουμε τα μήλα στη ζύμη, κομμένα σε μισοφέγγαρα με την ίσια πλευρά κάτω.

Ανακατεύουμε μαζί τη μαύρη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και την κανέλα και το απλώνουμε πάνω από τα μήλα.

Συνεχίζοντας, ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζύμη καλύπτοντας τα μήλα με το μείγμα της ζάχαρης.
Βάζουμε το ταψί στον ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου, κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη και το αυγό.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, καλύπτουμε με αυτό το μείγμα την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζουμε με την καρύδα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς κελσίου για ακόμα 40 λεπτά περίπου ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.


Υ.Γ (αν η επιφάνεια ροδίσει πριν ψηθεί το γλυκό καλύπτουμε το ταψί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο)

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πίτσα με μακαρόνια και κιμά

Πίτσα χορταστική είναι αυτή, τα έχει όλα, ψωμί, κρέας, λαχανικά, ζυμαρικά, είναι μόνη της ένα πλήρες γεύμα και κάτι παραπάνω γιατί με όλα αυτά γίνεται αμαρτωλή!! ψωμί με ζυμαρικά μαζί; πέφτει πολύ, αλλά είναι απίστευτη παρ' όλα αυτά, δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως.
Τέλος πάντων ας σας πω πως την έφτιαξα...
Βασικά είχα φτιάξει μακαρόνια με κιμά, αλλά επειδή δεν είχα ζυμώσει ψωμί, είπα να φτιάξω μια ζύμη  και να βάλω εκεί τα μακαρόνια με τον κιμά.
 
Φτιάχνουμε λοιπόν κιμά για μακαρόνια, δηλαδή τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίχνουμε τον κιμά (600 γρ. έβαλα)τσιγαρίζουμε και αυτόν, σβήνουμε με κρασί, βάζουμε ένα κουτί πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο) και αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά. Βράζουμε τα μακαρόνια (κοντά π.χ βίδες, πένες κτλ) και τα αφήνουμε στην άκρη.



Υλικά για την ζύμη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ.χλιαρό νερό(περίπου 1,5 κούπα)
25 γρ. μαγιά νωπή
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε το λάδι και εν συνεχεία το αλεύρι με το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη, την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Για το γέμισμα της πίτσας επίσης θα χρειαστούμε:
2 πιπεριές πράσινες  κομμένες σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρούς κύβους
500-600 γρ. τυριά τριμμένα που λιώνουν (εγώ έβαλα γκούντα και τσένταρ)
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες, λαδώνουμε 4 ταψιά στρογγυλά 30 εκ. και ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε πιτούλες της ίδιας διαμέτρου (εγώ το έκανα κατευθείαν μέσα στο ταψί).
Καλύπτουμε κάθε πίτσα με μια στρώση μακαρόνια, σκορπίζουμε την κόκκινη πιπεριά, απλώνουμε μια στρώση κιμά μαζί με λίγη σαλτσούλα, μοιράζουμε τις πράσινες πιπεριές, τις ροδέλες της ντομάτας και τέλος πασπαλίζουμε με τα τυριά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25- 30 λεπτά περίπου.

Εγώ όπως βλέπετε το μισό ζυμάρι το έφτιαξα ένα καρβελάκι ψωμάκι, έκανα δηλαδή 2 πίτσες 30 εκατοστών.



Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ψάρι στο φούρνο με ρύζι και πορτοκάλι

   
Την περασμένη βδομάδα έφτιαξα αυτό το ψαράκι, θέλοντας να δώσω διέξοδο στις ανησυχίες μου για το καθημερινό φαγητό και συγχρόνως να ωραιοποιήσω το καημένο το ψαράκι που δεν το προτιμά κανείς στην οικογένεια, εκτός από μένα βέβαια που το λατρεύω.
Μπορώ να πω και να περηφανευτώ ότι τα κατάφερα, γιατί επιτέλους ο υιός μου έφαγε μια ολόκληρη μερίδα!!
Πρωτοφανές γιατί έχει κάτι χρόνια να φάει ψάρι, από τότε που του έφτιαχνα τις σούπες.
Τώρα εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.


Υλικά
3 κουταλιές της σούπας  φρέσκο χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας  λάδι
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
4 σκελίδες σκόρδο (έβαλα 2)
1κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
6 φιλέτα ψαριού (εγώ χρησιμοποίησα pangasius )
1 1/2 κούπα   μακρύκοκο ρύζι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κουτί  ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ρίγανη

αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο

Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ και φαρδύ μπολ ανακατεύουμε  το χυμό του λεμονιού με το λάδι, το σκόρδο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι ζάχαρη, το μισό μαϊντανό, και Βάζουμε μέσα τις φέτες του ψαριού να μαριναριστούν για 15 λεπτά, τις γυρίζουμε μία φορά.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Μέσα σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας  λάδι σε μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σοτάρουμε μέχρι να είναι διάφανο, περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας. 
 Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τη ρίγανη, 1κουταλάκι αλάτι και το πιπέρι.
 Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα γύρω στα 7 λεπτά ανακατεύοντας πότε πότε.
Τοποθετούμε το ρύζι σε ένα πυρέξ και το απλώνουμε να καλύψει τη βάση του.
Βάζουμε το ψάρι στο πάνω μέρος και περιχύνουμε με την μαρινάτα.
Αδειάζουμε πάνω στο ψάρι τη σάλτσα και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αλμυρό κέικ με καπνιστό σολωμό

Ένα αλμυρό κέικ, ένα από τα κεράσματά μου, στην πρώτη συνάντηση των μαγειρικών μπλογκ.
Η προσδοκία μου και η χαρά μου, ήταν να αρέσει στους φίλους και τις φίλες που συνάντησα για πρώτη φορά κι ελπίζω αυτό να έγινε πραγματικότητα.

 Υλικά       
250 γρ. αλεύρι
4 αυγά
1 ποτήρι κρασί άσπρο ξηρό
4 κουταλιές της σούπας λάδι
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. σολωμό καπνιστό (ή μπέικον)
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι κομμένες οριζόντια σε κομματάκια

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά και ενσωματώνουμε ένα ένα το λάδι και το κρασί.
Ανακατεύουμε καλά το σύνολο( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ) και προσθέτουμε το σολωμό, τις ελιές και τη γραβιέρα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα του κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό.

Πίτα μπατζίνα Ιωαννίνων

Το Σάββατο το βράδυ βρέθηκα σε ένα φιλικό σπίτι, εκεί η αγαπητή φίλη Καλή (όνομα και πράμα), μου πρότεινε αυτή την εύκολη και νόστιμη πιτούλα.
Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να την φτιάξουμε, έξω βρέχει και κλεισμένοι μέσα στο σπίτι κάτι πρέπει να έχουμε να τσιμπολογάμε.
Η μαμά της Καλής είναι από τα Γιάννενα και φτιάχνει αυτή την πιτούλα χρησιμοποιώντας, εμπειρικά με το μάτι, τις ποσότητες των υλικών.
Η Καλή λοιπόν μου είπε περίπου την ποσότητα των υγρών και εγώ υπολόγισα τα υπόλοιπα.
Τα υλικά που σας δίνω είναι για ένα ταψί 30 εκ.
Αν θέλετε να διπλασιάσετε την δόση, θα βάλετε τη ζύμη σε ταψί 40 εκ.

Υλικά για ταψί 30 εκ.
1 1/2 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμούς)
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
250 γρ. τυρί φέτα
(μπορούμε να βάλουμε 150 γρ. φέτα και 150 γρ. ρεγκάτο, όπως έκανα εγώ ή αν δεν μας αρέσει η φέτα να βάλουμε μόνο 300 γρ.τυρί ρεγκάτο )
λίγο αλάτι και πιπέρι

Ανακατεύουμε μαζί το νερό, τη μαγιά και το αλεύρι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα(σαν κουρκούτι).
Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το ρεγκάτο και τη φέτα χοντροτριμμένη με το χέρι, αλάτι και πιπέρι.
Λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο του με τριμμένη φρυγανιά(αυτό το έκανα για να βγει πιο τραγανή η βάση της πίτας).
Αδειάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα, πρέπει η στρώση να είναι λεπτή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.


Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

1st greek food blogger Camp

Η πρώτη συνάντηση  των ελληνικών food bloggers είναι γεγονός.
Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο στην Βίκυ Κουμάντου, στην "Εντέλεια πληροφορική" και σε όλους τους συνεργάτες τους.
Επίσης πολλά συγχαρητήρια στους ομιλητές, που γέμισαν με την παρουσία τους και τις γνώσεις τους τον ευχάριστο χρόνο που περάσαμε κατά την συμμετοχή μας στη συνάντηση.
Ας δούμε τώρα μερικά στιγμιότυπα από αυτή την πρώτη συνάντηση των greek food bloggers και πάρτε κάποια γεύση (εσείς που δεν ήλθατε), από τις ερασιτεχνικές φωτογραφίες μου.















Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μπιφτέκια στο φούρνο με κρούστα μουστάρδας


                   Σήμερα θα έφτιαχνα μπιφτέκια, τα γνωστά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.
Ξεφυλλίζοντας όμως ένα βιβλίο (από τα πολλά που έχω), λίγο πριν τα βάλω στο φούρνο, έπεσα πάνω σ' αυτήν την νόστιμη κρούστα μουστάρδας.
Εσείς τι θα περιμένατε να κάνω;
Φυσικά την υιοθέτησα αμέσως.

Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
2 παξιμάδια κρίθινα κανονικού μεγέθους
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
50 ml γάλα
Ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για την κρούστα μουστάρδας
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη (1/2 κούπας)
200 γρ. μουστάρδα (1/2 κούπας)
1 αυγό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κουταλάκι θυμάρι
λίγο λάδι
   

   
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια, μουλιάζουμε τα παξιμάδια και όταν γίνουν εντελώς μαλακά τα στύβουμε να φύγουν τα νερά.
Προσθέτουμε μέσα στον κιμά τα παξιμάδια καθώς και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά ώστε να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο λείο μείγμα.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο λάδι, νερό, λίγο λεμόνι (αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες) και τα ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ έχουμε ψιλοκόψει τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη φρυγανιά, το λάδι, το θυμάρι και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε από μια κουταλιά σε κάθε μπιφτέκι, την απλώνουμε και τα βάζουμε ξανά στο φούρνο στη θέση του γκριλ για 5-10 λεπτά περίπου.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Φτιάχνουμε μόνοι μας ζαχαρούχο γάλα

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι καλό και χρήσιμο να ξέρουμε να φτιάχνουμε πράγματα μόνοι μας.
Είναι θέμα οικονομικό αλλά όχι μόνο, είναι βασικό να ξέρουμε τι περιέχουν αυτά που τρώμε, τουλάχιστον όσα άσχημα μπορούμε να τα γλιτώνουμε.
Το ζαχαρούχο γάλα που θα φτιάξουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας, στα παγωτά μας, να το βάλουμε στον καφέ μας και όπου αλλού χρησιμοποιούμε κι αυτό που αγοράζουμε.
Το γάλα σκόνη που χρησιμοποίησα, ήταν από καθαρό αποβουτυρωμένο  γάλα και χωρίς συντηρητικά.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη (εδώ εγώ έχω βάλει άσπρη).



Υλικά
1 κούπα γάλα σκόνη
2/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας νερό βραστό
Κτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός τη ζάχαρη με το βραστό νερό.
Προσθέτουμε το γάλα σκόνη και ανακατεύουμε τουλάχιστον 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά.
Θα πάρουμε ένα μείγμα αρκετά υγρό, αλλά μετά από μια νύχτα στο ψυγείο, γίνεται σαν το ζαχαρούχο γάλα που αγοράζουμε.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Χοιρινό με σάλτσα φυστικιού

Ώρα να μαγειρέψουμε και κανένα φαγητό να καρδαμώσουμε λίγο και να πάρουμε δυνάμεις.
Εγώ τουλάχιστον τις χρειάζομαι αυτές τις δυνάμεις γιατί αλλιώς δύσκολα θα βγάζω τη μέρα.
Κούραση εις το τετράγωνο, αυτό ξέρω να πω, καθημερινή δουλειά, καθημερινά δρομολόγια, καθημερινό διάβασμα (γιατί μαθαίνω κι εγώ), ευτυχώς που έρχεται και το σαββατοκύριακο για να κουραστούμε πιο πολύ, λέω εγώ, γιατί τότε θα θυμηθούμε ότι δεν έχουμε κάνει όλη τη βδομάδα να το κάνουμε το σαββατοκύριακο.
Αφήστε τα λοιπόν μην τα συζητάτε καθόλου!!!
Μαγειρέψτε γιατί χανόμαστε!!!

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομματάκια
(μπορούμε να βάλουμε αντί για χοιρινό άλλο κρέας, όπως κοτόπουλο και να είναι πιο υγιεινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας πάστα φιστικιού (στο Σ/Μ φυστικοβούτυρο)
λάδι
αλάτι-πιπέρι
1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
          

Προετοιμασία
Ζεσταίνουμε το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καεί το κρεμμύδι.
Διαλύουμε τον πελτέ και την πάστα του φιστικιού σε λίγο νερό και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό ώστε να καλύψει εντελώς το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 35 λεπτά περίπου.
Στο τέλος του ψησίματος, αραιώνουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ώστε να πυκνώσει η σάλτσα φιστικιού.
Συνοδεύουμε το φαγητό μας και σερβίρουμε με ρύζι.
Αλλά και με χυλοπίτες είναι το ίδιο ωραίο.