Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Banoffee με μπισκότο και σοκολάτα

Μια επίσης θεσπέσια συνταγή με μπανάνες και βάση σοκολάτας!!!
Μπανάνα-σοκολάτα λαχταριστός συνδυασμός ομολογουμένως.


Banoffee με μπισκότο και σοκολάτα

Τα υλικά μας είναι:
60 γρ. σοκολάτα μαύρη
70 γρ. βούτυρο
20 μπισκότα digestive
2   μπανάνες
5  κουταλιές της σούπας μαρμελάδα γάλακτος(στο σούπερ-μάρκετ)
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2  βανίλιες
100 γρ.μασκαρπόνε τυρί
κακάο για τη διακόσμηση ή καρουλάκια σοκολάτας

Δημιουργία
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια σε μπαιν μαρί μαζί με το βούτυρο ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να γίνει λείο μίγμα.
Τρίβουμε τα μπισκότα και προσθέτουμε στο μίγμα της σοκολάτας.
Στρώνουμε το μίγμα μέσα σε τσέρκι με αποσπώμενο χείλος και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Όταν το μπισκότο έχει κρυώσει καλά, κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από το μπισκότο. Καλύπτουμε με την μαρμελάδα γάλακτος.

Με τη βοήθεια μίξερ κτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και συγχρόνως προσθέτουμε τη βανίλια και το μασκαρπόνε συνεχίζοντας να κτυπάμε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το γλυκό 

και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο ή καρουλάκια σοκολάτας.


Η Πίτα του Βασιλιά



Η Γαλλική συνταγή για Βασιλόπιτα.
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
80 γρ.ζάχαρη
80 γρ.βούτυρο
1  βανίλια
1  αυγό + 1 αυγό για το άλλειμα
80 γρ.αμύγδαλο πούδρα (δηλαδή ασπρισμένο καβουρντισμένο και  πολτοποιημένο)

Δημιουργία
Κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αυγό συνεχίζοντας να κτυπάμε
και στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να γίνει μια απαλή κρέμα.
Στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος  το ένα φύλλο της σφολιάτας και
κόβουμε ένα κύκλο διαμέτρου 25 εκ. , αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό 2 εκ.τις άκρες γύρω-γύρω από το φύλλο.
Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στη μέση και απλώνουμε αφήνοντας περιθώριο 3 εκ. από τις άκρες.
Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο κομμένο και αυτό σε κύκλο ίσης διαμέτρου, ισιώνουμε και πατάμε καλά στις άκρες να κολλήσει με το κάτω φύλλο. Μεταφέρουμε την πίτα σε ταψί 26 εκ. μαζί με το χαρτί.                                                                                 Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας, αλείφουμε  με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ο C για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Σεράνο

Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Λίτσα.
Συνηθίζει να την φτιάχνει στη γιορτή της γιατί βγάζει αρκετά κομμάτια για τους καλεσμένους της και είναι συγχρόνως απίστευτα νόστιμη και εντυπωσιακή.
Υλικά
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια φαρινάπ
2 φλυτζάνια σπορέλαιο
6 κουταλιές σούπας κακάο
10 αυγά
2 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 garni σοκολάτα(2 φακελάκια τα οποία κτυπάμε με γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας)
 &  κουβερτούρα σε νιφάδες για τη διακόσμηση
  

ΣΙΡΟΠΙ
3 φλυτζάνια ζάχαρη (όχι γεμάτα)
2,5 φλυτζάνια νερό-λίγο λεμόνι


Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, την βανίλια και το μπέϊκιν. Κτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά να φουσκώσουν, ενσωματώνουμε το σπορέλαιο εναλλάξ με το αλεύρι-κακάο και το μπέϊκιν πάουντερ με τη βανίλια. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο αλευρωμένο ταψί Νο 36 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μία ώρα.
Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι για να γίνει χλιαρό, βράζοντας όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά και σιροπιάζουμε το ζεστό παντεσπάνι.
Κτυπάμε το garni σε σαντιγύ και στρώνουμε πάνω απο το παντεσπάνι.
Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες σοκολάτας αν θέλουμε και σερβίρουμε κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια.

Φριτάτα με σπαγγέτι στο φούρνο


Υλικά
125 γρ.μανιτάρια ψιλοκομμένα
125 γρ.φέτες ζαμπόν σε λωρίδες
1  πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
6  αυγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα light
125 γρ.σπαγγέτι βρασμένο και ψιλοκομμένο
2  κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 κούπας παρμεζάνα τριμμένη
30 γρ.βούτυρο

Δημιουργία
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε χαμηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά, τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε μέσα το ζαμπόν. Ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
Σε μικρό μπόλ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα ή το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σπαγγέτι, τον μαϊντανό και το μείγμα με τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος 23 εκ. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Κεϊκ με λεμόνι και ξυνόγαλο





Διαίτης παρακαλώ!!! 25 μερίδες 139 θερμίδες έκαστη.
Γιατί καλοκαιράκι έρχεται και πρέπει να μεριμνήσουμε.
Αν και προσωπικά δεν είμαι για γλυκά διαίτης, θέλω να είναι γλυκό-γλυκό και για να πω την αμαρτία μου έβαλα λίγο
παραπάνω ζάχαρη, αν δεν έκανα την αλχημεία μου θα έσκαγα. Αλλά κατα τα άλλα έβαλα μαργαρίνη λάιτ μήπως το σώσω λιγάκι, τέλος πάντων!!
Υλικά
250 γρ.μαργαρίνη
125 γρ.φρουκτόζη(3/4 της κούπας)
5   αυγά
1  κουταλιά σούπας χυμό από λεμόνι
1 βανίλια
500 γρ.αλεύρι φαρινάπ
190 γρ.ξυνόγαλο
150 γρ.φράουλες(περίπου 10 φράουλες)

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη φρουκτόζη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα αυγά κτυπώντας να φουσκώσουν.
Ρίχνουμε στο μείγμα το λεμόνι, το ξυνόγαλο και στο τέλος ανακατεύουμε
μαζί το αλεύρι και τη βανίλια.
Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέϊκ,
τοποθετώντας από πάνω καθαρισμένες και ολόκληρες τις φράουλες, σπρώχνοντας μέσα στο μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά.

Υγρό Κέικ Σοκολάτας με ελαιόλαδο (σουφλέ)

            
ή αλλιώς σουφλέ σοκολάτας
200 γρ.σοκολάτα extra bitter
2/3  κούπας παρθένο ελαιόλαδο (130 γρ.)
200 γρ.ζάχαρη (1 κούπα περίπου όχι γεμάτη)
4     αυγά
120 γρ.αλεύρι φαρινάπ
200 γρ τριμμένο αμύγδαλο (προαιρετικά)

 
                  
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
{Εξηγώ για το μπέν μαρί: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και πάνω της τοποθετούμε μια μικρότερη κατσαρόλα ή σκεύος με τα κομμάτια της σοκολάτας. Ανακατεύοντας πάνω από τον ατμό λιώνουμε τη σοκολάτα}

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και τα ανακατεύουμε
με τη σοκολάτα και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το τριμμένο αμύγδαλο.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα 28 εκ.ή σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ο C για 25-30 λεπτά.
Μπορούμε να το βάλουμε και σε ατομικά φορμάκια για σουφλέ, αλλά θα πρέπει να τα ψήσουμε πολύ λιγότερο, περίπου 12 λεπτά.
Αν θέλουμε το ζεσταίνουμε πριν σερβίρουμε και το συνοδεύουμε με παγωτό ή με λιωμένη σοκολάτα.

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Μπράουνις Θεϊκό!!!!



Ζωή χωρίς σοκολάτα δεν γίνεται και λόγω της οικονομικής κρίσης, ενα γλυκάκι σαν αυτό φούλ στη σοκολάτα είναι ότι πρέπει για να μας γλυκάνει τις πίκρες.
Το έφτιαξα λοιπόν και έγινε τέλειο!!!

Υλικά
125 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ.ζάχαρη (1 κούπα και 1/4 της κούπας)
100 γρ βούτυρο φυτικό
1/2 φλυτζανάκι κονιάκ
4 αυγά
1 βανίλια
80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
180 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
2 κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για το γλάσο:
80 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ.μαργαρίνη
1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα
1 βανίλια
Δημιουργία
Σε μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ,το αλάτι και την βανίλια. 
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσουν και να γίνουν ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μια σπατουλα. 
Στην συνέχεια ενσωματώνουμε , ρίχνοντας μικρές ποσότητες, το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα απαλό ενιαίο μείγμα.
Προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε παραληλόγραμμο ταψί 34 Χ 22 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για 20 -25 λεπτά περίπου.
Στα 15 λεπτά ψησίματος, ελέγχουμε το μείγμα βάζοντας το μαχαίρι σε δύο σημεία, στο κέντρο και στην άκρη. 
Το μπράουνις είναι έτοιμο όταν το μείγμα στην άκρη είναι στεγνό και στο κέντρο υγρό. 
Αν είναι και τα δύο σημεία υγρά, αφήνουμε για ακόμη 5-10 λεπτά στο φούρνο. 
Οταν κρυώσει γαρνίρουμε με το γλάσο που γίνεται ως εξης:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το γάλα και την βανίλια.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν, χωρίς να βράσουν, ανακατεύοντας συγχρόνως.
Προσθέτουμε αμέσως την σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και σβήνουμε την φωτιά.
Καθώς το κατσαρολάκι είναι πάνω στο ζεστό μάτι, αφήνουμε να λιώσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και να ενσωματωθεί πλήρως.
Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε το γλυκό, αφού κρυώσει, σε τετράγωνα κομμάτια  και το περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το πλούσιο σοκολατένιο γλυκό μας, όσο η σοκολάτα είναι ρευστή και τρέχει ακόμη!
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε από πριν το γλυκό και να ετοιμάσουμε το γλάσο την τελευταία στιγμή, ώστε να είναι ζεστό!
Σερβίρουμε το γλυκό στα πιάτα και περιχύνουμε κάθε κομμάτι με όσο ζεστό γλάσο επιθυμούμε.
Σκέτη απόλαυση!!

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Τυρόψωμο με αυγά



Υλικά:
  • 350 γρ.αλεύρι
  • 220 γρ.τριμμένα τυριά ανάμεικτα(γκούντα.έμενταλ, κ.τ.λ)
  • 25 γρ μαγιά
  • λίγο μαιντανό ξερό
  • 2 αυγά
  • 2-3 κουταλιές λάδι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • ελάχιστο αλάτι
  1. Χτυπάμε τα αυγά καλά με ένα πηρούνι σε ένα μπόλ και προσθέτουμε τα τυριά και το μαιντανό.
  2. Αναμειγνύουμε 100 γρ.περίπου από το αλεύρι με τη μαγιά και λίγο χλιαρό νερό. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σκεπασμένο με ένα πανί.
  3. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το φουσκωμένο ζυμάρι καθώς και το μείγμα των τυριών.
  4. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 1/2 ώρα.
  5. Οταν η ζύμη φουσκώσει αρκετά τη μοιράζουμε στα δύο και την πλάθουμε σε φραντζόλες. Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι, και στη συνέχεια περιχύνουμε την επιφάνειά τους με 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Ψήνουμε τα τυρόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο 30' στους 200 βαθμούς C.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙΑ


Ποιος δεν ξέρει τα τυροπιτάρια; και μάλιστα τα τυροπιτάρια Ευβοίας; 
Με μια παραδοσιακή συνταγή του τόπου μου λοιπόν θα ξεκινήσω να γράφω σε αυτό το νεοσύστατο blog.
Κάθε φορά που η μανούλα μου έφτιαχνε πίτες, πάντα κρατούσε φύλλο για να κάνει στα γρήγορα μερικά τυροπιτάρια, να φάμε μέχρι να βγει η πίτα.
Αυτή την νόστιμη πίτα αξίζει να την φτιάξετε, είναι τόσο νόστιμη και τραγανή, ιδανική για ένα πλούσιο πρωινό, για ένα χορταστικό δεκατιανό και φυσικά για να απολύτως γευστικό συνοδευτικό, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα πλήρες γεύμα.


Τυροπιτάρια

Υλικά:
520 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
290 γρ νερό
20 γρ λάδι
1 κουτ/κι αλάτι
Για την γέμιση:
300-400 γρ. φέτα τριμμένη

Δημιουργία
Ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά ή στο χέρι αν θέλουμε και αφήνουμε το ζυμάρι 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και χωρίζουμε την ζύμη μας σε 8-10 μπαλάκια. 
Ανοίγουμε  κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο με έναν πλάστη.
Ρίχνουμε σε κάθε φύλλο τριμμένη φέτα εδώ κι εκεί και διπλώνουμε σε τετράγωνο φάκελο. 
Βάζουμε στο τηγάνι λάδι να κάψει, ρίχνουμε ένα ένα τα τυροπιτάρια και τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκινήσουν και από τις δυο πλευρές.