Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κεφτέδες στο φούρνο με σάλτσα και τυρί



Ένα φαγητό για το γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Οι κεφτέδες δεν έχουν τηγανιστεί κι έχουν πιο ελαφριά υφή και γεύση, επιπρόσθετα ήθελα να το φτιάξω για το γιο μου και για όλα τα παιδιά, που επιβάλλεται να τρώνε κρέας τρεις φορές την βδομάδα, για να έχουν τα απαραίτητα αποθέματα σιδήρου.
 Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1/4 κούπα ρύζι
2 κουταλιές της σούπας αρωματικά(ρίγανη, βασιλικό,μαϊντανό)
αλάτι-πιπέρι
1 γουλιά σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι

Επίσης ανακάτεψα στο μείγμα 2/3 κούπας γραβιέρα γλυκιά τριμμένη.
Για να γίνουν αφράτοι οι κεφτέδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο υγρό στη ζύμη, όπως λίγο χυμό ντομάτας, ή ακόμη και κρύο νερό (περίπου 1/3 της κούπας).
Για τη σάλτσα ντομάτας
1  κουτί σάλτσα ντομάτας
1 κουτί αποφλειoμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
1/2  κούπα λάδι
Αν μας αρέσει προσθέτουμε τυρί τριμμένο της προτίμησής μας στην επιφάνεια του φαγητού (παρμεζάνα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι).
1 πακέτο κοντά μακαρόνια της προτίμησής μας, βρασμένα και στραγγισμένα.


Ζυμώνουμε καλά μαζί τον κιμά, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το αυγό, το ρύζι, τα αρωματικά, το τυρί, το σκόρδο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Φτιάχνουμε το μείγμα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τα υλικά της σάλτσας ντομάτας, τα οποία τα έχουμε ήδη ανακατέψει μεταξύ τους.
Βάζουμε το πυρέξ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο πυρέξ τα βρασμένα μακαρόνια, ενδιάμεσα στα κεφτεδάκια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί και αφήνουμε να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά ακόμα.


           

Πατατοσαλάτα του Δημήτρη

Αυτή είναι η πατατοσαλάτα που μας έφερε ο φίλος μας Δημήτρης, για να συνοδεύσει τις ψημένες στα κάρβουνα μπριζόλες, στο μπάρμπεκιου που διοργανώσαμε στον κήπο μας.
Ομολογουμένως νοστιμότατη, γεια στα χέρια σου Δημήτρη, πάντα τέτοια, σ΄ευχαριστούμε πολύ.

Υλικά
2 κιλά πατάτες
1 βαζάκι αγγουράκια τουρσί
1 μικρό γάλα εβαπορέ
4-5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 κρεμμύδι μέτριο

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βάζουμε να βράσουν.
Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια και κρατάμε την άρμη.
Όταν βράσουν οι πατάτες (να κρατάνε) τις βγάζουμε στο σουρωτήρι να κρυώσουν λίγο.
Τρίβουμε στο mini-pimer το κρεμμύδι.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το αγγούρι και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε ένα βαθύ δοχείο (κανάτα μάλλον), βάζουμε τη μαγιονέζα, την άρμη, το γάλα και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα χτυπάμε είτε με το μίξερ ή με ένα γρήγορο αναδευτήρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνουμε το μείγμα, περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ξύλινη μέχρι να πάρουν από το μείγμα όλες οι πατάτες.

Το φυλάμε στο ψυγείο, αλλά όχι πολλές μέρες λόγω του κρεμμυδιού.

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γλυκό με σοκολάτα και μπύρα


Γλυκό με μπύρα; γίνεται γλυκό με μπύρα θα μου πείτε;
Κι όμως γίνεται σας διαβεβαιώ, το έφαγα και με το ζόρι κρατήθηκα να μην καταβροχθίσω το μισό, είμαι και γλυκατζού βλέπεται.
Εσείς πάλι αν έχετε ενδοιασμούς μια δοκιμή θα σας πείσει και θα έλεγα θα σας ανταμείψει που κατανικήσατε τις αμφιβολίες σας και φτιάξατε αυτό το περίεργο αλλά νόστιμο γλυκάκι.
Έχω ξαναφτιάξει τέτοιου είδους γλυκό που θέλει βράσιμο, αλλά βέβαια με διαφορετικά υλικά και φυσικά άλλη γεύση.
Σ΄αυτό το γλυκό, η υπόξινη γεύση του γλάσου το απογειώνει και συγχρόνως η προσθήκη της μπύρας το κατατάσσει στα ιδιόμορφα αλλά συγχρόνως  όμορφα γευστικά γλυκά.

Υλικά για το γλυκό
1 κούπα μπύρα (250ml)
250 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
7 κουταλιές της σούπας κακάο (70 γρ.)
2 κούπες ζάχαρη + 2 κουταλιές της σούπας (480 γρ)
2 αυγά
2/3 κούπα κρέμα γάλακτος (160 γρ )
2 βανιλέτες (15 γρ.)
4 κούπες αλεύρι ( 530 γρ.)
2 1/2 κουταλάκια σόδα
       


Υλικά για το γλάσο
300 γρ. τυρί κρέμα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
ξύσμα ενός λεμονιού και ο χυμός
1 κούπα κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί (200 ml )



Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη μπύρα, προσθέτουμε το βούτυρο και θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ενσωματώνουμε αυτό το μείγμα με το μείγμα της μπύρας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 30 εκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, μέχρι η οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο γλυκό να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 2 ώρες.


 Για το γλάσο
Χτυπάμε το τυρί με το μίξερ μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα (ή κρατάμε όλο το ξύσμα για τη διακόσμηση) και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
Μέσα σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε ομοιόμορφα το γλάσο πάνω από το γλυκό μας, διακοσμούμε αν θέλουμε με το ξύσμα ή με τρίμματα σοκολάτας.



Σνίτσελ στο φούρνο με σάλτσα κάρυ

         

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ψάχνω να βρω τρόπους για να αποφύγω το τηγάνι.
Αυτή τη φορά επεχείρησα να ψήσω τα σνίτσελ μου στο φούρνο και αποδείχθηκε πάρα πολύ καλή ιδέα.
Αυτή την ιδέα μου την έδωσε ένα βιβλιαράκι από το ρομπότ που έχω στην κουζίνα μου,  στη συνέχεια αποφάσισα να τα εμπλουτίσω και να τα συνοδεύσω με τη σάλτσα κάρυ.
Η σάλτσα κάρυ είναι μια σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα, είναι λοιπόν μια χρήσιμη σάλτσα για όλες τις κουζίνες.
Αν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του κάρυ κατά το 1/3 όπως έκανα εγώ, σας εγγυώμαι ότι δεν θα καταλάβετε τίποτα καυτερό στο στόμα σας.
Αν πάλι σας αρέσουν τα καυτερά δώστε του να καταλάβει!!
                            
                           

Υλικά
4 σνίτσελ κοτόπουλο ή άλλο κρέας
2 αυγά + λίγο γάλα
1 /2 κούπα περίπου φρυγανιά τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
λίγο λάδι

Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ και τα αφήνουμε για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
Εν τω μεταξύ σε ένα βαθύ πιάτο κτυπάμε τα αυγά με το γάλα και βουτάμε τα σνίτσελ, εν συνεχεία τα τυλίγουμε στη φρυγανιά και τα τοποθετούμε στο ταψί που έχει ήδη κάψει.
Αφήνουμε να ψηθούν και να ροδίσουν από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε και από την άλλη.

Για τη σάλτσα κάρυ
3 μέτρια κρεμμύδια
3 κουταλιές ηλιέλαιο
3 κουταλιές σκόνη κάρυ (έβαλα 1 κουταλιά)
2 κουταλιές ξύδι
1 1/3 κούπες ζωμό από κοτόπουλο ή  νερό + ένα κύβο κότας
1/3 κούπες κρέμα γάλακτος
1 μπανάνα
1 μήλο πράσινο
χυμό από μισό λεμόνι
λίγη ζάχαρη
(είναι καλύτερα να την φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με κοτόπουλο, με ψάρι, με κρέας, με πατάτες ψητές, με λαχανικά.
                                   
                                  
Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με το ηλιέλαιο.
Προσθέτουμε το κάρυ από 1-3 κουταλιές, αναλόγως πόσο καυτερό το θέλουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό ή το νερό με τον κύβο, το λεμόνι, τη μπανάνα και το μήλο σε κομμάτια  καθαρισμένα. Βράζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το ξύδι, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν γίνει χλιαρή πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ ώστε να αποκτήσει μια ομοιόμορφη υφή.



Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μουστοκούλουρα

Έπρεπε ο μούστος, που μου έφερε ο καλός συνάδελφος Θοδωρής από τα σταφύλια του, με τη φροντίδα της Δέσποινας πάντα, να πιάσει τόπο.
Γι' αυτό επειδή δεν μου αρέσει καθόλου η μουσταλευριά, φυσικό επόμενο ήταν να καταναλώσω τον μούστο φτιάχνοντας μουστοκούλουρα.
Η μέρα ήταν καλή, Σάββατο αύριο και δεν έχουμε τον βραχνά του πρωινού ξυπνήματος, οπότε ευκαιρία να χωθούμε στην κουζίνα (εγώ δηλαδή) και να βγούμε όταν η νύστα και η κούραση μας καταβάλλει.
Αααααχ!!, θα μου πείτε, τρέλα που έχει ο κόσμος!!!
                   
Υλικά
1 κούπα λάδι(2oo gr)
1/2 κούπα πετιμέζι (εγώ έβαλα μελάσα)(140 gr)
1 1/2 κουταλάκι σόδα
1 κούπα μούστο(250 gr)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα σκόνη
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
χυμός από μισό λεμόνι
4 κούπες αλεύρι(έβαλα 580 γρ.)
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 κουταλάκι αλάτι
         

Προετοιμασία
Ανακατεύουμε και δουλεύουμε καλά το λάδι με το πετιμέζι ή τη μελάσα. Προσθέτουμε την σόδα διαλυμένη στο μούστο, τα κανελλογαρύφαλλα, το κακάο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό λεμονιού.
Δουλεύουμε πολύ καλά τη ζύμη και τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Αν θέλουμε τα κουλούρια μας να είναι μαλακά, πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή  και  να σχηματίζονται τα κουλουράκια με το κορνέ, πάνω σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Αν όχι, τότε θα προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι ώστε η ζύμη μας να πλάθετε.
Οπότε πλάθουμε τα κουλουράκια με τον τρόπο που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κρέπα γερμανική

Να λοιπόν μια συνταγή γερμανική, που βρήκα ψάχνοντας σε ένα γερμανικό βιβλίο. Γιατί συνήθως ψάχνω εγώ όπου μπορείς να φανταστείς και όποιος ψάχνει βρίσκει τελικά.
Με ενθουσιάζει να ψάχνω και να βρίσκω συνταγές ιδιόμορφες και πρωτότυπες.
Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και κρέπα.
Όταν την είδα είπα: αυτή η κρέπα ωραία φαίνεται δεν την δοκιμάζω να το επιβεβαιώσω;
Και ιδού το αποτέλεσμα της γερμανικής κρέπας:
Νόστιμη, λαχταριστή, όταν μας προκύψουν επισκέψεις ξαφνικές και μη, την βάζουμε για δευτερόλεπτα στο φούρνο, την βγάζουμε σε λίγα λεπτά, την προσγειώνουμε στη μέση του τραπεζιού με τα κατάλληλα συνοδευτικά και................την τσακίζουμε!!!

                                           

Υλικά
1 κούπα αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 βανίλιες
5 αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα γάλα
                        

Προετοιμασία
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και το γάλα.
Προσθέτουμε τη βανίλια, τη ζάχαρη και τα αυγά ένα- ένα χτυπώντας συγχρόνως κάθε φορά με το μίξερ.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό  πυρέξ ή ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε τη ζύμη της κρέπας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C (εγώ την έβαλα στον αέρα) και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει.

Σερβίρουμε ζεστή με σιρόπι ή ότι άλλο μας αρέσει.
Όπως βλέπετε στη φωτό ταίριαξε πολύ η σάλτσα σοκολάτας (προηγούμενη ανάρτηση), αλλά θα μπορούσαμε να βάλουμε και μαρμελάδα.
                                

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πεϊνιρλί

Πεϊνιρλί λαχταριστά, τα έφτιαξα εχθές στην προσπάθειά μου να εμπλουτίσω τις επιλογές για κολατσιό στο σχολείο.
Έγιναν βιαστικά και με υλικά που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή στο ψυγείο.
Προσπάθησα βέβαια να τα κάνω κάπως υγιεινά, γι' αυτό έβαλα στη γέμιση γαλοπούλα καπνιστή αντί για ζαμπόν, όσον αφορά το τυρί έβαλα γκούντα (όχι και τόσο υγιεινή επιλογή), αλλά θα μπορούσα να βάλω κασέρι και γραβιέρα ή κάποιο άλλο τυρί light.
Επίσης μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ότι σας αρέσει, αυγά βραστά, λουκανικάκια, κιμά βρασμένο που έχει περισσέψει (χωρίς πολλά υγρά) και ότι άλλο εμπνευστείτε.
Στο ταψί θα τα βάλετε πιό αραιά, όχι σαν και μένα που τα κόλησα μεταξύ τους, είπαμε βιαζόμουν και ήμουν και πολύ κουρασμένη.
Σας γράφω τα υλικά όπως τα έβαλα εγώ εκείνη την ώρα, αλλά επειδή έχω ψηφιακή ζυγαριά είναι σε γραμμάρια.
Σας υπόσχομαι όμως ότι μέσα στη μέρα θα τα μετατρέψω σε κούπες.
Παίρνω το θάρρος όμως να σας πώ, (αν δεν έχετε ψηφιακή ζυγαριά), ότι η κουζίνα σας και εσείς αξίζετε μια ψηφιακή ζυγαριά, σας λύνει πραγματικά τα χέρια.

Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 κούπες περίπου)
140  γρ. γάλα (1/2 κούπα)
150 γρ. νερό (2/3 κούπας)
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ( έβαλα φακελάκι βιολογική μαγιά, η οποία δεν πρέπει να αναμιχθεί απευθείας στο νερό, την ανακάτεψα με το αλεύρι και έτσι γλίτωσα αυτή τη διαδικασία. Θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Εκτέλεση:Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και τα ζεσταίνουμε να γίνουν χλιαρά (40 βαθμούς). Σε ένα άλλο μπόλ ή στο μπόλ του μίξερ, αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά, προσθέτουμε και τα υγρά και ζυμώνουμε να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα πεϊνιρλί. Πλάθουμε πιτάκια σε σχήμα οβάλ και απλώνουμε τα υλικά της γέμισης. Δημιουργούμε βαρκούλες κλείνοντας αριστερά και δεξιά τα πιτάκια, αφήνοντας ανοικτά στο κέντρο. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι (αλείφουμε αν θέλουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
                         

Υλικά για τη γέμιση
κέτσαπ ή άλλη σάλτσα ντομάτας
φέτες καπνιστής γαλοπούλας κομμένες σε κομματάκια
μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
λουκάνικα φραγφούρτης κομμένα σε ροδέλλες
τυρί της αρεσκείας σας (κασέρι, γκούντα, γραβιέρα)
     

Δεν γράφω ποσότητες, θα πράξετε κατά βούληση ανάλογα με το πόσα κομμάτια θα φτιάξετε και πόσο τα θέλετε γεμισμένα.
Π.Χ. εγώ έβαλα σε κάποια 2 φέτες γαλοπούλας, κέτσαπ και τυρί και σε κάποια άλλα 1 φέτα γαλοπούλας και λουκάνικο.
Δεν έβαλα καθόλου βούτυρο θέλοντας να τα κάνω πιο ελαφριά, αλλά εσείς αν θέλετε, πριν τα ψήσετε μπορείτε να βάλετε μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια κάθε κομματιού.
Μπορείτε λοιπόν να παίξετε με τη γέμιση και καλή σας επιτυχία.

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Σάλτσα σοκολάτας

                
Μία καλή, λατρεμένη συνταγή για σάλτσα σοκολάτας, την οποία μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε με γλυκά, παγωτά, κρέπες, muffins παιδικά και ότι άλλο μπορείτε να φαντασθείτε.
Να πω την αμαρτία μου ακόμη και πάνω στο ψωμί την έχω βάλει!!

Υλικά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 κούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
            
  
Μέσα σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γλυκόζη και το γάλα.
Αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε να λιώσει.
Αδειάζουμε σε βάζο καλά κλεισμένο και διατηρούμε στο ψυγείο όταν κρυώσει.
Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα λίγα λεπτά, όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ή την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μακαρόνια με σάλτσα κρεάτων

Μια σάλτσα για μακαρονάδες που δεν θέλει πολύ προετοιμασία και απαιτεί λίγο χρόνο στη κουζίνα.
Εμένα προσωπικά, επειδή μου λείπει ο άπλετος χρόνος, λόγω φροντιστηρίων, διαβάσματος κ.τ.λ., μου είναι πολύ χρήσιμη και ομολογουμένως είναι μια συνταγή που πολλές φορές μου λύνει τα χέρια.

Υλικά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
250 γρ. λουκάνικα γλυκά ή πικάντικα (εγώ προτιμώ γλυκά)
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί μανιτάρια ολόκληρα
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουτί χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικό
2 φύλλα δάφνης
λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε το περίβλημα(έντερο) από τα λουκάνικα και ανακατεύουμε το περιεχόμενο(κρέας) μαζί με τον κιμά.
Μέσα σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ρίχνουμε τα κρέατα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
Σερβίρουμε στα πιάτα τα μακαρόνια και σκεπάζουμε με σάλτσα και τυρί.


Carbonara express με πανσέτα


Είναι μια σάλτσα carbonara που σίγουρα θα την ξαναφτιάξω,  την έχω αγαπήσει πάρα πολύ γιατί είναι νόστιμη, απλή και γρήγορη. Μπορείτε ίσως να βάλετε παραπάνω κομμάτια πανσέτας, αλλά θεωρώ ότι θα είναι αρκετά αλμυρή.
Την ιδέα για αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μία χθεσινή μου επίσκεψη σε ένα restaurant στη "Μαρίνα Ζέας" στη παραλιακή της Αθήνας.

Υλικά
15 φέτες πανσέτα ή λουκάνικα Φρανκφούρτης (εναλλακτικά) 
1 κούπα κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
2 κρόκους αυγών
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρά κομμάτια(προαιρετικά)
φρέσκο πιπέρι και αλάτι
1 πακέτο ζυμαρικά λιγκουίνι ή πένες

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente τα στραγγίζουμε και κρατάμε μια κούπα από το νερό που έβρασαν.
Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε την πανσέτα (ή τα λουκανικάκια)να ροδίσει από όλες τις πλευρές και αφού την βγάλουμε από την φωτιά την κόβουμε σε κομμάτια.
Μέσα στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο και τα κρεμμυδάκια.
Μέσα σε ένα μπολ κτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα. Αδειάζουμε μέσα στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε συνέχεια πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να  αρχίσει ο βρασμός χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στα ζυμαρικά, ρίχνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν, αν η σάλτσα δεν έχει πολλά υγρά και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και διακοσμούμε με τα κομμάτια της πανσέτας.
Εναλλακτικά μπορούμε να ενσωματώσουμε την πανσέτα μέσα στη σάλτσα.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωμί πολυδύναμο με βρώμη




Σήμερα θα κάνω ένα ψωμί με εύκολο τρόπο, εξάλλου γιατί τα έχουμε τα μηχανήματα;
Εγώ θα το φτιάξω στο THERMOMIX, σε 3' θα είναι έτοιμη η ζύμη, αλλά εσείς μπορείτε εξ΄'ισου να το φτιάξετε εύκολα στο κάδο του μίξερ με τους γάντζους ζυμώματος.
Είναι ένα ωραίο ψωμί με βρώμη, άριστη επιλογή και υγιεινή.
Επίσης ένα ψωμί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάντουιτς, γιατί έχει λίγη κρούστα και αρκετά μαλακή, έχει απίθανη γεύση, ίσως χάρη στη μελάσα.
Εν ολίγοις φτιάχνουμε ένα απίθανο, εύγευστο πολυδύναμο ψωμί. 
                                     

Υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 gr)
1 1/4 της κούπας αλεύρι σταρένιο (180 gr)
1/2 της κούπας νιφάδες βρώμης (60 gr)
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κούπα νερό (220 gr)
1/4 της κούπας μελάσα (70 gr)
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη (20 gr)
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες βρώμης (προαιρετικά για την διακόσμηση)

Εκτέλεση
Μέσα στον κάδο του μίξερ με γάντζους ζυμώματος, βάζουμε τα αλεύρια, τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, την κανέλα, και τη μαγιά.
Λειτουργούμε το μίξερ για 20 δευτερόλεπτα να ανακατευθούν και το αφήνουμε να περιμένει.
Μέσα σε μια μικρή λεκάνη, ανακατεύουμε το νερό, τη μελάσα και τη μαργαρίνη. Ζεσταίνουμε αυτό το μείγμα μέχρι να διαλυθεί, σε θερμοκρασία περίπου 50 βαθμών Κελσίου.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το αυγό, το μείγμα του υγρού και όταν απορροφηθεί το υγρό καλά, αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τη ζύμη περίπου 1 λεπτό.
( σε κάθε περίπτωση αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ώστε να μην είναι πολύ μαλακή)
Αδειάζουμε τη ζύμη μέσα σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με ένα λινό ύφασμα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, πλάθουμε 2 ψωμιά (εγώ έκανα ένα ψωμί) και τα τοποθετούμε μέσα σε δύο μακρόστενες βουτυρωμένες φόρμες.
Καλύπτουμε με το πανάκι και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, αλείφουμε τα ψωμιά με λάδι ή βούτυρο, διακοσμούμε με πρόσθετες νιφάδες βρώμης και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.

Χαλβάς Φαρσάλων

Το καλοκαιράκι τελείωσε και μαζί του τελείωσαν, σε γενικές γραμμές, τα πανηγύρια και τα παζάρια απ' όπου προμηθευόμασταν χαλβά Φαρσάλων.
Δύσκολο λοιπόν να βρούμε ένα κομματάκι για να γλυκαθούμε!!
Καθόλου δύσκολο όμως να τον φτιάξουμε μόνοι μας, αρκεί να έχουμε λίγο υπομονή στο ανακάτεμα.
Βέβαια σε εμφάνιση υστερεί λίγο από τον παζαριώτικο (στην επιφάνεια), αλλά σε γεύση δεν υστερεί καθόλου.
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και φτιάξτε τον όταν πάθετε στέρηση!!

Υλικά
1/2 κιλό νισεστέ
1 κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό (1 λίτρο)
1 κούπα βούτυρο (200 γρ.)
καρύδια ή αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Σε μία κατσαρόλα με στρογγυλό πάτο, βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, ζεσταίνουμε ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι μέχρι να καβουρδισθεί η ζάχαρη και να αποκτήσει το χρώμα της καραμέλας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, τον νισεστέ, το βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει. Λίγο πριν πήξει προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια.
Αδειάζουμε σε ένα ταψί 30 εκ. και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Αν έχουμε φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του χαλβά, αλλιώς μπορούμε να βάλουμε το ταψάκι για λίγα λεπτά σε δυνατό γκριλ.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Νηστεία:Ρεβύθια με μανέστρα

Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού αύριο, είναι νηστεία.
Στο πανηγύρι του χωριού μου στο ξωκκλήσι του Σταυρού, μπαίνουν τα καζάνια στη φωτιά με τα ξύλα και μαγειρεύονται νόστιμα ρεβίθια για τους πιστούς, αλλά όχι με ρύζι όπως γίνεται συνήθως σε άλλα μέρη.
Εμείς στον τόπο μου παντρεύουμε τα ρεβίθια με μανέστρα. Η μαμά μου πάντα όταν είναι νηστεία φτιάχνει αυτό το απίστευτα πεντανόστιμο φαγητό, το μαγειρεύει δε με τέτοιο τρόπο που εγώ ακόμη δεν έχω καταφέρει να το μαγειρέψω.
Παρ' όλα αυτά της ζήτησα τη συνταγή και ξαναπροσπάθησα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε, μοιάζει πιο πολύ με σούπα (αν και στη φωτογραφία είναι ακόμη ζεστό και δεν έχει πιει τα υγρά του), ενώ της μαμάς είναι χωρίς πολλά υγρά γιατί προφανώς προσέχει πόσο νερό ρίχνει.
Τέλος πάντων σας γράφω τη συνταγούλα μήπως θέλετε να νηστέψετε αύριο (και όχι μόνο) και καλή σας επιτυχία, εξάλλου είναι τοοοόσο απλή.

Υλικά
300 γρ.ρεβίθια
μισή κούπα μανέστρα
2 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες
1 κουταλιά πελτέ + 1 κουταλάκι γεμάτο ζάχαρη διαλυμένα σε λίγο νερό
3/4 της κούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε αλατισμένο χλιαρό νερό (εγώ δεν βάζω σόδα γιατί ξέρω ότι είναι βραστερά, εσείς αν δεν είστε σίγουροι βάλτε λίγο σόδα).
Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν(πετώντας στην αρχή τον αφρό που βγάζουν) με νερό να τα σκεπάζει (περίπου 1 ώρα).
Όταν ήδη έχουν μαλακώσει ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μισό λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και την μανέστρα, εάν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να βράσει η μανέστρα για να μην μείνουν πολλά υγρά.
Όταν ολοκληρωθεί το φαγητό ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, το ρίχνουμε πάνω από το φαγητό (θα τσιτσιρίσει λιγάκι μη φοβηθείτε) και το σκεπάζουμε.
Αυτό το τελευταίο ομολογουμένως δεν είναι καθόλου υγιεινό, αλλά κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, όπως γίνεται με όλα τα ανθυγιεινά.
Είναι στο χέρι σας πάντως να το παραλείψετε αν θέλετε. 

Κοτόπουλο με πιπεριές

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (μπορείτε να βάλετε και φιλέτο κοτόπουλο στήθος ή μπούτια ή και τα δύο μαζί)
6 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ή κομμένα σε πιο μεγάλα κομμάτια.
2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
2 πιπεριές κόκκινες >>>>>>>>>>>    >>>>>>>>>>>>>
2 πιπεριές κίτρινες >>>>>>>>>>>  >>>>>>>>>>>>>>>
1 κούπα λάδι περίπου
αλεύρι για το τύλιγμα
σκόρδο, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι

Μέσα σε λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Όταν τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα προσθέτουμε τις ντομάτες, την δάφνη, το θυμάρι και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά.
Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου αλευρώνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέσα σε μια κατσαρόλα να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και να ψηθεί συγχρόνως.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο μέσα στα λαχανικά και το αφήνουμε να βράσει μαζί τους έτσι ώστε να μαλακώσει και να  πάρει τη γεύση(περίπου 20-30 λεπτά).
Συνοδεύουμε με ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Κουλουράκια κανέλας

Αφορμή για αυτή τη συνταγή;
Η επιθυμία της φίλης και συναδέλφου Λίτσας, αλλά βέβαια για να πω την αλήθεια μου εγώ δεν θέλω αφορμές για να κάνω ζαχαροπλαστική.
Άσε που εδώ και αρκετό καιρό έφερνα γύρω-γύρω την συγκεκριμένη συνταγή και τελικά τα κατάφερα!!!! την έφτιαξα!!!! και το χάρηκα πάρα πολύ.
Νοστιμότατα κουλουράκια για τον καφέ σας λοιπόν και είναι νηστίσιμα και υγιεινά επιπλέον.

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3/4 της κούπας ζάχαρη (160 γρ.)
1 κούπα λάδι (210 γρ.) εγώ έβαλα μισό λάδι μισό σπορέλαιο
1/4 της κούπας ανθρακούχο νερό π.χ.Σουρωτή (55 γρ.)
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (15 γρ.)
1/4 της κούπας χυμό πορτοκαλιού (40 γρ.)
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
       


Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υγρά υλικά στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και τα κτυπάμε μέχρι να πήξουν.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, ανοίγουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε το υγρό μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε κουλουράκια σε όποιο σχήμα και μέγεθος θέλουμε, εγώ όπως βλέπετε τα έκανα χορταστικά και βγήκαν 40 κομμάτια, και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καριόκες

Ένα γλυκό ιδανικό για κέρασμα από το βιβλίο "παράδοση όλο γλύκα" των εκδόσεων new line.

1 πακέτο 250 γρ.βούτυρο λιωμένο
1/2 ζαχαρούχο γάλα
1/2 εβαπορέ γάλα
1 κουταλιά σούπας μπράντι ή λικέρ της αρεσκείας σας
5 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κούπα καρύδια τριμμένα
2 βανίλιες
2 πακέτα μπισκότα πτι μπέρ ή μιράντα
600 γρ.κουβερτούρα (ίσως και παραπάνω) λιωμένη σε μπέν μαρί για την επικάλυψη
   

Σε πολυμίξερ τρίβουμε τα μπισκότα σε σκόνη.
Μέσα σε μπόλ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Αν γίνει σφιχτό βάζουμε λίγο γάλα ακόμη, ενώ αν γίνει αραιό προσθέτουμε λίγα μπισκότα και καρύδια.
Το τυλίγουμε σε ρολό μέσα σε διαφανή μεβράνη, ή το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα.
Το παγώνουμε για 5-6 ώρες. Κόβουμε φέτες και βουτάμε στην κουβερτούρα κάθε φέτα κρατώντας τη φέτα με δύο πιρούνια.
Απλώνουμε σε αλουμινόχαρτο κάθε φέτα από το γλυκάκι και τα παγώνουμε στο ψυγείο. Μόλις παγώσουν τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.

Πολίτικο με παγωτό

Στη γιορτή μας αποφάσισα να φτιάξω ξανά το πολίτικο, αλλά επειδή θα ήμασταν πολλά άτομα σκέφτηκα να διπλασιάσω τη δόση της βάσης(για το μεγάλο πυρέξ) και λόγω του ότι την πρώτη φορά η κρέμα της επικάλυψης μου βγήκε υπεραρκετή για το μικρό πυρέξ, είπα να την αφήσω ως έχει. Όσο για το σιρόπι το αύξησα ελάχιστα γιατί ήδη την πρώτη φορά για το μικρό πυρέξ ήταν αρκετό.
Όλο αυτό τελικά μου έβγαλε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και αφού το διακόσμησα με παγωτό σας το παρουσιάζω. Επίσης σας γράφω τη δοσολογία για περισσότερα άτομα, σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.
                 
Για τη βάση
4 αυγά
1 κούπα λάδι
1/2 κούπα γάλα
300 γρ.ζάχαρη
6 κουταλάκια του γλυκού μπεϊκιν πάουντερ (30 γρ.)
560 γρ.σιμιγδάλι ψιλό


Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
55 γρ. κόρν φλάουερ


Σιρόπι
4 1/4 κούπες ζάχαρη
5 1/2 κούπες νερό
το χυμό μισού λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Η εκτέλεση κατά τα άλλα είναι ίδια, μπορείτε να ανατρέξετε στην παλαιότερη δημοσίευση.

Ψωμάκια για burger


Σε λίγες μέρες αρχίζουν τα σχολεία και κάθε μέρα θα αναρωτιόμαστε τι θα φάνε στο σχολείο τα παιδάκια μας; κάτι υγιεινό, δελεαστικό για τα παιδάκια και κάτι κυρίως που να ξέρουμε τι περιέχει.
Αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια και μόνο που τα βλέπεις σε δελεάζουν και σε προδιαθέτουν να τα γεμίσεις κάθε φορά με διαφορετική γέμιση, με γαλοπούλα με τυράκι με διάφορα λαχανικά με μπιφτεκάκι, με ομελέτα, να τα κάνεις καβουροπάτη (που λέει κι ο γιος μου) και διάφορα άλλα.
Αρχίζουμε λοιπόν να ετοιμάζουμε προμήθειες για τη βδομάδα και αν τα βάλουμε και στην κατάψυξη διατηρούνται φρεσκότατα όλη τη βδομάδα αφού θα βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά.

Υλικά
1 κούπα νερό χλιαρό
1 αυγό χτυπημένο
1/4 κούπας λάδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/8 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι σταρένιο
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μαγιά ξηρή(1 φακελάκι)

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά.
Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και εύκαμπτη την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε ένα μακρύ ραβδί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ψωμάκια επιθυμητού μεγέθους (περίπου 8-10 κομμάτια) και τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Καλύπτουμε με ένα λινό πανάκι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 40 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό ή με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Βίδες με καπνιστή πέστροφα και σάλτσα ροκφόρ

Αυτή τη συνταγούλα δεν θυμάμαι από που την έχω βρει ούτε αν μου την έχει δώσει κάποιος.
Την έχω στα χαρτιά μου εδώ και πολλά χρόνια, την έχω φτιάξει άπειρες φορές και έχει ταΐσει και στολίσει αμέτρητα τραπέζια.
Λόγω της απλότητάς της και της νοστιμιάς της έχει φτιαχτεί και ξαναφτιαχτεί και πάντα αρέσει, εκτός βέβαια σε αυτούς που αντιπαθούν το ροκφόρ.
Είπα λοιπόν να την συμπεριλάβω στο blog, μια και αποτελεί ένα ημερολόγιο με τις πιο αγαπημένες μου συνταγές και θέλω να περιέχει αυτές που θα φτιάχνω ξανά και ξανά.
Έτσι με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί τις επόμενες φορές να ανοίγω χαρτιά και να ψάχνω να ψάχνω να ψάχνω........

Υλικά
500 γρ.βίδες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
200 γρ.φιλέτο καπνιστής πέστροφας
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
80 γρ.ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι (εγώ βάζω 180 γρ.γιατί το θέλω πλούσιο)
100 ml κρέμα γάλακτος (βάζω 200 γρ.)
100 γρ. μαγιονέζα (βάζω 200 γρ.)
2-3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
ο χυμός μισού λεμονιού
1/2 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα μαζί με την καπνιστή πέστροφα κομματιασμένη και τα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ροκφόρ, την κρέμα γάλακτος, τη μαγιονέζα, το ηλιέλαιο και το χυμό λεμονιού.
Λειτουργούμε τη συσκευή για λίγο μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ροκφόρ στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Γαρνίρουμε με ροδέλες αγγουριού και ροζ πιπέρι αν θέλουμε.