Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Χορτοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Για το φύλλο (7-8 φύλλα):
500-550 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1&1/4 κούπας νερό
1 κουτ/κι αλάτι
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για την γέμιση:
1,5 κιλό χόρτα διάφορα (καυκαλήθρες,μυρώνια,σπανάκι κ.α) ζεματισμένα
250 γρ.φέτα
1 ματσάκι άνηθο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο λάδι
αλάτι-πιπέρι


                                                     Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε τα χόρτα κομμένα σε κομμάτια και ανακατεύουμε για λίγο.
Στο τέλος ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλατοπιπερώνουμε και βγάζουμε από την φωτιά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 7-8 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα (για ταψί 36 εκ.), σε αλευρωμένη επιφάνεια. Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο λαδώνουμε, στρώνουμε το δεύτερο και κατά τον ίδιο τρόπο το τρίτο φύλλο. Αδειάζουμε την μισή γέμιση, την απλώνουμε και τρίβουμε από πάνω με το χέρι την μισή φέτα. Στρώνουμε στη συνέχεια άλλα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα, απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το τυρί και στο τέλος σκεπάζουμε με άλλα δυο τρία φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια αλείφουμε με λάδι και ραντίζουμε με μισό ποτήρι παγωμένο νερό ή μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο με πάνω - κάτω αντιστάσεις για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας μας.

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Τάρτα Λεμονιού Μαρέγκα




Αυτή την Τάρτα την φτιάχνω πρώτη φορά και αποφάσισα να την φτιάξω γιατί την δοκίμασα πρόσφατα σε ένα καφέ και μου άρεσε παρα πολύ.
Μπορώ να πω ότι η δοκιμή βγήκε τέλεια και είναι σίγουρο ότι θα την φτιάξω πολλές φορές από εδώ και πέρα.

Για τη ζύμη:
50 γρ.αμυγδαλόψυχα σε σκόνη
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ.βούτυρο
300 γρ.αλεύρι


Για την κρέμα:
3 λεμόνια ακέρωτα                                            
150 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
Για την μαρέγκα:
4 ασπράδια αυγών
100 γρ.ζάχαρη

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπόλ και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη κοκκώδη. Την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το κορν φλάουερ διαλυμένο σε μια κουταλιά της σούπας νερό και το βούτυρο.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια ταρτιέρα 20-22 εκ.περίπου και απλώνουμε εκεί τη ζύμη μας να καλύψει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Τρυπάμε με ένα πηρούνι τη ζύμη και αδειάζουμε πάνω της την κρέμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά να ροδίσει η ζύμη και να πήξει η κρέμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και όσο κρυώνει η τάρτα ετοιμάζουμε την μαρέγκα.
Αρχίζουμε να κτυπάμε τα ασπράδια και όταν αρχίσουν να διογκώνονται προσθέτουμε σιγά σιγά και σε μικρές ποσότητες τη ζάχαρη. Όταν η μαρέγκα κάνει κορυφές και στέκεται είναι έτοιμη, την στρώνουμε πάνω από την ψημένη κρέμα της τάρτας την βάζουμε σε δυνατό φούρνο και την ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρώς καφέ χρώμα, προσέχοντας να μην καεί.

Συμβουλή: αν τα λεμόνια σας είναι μεγάλα ή έχουν πολύ ζουμί, μπορείτε να βάλετε λιγότερα για να μην σας γίνει ξινή η κρέμα.



                                            

                                             

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ

Το φρικασέ το ξέρουμε όλοι, είναι ένα φαγητό γευστικότατο και κυρίως το έχουμε συνηθίσει με αρνάκι ή κατσικάκι και άλλες φορές με μοσχαράκι.
Όμως με κοτοπουλάκι έχει λιγότερα λίπη και έιναι εξίσου νόστιμο σας διαβεβαιώ.
Για όσους λοιπόν θέλουν μια υγιεινότερη εκδοχή της συνταγής, ας χρησιμοποιήσουν κοτόπουλο και δεν θα χάσουν.

2 σκαφάκια κοτόπουλο φιλέτο μπούτι
2 μαρούλια
1/2 ματσάκι άνιθο
2 κρεμμύδια ξερά
2 κρεμμύδια φρέσκα
1/2 κούπα λάδι
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
αλάτι-πιπέρι
2 λεμόνια και 2 αυγά για το αυγολέμονο

Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το σωτάρουμε και αυτό μέχρι να ροδίσει, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά.
Κόβουμε τα μαρούλια, αφού τα πλύνουμε, σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον άνιθο.
Αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ρύζι το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε.
Αφού βράσει το ρύζι άλλα 10 λεπτά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε σε ένα μπόλ τα ασπράδια να γίνουν αφρός, προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το κτύπημα και στο τέλος το χυμό των λεμονιών.
Ρίχνουμε λίγο ζουμί από την κατσαρόλα μέσα στο μπόλ ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα μέσα  στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Η πίτα των βασιλιάδων με σοκολάτα



Η εκδοχή της Γαλλικής βασιλόπιτας με σοκολάτα δεν θα μπορούσε
να αποφευχθεί αφού λατρεύω τη σοκολάτα.
Για του λάτρεις της σοκολάτας λοιπόν αφιερωμένη με πολύ αγάπη

2 φύλλα σφολιάτας
150 γρ.μαύρη σοκολάτα
100 γρ.ζάχαρη άχνη
1 αυγό
100 γρ.αμύγδαλα αλεσμένα
25 γρ.βούτυρο
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
1 κρόκος για το άλειμμα

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν Μαρί με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Αποσύρουμε από την φωτιά και κτυπάμε σε ένα άλλο, το βούτυρο λιωμένο,
το αυγό χτυπημένο, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το κονιάκ να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά.
Στη συνέχεια κόβουμε 2 κύκλους 25 εκατοστών τα 2 φύλλα σφολιάτας, πάνω σε
 αντικολλητικό χαρτί ( για ευκολία χρησιμοποιούμε ένα ταψί ίδιου μεγέθους
βάζοντάς το πάνω στη σφολιάτα και κόβουμε τη σφολιάτα γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι)
Τοποθετούμε τον ένα κύκλο της σφολιάτας μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε ένα
ταψί λίγο μεγαλύτερο και αλείφουμε τις άκρες του γύρω γύρω 2 εκ.με αυγό .
Αδειάζουμε το μείγμα μας στη μέση και το απλώνουμε αφήνοντας περιθώριο 3 εκ.
Καλύπτουμε με τον άλλο κύκλο σφολιάτας και κολλάμε πατώντας με το χέρι γύρω-γύρω στα σημεία που είχαμε αλείψει με αυγό.
Τέλος αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αυγό και χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο σε όποιο σχέδιο μας αρέσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

φωτό:lesfoodies

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Cookies Βρώμης



Τα πιο υγιεινά μπισκότα που θα μπορούσατε να φτιάξετε για το παιδί σας, λόγω της βρώμης φυσικά.
Το δικό μου το παιδί πάντως τα τρώει δέκα δέκα, σε δύο μέρες έχουν εξαφανιστεί, λόγω της σοκολάτας φυσικά χα χα χα!!!!!

250 γρ.μαλακό βούτυρο
180 γρ. (1 κούπα) ακατέργαστη ζάχαρη ή μαύρη ζάχαρη
90 γρ.(1/2 κούπας) ζάχαρη λευκή
2  αυγά
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
180  γρ. (1 & 3/4 κούπας)αλεύρι
300  γρ.(2&1/2 κούπας) νιφάδες βρώμης
250 γρ. σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
                                                           

Μέσα σε ένα δοχείο, αναμιγνύουμε το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια,
με τις δύο ζάχαρες.
Χτυπάμε με το μίξερ να αποκτήσουμε μια κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια, αναμιγνύουμε απαλά το
αλεύρι με τη σόδα με ένα κουτάλι και στο τέλος τη βρώμη με τη σοκολάτα.
Πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με ένα κουτάλι αφήνουμε μικρές
ποσότητες ζύμης, σε απόσταση η μία από την άλλη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά
μέχρι να ροδίσουν.


φωτό:larousse

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Μπισκότα σοκολάτας σουφλέ




Μπισκοτάκια με την υφή της μαρέγκας, τραγανά στις άκρες και μαλακά στην μέση, απολύτως εθιστικά κατά την άποψή μου.
Μπισκότα σοκολάτας σουφλέ

Υλικά
170 γρ.σοκολάτα σκούρα 70%
2 ασπράδια αυγών
50 γρ.ζάχαρη
1 βανίλια
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα 

Δημιουργία
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και την αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα μπόλ κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ενσωματώνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, για να μην μας ξεφουσκώσει, κτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα.
Σταματάμε το κτύπημα όταν η μαρέγκα είναι σφικτή και κάνει κορυφές.

Ρίχνουμε τη σοκολάτα ενσωματώνοντας απαλά με μια σπάτουλα ανακατεύοντας από κάτω
προς τα πάνω για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με προσοχή όπως προηγουμένως.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με ένα κουτάλι αφήνουμε κομματάκια ζύμης  βοηθώντας με ένα δεύτερο κουτάλι για να πέσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 12-14 λεπτά.
Στις άκρες θα πρέπει να είναι τραγανά και στη μέση μαλακά, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κολοκύθια Ωγκρατέν



3 κολοκύθια (περίπου 900 γρ.)
1 ποτήρι ρύζι
250 γρ.γραβιέρα τριμμένη
2 αυγά
400 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι-πιπέρι

Τρίβουμε τα κολοκύθια, προσθέτουμε τα 100 γραμμάρια από την γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους, ρίχνουμε το ένα ποτήρι ρύζι, προσθέτουμε
τα κολοκύθια και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αναμιγνύουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το σύνολο στο ταψί.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε στους 200ο C για 35 λεπτά.

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Κοτόπουλο με πουρέ καρότου

800 γρ.καρότα
2 πατάτες
1 πορτοκάλι
1 λεμόνι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
αλάτι-πιπέρι
3 στήθη κοτόπουλου
2 κρεμμύδι φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι κύμινο
λίγο λάδι

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια
ψιλοκομμένα.
Κόβουμε το λεμόνι στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες
και το προθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το κύμινο, μισό ποτήρι νερό να καλύψει το φαγητό, ανακατεύουμε
και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και αφήνουμε να βράσει άλλα 10 λεπτά.
Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τα καρότα σε κύβους.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει προσθέτουμε τον κύβο του ζωμού, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, τα καρότα, τις πατάτες και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Στραγγίζουμε  τα λαχανικά και κρατάμε το ζωμό, πολτοποιούμε τα λαχανικά και προσθέτουμε ζωμό αν το μείγμα είναι σφιχτό.
Μέσα στο πιάτο τοποθετούμε ένα στρογγυλό καλούπι, βάζουμε κάτω κοτόπουλο και πάνω πουρέ και
διακοσμούμε αν θέλουμε με βασιλικό.

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Muffins με σοκολάτες Μάρς

6 μεγάλες μπάρες σοκολάτας mars
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
150 γρ. γάλα
80 γρ. λάδι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη μαζί.
Σε ένα άλλο μπόλ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το γάλα, τα αυγά και το λάδι.
Αδειάζουμε τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια και τα ενσωματώνουμε
στο προηγούμενο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες υποδοχές για muffins ή σε μιας χρήσης φορμάκια
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.


πηγή lesfoodies.com

Μούς Λεμονιού


125 γρ. γιαούρτι
1 κουπάκι (από το γιαούρτι) κρέμα γάλακτος 40% λιπαρά
2 ασπράδια
80 γρ.ζάχαρη άχνη
2 λεμόνια (το χυμό και το ξύσμα)
2 φύλλα ζελατίνη

Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε πολύ κρύο νερό.
Φτιάχνουμε την μούς βάζοντας το γιαούρτι σε ένα μπόλ, και κτυπάμε την κρέμα γάλακτος
σε ένα άλλο μπόλ, να γίνει απαλή σαντιγί, την προσθέτουμε μέσα στο γιαούρτι και
ανακατεύουμε απαλά.
Κτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Θερμαίνουμε λίγο το χυμό του λεμονιού με τη ζάχαρη και προσθέτουμε εκεί τη ζελατίνη αφού
την στύψουμε.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ενσωματώνουμε στο μείγμα με το γιαούρτι.
Τελειώνοντας ανακατεύουμε απαλά την μαρέγκα και
μοιράζουμε την μούς σε μπολάκια, τα οποία διατηρούμε στο ψυγείο.

Ψωμάκια Μπριός με σοκολάτα


500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300  ml γάλα πλήρες
1  κουτ/κι του γλυκού αλάτι
80 γρ. μαλακό βούτυρο σε κομμάτια
40 γρ. ζάχαρη άχνη
2  βανίλιες
2  κουτ/κια του γλυκού ξηρή μαγιά
μπάρες σοκολάτας για τη γέμιση
1 κρόκος αυγού για την διακόσμηση

Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό (οχι ζεστό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το αλάτι και ενναλάξ το βούτυρο.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια (ανάλογα με την προτίμησή μας) απο τη ζύμη τα ανοίγουμε σε μικρά δισκάκια
και κλείνουμε μέσα τους τις μπάρες σοκολάτας.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα
και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό
και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C.


πηγή : linternaute.com

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Γλυκά τετράγωνα με κρέμα αμυγδάλου


200 γρ.μαρμελάδα φράουλα
Για τη ζύμη:
200 γρ. μαργαρίνη soft
200 γρ.ζάχαρη
2  αυγά
600 γρ.αλεύρι
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
Για την κρέμα αμυγδάλου:
200 γρ. μαργαρίνη
200 γρ.ζάχαρη ψιλή
2 αυγά
200 γρ.αμύγδαλα αλεσμένα
1 κούπα τσαγιού λάδι
Για την γαρνιτούρα
200 γρ.αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Ζύμη
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να κτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και κτυπάμε ώστε να αποκτήσουμε
μια ομοιογενή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
και αλείφουμε στην επιφάνεια την μαρμελάδα.
Κρέμα αμυγδάλου
Μέσα σε ένα δοχείο αναμιγνύουμε καλά τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη,
προσθέτουμε τα αυγά, τα αμύγδαλα, το λάδι και αναμιγνύουμε καλά το σύνολο.
Πλάθουμε την κρέμα αμυγδάλου πάνω απο την μαρμελάδα και ισιώνουμε λίγο
με την πλάτη ενός κουταλιού.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού τα φιλέ αμύγδαλα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια
και το σερβίρουμε κρύο.

πηγή lesfooodies.com

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Ατομικά Κεκάκια με γιαούρτι και nutella



Σήμερα πήγαμε εκδρομούλα με το γιο μου και ευκαιρία ήταν να φτιάξω ένα γλυκάκι για να γλυκαθούμε στο δρόμο.
 Όταν μου έστειλαν αυτή τη συνταγή, την διάβασα και αποφάσισα ότι ήταν ότι έπρεπε για την περίσταση και σας πληροφορώ ότι δεν είχα άδικο, το γλυκάκι έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω. Ήταν πάρα πολύ εύγευστο και χορταστικό και η σοκολάτα έδινε μια ιδιαίτερη νότα στη γεύση του. Η ενέργεια δε που δίνει η σοκολάτα, μας βοήθησε να είμαστε ζωηροί κατά την διάρκεια της εκδρομής.

Υλικά:
1 κουπάκι γιαούρτι
1 κουπάκι και μισό (από το γιαούρτι)ζάχαρη
1 βανίλια
3 κουπάκια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αυγά
1/2 κουπάκι ηλιέλαιο
1 τσιμπιά αλάτι
Nutella

Αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ και το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε για μέτρο.
Ρίχνουμε στο μπολ και τη ζάχαρη και κτυπάμε με ένα μίξερ.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, τα αυγά ένα ένα, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να κτυπάμε ενσωματώνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι. Όταν το μείγμα γίνει λείο γεμίζουμε κατά τα 3/4 ατομικά φορμάκια ή αν έχουμε  ταψί με υποδοχές χρησιμοποιούμε αυτό. Αφού αδειάσουμε όλο το μείγμα τοποθετούμε σε κάθε φορμάκι στην κορυφή  ένα κουταλάκι του γλυκού nutella.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.







πηγή:larousse cuisine

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Κρέπες όλο σοκολάτα

Υλικά
3 αυγά
500 ml γάλα
20  γρ.ζάχαρη
20  γρ.κακάο
250 γρ.αλεύρι
                 
Δημιουργία                          
Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά.
Προσθέτουμε το κακάο διαλυμένο σε λίγο γάλα.
Αναμιγνύουμε εναλλάξ το υπόλοιπο γάλα και το αλεύρι.
Αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και ψήνουμε τις κρέπες,
ρίχνοντας λίγο από το μείγμα κάθε φορά σε ελαφρά βουτυρωμένο τηγάνι ή κρεπιέρα.
Σερβίρουμε με μερέντα ή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.


πηγή:lesfoodies

Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Πίτα Ψαριού


Υλικά
2 μεγάλες πατάτες
2 καρότα
το χυμό μισού λεμονιού
4 αυγά
4 φιλέτα πέρκας ή βακαλάου ή άλλου λευκού ψαριού
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες ( με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα καρότα) τις πατάτες και τα καρότα.
Μέσα σε κατσαρόλα αχνίζουμε το ψάρι με το χυμό του λεμονιού, μέχρι να βγάλει όλα τα νερά του και να στεγνώσει (για 15 λεπτά περίπου).
Σε ένα μπόλ με ένα πηρούνι τεμαχίζουμε το ψάρι, αναμιγνύουμε τα αυγά, τις πατάτες, τα καρότα, το αλεύρι, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και αδειάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 έως 45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και πόσο στεγνό το θέλουμε.

Κυριακή, 9 Μαΐου 2010

Σπιτικό Ψωμάκι

Σήμερα έφτιαξα ψωμί, όπως κάνω δηλαδή συνήθως όταν μου τελειώνει, γιατί τον φούρνο τον έχω κόψει από καιρό.
Είπα όμως σήμερα να κάνω μια παρέμβαση στην βασική μου συνταγή έτσι για αλλαγή.
Πρόσθεσα λοιπόν στο σταρένιο αλεύρι και μια μικρή ποσότητα αλεύρι από φαγόπυρο.
Το φαγόπυρο είναι ένα μικροσκοπικό δημητριακό που έχει πολλές βιταμίνες , ενισχύει την καλή
λειτουργία του κυκλοφοριακού συστήματος και τονώνει επίσης την ενεργητικότητα.
Το ψωμάκι επίσης έγινε πάρα πολύ εύγευστο και το κυριότερο είναι υγιεινό.


Υλικά
600 γρ.αλεύρι σταρένιο
100 γρ αλεύρι από φαγόπυρο
400 γρ. νερό
25 γρ. νωπή μαγιά φούρνου
1  κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό στους 40 βαθμούς και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και το προζύμι, ρίχνουμε το λάδι και αναμιγνύουμε σιγά σιγά το σταρένιο αλεύρι και το φαγόπυρο. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή μπάλα. Βάζουμε σε αντικολλητικό ταψάκι, αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να φουσκώσει και φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45-60 λεπτά.

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

Κέϊκ με ροκφόρ και καρύδια







Αυτή την συνταγή την αφιερώνω σε δύο φίλους που τους αρέσει το ροκφόρ, τον Δημήτρη και την Μαρία.
Καλά παιδιά!!!! το μελέτησα το έφτιαξα και είναι πεντανόστιμο.
Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε και αν το φτιάξετε θα γίνει ανάρπαστο.
Υλικά
150 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3   αυγά
100 γρ.λάδι (1/2 κούπα)
150 γρ.γάλα (3/4 κούπας)
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
150 γρ.ροκφόρ
50   γρ.καρύδια αλεσμένα (1/2 κούπα)
50   γρ.μπέϊκον (περίπου 4 φέτες)
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180οC.
Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε τα αυγά, το γάλα, το λάδι και προσθέτουμε τελικά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ενσωματώνουμε την γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το μπέϊκον κομμένο σε κομμάτια για 2 λεπτά, προσθέτουμε τα καρύδια αλατίζουμε-πιπερώνουμε κατά προτίμηση και τηγανίζουμε για ένα λεπτό ακόμα.
Κόβουμε το ροκφόρ σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε γρήγορα και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στη ζύμη που φτιάξαμε προηγουμένως και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε το παχύρευστο μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέϊκ και
ψήνουμε για 45 λεπτά και καλή σας όρεξη.

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Γαλλική Τάρτα (Clafoutis) με φράουλες


Φτιάχνεται στη Γαλλία το γλυκάκι μας και έναι νόστιμο και πολύ απλό.
Για μας λοιπόν που δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας και είμαστε εργαζόμενες μητέρες
και νοικοκυρές είναι μια λύση για γλυκό που θα μας ικανοποιήσει.

Υλικά
500 γρ.φράουλες
4  αυγά
250 ml γάλα
120 γρ. ζάχαρη
180 γρ. αλεύρι
1  κουτ/κι μπέϊκιν πάουντερ
2  βανίλιες
50 γρ.βούτυρο
ελάχιστο αλάτι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Πλένουμε καθαρίζουμε τις φράουλες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα σκεύος πυρέξ κανονικού μεγέθους και στρώνουμε
αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το υπόλοιπο βούτυρο, ένα-ένα τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν,τη βανίλια και το αλάτι, εναλλάξ με το γάλα και κτυπάμε με το μίξερ ή με ένα αυγοδάρτη.
Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος,προσθέτουμε τις ολόκληρες φράουλες και τοποθετούμε στο φούρνο αφού πρώτα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Μαρμελάδα Γάλακτος με σοκολάτα




Υλικά
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
100 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα

Βάζουμε το κουτί του γάλακτος χωρίς να το ανοίξουμε μέσα σε μία χύτρα ταχύτητος
και γεμίζουμε τη χύτρα νερό έως ότου καλύψει τα 2/3 του κουτιού.
Αφήνουμε να βράσει 40 λεπτά από την ώρα που θα ανέβει η βαλβίδα της χύτρας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πριν το ανοίξουμε.
Τοποθετούμε το περιεχόμενο του κουτιού σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και θερμαίνουμε σε χαμηλή
φωτιά. Ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα
μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ενιαίο μείγμα με τη μαρμελάδα γάλακτος.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και φυλάσσουμε στο ψυγείο.



πηγή:Larousse