Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Άσπρα φασολάκια λαδερά {τα πιό γλυκά φασολάκια}


Αυτή την ποικιλία των φασολιών, που δεν είναι πράσινα αλλά έχουν ένα χρώμα στην ουσία προς το κιτρινωπό, τα καλλιεργούσαν οι γονείς μου όταν ήταν ενεργοί αγρότες, όχι για διάθεση προς πώληση, αλλά μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σπιτιού.
Τα μόνα φασολάκια που έμπαιναν το καλοκαίρι στο σπίτι ήταν αυτά. Μία δύο φορές το χρόνο μόνο, τρώγαμε πράσινα φασολάκια, όταν καλλιεργώντας τα ξερά φασόλια και πριν ξεραθούν μαζεύαμε λίγα πράσινα και ανακατεμένα με τους σπόρους τους(κάποια τα ξεσποριάζαμε) τα μαγειρεύαμε.
Αυτά λοιπόν τα άσπρα φασολάκια ήταν τόσο γλυκά και η μαμά τα μαγείρευε τόσο ωραία!!!! με φρέσκια ντομάτα!!!!, που δεν θέλαμε άλλα φασολάκια.
Γι' αυτό και σήμερα ψάχνουμε να βρούμε αυτά τα φασολάκια και όταν έρχεται στο χωριό ο τοπικός μανάβης, οι γονείς μου προμηθεύονται πάντα και μας προμηθεύουν και εμάς.
Αν τα βρείτε κάπου τα άσπρα φασολάκια μην τα αφήσετε, θα είναι τα πιο γλυκά φασολάκια που έχετε φάει.
Μαγειρεύονται φυσικά όπως και τα πράσινα φασολάκια και ο τρόπος είναι ο γνωστός, παρ' όλα αυτά θα σας πω πως τα μαγείρεψα εγώ.
                                              

Υλικά
1200 γρ.φασολάκια άσπρα
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2-3 πατάτες(προαιρετικά)
2-3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες + 1 κουτ/κι ζάχαρη
1 κούπα λάδι
αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε τα φασολάκια με το φασουλοκαθαριστή για να μην έχουν ίνες (εγώ τα καθάρισα αγναντεύοντας τη θάλασσα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου και δεν μου κακοφάνηκε).
Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφού τις καθαρίσουμε.
Ζεσταίνουμε στη κατσαρόλα το μισό λάδι και σοτάρουμε τις πατάτες, ρίχνουμε τα φασολάκια και το κρεμμύδι τριμμένο να σωταριστούν και αυτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες (βάζω μόνο φρέσκια ντομάτα γιατί γίνονται πιο νόστιμα), ανακατεύουμε, αλάτι-πιπέρι και λίγο νερό να τα σκεπάζει.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζουμί τους ( λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου